Keresés

Részletes keresés

tinanti Creative Commons License 2004.02.28 0 0 13
Alan,Alan már zsidózni se tudsz egy igazit.......
halford Creative Commons License 2004.02.28 0 0 11
!
Kedves egy ember lehet.
Előzmény: Törölt nick (3)
qncogi Creative Commons License 2004.02.28 0 0 10
Relativizálás!
Előzmény: Kevin Winterburn (7)
Alan Shearer Creative Commons License 2004.02.28 0 0 9
Ennek is volt előzménye.
Előzmény: Törölt nick (3)
Turulmadár Creative Commons License 2004.02.28 0 0 8
A magyar tárlatot az egykori koncentrációs tábor 18-as blokkjának első emeletén, 600 négyzetméteren, 220 millió forintos költségvetéssel alakítják ki. A bemutató kilenc fő téma köré szerveződik, elsősorban az áldozatok sorsát mutatja be; egyetlen eredeti tárgyat sem tartalmaz, a fényképek is virtuálisan, vetítve jelennek majd meg a falakon.

Csak aztán nehogy azt kelljen hallgatniuk, hogy ez nem is kiállítás, hanem plaza...

Előzmény: Alan Shearer (-)
Kevin Winterburn Creative Commons License 2004.02.28 0 0 7
Kettős mérce!
Előzmény: uke (5)
uke Creative Commons License 2004.02.28 0 0 6
Na az sem 0!
Előzmény: Törölt nick (3)
uke Creative Commons License 2004.02.28 0 0 5
"Medgyessy Péter kormányfő elnökletével megtartotta alakuló ülését a Holokauszt Emlékbizottság szerdán a Parlamentben."

Inkább a kommunizmus áldozatainak emléknapján sürgölődött volna ennyit medgyespite.

Előzmény: Alan Shearer (0)
Kevin Winterburn Creative Commons License 2004.02.28 0 0 4
Jah! Rohadtul demokratikusan megy itt minden!
Előzmény: Törölt nick (2)
tinanti Creative Commons License 2004.02.28 0 0 1
És????
Előzmény: Alan Shearer (0)
Alan Shearer Creative Commons License 2004.02.28 0 0 0
Egy kis előzmény:

Megtartotta alakuló ülését a Holokauszt Emlékbizottság
2004. február 26. csütörtök, 10:01

Medgyessy Péter kormányfő elnökletével megtartotta alakuló ülését a Holokauszt Emlékbizottság szerdán a Parlamentben.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a miniszterelnök a megbeszélésen hangsúlyozta: a holokauszttal kapcsolatos megemlékezések különösen fontosak, mert nincs modern, európai ország összefogás nélkül, ahogyan nincs emlékezés és emlékeztetés nélkül sem. "A kormányfő kiemelte, hogy a holokauszt magyar nemzeti sorstragédia volt, ezért a méltó megemlékezés magyar nemzeti ügy kell legyen" - áll a közleményben.

A Holokauszt Emlékbizottságot a holokauszt 60. évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezések koordinálására a múlt év végén hozta létre a kormány. Titkársági feladatait a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában működő Nemzeti Évfordulók Titkársága látja el.

"A megbeszélésen (...) ismertettük azt a koncepciót, aminek alapján a 60. évfordulóra méltó megemlékezést készítettünk elő" - mondta Hiller István kulturális miniszter, a testület tagja a több mint kétórás, zárt ajtók mögötti tanácskozás után a helyszínen az MTI-nek.

Közlése szerint beszámoltak az előkészületekről, az április 15-én megnyíló budapesti holokauszt dokumentációs központ funkciójáról, valamint az Auschwitzban, Washingtonban és Jeruzsálemben aznapra tervezett megemlékezésekről.

Tájékoztatást adtak továbbá arról, hogy vidéken is méltó megemlékezéseket kívánnak szervezni, e célra a Nemzeti Kulturális Alapprogram ad hoc kuratóriumot hozott létre 100 millió forintos keretösszeggel.

A miniszter hozzátette, beszámoltak a Magyarországon nagy visszhangot kiváltó holokauszt-felmérés mintegy két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott eredményeiről is.

Az ülésen Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója ismertette az úgynevezett Jaross-listák ügyét vizsgáló bizottság tevékenységét és a kutatás további folyamatát - mondta.

Hiller István kiemelte, hogy az emlékbizottság tagjai "maximálisan egyetértettek magával az iránnyal", azaz a magyarországi megemlékezések koncepciójával.

