Most fognak a növények felkészülni a télre. Ilyenkor már felesleges trágyázni. Pláne nitrogénes cuccal, mert azzal csak azt éred el, hogy "felpuhulnak" a szövetek, és fagyérzékenyebb lesz a növény.
Néhány éve kaptam én is Lótusz magokat, és cserépbe ültettem, de én alig locsoltam, nem is nőtt, majd később levittem a tanyára és egy részét napos oldalra, locsolás nélkül, nem is nőtt, néhányat a keleti oldalon a csurgóra (nincs fenn csatorna) na azok szépen nőttek. Ezekből itt, ahol lakom a D-NY-i fal tövébe-szintén csurgóra- már méter körül van kettő, egy kisebb. Volt minusz 5 fokos fagy korábban megperzselődött. Lehet nem jó helyen lesz, de nincs jobb. Tavaszra gondoltam oltani, de milyen fajtát?
Én is valami ilyesmire gondoltam . Kíváncsi lennék - ha van valakinek Tipója és a közelében egy másik porzós datolyaszilva - akkor a Tipo a megporzott (magvas) gyümölcsöket is ledobálja-e ?
/ káki locsolás-nem locsolás/ Ez a téma már sok topikban volt kitárgyalva, én fenntartásokkal kezelem. Van egy közel 10 éves Tipom ,egy épület déli falához ültetve ami már olyan magas hogy egy ága belóg a csatorna és a cseréptető fölé .Jelzem hogy az idén sosem locsoltam , a május túl csapadékos volt a nyár az olyan elfogadható az augusztus-szeptember pedig egy szem eső sem esett. Hullott A termése rendesen de úgy gondoltam hogy marad elég . Az elmúlt évek átlagánál most kevesebb maradt a fán , DE arról az ágról amelyik a tető fölött van nem esett le egy darab sem. Tömve van , ráfeküdt a cserépre, és a méretük sem marad el a többiekétől. Akkor ezt most mivel magyarázzam ?
Ez a tíz gyümölcs egy virágból lett? És még több virág is megtermékenyült?
Vagy a 10 gyümölcs több virágból lett csak egy ágon?
Nálam több mint 200 virágból 1 sem lett, pedig akkor virágzott még másik 3 fa. 8-10 virággal.
Az egyiken ami a Lui fajtának a kihajtott részéből lett termett 1 virágból 2 gyümölcs ,de a nagyobbik csak 12 dkg. volt ,benne 10 maggal.Épp ma ettem meg finom édes volt.
Igen, biztosan kell lennie benne valaminek, én csak a képet kívántam árnyalni a személyes tapasztalataimmal :-) Esetleg vezethetünk egy listát azokról az élőlényekről, amelyekre halálos, illetve azokról, amelyeknek meg sem kottyan :-) A hernyót sajnos nem azonosítottam, hirtelen felindulásomban likvidáltam, mert már nagyon dühített, hogy valaki huzamosabb ideje rágicsálja a leveleket. A törpenyúl esetében valószínűleg a bevitt dózis is fontos tényező. Ugyan süldő nyúlról, nem felnőtt példányról van szó, de a megevett egy-két levél valószínűleg nem tartalmaz annyi anyagot, ami problémát jelentene egy ekkora állatnak.
Érdekes, nekem pont eltérő tapasztalataim vannak. Az egyik magoncom levelét heteken keresztül rágta egy hernyó, mire végre megtaláltam, s manuálisan likvidáltam. Az egyik idei ültetésű prima oltványnak pedig több levelét is megeszegette az egyik törpenyulunk, s az égvilágon semmi baja nem lett tőle.
Salvador Dali 84 évet élt, pedig láncdohányos volt...
nem egyformán hatnak mindenkire a "finomságok".
az biztos: a paw annonacint tartalmaz, és nem csak minden más része,
hanem az érett gyümölcs is. ezt még a KSU (Kentucky Egyetem), a fő nemesítő is elismeri,
kutatja is, lentebb közöltem az eredményeit, melyik fajtában van több-kevesebb.
(az egyik nemesítési célk sztem ez kellene, hogy legyen: kisebb annonacin tartalom.
ill. hogy végre mérjék már megz érett gyümölcsökben az acetogenint, mert tudjuk káros hatásait.
még egy dolog: sokszor lelkendeznek, hogy a paw kivonat ígéretes rákgyógyszer lehet. ha ez igaz, akkor valaminek elég nagyot kell ütnie ahhoz, hogy legyőzze a rákot. PERSZE ettől még a gyümölcsben nem biztos, h sok a hatóanyag -sőt biztos, hogy nem annyira sok- a növény más részeiből -kéreg, levél, stb.- nyerik ki, gondolom. )
A kérdések ezek:
- mennyi a határérték? senki se tudja. vagy akik igen, nem írja. vagy ha írják is, eléggé rétegtéma,
nem könnyen jut el ide, még a angolul se... valahol a net bugyraiban? én már sok órát kerestem...
lásd még pl. sárgarack mag, almamag, mandula cián tartalom...
- egyes emberekre hogy hat? mint a cigi, alkohol sem egyformán.
annyit azért tehetünk, hogy tényleg csak az érett = megától lepottyant (nem a szél verte le)
gyümölcsöt esszük, semmiképp nem utóérleljük (nem is finom úgy.)
meg nem eszünk annyit - hátha...
---
sok ennivaló van amit megeszünk és befolyásolja egészségünket pozitívan vagy negatívan és nem tudjuk mérni a hatását, de ott dolgozik bennünk... lehet, a végelszámolásnál nem sokat kavar be,
de összeadódhatnak is az élelmiszerek, stb. hatásai...
Ezzel kapcsolatban van egy érdekes tapasztalatom. A márványpoloska rápetézett a paw fám levelére. Amikor ebből kikelnek a kis poloskák, azok a levél nedvét szívogatják, ugyebár.
No, hát ez itt nem jött be, megdöglött az összes poloskabébi. :-DDDDDDDDDDD