Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.24 0 0 40
Az osztrak konszenzusos demokracia inkabb a korporativ erdekkepviseleteken alapszik, mintsem
a proporz rendszeren. Amikor az osziknal kialakult 1945 utan "soha tobbet 1934-et" (lasd: ausztofasizmus,Dolfuss, Schutzbund stb)felkialtassal, volt letjogosultsaga a rendszernek
eppen az orszag haboru utani helyzete es az elobb emlitett tortenelmi ok miatt. Azonban az ujjaepites befejezese utan inkabb karos volt, mint hasznos.
Nem jo a rendszer es hosszutavon nem mukodekepes, azonkivul hogy kontraszelektal es qrva draga.
A proporz aldasaiban reszesulo dolgozo nep szolgainak csufolt partaktivistakban az ido mulasaval egyre inkabb zaszlos fouri
erzelmek indukalodnak, amik tenyerbemaszo korrupciokban, arroganciaban nyilvanulnak meg.
Termeszetesen ez mezei Huber hubertnek nem tetszik es elobb vagy utobb alternativat keres es talal demagog, populista partnal. Lasd Haider partjanak 2000-ben elert 27%-at. (2002-ben csak kb. 14 % A latvanyos csuszasnak az egyik oka az volt, hogy napjainkban nem egy voros egy fekete, hanem egy fekete, egy kek... a divatszin.)
Nem tudom, de berzenkedem ellene, hogy tovajok jogitvannyal csorhassanak a jovoben, marpedig a
proporz szvsz eppen ezt eredmenyezne. Meg a remeny se maradna, hogy esetleg majd letisztul a zavaros.
dekóder Creative Commons License 2004.02.24 0 0 39
"Hátha csak van egy korrekt demokrácia-felfogása?"

Mása se sincs...
:-)))

Előzmény: PuPu (8)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 38
Majd a sírban! Viszek magammal egy csomó könyvet. :))
Előzmény: Turulmadár (37)
Turulmadár Creative Commons License 2004.02.24 0 0 37
.off

Nem nézni, olwasni! :)

Előzmény: Probatbicol (6)
ohrana Creative Commons License 2004.02.24 0 0 36
1. De facto (mint előttem kartács írta) ez elég magas szinten megvalósult. Én sem basztatom a tiedet, te sem basztatod az enyimet. Persze mindeig vannak buzgó mócsingok akik a levajazott dolgokba belepiszkálnak, és holmi törvénytelenséget emlegetnek.

2. Amiből kiindulsz, az az ötvenes évekbeli kommunista hozáállás, hogyha nem mennek a dolgok, akkor biztos az Titoisták, Trockisták és elhajlók szabotálnak, az, hogy esetleg a mi emberünk, akinek igazgatnia kellene a gyárat egy f@sz, fel sem merül. Szvsz a GKM igen gyengén muzsikál, mndjuk az M5 vásárlás kihírharangozását nehogy már a szabotőr kulákok nyakába varrják, mikor maga a Nemzet Dadogánya jelentette ki és be. De hát szinte minden minisztérium egy csődtömeg, az, hogy nincsenek kiírva az eu-s pályázatok, nem tudják feldolgozni, ha kiírják, úgy írják ki, hogy eleve lehetetlen indulni rajta, ez nem a reakciós kulákság bűne, hanem hogy felvettek egy csomó f@szt, aki semmihez nem ért. De hát ez a garnitúra a kontraszelekció garnitúrája. Nem csináltak és csinálnak semmit, hanem az előző kormány tagjait basztatják, mintha attól jobb lenne ma, ha lesittelnek 70 embert.
2/a: először alkalmas vezetők kellenek, aztán ha nem megy a szekér, meg lehet nézni, hogy miért nem.
3. Harmadrészt, ez is olyan ajánlat, mint a közös lista. Két éve basztatják, feljelentgetik, kirugdalják az előző kormányhoz tartozókat, vele szimpatizálókat, osztán most jönnek, hogy akkor fejezzük be...

