Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32073

Köszönöm a tanácsot (is)!

Előzmény: zotya papa (32071)
Gyula20 Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32072

Több mint tíz évesek . Egyik fórumtársunktól kaptam , Flanel volt a nickneve .

Elégé bőtermő , ha érdekel majd megpróbálok küldeni sarjhajtást.

 

 

Előzmény: Ali-bá (32070)
zotya papa Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32071

Üdvözöllek Ali bá!

Szerintem még kellene aszalni mert ha túl puha megpenészedik a dobozba.A doboz jól zárható legyen visszapuhulás elkerülése miatt.Nem mindegyik fajta Jujuba aszalódik magától.Az idei meleg miatt megfonnyadtak ,ráncosodtak a gyümölcsök  de ez így még nem eltartható.

Előzmény: Ali-bá (32065)
Ali-bá Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32070

Én is fogok még ültetni. Tiéd mennyi idős, honnan származik?

Előzmény: Gyula20 (32068)
Gyula20 Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32069

Na sarjam -nem sarjom!

Előzmény: Gyula20 (32068)
Gyula20 Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32068

Nekem van három termő fám és igen sok jujuba sarjom.

Pár fát még el tudnék képzelni a portán.

Előzmény: Ali-bá (32067)
Ali-bá Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32067

Egyik lányom félkilós zacskóba csomagolt jujubát talált az egyik boltban (külföldön). Ezt írta: "olaszul giuggiolának hívják, spanyolul jinjol (hú mik lehetnek a kiejtések...) S az angol neve a jujube...Fél kiló, úgy néz ki magostul, majd 6 euró. ;))"   Fotót is küldött amin látszik, hogy elég sok Szelént tartalmaz!

Megérné ültetvényt csinálni belőle! Se permetezni, se öntözni nem kell, a gyümölcsét le lehet rázni egy fóliára és magától megaszalódik, nem kell fűteni rá.

Előzmény: Gyula20 (32066)
Gyula20 Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32066

Érdekes év volt az idei.

Még ilyet nem tapasztaltam , az összes jujuba megpuhult, szinte aszalódott a fákon.

Úgy látom a Tiéd is hasonló ,eddig nálam nagyrészt még keményen szedtem le.

Most így jobb , már több hete csipegetem reggelire elmegy vagy harminc szem .

Az a baj a jujubánál , ha kemény -akkor nagyon kemény .

Megpróbálom a fáról folyamatosan szedegetni , eddig nem nagyon bántották a madarak , de minek is ,van datolya szilva

azt biztosan könnyebb csipegetni.

Előzmény: Ali-bá (32065)
Ali-bá Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32065

Az én jujuba aszalványom:

 

                  

 

Kell még ezt aszalni?  Hogyan tároljam?

Előzmény: zotya papa (32062)
csoer Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32064

Köszönöm a tanácsokat, megpróbálom.

Előzmény: 55judit (32061)
55judit Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32063

Ó, nyeltem egy nagyot. 😀

Gratulálok Zotya papa, nagyon szép teljesítmény.

Előzmény: zotya papa (32062)
zotya papa Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32062

Vaniglia és jujuba aszalvány

 

   

55judit Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32061

Nem tudom 50 fokon mennyi ideig kell aszalni. A három napot a nap 24 órájában értettem, 40 fokon. Én az első nap után éjszaka szünetet tartottam. Ha 2 nap alatt megaszaltam, nálam csersavas maradt. nem nagyon, fogyasztható volt, de éreztem. neked is  ki kell kísérletezni. 

Előzmény: csoer (32060)
csoer Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32060

Köszönöm szépen, precíz volt a leírásod, de ne haragudj még egy dolog számomra kérdéses: 3 napig történő aszalás sütőben stimmel, de  napi 8 órában?

Tehát jól gondolom: 3 napon keresztül naponta kb mondjuk 8 órát hagyom 50 c fokon, résre nyitott ajtóval aszalódni, vagy naponta hosszabb időt kell.

Előzmény: 55judit (32058)
55judit Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32059

Szuiper! 👍

Előzmény: zotya papa (32057)
55judit Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32058

Kemény állapotban vékonyan meghámozom, kb 3-5mm-es szeletekre vágom. A tapasztalat fogja megmutatni, neked hogy válik be.

