Keresés

Részletes keresés

aamen Creative Commons License 2004.05.05 0 0 17
"fura leszen a P-I-eseken bármelyiket futtatni... "

penti 200 mar kivaloan alkalmas x terminalnak (gyengebbel nem probaltam, lehet, kevesebb is eleg). szoftverkoltseg 0 forint, es meg van sporolva egy db uj gep.

Előzmény: magyar tarka nagy barom (14)
lerr Creative Commons License 2004.05.05 0 0 16
Nem azért, mintha szeretném a microsoftot, de a sun-tól ez egy sima marketing fogás.
Semmi köze a jóindulathoz, meg hasonlókhoz. Csak egy befektetés......

Sok más lehetőségük nincs....

ronwerber88 Creative Commons License 2004.05.05 0 0 15

Igen így is lehet.
Csak ez nem kap elég publicitást..

Hasonlítsuk össze a Tisztaszoftver bulival:
Az állam fizet 800 milliót az M$-nek,
az M$ szoftvereket kiszállítják mindenhova,
emellett szintén fizet az állam azért, hogy Microsoft termékekt oktassanak a számtech tanároknak,

Ezek után az iskolák nyilván az amúgy is szájukba rágott M$ termékekekt választják, hiszen másra nem tanították meg őket, sőt vszinű nem is tudnak a dologról.
A szerencsétlen diákok pedig felemásan oktatott M$-zombiként jönnek ki az iskolából, nem is tudva arról, hogy esetleg más is létezik a világon...

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=32125

Ingyen Sun szoftverek a magyar egyetemeknek és iskoláknak
2004. május 4. 14:21, Kedd - Hírszerkesztő

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a magyar kormány is részesül díjmentes oktatási licencprogramjából, amelynek keretében a StarOffice 7 irodai programcsomagot és az OpenOffice.org-ot 5500 közoktatási és 67 felsőoktatási intézmény, valamint diákok ezrei számára teszik elérhetővé Magyarországon költséges licencdíjak nélkül.

"Folyamatosan értékeljük az iskoláink és oktatási intézményeink számára rendelkezésre álló erőforrásokat" - mondta Horváth Ádám, a magyarországi oktatásügyi miniszter informatikai tanácsadója. "Mint minden más országban, mi is a legjobb informatikai eszközöket kívánjuk biztosítani diákjainknak, limitált költségkeret mellett. A Sun adománya, a StarOffice szoftverlicencek és a webes oktatás lehetővé teszi, hogy diákjainknak alternatív szoftvert kínáljunk anélkül, hogy ez addicionális költséget jelentene számunkra. A Sun oktatási licencprogramja segítségével nagyobb választékot kínálhatunk a tanárok számára is, további költségek nélkül, egyszerűen kezelhető formátumban."

Számos oktatási intézmény használja már a StarOffice csomagot, élve a lehetőséggel, hogy ingyenesen férhet hozzá a StarOffice szoftverhez. Eddig összesen 49 millió alsó- és középfokú oktatási intézményben tanuló diák és kilencmillió felsőfokú oktatási intézmény hallgatója használta ki az ingyenes StarOffice szoftverlicenc-ajánlatot a világ 24 országának 165 ezer iskolakörzetében. A StarOffice és az OpenOffice.org népszerűsége töretlenül nő: a két termék összes letöltése meghaladja a 35 milliót. A Sun StarOffice szoftveradományainak értéke mintegy 7 milliárd USA dollárra tehető.

"A Sun gyökerei az oktatás világába nyúlnak, és az oktatási vásárlókkal kapcsolatban mindig is speciális filozófiát alkalmaztunk. Hisszük, hogy ha az oktatási intézmények hozzáférhetnek a megfelelő eszközökhöz, technológiákhoz és képzéshez, akkor diákjaik a diploma megszerzése után ezt kamatoztatni tudják majd a gyakorlatban" - nyilatkozta Kim Jones, a Sun Microsystems oktatásért és kutatásért felelős alelnöke. "A StarOffice szoftver példa nélkül álló ütemben terjed, és most már a magyar diákoknak is lehetőségük nyílik az ebben rejlő előnyök kiaknázására. A magyar oktatási minisztérium szintén kiaknázhatja ezeket az előnyöket: több pénz jut a létesítményekre és egyszerűsödik az informatikai keretrendszer létrehozása és felügyelete."

