Van valakinél fagykár? Nálam a saláta zörgősre fagyott. Az eperágyás virágban, de azt takartam a meggyfákkal együtt. A füge első termése viszont valószínű elveszett.
Sajnos nálam is beköltözött a termöterületre. Régebben csak a kaszálon tobzódott. Csöcsapda megfogta, néha Cicus is. A szép, 2-3 centis lóbabot szétturta. De most a csapdába se megy bele, eléggé ver a viz... Rengeteg hagymám-salátám-retkem-borsóm-lóbabom van kinn, meg cékla, és szépen bujnak is ki.
A karórépa és a karalábé nálam is szenvedett az elmúlt szezonban, de nem tavasszal, hanem július-augusztusban. Az a gyanúm, hogy amikor a nagy szántóföldeken vége a repcének, akkor kezdenek vándorlásba, mert hát ennének valamit.
Az én retkem az alagútban szikleveles, kezd megjelenni a lomblevél. Majdnem mindegyiken apró lyukak vannak. Nem csiga rágás. Akkor kezdtem takarni, amikor a sziklevelek épp csak kibújtak, nem tudom mi szurkálta meg.
A nagyobb baj az, hogy ma reggelre egy részét szanaszét túrta a vakond. Amit kiforgatott visszaraktam, itt-ott lenyomkodtam hogy a gyökerek földet érjenek. Tudom így újra megemelgeti, és nem tudom mit csináljak. Benne vannak az eperben és a fokhagymában is.
Sajnos nálam az egy sor kínait elvitte a bolha, így a még maradék palántákat, amik kiültetéskor túl picik voltak, tegnap beültettem egy balkonba,
kíváncsi leszek, hogy ott majd miként fejlődik.
Lassan átmegyek balkonkertészbe, mert a frissen ültetett snidlinget, és az évelő rukkolát is már balkonba ültettem, + van egy láda Edit féle téli salátám,
ami szintén pici volt amikor pár hete szétültettem, és sokkal jobban fejlődtek így, mint a földbe ültetett társaik. Már az első csipegető szüret meg is született róluk.
Vannak lyukacskák a fóliában a retken, de az csigarágás. Nem értem tetten őket, mert nem megyek ki se korán, se este, de minden évben ez van. Nem olyan vészes, hogy kellene vele foglalkoznom.
Még nem láttam ilyen állatot.Tápnövénye se nagyon van, legfeljebb a pásztortáskát találhatják meg. A nyári forróságban szoktak támadni. De akkor iszonyú tömegben.