Nem tudjuk függetleníteni magunkat a környezettől.
Ezért vagy vesszük a racionális megoldást, vagy elezózzuk a dolgot.
Az első esetben a testünket érő hatások egy része ingereket okoz a testben. Ide tartoznak a testben, a bőrünk alatti helyről gerjesztett ingerületek. Ezeknek többnyire a fizikai, biológiai okait kideríthetjük, ismerhetjük. Ezekből az ingerekből amit az agyunk, tudatunk feldolgoz, azok érzeteket keltenek bennünk. Ezt észleljük.
A másik esetben elvonatkoztathatunk a valós testünktől, és bevezethetjük a lélek szellem, fogalmakat. De ezekkel bajlódjatok ti , meg a Dalay Lama.
Ha tudnám a válaszokat a saját kérdéseimre, akkor nem tettem volna fel őket. Ezért nem is lenne ildomos most rögtön azt mondanom, hogy nem tudom elfogadni a válaszod. Mégsem tudom elfogadni azt. Nem oldja meg ugyanis a problémámat.
Kérdéseim nagy része mögött ez bújik meg:
Hol kezdődik a kapcsolatunk a külvilággal? Mit jelent ez a kapcsolat?
Jo kérdések ezek nagyon Toba! És nehéz rájuk válaszolni..
Szerintem kezdjük az elsövel: mi az inger?
Az inger az, ami a külvilágbol( testünkön kivülröl) érkezik hozzánk, és a megfelelö érzékszervünk felfogja... A hasfájás nem inger, hanem érzet, ami a test müködésének egy része...
Tulajdonképpen mi az, hogy inger? Amikor fáj a hasam, melyik érzékszervem jelzi ezt nekem? (A hasam a világ, vagy a hasam én magam vagyok?) Az agyam egyik fele tud ingert küldeni a másik felének? (Mi az, hogy érzékszerv?) Egy gondolat lehet inger? (Tekinthető ingernek?) Egy érzés lehet inger? Lehet egy inger összetettebb a többinél? Melyik a legalapvetőbb? Ha valaki szeret, azt melyik érzékszervemmel fogom? Egyáltalán érezhetem ezt?
Lehet, hogy értelmetlenek ezek a kérdések. Nem tudom. De megköszönöm, ha válaszoltok.
Öt érzékszervünk olyan nyilásoknak felel meg, melyeken keresztül minden inger eljut hozzánk, s ezek az ingerek késöbb gondolatokká, elméletekké alakulnak.
XIV dalai láma
Magyarázat nem kell hozzá, elöször meg kell érteni, aztán elgondolkodni rajta...