Mivel a magyarországi felsőoktatási intézmények önállóan, jelentős autonómiával működnek, a minisztérium úgy döntött, hogy a StarOffice7 és OpenOffice.org csomagok központi elosztási pontjaként fog működni, hogy az implementációt a lehető legegyszerűbbé tegye az összes intézmény számára. Az iskolák vezetői le is tölthetik a szoftvert a magyar Oktatási Minisztérium webhelyéről, de természetesen CD-n is megkaphatják.

A Sun StarOffice szoftveradományozási programja tovább bővült Európában: aláírták az egyezményt a skót oktatásügyi minisztériummal is, amely az EMEA régió 23 másik minisztériumához csatlakozott a StarOffice csomag alkalmazása terén. Az oktatási intézményeknek szánt StarOffice-ról további információk a http://sun.com/edu/staroffice címen, vagy a helyi Sun Global Education Research értékesítési képviselőtől kaphatók.

magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2004.03.30 0 0 14
Még valami amit régóta nem értek. Miért kellene egy szoftverre ráállítani a közoktatást. Elfér egy gépen a MS is Meg a Linux is. Oszt tanulja meg a gyerek azt amit Ő jobban tud kezelnei. A tanárnak meg legyen mind1. (Elég sokuknak már ma is az.)Igaz az 1-12 évfolyamokon a Kerettantervben biztosított összesen 184 óra kicsit talán kevés.
Másrészt fura leszen a P-I-eseken bármelyiket futtatni...
Harmadrészt miért nincs enapló? A közoktatás adminisztrációja az elmúlt 140 évben alig változott. Akkor lesznek epolgáraink, ha az iskolában is ezt látják. Ma a krétát és a naplót látva, sorban állva a befizetéseknél nem ezt tanítjuk nekik. Ez szerintem súlyosbb kérdés, mint MS vagy Linux.
Igaz én csak egy barom vagyok.
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2004.03.30 0 0 13
A Közoktatási Select kedvezménnyel ebből 410 iskolát lehet ezen szoftverekkel ellátni, ha a tanárok szoftvereit nem számítom. Ha igen kb 230-at.
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2004.03.30 0 0 12
A Közoktatási Select kedvezménnyel ebből 410 iskolát lehet ezeb szoftverekkel ellátni, ha a tanárok szoftvereit nem számítom. Ha igen kb 230-at.
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.30 0 0 11
"csak emlékeztetni mertem a topicindítót, hogy hova is fodulhat még ilyen irányú kérdéseivel. Az alapító keretszerződést ugyanis ők kötötték. :-))"

Így Szegény Kovács Kálmán tehetetlenül nézi, ahogy a minisztériuma kifizet 850 M Ft-ot évente, hiszen a keretszerződés gúzsba kötötte a kezét. :-)
Érdemes az www.uhulinux.hu oldalon elolvasni a kommentárt.

Én még hozzátenném, hogy az egész úgy kezdődött, hogy linuxos tábor reménykedve figyelte, hogy a minisztérium élére kinevezték egy liberális párt liberális emberét...

Előzmény: Tamás (10)
Tamás Creative Commons License 2004.03.30 0 0 10
Soha nem mondtam, hogy ez hú de rossz. A fidesz alatt sem. Sőt, látom néminemű értelmét is.

Egy szóval nem mondtam, hogy
1) imádott kormányom,
2) gonosz Fidesz,
csak emlékeztetni mertem a topicindítót, hogy hova is fodulhat még ilyen irányú kérdéseivel. Az alapító keretszerződést ugyanis ők kötötték. :-))

Előzmény: Don Palesz (6)
renegade Creative Commons License 2004.03.30 0 0 9
Gondolom az otthoni szoftver ára már nincsen benne a keretben.

De benne van. Amíg tanulsz. Utána meg kell venned. Egyszer kifizeti rá az állam a Campus licencet, aztán amikor befejezted a tanulmányaidat, megveszed még egyszer...

Ezzel ugye csak nem azt állítják, hogy a jelenleg az iskolákban használt szoftverek lopottak?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy esetleg nem annyi licenc van, ahány gép. Meg aztán az egyetemisták saját gépei...

Te jó ég, 850 millióból olyan Linuxot lehetne fejleszteni, hogy még...

