Keresés

Részletes keresés

gomba2008 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 72886

Végül nem húztam fel egyet sem. Sajnáltam. A legrosszabb állapotban lévőn is 12 termés van érésközelben. Sőt, a Ramiro narancs már érik. Igaz, elég hitvány a kápiákhoz képest, de akkor is paprika. :) Viszont alányúltam egyiküknek, és ahogy sejtettem, egy üreget találtam alatta. Valami négylábú a tettes. Pocok, vakond, bármelyik lehet, látok túrásokat is. A paprikák kb. egyharmadát érinti a dolog, és reggel mindig jobb a helyzet kicsit. Ezek ma reggeli fotók:

https://photos.google.com/share/AF1QipOwtxoMKOoL0LfrVlB3nvzMSo8Ne8Us7nIIrGo6ch1lftCK1-OS89w8eEqgvhilOg?key=a1U3dERxS3YxTHdwSFpudHQzaFV0ek5fVWktdjVR

Magamnak feltettem a kérdést, hogy miért csak a paprika? Valószínű azért, mert ő sokkal több vizet kap, mint a mellette lévő paradicsom. A nedves ágyásokat pedig roppant szereti a vakond. Ezeket a növényeket kifordítani már nem tudja, ahhoz túl nagyok, de simán alátúr. Mindenesetre van gyökerük, néhol le is van mosódva róla a föld, lehet ez sem tesz jót, fel kellett volna tölteni, de nincs hely. Ha valamelyik nagyon rossz állapotba kerül, akkor felszedem, talán okosabb leszek. Évek óta előfordul ez nálam 1-1 tő paprikával, de most eddig 12 tövet számoltam meg, amivel gond van. És csak a fóliában. Az a pár növény, ami szabadföldbe került, egészséges. Igaz, azok még csak most virágoznak, itt meg 25-30 centisek a bogyók a fejletteb töveken. Rothadással két napja nem találkoztam szerencsére. Letördeltem a reménytelen ágakat, leszedtem sok fonnyadt levelet, aztán meglátom mire alakul. 

Előzmény: kentaur01 (72884)
kentaur01 Creative Commons License 12 órája 0 0 72885
Sajnos nálam is ez van.
Előzmény: kentaur01 (72884)
kentaur01 Creative Commons License 12 órája 0 0 72884
Húzd ki a földből. Lefogadom nem lesz gyökere.
Előzmény: gomba2008 (72879)
d_feco Creative Commons License 30 órája 0 1 72883

Ha tudsz vetni büdösbürköt (persze hogy gyomnövény), akkor azt nagy ívben kerülik... A burgonya közé meg sarkantyúkát szoktam vetni, az jól elnyomja a gyomokat. Lusta ember vagyok, na. :]

Előzmény: s-ombre-ro (72882)
s-ombre-ro Creative Commons License 1 napja 0 0 72882

Sokkal jobban zavar, hogy annyi betegségről olvasok!

A mi kertünk, úgy ahogy van, jó állapotban leledzik.

Egyedül a zöldbab gyengélkedik, de ha az "időfelelős" is úgy akarja, sok minden más terménnyel fogunk vigasztalódni.

A krumplibogár egy kicsit gonoszkodik, de annyiféle rokona van a krumplinak a kertben, hogy nem igazán tudunk védekezni ellene.

Még permeteztem is (nagy szó!), de ezek már a vegyszertől is híznak! 

Előzmény: s-ombre-ro (72881)
s-ombre-ro Creative Commons License 1 napja 0 0 72881

Bizony, volt!

Szerencsére egészen apró, és sok esővel (felhőszakadás).

Hihetetlenül hangzik, de semmilyen kárt nem észleltünk.

Ma is csak azért kellett öntöznöm, mert a talaj megrepedezett.

Addig öntöztem, amíg a repedések újra összezáródtak.

A család azt latolgatta, hogy jön az újabb eső (zivatar?), de ez soha nem befolyásolt!!!

