én Advóval ellentétben a szabad médiában látnám a helyzet megoldását,
Az internet teljesen szabad. A facebook ráadásul durván balra is húz.
Az írott sajtó kb. 50%-a van balos-liberális kézben.
A jelenlegi fideszes sajtót ELADTA az mszp, mert nem volt rá szüksége. Ebből a csomagból megmaradtak a vidéki lapok, a népszabóságot beszántották, 10 év alatt 5 mrd MÍNUSZT termeltek ki "nyereségnek", ebből nem kért a Fidesz.
Én támasztok és mindig támasztani fogok... és nagyon sokan pedig nem.
Annyit tehetek, hogy történetesen nagyon lenézem ezeket az ostoba embereket (szüleik, tanáraik és az állam egyaránt tehet magukon kívül arról, hogy ilyen ostobák, nemtörődöm állampolgárokká váltak). Ezenkívül lehet még a nyugati civilizáció végéről óbégatni, de ez már ebben a topikban sem lépi át az ingerküszöböt... akkor minek???
Valószínűleg kizáródnának a választásból, de ezt megkerülhetővé lehetne tenni:
Vagy tudomásul veszik és nem vesznek részt a választáson, vagy nem, és részt vehetnek a választáson.
Ha részt vesznek, akkor viszont minden állami szolgáltatást is ilyen alapon kapnának. Pl. orvosi ellátást olyan orvostól, akinek nem diplomája van, hanem megválaszották az orvosi feladatok ellátására, mely választáson az ő választásához hasonlóan nem volt semmilyen feltétel, tehát nem volt feltétel az orvosi diploma megléte sem.
Ha meg elfogadják és nem vesznek részt a választáson, akkor kapják az orvosi ellátást ilyen hagyományosan elitista, diplomával rendelkező orvosoktól.
Ezt a módszert kilehetne terjeszteni minden területre.
Igazságos lenne a rendszer, mert mindenki saját választásának következményével szembesülne.
Kovács Gergely el is magyarázta, hogy mit miért csinál - Tiborcz, tetszik vagy nem tetszik, van. Lehet cseszekedni vele, miért ne lehetne, de ő nem maga a patás ördög, ellenben egy nagyberuházó a kerületben, úgyhogy lehet, hogy jobban járunk, ha leülünk egy asztalhoz, és kidolgozunk egy modus vivendit, amivel a kerület is jól jár, meg Tiborcz is.
Egy próbát megér.
Te megépítheted, amit szeretnél, ha cserébe hozzájárulsz a kerület fejlesztéséhez ezzel és azzal, itt meg itt. Csak jobb ez, mint beleállni egy háborúskodásba.
Szerintem meg nincs, de ebben akár maradhatunk ezen a szinten is.
A második kérdésedre válaszolva: szerintem számukra ez közvetlenül lemérhető váltazást nem jelentene. A társadalom egésze részére viszont pozitív változást jelentene egy olyan vezetés, amelyik nem hazugságokkal és demagógiával a hülyék vállán kerül hatalomba - illetve eleve az összes politikai formáció kénytelen lenne nagyobb hangsúlyt helyezni értelmes tervekre és azok megvalósítására. Amiből nem mellesleg azok is profitálhatnának, akik nem szavaztak.
Mindenki Fidesz, az MKKP-tól Karácsony Gergelyen át a Mi Hazánkig, és mindenki a Demokrácia Egyedüli Letéteményese™, a kivételes és csodálatos TiSza Párt ellen harcol, amely egyedül áll a gaz világgal szemben.
Pont az a gond, hogy minél eccerűbb a honfi, annál inkább korrelál a "szimpátiája" mértéke a korteskolbász hosszához, mintsem a jelölt képességeihez és programjához.
Én továbbra is a politikusi cenzusra szavazok, a jelenleginél sokkal szigorúbb feltételekhez kötném a választhatóságot. Megnézném Tállai Andrást vagy Pócs Jánost tesztkitöltés közben :)
Lehetne azon vitatkozni, hogy a jelenlegi Fidesz mennyire képviseli azokban a zsákfalvakban lakók érdekeit, akik 100%-ban rájuk húzzák az X-et. Arról is lehetne beszélni, hogy az egyéni választókerületi rendszer mennyire képviseli a helyi lakók érdekeit azután, hogy a pártközpont jelöli ki, hogy adott körzetben ki indul és utána a képviselő 100%-ban a frakcióval szavaz, akkor is ha a körzetben lakók érdekeivel ez nem nagyon esik egybe.
Mondjuk én irónikusnak találom, hogy a busz vagy vonatvezetőtől elvárjuk, hogy értsen ahhoz amit csinál, de aki eldönti hogy mennyi pénze legyen a MÁV-nak vagy a Volánnak azzal szemben minimális szakmai követelményeket sem támasztunk.
Szerintem ott bukik el az egésznek a lényege, hogy a népek jóformán szimpátia alapján szavaznak. A szavazás nem egy matekpélda megoldásáshoz hasonlítható, ahol egy jó megoldás van, aki ezt az egyet kihozza az jó, mindenki más meg rossz. Még nyilvános politikai programja sincs minden indulónak, "folytatjuk" ugye, nem még olyan ami ellenőrizhető, logikusan levezethető, stb. Kicsit olyan mint a közgazdaságtan, egyik "iskola" szerint ezt kell csinálni, másik szerint meg azt.
Akkor ennyi? Minden maradjon így? Te nem látod, mennyire hekkelt egy magyar választás? (én Advóval ellentétben a szabad médiában látnám a helyzet megoldását, de az pontosan ugyanennyire elérhetetlen távolságban van, igény sincs rá - pont az alsóbb néprétegek nem kérnek belőle - jó nekik így, ahogy van, csak legyen térerő, meg kannás bor, meg szalacsi bácsi, meg vicces mémek.)
felügyelheti Brüsszel szorosan, és mondjuk eleve 3-4 választási ciklusra vezetjük be azzal, hogy most ezt kipróbáljuk, és ha nem válik be, akkor
oh
és mégis hogyan döntöd el, hogy "bevált-e"?! jajj...
azt már meg se merem kérdezni, hogy ha - bár ez nyilván nem fordulhat elő - esetleg mégis "nem vált be", akkor utána a "bocsesz"-en kívül valami egyéb elképzelés is van-e a hogyan továbbra... vagy majd akkor lemond a diktátor és kiír egy új választást a régi "bevált" (n.b. fideszes...) szabályok szerint?
"Pont a legutóbbi szavazatszámlálós kaland alapján vált bennem véglegessé a meggyőződés, hogy mindenképpen szükség volna valódi értelmi cenzusra, mert ez így valójában nem is szavazás-választás, hanem cirkusz, ahol az a bohóc győz, aki jobban meg tudja nevettetni a gyerekeket."
Oké, játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha mondjuk az ország választópolgárainak egyharmada kiesne?
Miben lenne más a helyzet - már azon túl, hogy az aljának nem maradna képviselete?