o

Srábel Balambér Creative Commons License 2004.02.24 0 0 35
ha a nép elégedetlen, akkor a politikusok mennek a falhoz....:-)))))

nemisannyira
OFF

Olvastátok Robert Sheckley Tranai című novelláját? Abban minden közhivatalnok kötelező jelleggel egy kis robbanóanyagot hordott magával. Ha valaki elégedetlen volt az illető ténykedésével, akkor elment az Állampolgári Szavazófülkébe, és adott neki egy rosszpontot. Kellő mennyiségű rosszpont össszegyűlése után a robbanóanyag levitte a fejét... Valamilyen rejtélyes okból alig versenyeztek az emberek azért, hogy ők vezethesék az országot. Ha nálunk is bevezetnék ezt a rendszert, egy hónapon belül letisztulna a kép, a jelenlegi politikusok (mindkét oldalról!!!) eltűnnének, és akkor talán a tisztességes emberek kerülnének előtérbe.

Előzmény: Törölt nick (21)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 34
Inkább azt nézzük meg, hogy ki mehet ki a sivatagból!
Előzmény: PuPu (33)
PuPu Creative Commons License 2004.02.24 0 0 33
Nana!
Azt azért megnézzük, ki jöhet a sivatagba!
:O)))
Előzmény: Probatbicol (27)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 32
Igen, de ez már megváltoztathatatlan, csak egy nagyon hosszú és lassú folyamatban lehet belőle kijönni. Addig viszont civilizálni kell.

A pártok elbaszott finanszírozása, az elkésett és felületes pénzügyi ellenőrzések, a laza parlamenti erkölcs miatt a politikai pártok jelenleg nagyvállalatként működnek, hatalmas gazdasági érdekcsoportok képviselőivé züllöttek, és csak akkor tudnak megfelelően működni, ha kapnak állami megrendeléseket. Ez pedig legjobban akkor megy, ha hatalmon vannak.

Ez viszont azzal jár, hogy kormányváltások alkalmával lezárják az eddigi pénzfolyamatokat, és másfelé terelik. Az egyik oldal kivérezteti a másikat, és feltölti saját éheseinek bendőjét, akiket az előző ciklusban éheztettek ki.

Mindez rettenetes zavarokat okoz az országnak, a gazdaságnak, az erkölcsnek, a politikai kultúrának.

A proporz annyiban javít a helyzeten, hogy csillapítja a gyilkos indulatokat, mivel a képet nem 100:0, hanem 50-50.

Előzmény: acontrecourant (31)
acontrecourant Creative Commons License 2004.02.24 0 0 31
Amiket hiányolsz, az a "proporzrendszerben" (ami valójában rejtett egypártrendszer) még kevésbé folyna.

A fő veszély éppen a proporzrendszer, sőt szerintem már itt-ott ez működik is... És éppen ez okozza a bajokat.

Előzmény: Probatbicol (13)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 30
Rokonszenves javaslat.

És ki jönne a helyükre?

Előzmény: Infantrio Ficcer (29)
Infantrio Ficcer Creative Commons License 2004.02.24 0 0 29
A racionális +oldás elhajtani mind2 bandát a vérbe, nem pedig bebetonozni őket.
Előzmény: Probatbicol (-)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 27
Amúgy én elfogadnék Pintértől vagy Salgótól egy pohár vizet a sivatag közepén, feltéve, ha előtte isznak belőle egy kortyot.
Előzmény: Törölt nick (24)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 25
Volt egy emlékezetes olasz film, az "Ezredeseket akarjuk".

Mi nem vagyunk ilyen fejlettek. Mi az alezredeseket akarjuk.

Előzmény: Törölt nick (24)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 23
Sütemény-ügyben vajon biztos vagy-e abban, hogy melyik csapat érdeke volt ezt a szegény fiatalembert elmeszelni?

És ha mindkettőé?