Fontosnak nevezte, hogy mindenki egyetértett azzal: "nem egyszerűen csak" a zsidó holokausztra, hanem a cigányság meghurcoltatására is emlékezünk a 60. évfordulón.

"Ez az első olyan megemlékezés és koncepció, amely ezt egy egységnek tartja" - hangsúlyozta.

A kulturális tárca vezetője elmondta, hogy a felvetések a bizottság tagjai részéről kiegészítő jellegűek voltak.

Közlése szerint Dani Reisinger magyar származású izraeli grafikusművész a munkaszolgálatosokra történő megemlékezést szorgalmazta.

Arthur Schneier New York-i főrabbi, illetve Randolph Braham amerikai-magyar történész elismerését fejezte ki az úgynevezett Jaross-listákat kutató bizottságnak, ugyanakkor sürgette, hogy a "jelen állásában előkerült listák" publikálása kezdődjék meg, emellett folytatódjék a kutatás, s az újabb és újabb forrásokat is folyamatosan tegyék közzé - mondta Hiller István.

Hozzátette, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök mindkét javaslatot - munkaszolgálatosokról való megemlékezés, publikálás - elfogadta.

A miniszter szólt arról is: a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezető képviselői a közös megemlékezés fontosságára hívták fel a figyelmet, továbbá "saját egyházuk holokauszttal kapcsolatos megemlékező nézeteit és gyakorlatát elemezték és mutatták be".

Hollai Kálmán színész-rendező részéről elhangzott, hogy a magyarországi cigányság kiemelkedő képviselőinek létesüljön emlékpark Budapesten - ismertette Hiller István.

"Minden javaslatot egyenként is és összességében is mérlegelünk, és azt gondolom, hogy mindegyik beépíthető" - közölte a miniszter.

Szavai szerint az emlékbizottság megbízatásának időtartamáról egyelőre nem született döntés. Abban állapodtak meg, hogy mindaddig, "amíg látják előre a rendezvények időpontját és szükségességét, a testület tevékenységét méltónak és jogosnak tartják".

Hiller István összességében nagyon emberi és nagyon eredményes megbeszélésnek nevezte a tanácskozást.

Mint mondta, a testület tagjai kivétel nélkül kifejezték elismerésüket a miniszterelnöknek és a kormánynak "magáért az eljárásért, magáért a koncepcióért és a megvalósítás irányáért".

Az alakuló ülést követően az emlékbizottság tagjai felkeresték a megnyitás előtt álló holokauszt dokumentációs központot a IX. kerületi Páva utcában.

A kormányfő által vezetett testület tagjai a kulturális tárca közlése szerint: Hiller István kulturális miniszter; Paskai László nyugalmazott bíboros, esztergom-budapesti érsek a katolikus egyház képviseletében; Bölcskei Gusztáv püspök a református egyház képviseletében; Schweitzer József nyugalmazott főrabbi a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége képviseletében; Szebik Imre püspök az evangélikus egyház képviseletében; Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke; Vámos Tibor akadémikus; Ormos Mária akadémikus; Fenyő Márta, a Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány kurátora; Hollai Kálmán színész-filmrendező a magyarországi romák képviseletében; Randolph Braham, a magyar holokauszt legnevesebb amerikai kutatója; Arthur Schneier New York-i főrabbi; Simone Weil, a francia alkotmánybíróság tagja; Dani Reisinger izraeli grafikusművész; Anette Lantos; Elie Wiesel Nobel-díjas író.

Előzmény: Alan Shearer (-)
Alan Shearer Creative Commons License 2004.02.28 0 0 topiknyitó
Új magyar kiállítás nyílik Auschwitz-ban

Az elárult állampolgár című új magyar állandó kiállítás lesz a legmodernebb az auschwitz-i tárlatok közül - közölte a látványért felelős Rajk László építész a tervezett bemutatóról.

A magyar tárlatot az egykori koncentrációs tábor 18-as blokkjának első emeletén, 600 négyzetméteren, 220 millió forintos költségvetéssel alakítják ki. A bemutató kilenc fő téma köré szerveződik, elsősorban az áldozatok sorsát mutatja be; egyetlen eredeti tárgyat sem tartalmaz, a fényképek is virtuálisan, vetítve jelennek majd meg a falakon.

Hiller István kulturális miniszter elmondta, hogy a Budapesti Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ április 15-i átadásával egyidejűleg az auschwitz-i kiállítást Magyar Bálint oktatási miniszter nyitja meg, aki magyar középiskolások társaságában utazik Lengyelországba.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!