Én a 40 fokot azért javaslom, sőt szünetet is tartok aszalás közben, hogy minél lassúbb legyen az aszalás. Én mást sem aszalok magasabb hőfokon, kivéve azt ami amúgy is hőkezelve lesz fogyasztáskor. Pl. paradicsom, gyógynövények. Azért, mert igyekszem megtartani a gyümölcsök élő enzimeit. Úgyis nagyon sok hőkezelt, élettelen ételt eszünk. Ugye köztudott, hogy a nyers, élő ételekkel az életet, a hőkezelt halott ételekkel az elmúlást tápláljuk. :)

 

Első aszaláskor csersav maradt a szeletekben mert 2 nap alatt megaszaltam. Zotya papa javasolta hogy lassabban aszaljak alacsony hőfokon, így távozik az összes csersav. Kipróbáltam hogy 3 nap alatt legyen kész, és bevált. Te is majd kisérleztezd ki, neked hogy jobb.

Előzmény: csoer (32056)
zotya papa Creative Commons License 2021.11.09 0 1 32057

Hamarosan szüret:)

 

  

csoer Creative Commons License 2021.11.09 0 0 32056

Köszönöm a válaszotokat 55judit, beetee.

Villanytűzhelyen akár 25, 50 c fokot is be tudok állítani. Paradicsomot próbáltam aszalni 50 c fokon és tűrhetően sikerült.

A kérdésem már csak az, 50 c fokon:

kb mennyi ideig kellene aszalni, héjastól vagy héj nélkül, kb 1-1,5 cm vastag szeletek legyenek-e és milyen állagú legyen a leszedéskor (még fán van és kemény, de a színe jó).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

beetee Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32055

na...egyszerre írtunk.

beetee Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32054

Lehet sütőben aszalni. Csak egy olyan sütő kell hozzá, ami tud megfelelően alacsony hőmérsékletet tartani (pl villanysütő, vagy nagyon visszafojtható gáz), és egy fakanállal ki kell támasztani résnyire az ajtaját.

Én régen aszaltam sütőben. Macerásabb, meg valószínű gazdaságtalanabb egy célgépnél.

 

50-60 fok a maximum.

Előzmény: csoer (32051)
55judit Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32053

Ha be tudod állítani a sütőt 40 fokra, és egy fakanállal kitámasztod résnyire az ajtaját, biztos jó lesz. nagyon finom elhiheted, száraz, de nem kemény, hanem omlós, könnyen rágható az állaga. Ha nem érné meg Zotya papa se foglalkozna vele sok éven át. Én idén sajnos nem készíthetek aszalványt mert kitoltam a nagyobbik fámmal, így csak 4 kilónyi termésem lett.

Előzmény: csoer (32051)
55judit Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32052

Aszaljad Gyula! Megéri, nagyon finom, és különleges csemege. Zotya papa több kilónyit szokott megaszalni, húsvétig is eszik. Rendkívül egészséges, rengeteg ásványianyagot és vitamint tartalmaz, és vegyszermentes gyümölcs. Vétek elajándékozni, mert más úgysem értékeli amennyire kell.

Csak alacsony hőfokon, lassan aszald! Így lesz finom, csersavmentes.

Előzmény: Gyula20 (32049)
csoer Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32051

Akkor volt eredmény és sikerélmény, gratula.

Tavaly én is pincébe raktam, de közel egy hét után kezdett meglottyadni az egész.

Tavaly megvártam, hogy alaposan érjenek be.

Lehet nem kellene megvárni a teljes érést?

Már most le kellene szedni?

Sajna én nem tudom a pincében a lehűlést felgyorsítani, esetleg van egy nagy használaton kívüli hűtöm a pincébe, azt több sorban be lehetne pakolni.

Ha leszedem és pincébe rakom, ahol nekem is kb 10 c fok van jelenleg, egyenként papírba csomagolnám és szellősen raknám ládába, talán el áll kb 2 hétig.

De ketten vagyunk rá és nem fog elfogyni, megy pocsékba.

Láttam ezen fórumon az aszalt gyümölcsök tömegét, de nem tudom a képek alapján megítélni, hogy az íze elfogadható, majdnem finom, finom, vagy fantasztikusan zamatos.

Ezért gondoltam sütőben aszalni, de ezek szerint ilyet még senki nem csinált, nincs tapasztalat.

Előzmény: Gyula20 (32049)
csoer Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32050

Ha jól gondolom, lekvár formájában történő felhasználásra.

Tavaly saját füge termésből (2kg) csináltam dzsemet, nagyon ízletes lett.

De a kakiszilvából készült lekvár ízéről fogalmam sincs, hogy mennyire finom.

Akkor nem érdemes talán lekvárként elrakni üvegbe?

Hogyan kell még nem tudom, de azt sem, hogy érdemes-e?