És vajon meddig tűrik ezt a zsaruk? Mert ha egyszer ők bekúrnak, akkor lesz itt fogaknak csikorgatása (lásd: Tiszta Kezek mozgalma Olaszországban, oszt Andreotti meg Craxi mehettek a levesbe, pedig voltak akkora urak, mint a mieink!)

Előzmény: Törölt nick (21)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 22
No meg nagyon kell figyelni arra (ha van eszük), hogy egy idő után a lakosság kurvára ideges lesz. Ennek leszerelésére kell a hatóság, hogy néha felmutassanak egy skalpot. Nem lehet a rendőrséget, bíróságot teljesen leverni, mert akkor a nép elkezd összevissza viselkedni, és az megint rontja a boltot (önbíráskodés meg effélék, radikálisok támogatása).

Tipikus maffia-megoldás, hogy odavetnek egy fiatalabb tagot, az leül néhány évet, és ha tartja a pofáját (omertá), akkor gazdagon jön ki. Na, ezt nem tanulták még meg nálunk. SCS-t nyugodtan be lehetett volna áldozni, mindenki boldog, és semmi nem történt volna az égvilágon. Így viszont életük végéig cipelik ezt a cuccot.

Előzmény: Probatbicol (20)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 20
Nem így van ez.

Itt politikai maffiák működnek. Törvényeik és reflexeik teljesen megfelelnek a maffiarendszernek. Ott viszont van egy pont, amikor leülnek és felosztják a piacot.

1. Mert különben oktalanul lenmészárolják egymást, és egy harmadik fut be (például külföldi erők)

2. Mert a zavarosság rontja az üzletet. Nem jön ide senki, ha nem világos a rezsim, és nem lehet legombolni a pénzét.

3. Mert mindig lesz egy megszállott rendőrt vagy valakik, aki beleköp a levesbe.

4. Mert a lakosság egy idő után megelégeli a féktelenséget, és rendet követel, és akkor jön Mussolin, aki odaküldte dalla Chiesa tábornokot és halomra lövette a maffiózókat.

Ettől még nem kell egyesülni, nem kell barátkozni és továbbra is nagyon kell figyelni egymásra, mert mindig akadhat valaki, aki hirtelen vágyat érez a jópofáskodásra.

A múlt héten két nagy olasz maffiacsaládot is lefejeztek a hatóságok, pedig ezek már vagy harminc éve uralták a szicíliai és dél-olasz kábítószerpiacokat. És miért? Mert felrúgták a korábbi megegyezéseket, egymás ellen fordultak és a hatóság beszivárgott a résekbe.

Előzmény: Törölt nick (19)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 18
Volt egy pár eset, amikor a média tálcán kínált fel komplett eseteket a hatóságnak (aperitív, előétel, leves, főfogás, desszert, kávé, konyak, szivar), mégsem történt semmi. Például az egész Schlecht Csaba plusz társai ügyében. Vagy Postabank. Vagy olajcucc. Vagy MTV.

Mert a hatóság azt mondta: és hol a fogpiszkáló?

Nem csoda, hogy egy idő után azt mondja a főszerkesztő vagy a kiadó, hogy mi a fasznak ezzel az időt vesztegetni, csak bajunk van vele, írjatok a Való Világról!?

Előzmény: PuPu (17)
PuPu Creative Commons License 2004.02.24 0 0 17
Hát azé is, - de a nyilvánosságnál nincs nagyobb hatalom. A rendőrség sem tud leállni és az ügyészségnek is kell valamit tenni, ha minden nap az orruk előtt bűzölög az anyag. Természetesen az ő feladatuk a bűnüldözés, - de azért mindenkinek kőne tenni a dolgát, és nem otthagyni a vadat, ha már egyszer sikerült becserkészni, - kilőni, ahogy illik. És ha elment, másnap ismét utánamenni...
Persze tudom, - csinálni bonyodalmasabb, mint drukkolni...
:O)))
Előzmény: Probatbicol (16)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 16
Miért a médiaértelmiség felelőssége? Miért nem a rendőrségé, ügyészségé? Hiszen ezek többnyire vaskos bűncselekmények! Márpedig eszköze a feltárásra a hatóságnak van, nem a sajtónak.

