Polipot pont nem, de egy halakat és tengeri gyümölcsöt én a Húspont oldaláról szoktam rendelni. Mindig friss, tiszta az alapanyag és nincs benne semmi oda nem illő adalék.
Nem hal hulladek, hanem olyan hal, aminek maskepp nem lenne sok ize. Az osszetevoi meg mint a parizernek :)), majkremnek, es a tobbi hus termeknek, amik daralva, maceralva, izesitve, szinesitve vannak :))!
Szeretem a tintahalat (kalamari) rantva.
Karikara vagni, es mint minden rendes rantotthust, kirantani.
Csinaltam mar salatat is, a megtisztitott tintahalat karikara vagni es rovid ideig fozni - ha sokaig fozod, ragos lesz.
Pici olaj, sok-sok petrezselyem aprora vagva, citromle. Sozni utolag, izles szerint.
Par honapja ettem rantott tintahalat foetelkent (az elozo kettot eloetelkent) - hihetetlen fonom volt!
Az eloetelhez az aprobbat veszik, mig a rantotthoz a nagyot. Felvagjak - mint a henger palastjat - es panirozzak, rantjak.
Ajánlom Váncsa István nem rég megjelent Ezer recept c. szakácskönyvét, van benne több tucat tengergyümölcsés recept. Bár némelyik úyg kezdődik, hoyg "Végy egy másfélkilós friss polipot..." :))) de vannak bevközpontos alapanyagokból is könnyen kivtiteletezhetőek, meg egyébként is fantasztikus olvasmány az egész könyv.
Ha volt már, akkor bocs... De ki hogyan készíti el a mirelit tenger gyümölcseit?
A hét végén kipróbáltam, mert bár világ életemben idegenkedtem a puhatestűektől, de gondoltam azért csak kipróbálom, hátha ;-)) Finom is lett nagyon: semmi mást nem csináltam vele, mint olajba fokhagyma, egy kis víz, bele a kiolvasztott mirelit mindeféle, pároltam vagy 10-15 percig, amíg elfőtt róla a víz, aztán tettem rá egy kevés jófajta fehérbort, sót, borsot, megint megvártam, amíg elpárolog a leve, kicsit megpirítottam, és nagyon finom lett!
CSAKHOGY: nagyon összement benne minden, pl. a polipok a negyedénél is kisebbre ;-)) És eléggé kemény is lett. Hogyan lehet ezt elkészíteni úgy, hogy finom is maradjon? Esetleg mondhatnátok mindeféle recepteket, azt hiszem, levest is lehet belőle csinálni, meg halhoz tejszínes-tanger gyümölcseis mártást (ilyet már ettem, étteremben, nagyon finom volt)
Adjatok ötletetket! A neten a tenger gyümölcseis orsótésztán kívül nem találtam egy receptet sem :-((