Ha az időjárás a régi, békebeli rend szerint működik - azaz télen hideg van, tavasszal enyhülés - akkor a mag az enyhülésig pihen, utána fejlődésnek indul. Bajok akkor vannak, ha télen 20 fok meleg van, a mag elindul, utána meg még téli idő következik. Ránézésre a korán vetett borsón lehetett észrevenni, hogy szétmállottak a szemek. Ugyan elég hidegtűrő, de azt rosszul tolerálja, amikor a talaj tetején pang az olvadékvíz, elzárja a levegőtől.
A retek vetési ideje (hónapos) III. hó vége IV. hó eleje. Szóval az időre visszatérve, nem kell kapkodni. Esetleg ha fólia, akkor 3. hó eleje lehet. (vagy jó kinti idő, vagy fűtött fólia)
Lehet, hogy befér, csak elképzelem, ahogy nyakon ragadom az állatot, hogy ne tudjon visszabújni a házába, kifeszegetem a száját, majd valahogy kipeckelem, míg beledugom a nem igazán kemény cigit... Hát nem tűnik egyszerűnek.
Nekem is reszelte már csiga a kezem.
A füstölő szemű csiga se rossz, ahhoz már akár valami mesét is ki lehetne találni.
Még egyszer. Mindennek eljön az ideje. Nem kell semmit siettetni. Persze, az ember ki van éhezve a friss zöldségekre, de amint írtad a tasakra is rá van írva a vetés és betakarítás időintervalluma. Ne akarj már ezen az éghajlaton paradicsomot vetni és szüretelni január közepén. (elég baj az, hogy a Tesco és egyéb múlti ezeket árulja. Globalizáció. Invazív fajok betelepülése, stb. Persze megértem én. De hát itt vagyunk és az őseink is itt voltak. Valamit tudtak, ha nem termesztettek februárban görögdinnyét. 🤔😁
Igazad van. Zsigerből felháborított még a gondolata is annak hogy bármit megkínoznak. A kertben ha csigát irtok, mindig azon vagyok hogy ne kínozzam meg. Azt sem bírom ha a csigákat megsózzák.
Ha az a kép nem valós, az lágyít a történeten, de akkor sem tetszik na.😉
Tudom, Nóra a csigát sem irtja csak elkülöníti a kerttől, de én nem tudnám hova vinni. Itt mindenfele sok van. Tavaly már a hatalmas szürke mellett már a közelben láttam a hatalmas vöröses barnát is. Errefelé a mindenféle csiga és a vakond az úr.
Velem már megtörtént, hogy a csiga a kezemen mászott, és megpróbálta megkóstolni. Elég tágas a szájnyílása, és mivel puhatestű, még bizonyára tágulhatna is. A cigaretta szerintem beleférne, csak nem örülne neki, mert száraz.
A füst jól sikerült, meg a csiga nagyobb része is; a szája viszont téves helyre került, és a kisebb tapogatók sincsenek rendben. Ezért írtam, hogy lehetne még csiszolni a képen. De jó néhány próbálkozás kellett ehhez is, volt, amikor a szeme füstölt, volt, amikor a füst nem a cigarettából indult, stb.
Nem kell kapkodni. Mindennek eljő az ideje. Tudja az a mag, hogy mikor kell neki a földbe kerülnie, mikor kell csíráznia és mikor kell a termést leadni. Nem buták a növények, hidd el.
Úgy gondoltam, most már eljutottam oda, hogy saját demonstrációval tudjak szolgálni. Nem tökéletes, de most nem érek rá csiszolni. Egy Juggernaut készítette.
Januárban veteményezni szabadföldbe teljes képtelenség...
Mit akarsz, még vagy két hónapig teljesen megszokott, hogy fagyosak az éjszakák, esélye sincs a magnak, hogy kicsírázzon.
Én a fóliába is csak február közepe táján vetem el az első spenótot, hónapos retket, és salátát.
De még így is gyakran hetekig dekkol a földben, és csak akkor bújik ki, mikor már legalább a fóliában nem fagy éjszaka.
Onnan vannak az első termések az évben, de ott is csak lassan fejlődik az elején.
A hónapos retek képes egy hónap alatt megnőni, de nem ilyenkor, ezt jellemzően nálam a szeptember elején vetett produkálja, ha megkapja az őszi esőket, miközben még jó nyárias meleg is van, akkor nő, mintha húznák.
Hát olyan nincs is! A hónaposnak titulált is másfél, 2 hónap. Az én kertemen a hó áll nem a víz, reggelente fagy, a napokban keményebb éjszakák is jönnek. Nem is erőltetem a februári veteményezést, ha felszáradna, akkor is hideg lenne nagyon a föld. Jó lesz az márciusban is.
Pici tövet kaptam. Vagy magról, vagy levélről szaporíthattad. Nekem magról nem sikerült. Azt se tudom volt-e mag, csak a megszáradt virágot leszedtem és szórtam földfelszínre, földbe hátha, de nem.
Közben lemostam a gyökeréről a földet. A nagy gyökértömegen talán 3 db 2-3 cm-es friss kis gyökér látható. Egyetlen friss levele van, és hagytam rajta még 1-et, ami gyanús.
Már régebben is tettem vízbe levelet, egyik elsárgult, a másik félig, de látszik rajta 3 pici gyökér. Nem tudom meddig hagyjam vízbe. Nagyon sajnálnám ha mind kipusztulna. Bent is, a tó szélén is nagyon szeretem.
Ahogy a neve is mutatja, rövid tenyészidejű, másodveteménynek is alkalmas. A földje - ahogy a többi gumósnál is - ne legyen frissen trágyázva. A gyökérlégy szereti, védeni kell. Persze, a többi rágesz elől is, amik a rokonságát eszik.
Nóra már csak 1 cserép pusztulófélben lévő vízipálmám van. A leveleiből fejjel lefelé tettem vízbe ahogy fotókon látom, a tövet meg átültetem Florimo általánosba. Remélem elfogadja. A szobában 19-20 fok van, kitegyen hűvösebb konyhába vagy 10 fokos kamrába?
Maradt már kint nekem is céklám 3-4 éve, az apróbbakból. 10 fok körüli hideg volt, pontosan nem tudom, de hó nélkül. Kihajtottak, abból hagytam magnak.
Most is kint maradt de most a nagyokból is. -10.6 fok volt a leghidegebb a kertben. A céklát hó takarja. Majd beszámolok én is a telelésről ha behozom őket.