A média csak jólértesültnek látszik, de valódi információi nincsenek semmiről. Mindkét oldal gondosan ügyel arra, hogy hülyeségekkel etesse, baromságokkal írassa tele a sajtót, de a lényeget soha nem mondja el senki. Miért is mondaná el egy kívülállónak?

Ahhoz tehát, hogy kiborítsd a bilit, előbb tudnod kellene, melyik az éjjeliedény és melyik a szar.

Előzmény: PuPu (15)
PuPu Creative Commons License 2004.02.24 0 0 15
..."a háttérben dermesztő alkuk születnek meg.
Akkor már csak jobb, ha napvilágra kerülnek."
Ez mondjuk a médiaértelmiség felelőssége. Tessék nem megkötni a nagyok piszkos alkuihoz hasonló kis piszkos alkukat, hanem amikor ki kell borítani a bilit, akkor nosza. Persze ez sokszor nem túl jövedelmező, és lassan lassan elfogynak a tévécsatornák meg az újságok, - de akkor tessék csinálni egyet és abban...
Miniszterelnöknek lenni meg szvsz nem azt jelenti, hogy arra van felhatalmazásom, hogy csak az érvényesüljön, amit én jónak tartok. Mennyivel lenne akkor különb a Vitykánál? A demokrácia végeérhetetlen alkuk sorozata, az érdekek folyamatos ütköztetése, ahol egy miniszterelnök inkább moderátor, mint diktátor.
Persze a diktatúra általában hatékonyabb...
A kis pártok még rosszabbak, mert ott gyülekeznek az égőszemű világmegváltók, - de színesítenék a palettát és ki baloldali, de nincs elájulva mondjuk a Gyulától, az elmehetne szocdemnek vagy komcsinak, - ízlése szerint. Ma is elmehetne, de senki nem szereti a szavazatát elherdálni...
:O)))

Előzmény: Probatbicol (10)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 14
A filmen. Bővített verzió? Te jó ég, így is majd beszartam, hogy ébren maradjak...
Előzmény: Wic (12)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 13
A marakodással semmi bajom, a tökörészéssel és az idővesztegetéssel annál több.

Elképesztő, hogy 15 év demokrácia után sincs korszerű adórendszerünk, nincs egészségügyi reform, nincs megbízható nyugellátás, nincs szegénytámogatás, nincs normális magyar tőkés csoport (csak rablóvezérek), nincs lófasz se. Nem sajtószabadság van, hanem bulvártéboly. A kultúrát leszarják, a nyelvvel nem törődik senki, százmilliárdokat lopnak el olaj-ügyben, és a végén megfognak egy ilyen Nógrádi szintű alakot.

Vergődünk, sodródunk. Ebben az országban nem megy előre szinte semmi.

Na szóval, ez eddig nem jött be. Ha a pártpolitikai baszakodás megy tovább, akkor nagyon megszívjuk az Uniót, a nagy esélyt is. Elkúrjuk azt is.

Tehát, ha a mélyban amúgy is zajló folyamatokat a felszínre hoznánk, legalizálnánk, akkor mindenki lenyugodna egy kicsit, egyik oldal sem rettegne a hatalom elvesztésétől és attól, hogy akkor négy évig csak a másik lophat, vagyis valamiféle együttműködés léphetne életbe.

Nem vagyok teljesen biztos abban,. hogy MP és OVI gyors egymásutánban tett ajánlata a nemzeti együttműködésről nem ebbe az irányba mutat-e.

Előzmény: acontrecourant (11)
Wic Creative Commons License 2004.02.23 0 0 12
OFF
a könyvön, vagy a filmen? filmből csak a bővített verziót érdemes :)
Előzmény: Probatbicol (6)
acontrecourant Creative Commons License 2004.02.23 0 0 11
Nem hiszem. Lehet, hogy most is vannak különalkuk, de időnként borulhat a bili. A proporzrendszerben nehezebben.

