Keresés

Részletes keresés

Roli0622 Creative Commons License 2021.11.08 0 0 97

ahogy nagyapám mondta régen: nagyon kis takaros :) 

Előzmény: Nyünyőke :) (77)
Roland1994 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 96

Hol találhatóak? 

Előzmény: Mégsebogyó (95)
Mégsebogyó Creative Commons License 2020.04.11 0 0 95

FEKETE IBC tarályok eladók, egyszerhasznált, 1m3-esek.

200 literes műanyag hordók eladók, egyszerhasznált.

csiba00 Creative Commons License 2019.07.08 0 0 94

Sziasztok!

 

Van valami trükkje a fólia alatti zöldségtermesztésnek?

 

Régebben volt fóliánk, amiben minden nagyon szép volt, ezért nem igen értjük a mostani helyzetet. Vettünk egy "üvegházat", amit június elején sikerült összerakni, így kicsit megkésve, de csak ez után ültettük el a palántákat. Paprika, paradicsom, tök.

A növények nagyon szépek, már a paradicsom kb. 1,5 - 2 m magas lett. Viszont nincs rajta termés. Virágokat hozza szépen, de utána ledobja, vagy ha a szirom csak úgy magától hullik le, akkor sem alakul ki a termés. A paprika és a tök is hasonló.

Rendesen van öntözve, ültetés előtt kb. 1 hónappal a földbe forgattam be marhatrágyát, illetve még utána szórtam ki az előírt mennyiségnek megfelelően paradicsomnak, paprikának való speciális tápanyagot (kis granulátum).

A házat rendesen szellőztetjük is, a legnagyobb kánikulában is max 40 °C van benne.

 

Nem nagyon értjük, hogy mi lehet a gond. Egyik ismerősünk azt mondta, hogy fóliába más palánta kell, mint szabadtérre, valami önbeporzót említett. Tényleg van ilyen? Mondjuk ilyenre nem emlékszünk a régebbi időkről (kb. 15 év), amikor megvolt a korábbi fóliánk. Abba ugyan azt ültettük, mint a szabadba és roskadoztak a terméstől. 

moderngazda Creative Commons License 2017.08.15 0 0 93

Kijött a folytatás.

 

 

Fogyasszátok szeretettel: https://moderngazda.hu/novenytermesztes/termesztes/monokultura-problemai/ 

 

Üdv

István

Előzmény: moderngazda (91)
moderngazda Creative Commons License 2017.07.13 0 0 91

[PREGA A FÓLIASÁTORBA]

 

Sziasztok!

 

Idén Tavasszal kezdtünk bele egy kísérletbe Diczkó László világbajnok chili termesztővel, és a célunk az, hogy a tudományos méréseket (pH,EC, NPK, talajnedvesség) és eszközöket bevetve és kontrollálva, megnöveljük a termését. Két tökéletesen ugyan akkora sátrat választottunk ki. Az egyik sátorban ugyan azt a tápoldatot és öntözővizet fogja adagolni László, mint a többi helyen. Ez lesz a Kontroll fóliasátor.

De a második sátorban, ott a ModernGazdáé lesz a terep  Ezeket a méréseket fogjuk elvégezni:

 

  • Folyamatos talaj pH kontroll, a megfelelően beállított öntözővízzel, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
  • Folyamatos talaj EC kontroll, a tökéletesen beállított öntözővízhez, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
  • Talaj NPK(Nitrogén, Foszfor, Kálium) mérés, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani.
  • Folyamatos Nedvességtartalom kontroll, a jól beállított mennyiségű szinten, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
  • Tápoldatok pH, EC és NPK beállítása, a növény különböző életszakaszaihoz igazítva
  • Öntözőrendszer beállítása és optimalizálása Tenzíóméterekkel

 

A történésekről beszámolunk a blogon videó formátumban. Érdekelne esetleg titeket is ez a kísérlet? Mert ha igen, akkor megosztom majd itt az új bejegyzéseket :)

 

Az első bejegyzés itt található: https://moderngazda.hu/novenytermesztes/termesztes/chili-termesztes

 

Fogadjátok szeretettel.

 

Üdvözlettel,

Dr. Kovács István

gerbera9112 Creative Commons License 2017.02.20 0 0 90

PALÁNTA VÁSÁR!

Zöldség, és fűszernövény palánta AKCIÓ!

A piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron!

Rendeléseddel nem csak Te jársz jól, hanem segítesz 5,-10,-50, vagy több nincstelen megélhetésén.