(lassan éjjel 1.ooés messziről égzengést hallok - nem zavar, ettől még sokkal jobban alszom!!! - mi már sok mindenen keresztül mentünk). 

Előzmény: TINTUS (72857)
d_feco Creative Commons License 1 napja 0 0 72880
Előzmény: eeddie (72872)
gomba2008 Creative Commons License 1 napja 0 0 72879

A tünetek nem stimmelnek. Nincs levélsárgulás, semmi látható jel. Egyszercsak megfonnyad és kész. Mintha a gyökerét érte volna valami. Holnap megnèzem.

Előzmény: beetee (72878)
beetee Creative Commons License 1 napja 0 0 72878

Keressetek rá a sztolburra, mint paprika betegségre.

Nem gomba.

kentaur01 Creative Commons License 1 napja 0 0 72877
Az enyémeknek sincs gyökere. A talajlakó gombák lehetnek a hibásak.
Előzmény: gomba2008 (72876)
gomba2008 Creative Commons License 1 napja 0 0 72876

Még nem, de már gondoltam rá. Most még sajnálom kicsit magam, aztán holnap beáldozom a legbetegebbet. Lehet pocok is....látok itt-ott lyukat, vakond is mozog, szóval nemtom... A rothadás teljesen friss jelenség, egyetlen nap alatt megrohadt egy addig tökéletes paprika, és ez már a harmadik. Olyan jól indult a dolog, hogy valaminek közbe kellett jönnie. 

Előzmény: CBNora (72875)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 72875

Nem próbáltál kihúzni egyet? Van gyökere?

Mikor egyszer baktériumra gyanakodtam, ősszel, a tövek kihúzgálásánál derült ki, hogy egy csomónak elrágta a gyökerét a pocok. Látszottak a fognyomok. Ahhoz képest még nem is néztek ki olyan rosszul.

A paprikák rothadása független jelenség is lehet.

Előzmény: gomba2008 (72873)
kentaur01 Creative Commons License 1 napja 0 0 72874
Hát igen.
Előzmény: gomba2008 (72873)
gomba2008 Creative Commons License 1 napja 0 0 72873

Fene megeszi. Legalább tudnám, mivel állok szemben? Hogy tudnám megelőzni? A helyét nem tudom váltogatni, legfeljebb a paradicsommal tudom cserélgetni, az meg nem ér semmit. 

Előzmény: kentaur01 (72871)
eeddie Creative Commons License 1 napja 0 0 72872

Nekem az ilyen paradicsomok szép lassan tönkremennek. A fekete csík megjelenik, ahol több, ott elhal az ág is, a tövön a termés barna foltos. Gomba lehet, mert van olyan tő, ami az érintett ágat kivéve megjavult a permetezéstől (Amistar majd Ridomil). Már tavaly is kivitte a paradicsomom egy részét, idén eddig kb harmadát. Pedig trifendert is locsoltam. Sajnos nem tudok mindig új helyet  a paradicsomnak, kicsi a kert és árnyékos, 3 területet variálok. Ráadásul 3 és fél oldala zárt, nem jár a levegő eléggé. Az üvegházban ahol folyamatosan van paradicsom vagy 18 éve még nem jelent meg.

Én nem tudtam beazonosítani, hogy melyik paradicsombetegség lehet a leírások alapján, de ez a fekete csík az egyik jellegzetessége.

Előzmény: Ali-bá (72847)
kentaur01 Creative Commons License 1 napja 0 0 72871
Nálam is ez a helyzet. Sajnos. Már alig maradt paprikánk. Először atka aztán baktérium. Aztán tőrothadás. Lehet nálad is ez van most.
Előzmény: gomba2008 (72869)
krnemarika Creative Commons License 1 napja 0 0 72870

Szerintetek mi lyukaszthatja ki a paprikát? Nem látok semmiféle kártevőt, mégis van olyan termés, amelyiken több lyuk is van.

gomba2008 Creative Commons License 1 napja 0 0 72869

Köszönöm, megnéztem, nem lettem okosabb. A változás a tegnaphoz képest katasztrófa. Már rohad a bogyó is. Nem lassan, egyetlen nap alatt ide jutottam. 