Előzmény: little747 (8)
little747 Creative Commons License 2004.03.30 0 0 8
:-)
Csak ez évente lesz ennyi, és nem fizetik vissza.
Amúgy miért nem a Microsoft fizet a kölségvetésbe évente ennyit, mivel az ő szoftverüket oktatják az iskolákban ? Amellett nyilván, hogy a szofvert is ingyen adnák az iskoláknak.

És mi lesz pl. a házi feladattal? Gondolom az otthoni szoftver ára már nincsen benne a keretben. Ez meg majd a szülők finanszírozzák?

Érdekes ez a szoftverlegalizálásra való hivatkozás is. Ezzel ugye csak nem azt állítják, hogy a jelenleg az iskolákban használt szoftverek lopottak? Csak rosszul emlékszem, vagy nem is olyan régen az előző kormány alatt is több mint ugyanennyit fizettek a m$-nak ugyanilyen címen.
Ja, vagy azok a szoftverek már elavultak? Az oktatás vajon felvállalhatja-e azt, hogy úgy tartson lépést az informatikai fejlődéssel, hogy önti a pénzt egy multi zsebébe, amikor van más kevésbé költséges alternatíva is ?

Előzmény: Röné (7)
Röné Creative Commons License 2004.03.30 0 0 7
Úgy látszik, gazdag emböröknek adandó támogatás sztenderd összege ~850m lesz.
Don Palesz Creative Commons License 2004.03.30 0 0 6
Dehát azóta már az imádott kormányod van hatalmon, és nem kell mindent úgy folytatniuk, ahogy a gonosz Fidesz elkezdte!:))))))))))))))))
Előzmény: Tamás (5)
Tamás Creative Commons License 2004.03.30 0 0 5
- Hogyan lehetséges egy ekkora összegű szerződést közbeszerzés kiírása nélkül megkötni?
- Ha a m$ azt szeretné, hogy a következő generáció az ő szoftverükön nőjön fel, akkor miért nem adja ingyen az iskoláknak?
- Ezt az összeget nem lett volna-e szerencsésebb open source-ra történő váltásra ITTHON elkölteni?

Nem tudom, meg kérne kérdezni az előző kormányt, mert a Campus Agreement-et még ők hozták tető alá a Microsofttal, ez meg itt annak egyenes folytatása. Már akkor is meg lettek ezek kérdezve, de akkor se voltak válaszok...

Előzmény: little747 (-)
renegade Creative Commons License 2004.03.30 0 0 4
Előzmény: little747 (3)
little747 Creative Commons License 2004.03.30 0 0 3
Esetleg egy linket?
Előzmény: renegade (0)
little747 Creative Commons License 2004.03.30 0 0 2
Ezt direkte nem akartam beleírni.
Gondolom, "közbeszerzés elmulasztásáért" csak simán kirúgják az illetőt, korupcióért már egy kicsit több jár (legalábbis normálisan működő országban).
Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.30 0 0 1
Hülyeséget beszélsz az open source-al.
Azoknak nem kell szaktanácsot adni, azoknak a kft.-ikbe nem kell igazgatósági tag meg felügyelőbizottsági tag.
Akkor hogyan kapnak az eftársak ellátmányt?
Előzmény: little747 (-)
renegade Creative Commons License 2004.03.30 0 0 0
Ilyen t0pik már van...
Előzmény: little747 (-)
little747 Creative Commons License 2004.03.30 0 0 topiknyitó
Nyolcszázötvenmillióért kapnak Microsoft-termékeket az iskolák

Index
2004. március 29., hétfő 13:00

Évi nyolcszázötvenmillió forintról kötött szerződést az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Oktatási Minisztérium és a Microsoft a Tisztaszoftver program keretein belül. A megállapodás értelmében a szoftvercég biztosítja a mindenkori legfrissebb Windowst és Office-t a közoktatási intézmények munkaállomásaira, illetve az általános iskolai és középiskolai oktatók otthoni számítógépeire. A tárgyalások előkészületekor a minisztérium nem kereste meg ajánlatával az olcsóbb megoldásokat kínáló cégeket.

Nem Linux vs. m$ vitát kívánok nyitni itt a polfórumban, csak lenne néhány kérdésem.
- Hogyan lehetséges egy ekkora összegű szerződést közbeszerzés kiírása nélkül megkötni?
- Ha a m$ azt szeretné, hogy a következő generáció az ő szoftverükön nőjön fel, akkor miért nem adja ingyen az iskoláknak?
- Ezt az összeget nem lett volna-e szerencsésebb open source-ra történő váltásra ITTHON elkölteni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!