Itt részletesen megtalálsz mindent: http://palanta.adatai.eu

anagma Creative Commons License 2017.01.28 0 0 89

Sziasztok!

 

Én is szeretném kipróbálni idén a fóliát. A kérdésem az, hogy van valakinek tapasztalata fóliaalagutakkal?

Bushley Creative Commons License 2017.01.23 0 0 88

Sziasztok,

 

idén szeretnék felállítani magamnak egy kisebb fóliasátrak a palánták előneveléséhez. (nincs D-i ablakom, így rendszerint megnyúlnak a lakásban). PVC csövekből szeretnék építkezni de nincs szükségem 10-20nm-es melegházra. A kompakt méret mellé milyen típusú és méretű (átmérő, falvastagság) csövet tudnátok ajánlani ami kényelmesen felveszi a 2 méteres átmérőjű ívet? Szélvédett helyen lesz. 

 

Középen szeretnék egy "közlekedési folyosót" 50 cm mélyen a földbe ásni hogy ne kelljen olyan magasra építkezni, illetve a hajolgatástól is szívesen eltekintek. A kényelmes mozgásért 50cm-re számoltam a folyosó szélességét és 60-75-re az ágyások szélességét. Tehát bruttó 2*3méteres fóliasátor ideális lenne, a talajszinttől számított 1,5méteres magassággal.

 

Előre is köszönöm a tippeket!

Roly0205 Creative Commons License 2017.01.08 0 0 87

De jó lenne, ha újra beindulna ez a topic. Én is az éven szeretnék elkezdeni Fóliázni. 

GKorni Creative Commons License 2016.02.13 0 0 86

Palántáztál vagy vetettél?  Vetni tözegbe pelrittel keverve a legbiztonságosabb. A közetgyapot káros, a kinti föld kemény akármivel kevered. Ha nem vagy biztos a kikelési arányba, szórjál több magot egy tálcába.

Előzmény: indiganos (84)
indiganos Creative Commons License 2015.02.04 0 0 85

Hol érdemes fóliát venni?

indiganos Creative Commons License 2015.01.21 0 0 84

A terv még körülbelül ugyanott áll. Változatlanul ez a battyáni cég tűnik legjobbnak, mert közel van, és a google is ezt dobja elsők között. Nézegettem közben a fóliákat a környékbeli parasztoknál. Ők féme használnák többnyire, de én nem tuom mennyi időre, de inkább rövidre tervezek.

Mondjuk 8 méteres cső csak jobb lenne, nálunk meg nincs.

 

Idézve magamat :)

 

"Elolvastam a fórum összes hozzászólását többször, a leggyakrabban emlegetett növények első helyen holtversenyben paradicsom, saláta, zöldhagyma-újhagyma, második helyen a paprika, harmadik helyen ugyszintén holtversenyben az uborka és a retek voltak."

 

Milyen fajtákat javasoltok?

 

Holnap jön az armatúra két 75 W 6500K-s fénycsőhöz, végül így 30 ezer forint lesz., Palántázáshoz tökéletes.

 

Palántáztam közetgyapotba és kisütött földbe, mely virágföld és a telkemről behozott agyagos szar keveréke volt perlittel felütve.

Várom a hatást :) Az igazság az, hogy kisérletezem, ezek a magokat növényekről gyűjtögettem, ezért simán lehet, hogy a kiekési arány nem lesz túl jó.

Előzmény: indiganos (83)
indiganos Creative Commons License 2014.12.20 0 0 83

 

Salam alaikum fóliások!

Arra gondoltam, hogy mostanában felásom a területet, januárban szerzek csirke és disznótrágyát a haveromtól, és végigmegyek rajta rotakapával. Utána megépítem a vázat, és amikor azt látom, hogy hó már tuti nem lesz felhúzom a sátrat, igaz?

Hol vennétek fóla csövet? Én ezt találtam, ami közel van, vélemény? http://www.agroinform.com/aprohirdetes_adatlap/egyeb/egyeb/foliasator-vaz-cso-elado/h_3685423

6 méteres csöveket szerintetek milyen messze lehet leszúrni? 2,5 méter reális? Akkor olyan 3 méter lesz a belmagasság... és mondjuk 18 méter hosszú. Hogy szokás ezt kiszámítani? Én a r*π, azaz a kör kerületének a feléből szoktam kiindulni, mert jobbat nem tudok.

