Keresés

Részletes keresés

topikolló Creative Commons License 2006.11.10 0 0 49
Akinek viszont nem lakik ott a polcán a könyv, az letöltheti innen: http://tau.hu/letoltheto.htm
És akkor legalább a vinyóján ott lakik majd. :)))
Előzmény: szefantor (48)
szefantor Creative Commons License 2006.11.10 0 0 48

A tükröződésről szóló fejezet pár részlete. Ha eseteleg valakinek nem lakik ott a könyv a polcán... :-) 

 

"A környező világ mint tükör

 

   Tudom, hogy ez a szemlélet meglehetősen szokatlan. Egy kijelentés helyességének azonban nem kritériuma, hogy megszokott legyen. Az úgynevezett környező világ valójában tükör, amelyben mindenki csak saját látványában részesül. Önmagán kívül mást meg sem pillanthat benne, mert az igaz, objektív, mindenki számára azonos valóságból csak az jut el hozzá, amihez neki magának affinitása van. Aki ennek a ténynek nincsen tudatában, az téves viselkedési formákba kényszerül.

   Ha reggel belenézek a tükörbe, s egy barátságtalan pofa néz vissza rám, megtehetem, hogy ezért jól lehordom. A tükörben lévő arcot azonban ez nem fogja befolyásolni, sőt, együtt fog velem szitkozódni. (...)

   A valóságban ... mindenki önmagával küzd. Ezért is látunk mindenütt veszteseket, és sehol egyetlen győztest. Ugyan kit is győzhetnénk le egy tükör előtt vívott magányos csörtében? A rezonancia és a tükrözés törvénye természetesen mind pozitív, mind negatív értelemben érvényes.

   Azért hoztunk fel az eddigiek során szinte kizárólag negatív példákat, mert az emberi szenvedés is ezekből ered. A sors pozitív oldalával általában mindannyian jól elvagyunk. Ha tudatára ébredünk a környező világ tükörfunkciójának, hihetetlen információs forrás nyílik meg előttünk. Bár a tükörben csak magunkat láthatjuk, mégis használjuk, mert olyan részleteket pillanthatunk meg benne önmagunkból, amelyek enélkül a segédeszköz nélkül láthatatlanok maradnának.

   Az egyik legjobb önismereti módszer az, hogy megfigyeljük saját környezetünket, s azokat az eseményeket, amelyekkel konfrontálódunk, mert minden, ami a külvilágból zavar bennünket, csak azt mutatja, hogy saját magunkban még nem békültünk meg ugyanezzel a princípiummal. Ezt viszont nem szívesen vesszük tudomásul. Ha valakit felbosszant egy másik ember fukarsága, az biztonsággal jelzi, hogy ő maga is fukar. Egyébként nem zavarná. Mit törődne ő a másik ember fösvénységével, ha ő maga nagyvonalú. Elfogadná, mint olyan tényt, amely nem izgatja fel, és amitől nem hagyja zavartatni magát.

  (...)

   Sokkal egyszerűbb s eredményesebb is lenne megteremteni a békét mint olyat. A kulcs mindenkinek a kezében van, csak használni kell tudni. Mindenkinek módjában áll saját elképzelése szerint alakítani és megváltoztatni az egész világot – küzdelem és külső hatalom nélkül. Az embernek csak önmagát kell megváltoztatnia, s lám, vele együtt az egész világ megváltozik. Ha a tükörben egy barátságtalan alakot látok, csak el kell mosolyodnom – s ő vissza fog mosolyogni, ebben biztosak lehetünk! Mindenki a világot akarja megváltoztatni, s mégsem nyúl senki azokhoz az eszközökhöz, amelyek sikerhez vezetnek. Aki megváltoztatja affinitását, új programra lesz vevő, s így egészen más világot lát.

   Minden ember a saját „világában” él. Ahány ember, annyi világ. Ezek a világok csak annak a valódi világnak a részletei vagy aspektusai, amely örök törvényeket követ, s nem engedelmeskedik az emberi változékonyságnak. Legmegbízhatóbb információs forrásunk arról a szituációról, amelyben éppen vagyunk, a külvilág. Ha megtanuljuk azt, hogy mindennek, ami velünk történik, rákérdezzünk az értelmére, nemcsak saját problémáinkat fogjuk jobban megismerni, de a változtatás lehetőségét is. Bármi történik velünk, azonnal fel kellene tennünk a következő kérdést: „Miért történik éppen velem, éppen most és éppen ez?” Amíg nem szokunk hozzá a kérdésfeltevéshez, nyilvánvaló, hogy nehéznek találjuk a válaszadást is. Ebben is gyakorlat teszi a mestert, rövidesen meg fogjuk tanulni, hogyan lehet felismerni a dolgok értelmét, s megfejteni hozzánk való viszonyát.