Úgy kell a demokráciának a pártok "marakodása", mint egy falat kenyér.

Előzmény: Probatbicol (9)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.23 0 0 10
Na ja.

Ezek természetesen mind nagyon középszerű emberek: a szavazók meg a szerencse, meg a nagy pofa tartja őket életben. Jó. De akkor is ők gyakorolják a hatalmat, és nem te.

És ezt most egymás legyilkolászására fecsérelik, mindannyiunk kárára, folynak a nagy ütközetek, közben a háttérben dermesztő alkuk születnek meg.

Akkor már csak jobb, ha napvilágra kerülnek.

Elhiszem, hogy MP valamelyes demokrata, de akkor vajon miért enged maga körül, alatt, fölött antidemokratikus személyeket, csoportokat érvényesülni? Ha demokrata, és az övé a legnagyobb hatalom, miért nem érvényesíti?

Ha képtelen rá, akkor a proporz jobb, mint az, ami most van.

Amúgy pedig egy pillanatig sem gondolom, hogy a kis pártokban jobb kaliberek foglalnak helyet.

Előzmény: PuPu (8)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.23 0 0 9
Még valami: ettől még igenis konfrontálódhatnak nagyobb kérdésekben (mint az osztrákok is a külpolitika, a semlegesség, az Unió kérdéseiben), de a rendszer megegyezésre készteti őket, a buta és automatikus szembeszegülés helyett. Például a nagy intézményi reformokban, adókérdésekben.

Hatékonyabb.

Előzmény: acontrecourant (5)
PuPu Creative Commons License 2004.02.23 0 0 8
Hmmm...

1. Az lenne a szép, ha a politikai kulturánk is hasonlítana, - hogy mostan a WC-k tisztaságáról szó se essék...
2. Hátha nem is akar Medgyessy olyan hatalmi strukturát kiépíteni, mint a Fideszé volt?
Hátha csak undorodik a demagógiának, az álszentségnek attól a fokától, amit a hatalmon lévő szervezett bűnözés képviselt?
Hátha csak el akarja fogadtatni, hogy köztisztviselőnek kormányváltás után is meg lehet maradni?
Hátha csak van egy korrekt demokrácia-felfogása?
3. A Fidesz az az ökölvívó, aki már a mérlegelésnél eredményt hirdetne, - bemondásra.
Most őszintén: akkora durranás ez a Vityka a kenetes dumáival?
Vagy az inteligencia területén kihívásokkal küzdő Áder?
Vagy a kis vipera? -fogadjunk, kitalálod, kire gondolok...
Túl vannak ezek a fiúk sztárolva, - attól tartok.
4. Szvsz már így is demokrácia-deficitet termelt az, hogy a kis pártokat kiirtották.
Nem igaz, hogy a világ csak fekete vagy fehér, - nem igaz, hogy a politikának ártana az árnyalatok megjelenése. Inkább szélesíteni kellene a véleménytükrözők, alternatíva-kínálók körét, - gondolom...
Te jó ég! Belegondolok, hogy egy ilyen strukturával ezeket belebetonoznád a hatalomba, - ötszáz évig nem lehetne utána világgá zavarni őket...
Márpedig úgy kellene ide egy normális konzervatív jobbközép párt, mint egy falat kenyér.
Ezek torzszülöttek.
Le velük a Taigetoszról!
:O)))

:O))))

Előzmény: Probatbicol (-)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.23 0 0 7
Igen, de most is kilopják, különalkukkal. Úgy viszont a két oldalon működésbe léphetne egy redisztribúciós rendszer.
Előzmény: acontrecourant (5)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.23 0 0 6
OFF

Bevallom, elaludtam a Gyűrűk Urán :(((

Előzmény: Wic (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!