Előzmény: beetee (32048)
Gyula20 Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32049

A múlt évi kísérleteztem egy kicsit.

A kákikat egy pincében tárolom , ahol a hőmérséklet közelítőleg tíz fok.

A pincében van egy ásott kút , ennek a vízhőmérséklete szinte állandóan 12-13 fok.

Nagyon befolyásolja a pince hőmérsékletét.

A pince tetejébe még építéskor elhelyeztem egy 110mm-es PVC csövet , majd jó lesz

valamire alapon.

A múlt évben ezen a csövön nyomattam le két egymás után elhelyezett kis ventilátorral

hideg levegőt.

Sikerült 4-5 fokra levinni a pince hőmérsékletét - így emlékeim szerint kb. februárig jó volt

a datolyasziva.

Az idén már levittem , éppen ma 400 darabot , de összesen csak 700-750 db. kerül le.

Többet nem érdemes , mert úgyis elromlik.

A másik nagyon fontos dolog , legalábbis véleményem szerint , úgy kell ütemezni, tervezni , hogy a Nyikita és a másik orosz

csak kb. karácsonyig áll el még így is.

A tipó tovább eláll.

Mivel elég sok datolyaszilvám van , egy rész aszalásra , valamennyi pedig lekvár lesz és jön a szélesebb körű osztogatás.

Előzmény: csoer (32047)
beetee Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32048

És mi lenne, ha a gyümölcs(velőt) lefagyasztanád?

Azt is fel lehet használni erre-arra később.

Előzmény: csoer (32047)
csoer Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32047

Üdv Mindenkinek!

Segítségeteket szeretném kérni, sok éves olvasótok vagyok.

Sokszor írtatok kakiszilva aszalásról, de frissen szeretnék infót kérni tőletek.

Hosszú éve szépen terem egy Diospyros kaki 'Vaniglia'  fácskám, anno még Bene úrtól sikerült beszerezni.

Az utóbbi évekbe a termés mennyiségével volt problémám, nem tudtam mit kezdeni a számomra túl sok gyümölccsel.

Tavaly is ettük egy darabig, majd a pincében tároltam, majd a nyakunkra rohadt, és nem kis mennyiséget dobtam kukába.

Kérdésem: Nincs aszalóm, így sütőben érdemes aszalni?

Milyen az íze aszalás után, elfogadható, vagy esetleg finom? Hallottam véleményt arról is, hogy nem jó az íze.

Hogy lehet aszalás nélkül kb 1 hónapig a fogyasztását pincei gyümölcs tartásnál kitolni?

A szomszédom szerint (neki csak véleménye van, de Kakisziva fája nincs) már most, alig-alig érett állapotban kellene leszedni, a pincébe karton (vagy fadobozba) rakni és egyenként papírba becsomagolni.

Vagy menjen közel 30-40 db a kukába?

Előre is köszönöm a véleményeteket, esetleges ötleteteket.

nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32046

Nekünk csak 1 TIPO fajta van amit a rigók miatt le kellett szedni november elején és van közte elég éretlen is.

Most tetőtérben 12 fokon van ahogy máskor is. 8-12 fok megfelelő neki.

A lényeg hogy ne érjen be egyszerre mert akkor lekvárt is kell készíteni ha nem tudjuk elajándékozni.

Jelenleg folyamatos gyors érlelés megy hogy naponta ehessünk belőle.

Mindig beértek és nem rohadtak meg és jó ízűek /édes maradtak.

Talán mert más fajták.

Keményen/sárgán csersavasak ehetetlenek.

Eltarthatóságukról egy kép január 31.-én is volt. 

Előzmény: zotya papa (32043)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2021.11.08 0 0 32045

Jiro: fiatal kis faként túlélte a 2017-es januárt (-20 fok), igaz törzsről hajtott újra, így most lényegében négy éves és idén termett először 20-22 méretes gyümölcsöt (rengeteget eldobált). Jelenleg kb 2,5 méter magas, és elég sűrű ágrendszert fejleszt, ezért kicsit ritkítom. Nagyon jó ízű, fáról fogyasztható, nulla csersav. Növényvédelmet nem igényel, mérsékelten öntözöm. Plusz nagyon szép levelei is vannak, így diszítőértéke sem elhanyagolható. 

 

Előzmény: beetee (32044)
beetee Creative Commons License 2021.10.28 0 0 32044

Kinek milyen tapasztalata van a japán keményen is édes datolyaszilva fajtákkal?

 

Íz, nevelés, vitalitás?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!