   Van a pszichopatológiában egy fogalom, a „vonatkoztatási rögeszme”, ez általában a skizofrén betegek sajátja, akik mindent, ami a világban történik, rögeszmésen önmagukra vonatkoztatnak. Ennek a beteges vonatkoztatási rögeszmének azonban megvan a pozitív pólusa is, ezt mi „szenzitív vonatkoztató gondolkodásnak” neveznénk. Ez azt jelenti, hogy az átélő személy számára minden történésnek megvan a maga jelentése. Minél tudatosabb az ember, annál inkább érdekli a történésekben rejlő információ, annál inkább a helyére tesz mindent. A legfontosabb követelmény önmagunkkal szemben, hogy minden létezővel harmóniában legyünk. Akinek ez nem sikerül, magában keresse az okot. Az ember mikrokozmosz, a makrokozmosz pontos mása. Mindazt, amit kívül érzékel, megtalálja önmagában is. Ha én belül harmóniában vagyok a valóság különböző aspektusaival, akkor ezek külső megjelenési formái sem zavarhatnak a világban. Ha valamilyen kellemetlenség történik velem, ezt felhívásként kell értékelnem, hogy forduljak bensőmben a történtek által jelzett problematika felé."

 

Barátocska :) Creative Commons License 2006.11.09 0 0 47
"A könnyebb érthetőség kedvéért azt lehetne mondani, hogy az, amit ma tudatnak nevezünk, kétoldalú tükör. Mindaz, ami akár az emberen kívül, akár az emberen belül a látás körében létezik, az a tudat elváltozásán észlelhető. Életünket e tudaton megjelent tapasztalatok szerint igazítjuk. Létünk semmiképpen sem önálló létezés. Ami bennünket fenntart, az máshonnan kapott táplálék (külső és belső), és ami bennünket irányít, az kívülről és belülről kapott szó (kép, látomás, látvány). A tudat ez az irányító. De a tudat ha tükör is, homályos tükör. Ezért mondják a hinduk, hogy avidjában (lefokozott éberségben) élünk. A normális emberről őrzött ősképben őrizzük azt a tudást (centrális bölcsességet, vidját, logosz szophiaszt, Hohmát), hogy az ép létezés tudata világosabb, egzaktabb, érzékenyebb, megbízhatóbb, autentikusabb, reálisabb, vagyis ez a tudat a meg nem tört fényű tükör. Ez a tükör a Szophia."

(Hamvas Béla: Mágia szutra)



Sajnos, a gnosztikusokról nem tudok sokat, ezért ezt a részét nem tudom neked fejtegetni, de abban biztos lehetsz, hogy ezt a tükör-dolgot mások is így látják :))))))))
Előzmény: szefantor (46)
szefantor Creative Commons License 2006.11.09 0 0 46

Tegnap este olvasgattam kicsit a Sors mint esélyt.

Dethlefsen egy helyen azt fejtegette, hogy a világban/világot csak saját magunk visszatükröződését látjuk. (Vagy valami hasonlót :-))

Erről nekem a gnosztikusok jutotak eszembe, akiknek ehhez hasonló elképzeléseik voltak, sőt, az istenképük is mutat párhuzamot ezzel.

Szerintetek van hasonlóság?

topikolló Creative Commons License 2006.09.14 0 0 45
Bocsi, hogy lámáskodom, de az utolsó mondatnak ugye semmi köze nincs az előtte levő mondanivalóhoz? Csak mert ha egy ember szervezetébe méreg kerül, azt elég nehéz lehet reinkarnációs terápiával kezelni - valóban. Tehát ez alapján Dethlefsent is lehet támadni, csak nincs értelme. :) Vagy mire gondoltál, ha nem erre? :)
Előzmény: Törölt nick (42)
Amida Creative Commons License 2006.09.14 0 0 43

Z757

 

Én ezeket használom:

 

B. Greenstein "Rövid endokrinológia"

Dinnya Elek: "Biometria az orvosi Gyakorlatban"

(ez sok dologban eltér Ja.B. Zeldovics és A.D. Miskikisz: "Az alkalmazott matematika elemei" c. könyvtől)

 

M.Cotterell matematikáját, a könyveit nehéz megvenni, de " Maya Próféciák" c. könyv függelékében föl vannak sorolva.

 

szvsz ott tartunk, hogy a személyiség jegyeiben is kimutatható a Kozmosz hatása. Amin nincs is mit csodálkozni, hiszen kölcsönhatásban állunk. 

