Bocs, hogy nem hagytuk szó nélkül "a férfiak mindenben jobbak" futamot.
:)))
Én igazán nem igénylem ebben a topikban ezt a férfi/női sztereotipizálást, stb.
És az igaz, hogy csak nők tudnak gyereket szülni, de ez nem jelenti azt, hogy egy gyerekhez nem kell a férfi is. Gyerek ugyanúgy nincs férfi nélkül se, ahogy nő nélkül sincs.
Ha a humán lét fenntartása nem racionláis szerinted, akkot mit tegyünk?"
Ez egy biológiai késztetés, vagy akár érzelmi ügy, nem racionalitás.
"Nincs olyan terület (egy kivételével), ahol ne férfi lenne a legjobb."
Nincs is ilyen mérés minden területen. Ki a legjobb orvos? Ki a legjobb tanár? Ki a legjobb ápoló? Ki a legjobb kőműves?
Vagy mit jelent szerinted a "terület"?
Másrészt meg az, hogy valamilyen területen a szélsőérték férfi, sőt, akár férfiak, nem sokat jelent a hétköznapi életben, és most arról beszélünk. Nekem mindegy, akár vegyük úgy, hogy van élsport meg éltudomány, és ezekben mind-mind férfiak a csúcsok. Ez nem szegi a kedvét a többi férfinak sem, hogy az adott területtel foglalkozzanak, akár úgy, hogy soha esélyük sem lesz felkerülni az élcsapatba. Nem is ez a cél.
"Az a lista, bár szép hosszú, egy megszámlálható lista."
És mindent tartalmaz (amit nők találtak ki)? :)
"A férfiaké viszont megszámlálhatatlanul sok. Nincs is olyan Wiki oldal arra, hogy a férfiak mit találtak ki, mert reménytelen lenne a felsorolás."
Szerintem ebben tévedsz. Nem azért van a női lista, mert azt fel lehet sorolni, hanem azért, hogy konkrétan láthassunk példákat női találmányokra, és ne gondolja mindenki automatikusan azt, hogy mindent férfiak találtak fel. Szerintem nem csak annyi dolgot találtak ki nők, amennyi fel van sorolva a wiki oldalon. Egyébként pont ugyanannyi erővel sorolhatnának férfiak által kitalált dolgokat is, az nem jelentené azt automatikusan, hogy csak a felsorolt dolgokat találták ki.
"Ez az eset egyszerű: ne mozogjon ezen a vonalon, szíve joga.
És vele kihal a vérvonala. Megéri?"
Részben a kettő nem zárja ki egymást.
Másrészt én ritkán hallom, hogy valakinek ennyire fontos lenne a "vérvonal". De akkor jellemzően férfiaktól. Ez azért sok kérdést felvethetne.
Fogyasztói társadalomban élünk, a tömegek beletorzultak már ebbe, mindenki ebbe akar beilleszkedni minél jobban. A nőknek semmivel sem előrébb helyezett céljuk a vérvonal, mint a férfiaknak.
Szerintem se ártana együttműködni a nemeknek, de az úgy biztosan nem fog menni, ha a környező világban látható tényeket tagadva férfiak olyanokat mondanak, hogy "a gyerekezésen kívül én mindenben jobb vagyok, mint te, de ez nem egy verseny, csak hát ez a tény" :)))
A hétköznapi élet annyira gépesített, minimálisan sem számít a testi erő szélső értéke.
Erősportok más, de azok játékok, alapvető társadalmi fontosságuk csekély.
Egyébként van ennek a "férfias pálya" témának egy nagyon is elnőiesítő mellékhatása, nézz körül egy magyar egyetemen, rájössz.
A sok ""vaskalapácsos"" alacsonyabb státuszú fizikai melót viszik a férfiak, alacsony képzettségű "nőies" szakma nem maradt annyi, (monoton tevékenységek komoly gépesítése) a magasabb képzettségű nők, jogászok, közgazdászok, orvosok meg bizony nemsokára egy komoly un. vezetési túlsúlyt alkotnak a társadalomban.
Egyszerűen több lesz a diplomás nő... és csá.
A gyerek téma az ma kb 10-15 év a nők életéből, gazdag jóléti társadalmakban még ez sem 100% kiesés, mert jön a bébisintér, a bölcsi, az ovi, a fizetős gyerekkeltetők, bentalvós fiú-lány táborok, mifene, anyuka meg mehet vissza "nyomni a karriert".
