Bár józan paraszti ésszel EU-s viszonylatban nincs ilyen limit, már ha csak abból indulunk ki, hogy honnan kezdik számolni a 6 hónapot? Amikor személyivel átlépted az osztrák-német határt? Fel van ez jegyezve valahol?
hogyne, a lakcímnyilvántartásban :-)
(ami szükséges bankszámlához, adószámhoz, egbizthez stb, szóval nem nagyon lehet ill. érdemes halogatni)
Bár józan paraszti ésszel EU-s viszonylatban nincs ilyen limit, már ha csak abból indulunk ki, hogy honnan kezdik számolni a 6 hónapot? Amikor személyivel átlépted az osztrák-német határt? Fel van ez jegyezve valahol?
1. valamilyen tartózkodási vagy munkavállalási engedély
gyakorlatilag igen, ez az (nem szó szerint de mindjárt)
ami viszonylag ismert, hogy "külföldi jogosítvánnyal 6 hónapig vezethetsz" Németországban (EU-t nem tudom, de 3, országbelivel biztosan)
ami kevésbé ismert, hogy 6 hónap után maga a vezetési jogosultság jár le, tehát nem valamiféle pimf adminisztratív szabálysértést jelent "nem átíratni időben" a jogsit, hanem konkrétan engedély nélküli járművezetés, bűncselekmény, egyrészt sokba kerül, pláne ha nem csak sima igazoltatás hanem pl. balesetet okoztál, másrészt pl. állampolgársági kérelem beadásakor és hasonlóknál nyilván nem előnynek számít
ez a dátum viszont sehol sincs így feltüntetve, magadnak kell tudnod és figyelned rá
én 5 év után írattam át :-) de egyrészt nem tudom, hogy EU-s jogsira van-e valami "kedvezmény", másrész már annak az utolsó napja, amikor autóval mentem be átvenni a német jogsit, is elévült :-))) mindenesetre lehetséges, hogy SOKKAL nagyobb kockázatot futottam, mint gondoltam volna!
Ha nem tévedek Pottyondy Edina Líra üzletekben dedikálta a könyvét - ami a Libriben egy ideig ki sem került a polcra - ebből talán ki lehet indulni. (egyébként sajnálom a Librit, jó üzleteik vannak, kár, hogy megszállta a maffia)
ZOH: létezik olyan online könyvesbolt Magyarországon, amelyik nem valamelyik fideszes bűnözőé?
ChatGPT: Igen — Magyarországon több olyan online elérhető könyvesbolt létezik, amely nem tartozik nagy „mainstream” (Libri/Bookline, Líra stb.) kereskedelmi láncokhoz, és nem köthető politikai szereplőkhöz sem. (tovább is van, mindegy)
ZOH: a nagyok közül melyiknek ki a tulajdonosa? oligarcháig visszavezetve értem a kérdést, nem úgy hogy mi a Zrt neve
Könyvesbolt ** Tulajdonos ** Politikai / kormányközeli kapcsolat
Libri / Bookline ** MCC alapítvány (kormány-közeli oktatási/kulturális szervezet) ** Igen – közpénzekkel erősen kapcsolódik a jelenlegi kormányhoz
Líra Group ** Magán családi vállalkozás (Kolosi családhoz kötve) ** Nincs ismert politikailag meghatározó kapcsolat
Gyors kérdés: létezik olyan online könyvesbolt Magyarországon, amelyik nem NER-es? Szeretnék venni valamit, de lehetőleg ne ezeken a geciken keresztül. Köszönöm.
Ez most nem jogászkodás, itt elvekről is szó van. Egy népszavazással hozott társadalmi döntés megváltoztatásához minimum egy újabb népszavazás elvárható.
ja, en ugy ertettem eleve, hogy a kilepeshez nem kell nepszavazas, hanem eleg ha a kormany bejelenti
Érdekes eddig az volt a mantra a nyuggereknél hogy ezekre a majifijatalokra ráférne a katonaság, meg aki nem volt katona az nem ember
hat igen
megjegyzem mas orszagokban eleve mast jelent a "sorkatonasag" fogalma, Norvegiaban pl. onkentes, de annyian jelentkeznek, hogy sorsolni kell, mert nincs annyi hely hogy mindenki mehessen, nyilvan ott nem feltetlenul ultrazassal-fokazassal telnek a napok
vagy haverom gyereke Svajcban, most lett annyi eves, amennyi, es mostanaban varja a behivojat, de ez a "varja" szo szerint ertendo
De szerintem neked is tiszta, hogy itt most öngyilok volna a briteknél bármiféle jogászkodás.
Kell egy olyan miniszterelnök, aki egyenesen és őszintén kiáll a köz elé, elmondja, hogy ezt bizony kedves polgártársaim elqrtuk, közös, jogszerű, de hibás döntés volt, ami folytatólagosan hatalmas kárt okoz nekünk, és minden egyéb mellékhatásával egyetemben is "jobb bent, mint kint".
Mára nagyjából a legsötétebb falusi tök is látja ott, hogy nem oldódott meg semmi a tetű Faragéék által beígért módon, még migráncsból sem lett kevesebb (vagy nem ezért), nem jobb, hanem látványosan rosszabb lett a gazdaságnak - jobb lenne "visszacsinálni".
meg akkor is szomorú, ha amúgy toronymagasan a mi kormányzatunk az EU legkorruptabbja (nagyságrendekkel veri az ukrán, de tartok tőle, hogy veri még az orosz korrupciót is a basirezsim). És erre most a NER-trollhad dühödten mutogat - figyelemelterelésnek.
hat igen, ez a "huuuu a korrupt geci ukranok ellopjak a jambor ejropai adofizetok penzet" azert fideszes szajbol/billentyuzetbol nem kicsit rohejes
Ez most nem jogászkodás, itt elvekről is szó van. Egy népszavazással hozott társadalmi döntés megváltoztatásához minimum egy újabb népszavazás elvárható.