 

Kösz a honlapot...megnézem. Persze én is tudom, hogy olvasható "olyan" tanulmány is.

Előzmény: Z757 (39)
Barátocska :) Creative Commons License 2006.09.14 0 0 41
Ez amiatt lehet, hogy az ember rejtőzködik. Nem véletlen, hogy évek hosszú során sem sikerül mindig pszichoanalízissel meggyógyítani valakit. Nem csak a pszichológusnak hazudik, hanem még önmagának is. A pszichológiai módszerek nagyon jók, de szerintem felszínesek.
Előzmény: Z757 (36)
Barátocska :) Creative Commons License 2006.09.14 0 1 40
Nade ezt ki vitatja? Dethelfsen sem tudott (önmagának sem) tökéletes magyarázattal szolgálni, hogy a gyógyulások VALÓBAN amiatt történtek-e, amit gondol, a dolog mégis müködött, és ez volt a lényeg.
Előzmény: Törölt nick (37)
Z757 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 39
Több helyen olvasható egy tanulmány, pl. www.enzim.hu oldalon,
innen olvastam, hogy pszichológiailag nem igazolható.
A tanulmány hitelesnek tűnt, de az igazsághoz tartozik,
hogy az ott említett forrásokat nem ellenőriztem.
Előzmény: Amida (38)
Amida Creative Commons License 2006.09.14 0 0 38
Z757

Ez orbitális tévedés.

Igaz a pszichológiában.

Igaz a genetikában.

 

Nem vita tárgya, csak beírtam, mert tény.

Előzmény: Z757 (36)
Z757 Creative Commons License 2006.09.13 0 0 36
Dethlefsen írásai alapján "királyi útnak" tartja az önismerethez az asztrológiát.
Viszont, ha az asztrológiai megállapításokat megpróbálták pszichológiai
tesztekkel ellenőrizni, az sorra nem sikerült.
Azt saját tapasztalatból tudom, hogy az asztrológiai prognózisok,
más-más (elismert) asztrológusoktól, nem vagy csak részben fedik egymást.
Hogy van ez?
Előzmény: Barátocska :) (35)
Barátocska :) Creative Commons License 2006.09.13 0 0 35
Sziasztok!

Azt tudjátok, hogy Dethlefsen terápiájával ma is foglalkoznak? Úgy értem, hogy az egyik tanárom például gyógyít ezzel a módszerrel, tehát egyáltalán nincs elfelejtve, müködő dolog. És tényleg, a hipnózis csak az elején kellett, később azt írja, hogy nincs rá szükség.

Egyébként engem is az analógiás gondolkodásmód fogott meg a legjobban, és az, hogy olyan világképet "rakott össze", amiben semmi nem üti egymást, minden egymásraépül és összefügg.

Tökéletes! :))))
Amida Creative Commons License 2006.09.13 0 0 34
topikolló

Osho - eredeti neve Bagvhram sejk - (ha, jól emlékszem) nem "svihákként" kezdte.

Nem ő az egyetlen, akit hatalmába kerített a pénz. A profit....:)

 

szia.

Előzmény: topikolló (33)
topikolló Creative Commons License 2006.09.13 0 1 33
Nnna, miket meg nem tudok! :)) Nekem - úgy tűnik - ezek az 'üzletelő svihákok' jönnek be. Oshót is szeretem. :)))
Előzmény: Amida (32)
Amida Creative Commons License 2006.09.13 0 0 32
topikolló
Mert egy üzletelő "svihák" volt...., de még azt sem tanulta meg rendesen. Ma is vannak ilyenek....nyilvános médiumokban, könyvekben....etc. Rokonyok kérdése az egész....má ugyi itt Mo-on. Nyugaton: profit da? All right.
A lényeg: a regressziós eljárás a alapult a hipnózison....ez egy dolog.
A rebirthingnek semmi köze a hipnozishoz, de még ahhot sem amiből az "Újjászületés élménye" c. könyvét írta.
Rebirthin pontosan inkább: újraszületést jelent. Meg kellene nézni valami szótárban.
Előzmény: topikolló (31)
topikolló Creative Commons License 2006.09.13 0 0 31
Ha ezt nevezték rebirthingnek, akkor nem tudom miért határolódtak el Dethlefsentől - ha egyszer ős is ezt csinálta... :)))
Előzmény: Amida (30)
Amida Creative Commons License 2006.09.13 0 0 30
topikolló
Ja.
....kb, ezt nevezték rebithing-nek, akésőbbi iőkben és igyekeztek is Dethlefsentől elhatárolódni.