Elolvastam a fórum összes hozzászólását többször, a leggyakrabban emlegetett növények első helyen holtversenyben paradicsom, saláta, zöldhagyma-újhagyma, második helyen a paprika, harmadik helyen ugyszintén holtversenyben az uborka és a retek voltak, úgyhogy én ezeket szeretném elsősorba kiültetni.

Két-három hét múlva el kéne kezdeni palántázni és megtolni olyan 400 watt kék fénnyel. Hallottam már, hogy retket és salátát is palántáznak, de nekem hülyeségnek tűnik, mit gondoltok? Szerencsés esetbe lehet kiültetni február elején.
Van még itthon egy 16 éves citromfa cserépbe azt is szeretném kiültetni a fóliába, bár állítólag a huzatot nem szereti. Ez milyen ötlet?

Májús végén júniúsban kell elbontani, igaz? De mitől függ mégis, hogy mikor bontom el és mikor rakom össze újra? Szeptemberben mikor kell újra összerakni?

Mi az, hogy kétrétegű fólia? Nem is láttam még olyat szerintem... első hallásra nagyon túlbonyolítanán a szerkezetet.

 

dKapás Creative Commons License 2013.04.18 -1 0 82

Sziasztok!

   Fóliasátor maximális kihasználtsága miatt érdekelne, hogy milyen sorrendben milyen zöltségeket vagy palántákat ültessek?

Tud nekem segiteni valaki?

 

Előre is köszönöm!

Zöld-tanya Creative Commons License 2013.04.16 0 0 81

Sziasztok!

 

Ajánlom szíves figyelmetekbe weboldalunkat. 

Itt a blogon belül akár szakmai kérdéseitekre is szívesen válaszolunk. 

 

 

 

üdv:

Zöld-tanya.hu

http://zold-tanya.hu/index.html

FantasyLandia Creative Commons License 2012.07.03 0 0 79

Sziasztok!

Vándorfóliával kapcsolatban tud-e valaki felvilágosítást adni árakban, és hogy kiskerti termesztésben (kb.: 300m2) megéri-e egyáltalán beszerezni.
Köszi előre is... 

kazstom Creative Commons License 2012.06.02 0 0 78

Üdv Mindenkinek!

 

Látom nem érkezett már régen hozzászólás a topic-ba, de azért szeretnék egy témát fölvetni, azt gondolom ez a megfelelő hely rá. :) A nyáron át termő konyhakerti növények (paprika, paradicsom) szüretelésének idejét szeretném egy kicsit meghosszabítani az ősz folyamán, védeni a hűvösebb időjárásoktól. Nem tudom ez a gyakorlatban mennyire válik be. Leginkább fólia alagút-szerűséget szeretnék, mert nem végleges hely lenne, ahol később is maradna. De főként a nem túl nagy kapacitás miatt. Jó lenne uborka és paradicsom termesztés is, ezért gondolkozom egy ilyen közepes méretű alagúton/sátoron a hely igények miatt. Már ki vannak ültetve a palánták, de ha szükség tudok beszerezni őszre újabbakat, addigra is lesznek termelőknél.

Ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget/tanácsot kérni.

 

Előre is köszönöm. :)

 

További szép estét mindenkinek!

Nyünyőke :) Creative Commons License 2012.03.29 0 1 77

Köszönöm szépen a választ, akkor ezekkel fogok próbálkozni! :)

 

Közben elkészült a fólia :))) Mivel a napokban nem volt éppen szélcsend, igazi kihívás volt a fóliázása, megdolgoztunk érte rendesen :)

 

Előzmény: teszt25 (76)
teszt25 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 76

Szia!

 

Paradicsom, paprika, uborka, egy kis petrezselyem mert késő őszig szedhető, padlizsán szereti a fóliát. a virágok közül a krizantínt ajánlom ha tudod használni, de a szegfű is jó alatta. A neten elég sok helyen van leírás a fóliás termesztésről.

És a földieper is szereti a fóliát, karalábé és a korai krumpli.