Azért kíváncsi vagyok, mennyire befolyásolják a választásokat a gyerekvédelem terén nyilvánosságra került problémák, bűnök
Valamennyire.
De ennél pontosabban szerintem nem fogod megtudni. Bármi lesz is az eredmény - feltételezve, hogy az a fidesz számára negatív - azt számos tényező befolyásolja: az infláció, a mértéktelen lopások, Hatvanpuszta, a lakhatási helyzet, a ruszkiszopás, az Eu-pénzek és kapcsolatok elbaszása, rogán feje, a fideszsajtóból ömlő irritáló butaság, stb, stb, stb, meg persze a gyermekvédelmi anomáliák is. De ezek pontos súlya az eredményre társadalmi szinten max tippelhető, alapos szociológiai felméréssel is csak közelíthetően mérhető.
Már tegnap is mondtam, hogy ne csináljatok belőle férfi/női kérdést, erre ma egész nap ment a feminista nyomulás.
Onnantól kezdve, hogy CSAK a nők tudnak gyermeket szülni, meddő vita az egész, azt senki nem mondja, hogy ne legyetek pilóták, vasútmérnökök, vagy hálózatszerelők, csináljátok, ha tetszik. De ha a társadalom fenntartásáról van szó, nélkületek nem megy, bármennyire jobbak akár bármiben is a férfiak (nem igaz amúgy) nélkületek 100 év múlva vége az emberiségnek.
Valaminek a nem létezését mindig elég nehéz bizonyítani :)
Tapasztalatom szerint a nők jelentős részének halvány lila elképzelései sincsenek arról, hogy mennyire erős hozzájuk képest egy férfi, mivel soha nem látnak férfiakat teljes erőbevetés közben. Egyszer állnának be egy rögbi tolongásba, mindjárt megváltozna a véleményük :)
És egészen biztos, hogy úgy saccra három és fél milliárd nő között egy sincs olyan, aki képes lenne megcsinálni - még ha jelen pillanatban egy nő sem dolgozik ezen a területen?
A sport meg aztán tényleg a legingoványosabb terület, ott fekete-fehéren kiderül hogy, a női nehézatléták a férfi mezőnyben a 15 éves fiúk szintjén mozognak, a női 100m-es világcsúcsnál jelen pillanatban is több ezer(!) férfi sprinter futna jobb időt.
Általánosságban érdemes erről beszélni. A kivételek a szabályt erősítik. Jellemző tulajdonságok vannak, ami azt mutatja hogy a nők és férfiak más testi és fejbeli képességekkel rendelkeznek. Ezen minek vitatkozni?
"Fel nem foghatom, hogy miért rossz az, ha valaki az élet legfontosabb dolgát a gyereket létre tudja hozni, majd képes gondozni és ezt megmondják, az miért rossz."
Nem ez a rossz, hanem az, ha erre alapozva el akarod venni tőle a jogot/lehetőséget, hogy azzal foglalkozzon, amivel szeretne, amiben hasznot lát. Az a rossz, ha te akarod megmondani, hogy mit kellene csinálnia. Én nem mondom meg, hogy a férfiaknak mit kellene csinálniuk, hogyan éljék az életüket. Még nőknek se mondom meg. Majd eldönti.
És azért rossz még, mert sztereotipizálsz, közben pedig ha egy oktatási intézménybe mész, simán azt látod, hogy a lányok és fiúk vegyesen okosak, erősek, stb.
""De miért ne lehetne egy nő pilóta, mérnök, futballedző vagy épp egy multivállalat CEO-ja, ha a képességei egyébként megvannak hozzá?
Vagy eleve nem lehetnek meg a képességei, mert nő?"
Egy nő minden lehet, senki nem korlátozza. Talán csak bizonyos korlátokkal célszerű ezeket a pályákat megcéloznia."
Ahogyan a férfiaknak is.
Gondolod, hogy minden férfi alkalmas a felsorolt dolgokra? Vagy legalább az erős többségük alkalmas? - Én nem gondolom. :)
Azt, hogy a szélsőérték a férfiaké, nem kell összekeverni azzal, hogy "a férfiak ilyenek".
Ha a humán lét fenntartása nem racionláis szerinted, akkot mit tegyünk?
"Mit jelent, hogy a férfiak átlagban legyőzik a nőket? És miért érdekelne ez konkrét embereket, még ha igaz is lenne? Férfiak is legyőznek más férfiakat, nők is más nőket, férfiak nőket és nők férfiakat, komparatív előny ide vagy oda."