Hogy most az adott ország éppen érvényes jogrendje mit mond - az ettől független, persze, adott esetben legitim (tehát "jogszerű") lehet egy zárt kabinetben meghozott döntés is, de ilyen horderejű kérdésben széles körű társadalmi legitimáció nélkül csak diktatúrák lépnek.
jav: nemzetkozi szerzodesbol eredo kotelezettsegrol nem lehet ("akarja-e on, hogy befizessuk az idei EU-s tagdijunkat?") magarol a nemzetkozi szerzodesrol lehet
A kilépéshez népszavazás, a visszalépéshez visszafogadás kell.
nem kell nepszavazas, ez tevedes, a kormany bejelenti aztan kesz, hogy ezt otthon hogy meccseli le, az belugy
nota bene a magyar takolmany szerint nem is lehetne errol nepszavazast tartani (!) mert se a takolmany megvaltoztatasarol, se nemzetkozi szerzodesrol nem lehet... ennek a szabalynak mondjuk pont annyi ertelme van, mint amennyi ebbol a mondatbol latszik, de ettol meg jelenleg ez a helyzet
nem akar ilyet. nem akar orosz uralmat európában, még gyenge, tőle kuncsorgó európát sem akar.
erős eu-t, egyesült európát nem akar, csak ebben "szövetséges" az orosz, amúgy azok annyira nem érdeklik, ahogy alább is írták. ha európa erős lenne, kivéreztetné a szarszkit, de gyenge, ezért nem tudja.
"Már az elején megírtam (és senki nem hitte el), hogy Trump egy hármas felosztást vizionál a világ felett (az USA, Oroszország és Kína, mind saját befolyási övezetekkel)."
Bár sztem ezek mindenkit, ahogy már mondtam: az anyjukat is megba...nák 1 fillérért, de szó szerint..
Na de egyébként miféle szövetség lenne-lesz ez köztük? :) Meg a zusa-oroszo. között.. Nem fognak ezek működni hosszabb távon, xarfaszú geci mind, az első adandó alkalommal hátbaszúrják a másikat 2 centért..
Kis szomorú színes a választói cenzus témájához: nemrég hazaérve bekapcsoltam a tévén, valami telefonos vetélkedő ment az egyik Mtv-csatornán. Kérdés: a Biblia szerint kit teremtett Isten elsőként? 4 válaszlehetőség (köztük természetesen Ádám is), asszonka hosszas csönd és tanakodás után bemondta Matuzsálemet :(
Milyen szerencse, hogy 2026 áprilisában nem tud rossz választ megjelölni, bárhova ikszelget, az érvényes lesz...
Olaj a tűzre.... vagy tűz az olajra? Alighanem mindkettő....
Ukrajna első ízben mért közvetlen csapást egy orosz olajplatformra a Kaszpi-tengeren, új szintre emelve az orosz energetikai szektort célzó támadássorozatát. Az ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közlése szerint a Lukoil tulajdonában lévő Filanovszkij-platform elleni dróntámadás leállította a termelést, és több mint húsz olaj- és gázkút kényszerült leállásra – írja a horvát Index.
Azért emlékezzünk vissza arra is, hogy az Egyesült Királyság mindig is egyfajta különutas politikát mutatott az EU-n belül - hogy messzebb ne menjünk, maga a Brexit is ennek a végterméke. Egy nagyobb integrációt megcélzó, a belső kapcsolatokat szorosabbra húzni akaró EU-ak ballaszt lenne egy ilyen tag, figyelembe véve azt is, hogy azért a briteken méretüknél, erejüknél fogva nem lehet csak úgy keresztüllépni. Ok, most mondanak valamit, aztán eltelik újabb öt év és megint elkezdenének egyénieskedni vagy épp az USA téglájaként viselkedni. Ezt is mérlegelni kell. Az is lehet - pont előbbiek miatt - hogy az unió kéreti magát, nagyobb elkötelezettség vállalását kierőszakolva belőlük. Ami egyértelmű előny volna, az a brit katonai erő egy közös uniós hadseregen belül, persze úgy. hogy mégse ők fújják a passzátszelet.
Ki lehetne írni népszavazást a visszalépésről is...
Elméletileg a demokráciának pont az lenne a leges-leglényege, hogy a "nép dönt", ugyanakkor semmi sem végleges, semmi sem tart-tarthat örökké, dönthet a nép rosszul is, és akkor egy újabb döntéssel ezt korrigálhatja. Megteheti, ez nem az angolszász büntetőjog területe, ahol ugyanazon ügyben, ugyanazon váddal nem lehet újra megvádolni valakit.
....nem rogyott össze a brexittől a brit gazdaság sem - de azóta egyértelműen permanens lejtmenetben vannak, aminek a legkevésbé sem látszik a vége...
Bezony, de nekik nincs Putyinjuk, aki megmentené Őket.
Brexit: a britek visszafordulnának, de Európa már nem figyel rájuk
Nem ér rá az Európai Unió arra, hogy észrevegye a brit miniszterelnök vergődését. Keir Starmer ugyan tartaná a szavát, hiszen egy népszavazás követelte ki a kilépést, de a rossz döntésnek mindenki megissza a levét.