Egy könyve tetszett az "Oidipusz, a talány megfejtője"
Előzmény: topikolló (29)
topikolló Creative Commons License 2006.09.13 0 0 29
Igen, regressziós hipnózist alkalmazott egy ideig, de a könyvben az áll, hogy később olyan módszert keresett, amely 'alkalmas a terápiás célú időregresszió előidézésére anélkül, hogy rá lenne utalva a hipnózisra' és fel is sorolt egy csomó problémát a hipnózissal kapcsolatban. Ezt írja: 'Módszerünk eredménye, hogy a reinkarnációs terápiában minden páciensünk képes volt korábbi életeit tudatosítani anélkül, hogy hipnotizáltuk volna. Terápiánk során tehát a regresszió éber tudatállapotban következik be. Ez a kívülálló számára nyilvánvalóan teljességgel hihetetlenül hangzik, ezért a nyilvánosság még ma is a hipnózissal hozza összefüggésbe a reinkarnációs terápiát. ...'
Előzmény: Amida (28)
Amida Creative Commons License 2006.09.13 0 0 28

topikolló

 

Lehet nem jól emlékszem, de úgy rémlik a "regressziós hipnózis"nak elnevezett eljárást tartotta egy lehetséges útnak "a múlba", pontosan akkor amikor az előző létezések nyomait, emlékeit és hatásait kutatta, így szerette volna igazolni a létek karmikus láncolatát.

 

Vitatták a módszerét, de - vannak alanyok - akiknél müködött/müködik.

(1) az un. médiumoknál, akiknek közismerten gyenge az idegrendszere

(2) akik "küldetéstudatban" szenvednek, mert ennek hasonló a kórisme

Az ülések során mindig alkalmazott hipnózist.

 

Erről a munkásságáról szól  "Az újjászületés élmémye" c. könyve, melynek alcíme: "Gyógyítás reinkarnációval"(sic.)

Leon d'Orr nyimán az amerikai pszichiátria alkalmazza egyes felismeréseit  egy országos (usa) rehabilitációs mődszerben, közismertebb neve "rebirthing". Ilyen csoportterápiát én is vezettem. Ez tudományosan elfogadott korrigált módszer - nem hipnózisban történik - csak az epilepsziára való hajlam kizáró ok. Tehát  a csoportok tagjai végig "önkontroll" alatt vannak. Deprssioban,neurosisban, és addektív betegségekben szenvedőknél alkalmazható - megfelelő szakorvosi kezelés után - kimagaslóan jó eredménnyel.

Előzmény: topikolló (27)
topikolló Creative Commons License 2006.09.13 0 0 27
Később amúgy a hipnózistól is elzárkózott... Már A sors mint esélyben is csak példának hozza fel ' a valóság karikatúrájanként', de szerinte az ezoterikus úton ez inkább veszélyes dolog. Inkább az asztroterápiát és a reinkarnációs terápiát művelte.
A könyvben egyébként az asztroterápiát nagyon érdekesnek találtam, szívesebben olvastam volna róla többet is, de seholse találtam róla semmitse. :s
Előzmény: Amida (19)
topikolló Creative Commons License 2006.09.13 0 1 26
Nézd, és tényleg! Még az eredetiben is ezoterikus pszichológia szerepel! Bocsi, hogy le'nem találó'ztam a topikcímet! :)))
Mindenesetre azt gondoltam, hogy ez egy Dethlefsen gyűjtőtopik és jól elkezdtem írogatni. :) Örülök, hogy mások is vannak itt!
Előzmény: Amida (25)
Amida Creative Commons License 2006.09.13 0 1 25

szefantor

 

Az tökre tetszik, hogy szerinted  véletlenek nincsenk....naná, szerintem sem  nincsenek.

(1) a játékelmélet

(2) a termodinamika és későbbi kvantumfizikai törvények

(3) a karma - ok és okság törvénye

Ez a három ok, elégséges első nekifutásra!

 

Na és az analógia törvénye is tetszik, mert naná, hogy ma már tudjuk, hogy igaz.

Hermesz Mester hagyta ránk a Tabula Smaragdínán. Egyúttal/ezért az asztrólógia is igazat beszél: ezen alapúl Jung tipológiája és a szolárgenetika. Csak az a fránya 2130(?)év eltérés rontja el a sarlatánoknál....:)

 

Ja. azt is jól tudod: "A sors mint esély" c. könyvének az  alcímének  egy része:  "Eredendő tudás a teljességről, ezoterikus pszichológia."