Nincs olyan terület (egy kivételével), ahol ne férfi lenne a legjobb.
"És ez mit számít és kinek? A foci az élet egy területe, a legtöbb nőt valószínűleg elég könnyű meggyőzni, hogy ne focizzon, sportoljon mást."
Nem kell meggyőzni őket, focizzanak nyugodtan. Pusztán a férfi és a női szintet akartam összehasonlítani.
Amit a féfiak óvodás kor után már nem tévesztenek el, azt a nők simán elkövetik elsőosztályú csapatokban.
Egyébként más sportokban az élvonal női teljesítménye a férfi öregfiúkéval szokot megegyezni. És erre jönnek olyan filmek, ahol nők lezúznak férfiakat.
"Vagy igen, vagy nem. :) A minden más kicsit sem konkrét, nem tudjuk, ki mit talált ki."
Az a lista, bár szép hosszú, egy megszámlálható lista. A férfiaké viszont megszámlálhatatlanul sok. Nincs is olyan Wiki oldal arra, hogy a férfiak mit találtak ki, mert reménytelen lenne a felsorolás.
"Még egyszer: milyen haszna van egy nőnek a gyerekvállalásból, mondd meg, kérlek. Milyen előnyhöz juttat egy nőt a komparatív előnye, és mi a megfelelő, ahogyan élni kellene vele?"
Továbbviszi családját, szép gyermekei, unokái leszármazottai lesznek? Milyen szörnyű lehetőségek!"
Ez nem haszon.
Biztosan van, akinek ez a vágya. Sokaknak nem.
Itt jön be az, amit VV mondott. Ha hiszed, ha nem, a nők jó része nem erre vágyik. És ha nem erre vágyik, akkor miért ezen a vonalon mozogjon?
Ez az eset egyszerű: ne mozogjon ezen a vonalon, szíve joga.
Nincs ilyen nő, nem tudsz mutatni. Nem csak Magyarországon, egész Skandináviában sem fogsz női távvezeték szerelőt találni. Kedvelt feminista téveszme, hogy a nők bármilyen munkát meg tudnak csinálni ugyanúgy mint a férfiak. A modern irodai munkák nagy részét tudják ugyanúgy elvégezni, ugyanis a társadalmi körülmények változtak, de a biológiaiak nem.
Ettől függetlenül lehet olyan nő, aki alkalmas rá, ha akarja.
Soha nem értettem azokat a példákat, amikre a férfiak többsége sem alkalmas amúgy, de felhozzák, hogy a nők nem alkalmasak rá. Azért nyilván lehet pár nő is akár, aki alkalmas, és férfiak közül is csak kevés csinálja.
Ez pont olyan, mint a bányászos hasonlat.
Mintha csak azért, mert valaki férfi, hirtelen ki lehetne vinni bányászni, mert ő alapban képes erre, mert férfi. :)
És közben meg olyan dolgok ezek, amik marginális jelentőségűek. Eleve kevés ember csinálja, és nem is erről szól alapban ez az "én jobb vagyok nálad" hetvenkedés. A hétköznapi életben jellemzően olyan dolgok vannak, amikhez nem szükséges extremitás.
"Szóval a nő terepe a konyha és a gyerekszülés, -gondozás, -nevelés.
Ahhoz ért, ott vannak a komparatív előnyei ,mert nő."
Én ilyet nem mondtam.
De, igen ott vannak a komparatív előnyei. Fel nem foghatom, hogy miért rossz az, ha valaki az élet legfontosabb dolgát a gyereket létre tudja hozni, majd képes gondozni és ezt megmondják, az miért rossz.
"De miért ne lehetne egy nő pilóta, mérnök, futballedző vagy épp egy multivállalat CEO-ja, ha a képességei egyébként megvannak hozzá?
Vagy eleve nem lehetnek meg a képességei, mert nő?"
Egy nő minden lehet, senki nem korlátozza. Talán csak bizonyos korlátokkal célszerű ezeket a pályákat megcéloznia.
Nem veszed figyelembe, hogy testetek, lelketek a gyerekre készül fel. (Azért hízékonyak pl. a nők, mert a testük mindent felhabzsol, hogy majd jön a gyerek és annak kell. Ezért nehéz fogyózniuk.)
"(Buszvezető: ismertem egy csajt, buszt vezetett. Hát az öngyilkos japán pilóták előre köszöntek volna neki. Ennyit a bénázásról.)"