 

Teszt

 

Előzmény: Nyünyőke :) (75)
Nyünyőke :) Creative Commons License 2012.03.24 0 0 75

Dejó, hogy valaki megjelent :) Hát inkább később,mint soha :D

 

Nekünk volt régen két fóliánk is, szüleim adtak is el belőle rendesen paprikát, uborkát, dejó idők is voltak...Nade most feltört az ifjúság ( a magam 26 évével) !! :D

 

Szerintem is nagyon jó dolog, nem is értem miért nem csinálnak sokkal többen, ahogy utazok rengeteg lebontott csövet és kopaszon álló fóliavázakat látok... szomorú, pedig akinek van egy kis érzése a növényekhez,no és nem rest kicsit dolgozni vele, tényleg sokat  tehet az egészségéért no meg  a pénztárcájáért :D ! Mégiscsak tudja az ember, hogy mit eszik és persze sokkal olcsóbb, a föld kis gondoskodásért cserébe ajándékba adja nekünk a finomságokat.

 

Kérdés: paprika, kígyóuborka mellé mit érdemes még raknom? Retekkel már elkéstem azt hiszem, saláta (ja és retek is) a kertben már kel, illetve a palánták nőnek szépen. Szóval ha készen lesz mit vessek bele? Szívesen veszem az öteleteket mi szeret még fóliában "lakni" :) Az egészen nem akarom paprikával telerakni, 15-20 tőre gondoltunk, bátyáméknak lesz egy sora, a maradék két sorral kellene kezdenem valamit.

 

Arra gondoltam hogy egynyári virágokkal is bepróbálkozok, persze ládába elvetve, valamint a tavalyi, áttelelt muskátlikat is megpróbálnám benne "meghajtatni". Vélemény? :)

 

Előzmény: raiff (74)
raiff Creative Commons License 2012.03.24 0 0 74

Sokan nem hiszik el milyen jó is a fólia , ennyi helyen ami nálad is lesz az egész utcának meg lehet termelni a primőrárút ,a lejött saláta, retek után mehet a paprika ,paradicsom , stb. Bár kicsit már későn kezded :))))

Ekkora fóliában nem szokás permetezni (nem nagyüzemi) de fontos a szellőztetés, ujabban viszont a takácsatka van elterjedőben , hiába írják hogy nem szereti a párás környezetet , hát tolyik rá.

Előzmény: Nyünyőke :) (73)
Nyünyőke :) Creative Commons License 2012.03.24 0 0 73

Dejó lenne ha visszatévedne ide pár ember! Olyan lelkesen írtam az előbb de most nézem hogy egy évvel ezelőtti az utolsó hozzászólás :((

Nyünyőke :) Creative Commons License 2012.03.24 0 0 72

 

Én egy ismerős bácsiól kérdeztem meg ugyanezt, (már 15 éve fóliázik) ő azt mondta, hogy csak akkor kell ha megjelenik valami betegség( tetű ilyesmi), azt hogy mivel nem tudta megmondani, ő nagyon ritkán permetez, mert ha jól ki van szellőztetve (állítólag) nem nagyon kell. Ha kell akkor a boltban meg tudják mondani mivel.

 

Ha minden igaz hétvégén elkészül a fióliánk már alig várom :)))

 

Előzmény: Vacike (71)
Vacike Creative Commons License 2011.03.31 0 0 71

Sziasztok! érdeklődni szeretnék tőletek,hogy kell e permetezni fólia alatt? ÉS ha igen akkor mit mivel,hogyan.köszönöm

Vééé85 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 70

Amit most vettem fóliát az 15 mikronos,majd akkor próbálkozok még.

Köszönöm.

Luca Ricci Creative Commons License 2011.03.29 0 0 69

 

Én közben arra jutottam nem vasalgatjuk, meg tűzigéljük a végénél, nem bízom benne, hanem lehajtjuk a felső palástját, igaz lesznek benne elvileg hurkák, gyűrődések, de azt megpróbálom a széléhez "vinni".

CBNora Creative Commons License 2011.03.29 0 0 68

Meg persze függ a fólia vastagságától is, mennyi idő alatt olvad össze.

Előzmény: CBNora (67)
CBNora Creative Commons License 2011.03.29 0 0 67

Újságpapírt kell tenni a vasaló és a fólia közé. Próbálkozni kell, ki kell tapasztalni, meddig kell rajta tartani a vasalót. Mi számoltunk, talán háromig, de erre már nem emlékszem.

Előzmény: Vééé85 (66)
Vééé85 Creative Commons License 2011.03.29 0 0 66

Sziasztok.

Valaki részletesen leírná hogy-hogy kell összevasalni a fóliát,mert hétvégén próbáltam de nekem nagyon nem sikerült.

Nem akkart összeolvadni a két fólia egymáshoz,vagy ráolvadt a vasalóra,meg ilyenek.

Megköszöném ha vki segítene.

Köszi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!