Előzmény: szefantor (22)
topikolló Creative Commons License 2006.09.13 0 0 24
Igen-igen, a véletlenekkel kapcsolatban én már pár éve megfigyeltem, hogy valóban nincsenek, de erre magamtól is rájöttem. :DD Viszont az, hogy nincsenek véletlenek, azt is jelenti, hogy mindennek oka van. Vagyis ezt a dolgot szerintem nem csak az analógiás gondolkodással lehet alátámasztani, hanem az ok-okozati viszony meglétével is. Különben mivel magyaráznánk a karmát? Az analógiás gondolkodásmódot roppant érdekesnek találom és úgy érzem van is benne valami, de valahogy azt is érzem, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Szóval szerintem egyik 'világkép' sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más. Nyilván a függőleges nem olyan triviális a ma embere számára.
A függőleges világképről amúgy találtam egy könyvet, amit szeretnék megszerezni, mert érdekes lehet, csak a kiadó egyelőre nem válaszol az emailemre. Ez Nicolaus Klein és Rüdiger Dahlke könyve: http://www.bioenergetic.hu/bolt.phtml?rovat=44
Előzmény: szefantor (22)
topikolló Creative Commons License 2006.09.13 0 0 23
Ja, nincs miért bocsánatot kérni, ne viccelj! :))) Örülök, ha a link adott valami újat! :)
Előzmény: Amida (21)
szefantor Creative Commons License 2006.09.13 0 0 22

Az ezoterikus pszichológia az egyik könyv alcíme volt. (Amit lehet, hogy a magyar kiadó találmánya...)

 

Ami engem leginkább megfogott Dethlefsen munkáiban, az a véletlenről alkotott felfogása (ti. hogy nem létezik) és az analógiás gondolkodásmód, ami alapvetően eltér a legtöbb modern ember által vallott ok-okozati világszemlélettől...

Amida Creative Commons License 2006.09.12 0 0 21

topikolló

 

Bocs. Én meg a könyvcímekkel foglalkoztam: hármat olvastam, de ezt nem....."Út a teljességhez c. Dethlefsen könyv!"

És csak most vettem észre, hogy megadtad a site-ot. Kösz

Elnézést! 

Előzmény: topikolló (20)
topikolló Creative Commons License 2006.09.12 0 0 20
Na ja, a topik címe nem igazán találó, de én a Dethlefsenre koncentráltam, az 'és' utáni szöveggel nem foglalkoztam. :)))
Előzmény: Amida (19)
Amida Creative Commons License 2006.09.12 0 0 19

 

Dethlefsen emleget ugyan valami "ezoterikus pszicjológiát" - ami csak egy divatnév(nincs ilyen a tudományok között)....valójában a reggressziós hipnózissal foglalkozott.

topikolló Creative Commons License 2006.09.12 0 0 18
Sziasztok!
Gondoltam, felhozom a topikot egy linkkel, ahonnan letölthető mind A sors mint esély, mind az Út a teljességhez c. Dethlefsen könyv! http://tau.hu/letoltheto.htm
Én most olvastam el az előbbit, kevés olyan könyv van, amit ennyire gyorsan el tudtam olvasni, nekem nagyon tetszett és közel állt hozzám.
Amida Creative Commons License 2005.01.19 0 0 16

Thorwald Dethlefsen az 1990-ben kiadott Oidipusz, a talány megfejtoje (magyarul: Magyar Könyvklub, 1997) címu tanulmányában igen érzékletesen mutatja ki a mítosz és a tragédia, illetve a görög és keresztény mitológia közös vonásait, s ezzel egyfajta kulcsot kínál a klasszikus tragédiák, így az Oidipusz-drámák eloadásához is.
Dethlefsen megfogalmazásában "A tragédia kultikus esemény, amely elszakad a történés síkjától, s ezzel együtt az emberközpontúságtól, és a szemlélodés síkjára lép, hogy szemmel láthatóvá tegye a lényegit, ami emberi cselekedet formájában rejtve marad. Minden vallás és mítosz - s természetesen tragédia - lényege az üdvözülés, az egésszé válás, a polaritás legyozésének, a beavatásnak az útja... A tragédia üzenete: ha ember vagy, aki ebben a világban élsz, akkor van éned, amely arra kényszerít, hogy döntéseket hozz és cselekedj. Minden cselekedeted által bunössé válsz - függetlenül attól, hogyan döntesz. Ez a bun szenvedéshez vezet, mert éned egyoldalúságra van ítélve. Cselekedeteidbol és szenvedéseidbol tanulva azonban olyan belátásra jutsz, hogy végül képes leszel legyozni énedet, és magadra találsz. Önmagad megismerése a célod, mert önmagad megismerése isten megismerése."

 

Amida

Előzmény: aranyviktor (15)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!