Nem tudom, mi lelhette, kimondottan strapabíró növény.
Ami az íz eltérő megítélését illeti, lehet, hogy öröklött érzékenységen múlik. Konkrétan a fenil-tiokarbamidról, meg a koffeinról tudom, hogy van, aki keserűnek érzi, van, aki nem. De lehetnek más anyagok - akár a spenótként használatos növényekben is - amelyeket eltérően érzékelünk. https://foodandwine.hu/2016/09/03/izerzekeles-mindenki-ugyanugy-erzi-az-izeket/
Nemcsak, hogy nincs rossz íze, igazából semmilyen íze nincs, én legalábbis nem érzek semmit. De a semleges íz előny is lehet, mert mindenki úgy ízesíti, ahogy akarja.
Tavaly nyáron a laboda levelei elkezdtek sárgulni, aztán kipusztultak a tövek, fogalmam sincs miért. Tűző napon voltak és naponta-kétnaponta locsoltam őket.
Mi addig esszük a medvehagymát, míg nem kezd sárgulni a levele. Míg ízlik, addig ehető, csak az a lényeg, hogy ne kopasszuk meg túlságosan a növényeket, hogy ne gyengüljenek le.
A virágot és a zsenge termést is meg lehet enni, csak akkor persze annyival kevesebb mag szóródik szét.
Zsenge állapotában szerintem sincs rossz íze a labodának. Tavasszal korán indul, május körül szoktam szedni, olyankor az új-zélandi még éppen csak kikel. Nyáron viszont már nem szeretem, és fagyasztva sem.
A labodát azért szeretem mert az egyik legkorábbi leveles zöld, a fólia alatt még korábbi.
Salátának, spenótként, tojással összesütve, palacsinta tésztába, galuskába keverve stb, számtalan formában fogyasztható friss vitaminforrás, és Én nem érzek semmilyen mellékízt, szerintem egy semleges ízű növény, főleg zsengén fogyasztom, mert mire elindul nőni, már megy is ki a fóliából, mert megy a helyére más. Fagyasztva is jobban szeretem mint a spenótot, és úgy sem éreztem még mellékízt.
A szabadba sem tartom meg ha már méteres, mivel addigra már más zöld is fogyasztható, és előszeretettel bogarasodik!
Ezért írtam saját tapasztalatom, hogy méteresre is megnő, egész nap tűzte a nap, agyagos talaj, és nem locsoltam (tehát nem voltak jó körülmények!).
Új-zélandi spenót.
Ha egyszer ültettél utána kiirthatatlan, ha csak nem kapálod ki, mert szétszórja a magját, és mindenhol kikel, amikor már az idő melegre fordul.
Nálam rendszeresen szántottak, és széthordta a traktor a magját, így csak irtanom kellett. De mivel nehéz volt az agyagos talajt locsolni, így csak a diófa alatt tartottam meg, ahol a természet gondoskodott a vízellátássáról, illetve a belső udvarba, ahol 2 kósza mag nőt ki, és mint írtam kb 1 négyszetmétert is befolyt 1 bokor, de fut, és nem felfele nő mint ahogyan a cikk írja, mivel a levelek nehezek, a szára nem annyira kemény, így esélye sincs méter magasra nőni:) max csak széltében.
Köszönöm, akkor ezek szerint ez a laboda. Eddig még nem is hallottam róla. Mármint nem tudtam, hogy így hívják. Időközben eszembe jutott, hogy nem is vettem a magját, hanem egy rokonomtól kaptam tavaly tavasszal.
Ma spenótfőzeléket főztem belőle, de csináltam belőle salátát is.
Nincs semmi rossz íze, igazából elég íztelen önmagában. A salátára öntöttem méz, balzsamecet, extra szűz olívaolaj, citromlé, só keveréket, a végén szórtam rá pirított szezámmagot és így nagyon finom volt! Szezámmag nélkül is nagyon jó, de a mag sokat dob rajta, főleg, ha meg van pirítva.
Szerintem ez nem az újzélandi, hanem a laboda. Nekem is van ilyen évek óta, már ki is kelt idén is, bár nem ekkora még. Én azt hittem róla, h. ez az újzélandi, de nem. Most utána olvastam, és azt írják, az újzélandi sokkal késeibb, mert melegkedvelő. A laboda valóban embermagasság fölé nő, míg az újzélandi majd nyár második felében éri el az 1-1,2 métert. Lágyszárú, és ezért meg tud dőlni.
Hogy érdemes fagyasztani a spenótot? Régeben fagyasztottam egyszer (a simát, nem az Új Zélandit) de a mélyhűtőből kivéve elég íztelen volt. El lehet ezt kerülni valahogy?
Az alábbi linken azt írják, hogy fagyasztás előtt érdemes blansírozni.
Inkább hajlíts le egy ágat. A bokor oldalágakat hoz, nem tősarjakat, nincs mit leválasztani. Legföljebb ha föltöltöd a bokrot, és úgy legyökeresednek az alsó ágak, akkor szét tudod szedni. De szerintem ez ebben az esetben hülyeség, sérülhet az eredeti bokor mikor kipiszkálod a tövéből a gyökeres ágat.
Nálam az egres magától lehajlott és sok helyen legyökeresedett, a ribizlik és a josta is. Nem kell a tövét bolygatni.
Na, ez a spenótom. Nem találom a zacskóját. Milyen fajta lehet? Erős, vastag szára van, szép egyenesen áll és 100 - 150 cm magasra is megnő! Jó nagy levelei vannak.
Egyszerű dugványozni, de egy gyökeres tősarj hamarabb fog teremni gondolom. Majd november környékén megpróbálom leválasztani. Ez a sarj gyökérből nőtt, szóval ha dugványozással lett szaporítva, akkor a tősarj is fajtaazonos lesz elvileg. Csak a kapálás veszélyes, mert volt már, hogy a gazzal együtt véletlen kikapáltam a tősarjat is.