 

https://photos.google.com/share/AF1QipMHyRikEn0D-ZvnU8uwpKcLWVnYlipthlk7A76UQs5gEPhoiiI9orLwKRhiSRWx2g/photo/AF1QipN1yf3VMHtUdGXQt5cLjHR7PZlBNTNNTVvq0Zvi?key=a1dDR09aVEZuWGdzZ1lYbk1FNkRLNG1BbExlOTl3

 

Gyanítom valami gombás nyavalya lehet, mert a párásítás csak rontott a helyzeten, és ez nem most kezdődött, csak most lett ilyen katasztrófális a helyzet. Régebben is előfordult néha 1-1 tő paprikával ilyen, de ez most sok. Semmi elváltozást nem látok, egyszerűen megfonnyadnak a levelek, és már a harmadik rohadt paprikát találom. Kár értük. :(

Előzmény: d_feco (72863)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 72868

Vannak kimondottan áttelelő fajták: Nansen, Téli vajfej.

Idén áttelelt pár római saláta, és tavasszal befejesedett, de ez kivételes. Most egy csomó olyan növény áttelelt, ami egyébként nem télálló, nem kis meglepetést okozva tavasszal.

Előzmény: d_feco (72867)
d_feco Creative Commons License 1 napja 0 0 72867

Ejnye. A salátát valóban elfelejtettem. Személy szerint a "május királyát" szoktam elszórni szeptember közepe-vége felé. Többnyire kihúzza tavaszig, bár már volt olyan is, hogy elfagyott a tél folyamán.

Előzmény: CBNora (72866)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 1 72866

Lehetne még áttelelő salátát. Én fogok még római salátát is vetni őszre, még nem tudom, mikor, de azt hiszem, nemsokára kellene. Augusztus végén vagy szeptemberben galambbegy salátát téli - kora tavaszi fogyasztásra. Kerekrépát is lehet. Én retket is fogok augusztus végén. A céklát szerintem már késő, idén nem nő meg, jövőre sem, mert felmagzik.

Én tél végén, kora tavasszal a hajtani kezdő hagymafejeket szoktam elültetni újhagymának. Kiadósabb, mint a dughagyma, és legalább nem vész kárba.

Előzmény: 1realista (72864)
d_feco Creative Commons License 1 napja 0 1 72865

Répa: bármikor, hamar növekszik - legfeljebb kisebb lesz.

 

Kisasszony és nagyasszony napja között zöldség aka.: petrezselyem. Jövőre lesz bőven 'süldő' gyökere (megmossa az ember jó bő vízben és mehet is a levesbe), addig meg lehet szedni a zöldjét - akár télen is - ha olyan az idő. Annyit kell belőle vetni, hogy májusig elfogyjon az egész, mert utána magszárba szökken (így keletkezett egyszer két kiló zöldségmag - tanultam belőle). Ezt lehet egy-két centire is vetni.

 

Ezeknél ha nem csávázott a vetőmag, akkor bele kell dobálni őket egy vászonzacskóba és elásni enyhén nedves földbe. A répát egy hét után, a zöldséget kb. két és fél hét után a frissen eldolgozott földbe szemenként lehet vetni. Így meg lehet spórolni az egyelést és a gyomlálást... Ne legyen nagy csírája egyiknek sem. Valami szárazabb porral (pl. keményítő) el lehet keverni őket, sokat használ a vetéskor...

 

Októberben-novemberben őszi fokhagyma. Igényes egy növény, kapálni nem igazán kell majd, maximum kétszer. A tápanyag szükséglete sem valami óriási, locsolni sem igazán kell, viszont frissen trágyázott földbe nem szabad ültetni. Meg olyan helyre sem, ahol előtte volt valami hagymaféle - bár ez igaz a vöröshagymára is.