Igen, mindenki ismer kivételes nőket. De az átlag az más.
Akkor mégis mit kezdesz azzal a ténnyel, hogy a férfiak szerinted komparatív előny kategóriába tartozó képességei alapján is hatalmas különbségek vannak a férfiak közt? Sokszor egy nő képességei közelebb állnak a szerinted nem komparatív előny kategóriában is egy férfiéhoz, mint egy másik férfinak (még egy ilyen társadalomban is, amiben nagyon sokan gondolkoznak úgy férfiakról és nőkről, hogy szerintük a gyereken kívül előbbiek mindenben jobbak, vagyis úgy, hogy a nők számára lenyomó környezetben élünk még mindig..). Ennek mi a magyarázata? És bármi legyen is a magyarázata, ha egyszer így van - márpedig ezt látjuk a környezetünkben -, akkor mit számít a szerinted komparatív előny itt vagy ott?
A távvezeték szereléshez komoly fizikai erő kell, ráadásul gyakran magasban, mostoha körülmények között kell dolgozni. Gyakorlatilag 100%-ban 25 és 50 közötti férfiak végzik ezt a munkát (idős férfiak SEM alkalmasak rá).
"Szoktam mondani, hogy az életben nincs fontosabb mint a gyerek. Még senki nem tudott fontosabbat mondani.
Ha nem lenne fontos a gyerek, az utódlás, önmagunk továbbvitele, akkor tényleg minden mindegy."
Racionális indokot kértem. Ez nem az.
"Egyénileg lehet óriási szórás a képességekben, de átlagban a férfiak legyőzik a nőket, mert a nőknek más a komparatív előnye."
Ugyan már.
Mit jelent, hogy a férfiak átlagban legyőzik a nőket? És miért érdekelne ez konkrét embereket, még ha igaz is lenne? Férfiak is legyőznek más férfiakat, nők is más nőket, férfiak nőket és nők férfiakat, komparatív előny ide vagy oda.
"Hibás felfogás a nemek közti veresengésnek felfogni az életet. A két nem kiegészíti egymást, együtt képeznek egészet."
Nem én emlegettem elsőként komparatív előnyt meg legyőzést. Ha ez hibás felfogás, hát nem tőlem eredt.
"Ha ma valaki megemlíti, hogy pl. az ausztrál női fociválogattat a New Castle Jets U15-ös fiúcsapata tönkreveri, az azonnal páriává válik, de ettől még tönkreveri. (Várom én is a kitiltásomat, mert erről a témáról beszélni sem szabad.)
Pedig ha női focit néz az ember, olyan bénázásokat lát, amit fiúcsapatok utoljára óvódás korban követtek el."
És ez mit számít és kinek? A foci az élet egy területe, a legtöbb nőt valószínűleg elég könnyű meggyőzni, hogy ne focizzon, sportoljon mást.
"Van egy Wiki oldal, ahol felsorolják, a női tudósok és feltalálók eredményeit. Szép hosszú a lista. Viszont _minden mást_ férfiak találtak ki."
Vagy igen, vagy nem. :) A minden más kicsit sem konkrét, nem tudjuk, ki mit talált ki.
"Talán csak arra hívnám fel figyelmüket, hogy célszerű olyan irányba menniük, melyben komparatív előnyük van."
"Még egyszer: milyen haszna van egy nőnek a gyerekvállalásból, mondd meg, kérlek. Milyen előnyhöz juttat egy nőt a komparatív előnye, és mi a megfelelő, ahogyan élni kellene vele?"
Továbbviszi családját, szép gyermekei, unokái leszármazottai lesznek? Milyen szörnyű lehetőségek!"
Ez nem haszon.
Biztosan van, akinek ez a vágya. Sokaknak nem.
Itt jön be az, amit VV mondott. Ha hiszed, ha nem, a nők jó része nem erre vágyik. És ha nem erre vágyik, akkor miért ezen a vonalon mozogjon?
"Mehetnek teljesen más irányba is, csak akkor veszítenek azokkal szemben, akik saját komparatív előnyeik kihasználásának irányába mennek."
Egyéni képességek, lehetőségek vannak. Ne mondjad nekem, hogy a férfiak közel egyformán teljesítenek a gyerekkel kapcsolatos dolgokon kívüli dolgokban.
"Mehetnek távvezeték szerelőnek is, csak minek?"
Miért ne? Mert egy férfi távvezetékszerelő "le fogja őket győzni"?