 

Vöröshagyma. Dughagymának kb. május elején, jó sűrűn vetni. Ilyenkor is el lehet vetni újhagymának, de rizikós - vagy lesz, vagy nem lesz... Ha van dughagymád, és kedvező az időjárás, akkor olyat is lehet ültetni dughagymának. Sokan még csak nem is sejtik, hogy a felmagzott vöröshagymát miért hagyom benne a földben, miért is nem ásom ki inkább. :) Ennek az az oka, hogy egy fejből lesz vagy 2-5 újhagyma tavaszra...

 

Ősz vége felé - amikor már hajnali fagyok is vannak, burgonya. ~15 centi mélyre, sorra futóra. Ami túléli a telet, abból tavaszra lesz újkrumpli. Feltölteni és permetezni többnyire nem kell.

 

Most még lehet bokros zöldbabot is vetni, de szeptemberben már csak imádkozni lehet érte, hogy ne jöjjön rá idejekorán fagy.

Előzmény: 1realista (72864)
1realista Creative Commons License 1 napja 0 0 72864

Tapasztaltak Terjesszétek a Tudást!

Augusztus szeptember hónapokban mit érdemes magról vetni esetleg palántázni?

Amiről én hallottam:

októberben: fokhagyma hagyma borsó ezek télalávetésnek hívják.

 

Szeretném ha még az idén esetleg zöldbab karalábé cékla valamelyikével próbálkozni, de kérdés mikor? A nyári melegek után gondoltam.

 

De lett hagymamagom is télire való duggatásból ment magszárba. ezzel mikor érdemes dughagymának vagy ritkán vetve kora tavaszi kihúzogatásra való?

 

retek nem igazán érdekel.

Örülnék 1 összefoglaló tájékoztatónak, mert én nem találtam igazán jó írást a neten.

Köszönettel

d_feco Creative Commons License 1 napja 0 0 72863

Ebben igazad van, de nem tömegesen teszi tönkre a növényeket, hanem véletlenszerűen. És a vakundok valamit keres a föld alatt - nem csak gilisztát, hanem mindenféle pajort és férget. Ha azok megjelennek akkor a vakond is.

 

Javaslom a következő weblap megtekintését: https://seminis.hu/informaciok/novenykortani-utmutatok/paprika-es-tojasgyumolcs/

Előzmény: gomba2008 (72861)
d_feco Creative Commons License 1 napja 0 0 72862

Nem csak az őszire. Személy szerint én a hagymák felszedése után közvetlenül össze szoktam kötözni azokat tízesével, és a falhasználásig lógva hagyom a problémát. Eső, követlen napfény ne érje. Pár éve, amikor voltak azok a kemény mínuszok, akkor a fokhagymának egy része megfagyott - levesbe el lehetett használni, csak randa volt. A szomszéd néni azt mondta, hogy ő nem emlékszik ilyenre. Pedig nyolcvan elmúlt...

Előzmény: kentaur01 (72859)
gomba2008 Creative Commons License 2 napja 0 0 72861

A vakond simán okozhat gyökérsérülést. Azt mi nem látjuk, hogy merre van a járata. Ha a növénynek levegőben van a gyökere azt sem látjuk. Itt fogalmam sincs mi lehet a baj, de az elárasztás még rontott is a helyzeten, tehát gondolom rohad a gyökere a fonnyadó paprikáknak. De hogy mitől? Roppant bosszantó, mert fantasztikus termés ígérkezett. 

Előzmény: d_feco (72854)
kentaur01 Creative Commons License 3 napja 0 0 72860
Száraz meleg levegő. Eső nem éri. Télen se fagy meg. Persze ez inkább az őszi szedésre igaz.
Előzmény: kentaur01 (72859)
kentaur01 Creative Commons License 3 napja 0 0 72859
Padláson ki lehet szárítani a hagymát.
Előzmény: TINTUS (72858)
TINTUS Creative Commons License 4 napja 0 0 72858
TINTUS Creative Commons License 4 napja 0 0 72857

s-ombre-ro :  volt nálatok is jég??

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!