"Például azért, h. legyen egy pártok fölött álló személy"
Ez igaz, de egyelőre nehéz olyan embereket találni, akik a "pártok fölött" tudnának állni. Eddig minden köztársasági elnököt pártossággal vádoltak. Igazán pártatlan ember meg nincs, legfeljebb apolitikus, az viszont nem is alkalmas köztársasági elnöknek.
"aki meg tudja akadályozni, h. alkotmányellenes törvényeket"
Ezt az alkotmánybíróság hivatott megtenni, a közt. elnök csak az ő véleményüket kérheti ki, de ezt megteheti elvileg bármely állampolgár is.
"vagy egyszerüen csak diktatórikus rendelkezéseket léptessen életbe az éppen hatalmon lévö kormány."
Az erre vonatkozó jogkörei meglehetősen korlátozottak, legfeljebb az időt tudja valamennyit húzni. Ha a parlamentben a többség diktatúrát akarna, ehhez alkotmányt módosítana, akkor a közt. elnök semmit nem tehetne a parlament ellen az ismereteim szerint.
Ráadásul a mostani rendszerben előfordulhat, hogy a kormányzat és a közt. elnök "ugyanazon az oldalon állnak". Így elvileg minden kormányzati ciklusban meg van az a lehetőség, hogy a kormány a saját emberét nyomja be ebbe a pozícióba, így ha ez a párt diktatúrára akar törni, akkor a közt. elnök intézménye a legkisebb nehézséget sem jelenti.
"Lásd 1945-1989 közötti parlamenti szinházat, képmutatást, "proletár" diktatúrát."
Mondjuk inkább 48-89 között. Ami pedig a "parlamenti színházat" illeti, akkor is volt egy elnöki tanács elnöke, Straub F. Brúnó (ugyan ki emlékszik rá), vagy elődje Losonczi Pál (na ő sem sok vizet zavart), az ő elődjére meg már én sem emlékszem, annyira jelentéktelen volt. Az elnöki tanács elnöke is kb. annyi hatalmi jogosítvánnyal rendelkezett, mint a mostani köztársasági elnök.
"Ne érvényesüljön minden külföldi vendég, tárgyalófél fogadásán, a témákon a "pártfegyelem" érdeke. Ne bal- v. jobboldali értékrend, hanem egyetemes nemzeti, -emberi stb. érdekek, étékrendek."
A köztársasági elnök jellemzően az ugyancsak protokolláris funkcióban lévő politikusok hivatalos vendéglátója.
A prezidenciális rendszerekben (pl. USA), az elnök "pártos", ennek ellenére külföldön szerintem elég jól képviselni tudja az országa érdekeit (az USA elnök néha túl jól is).
"Azért mert ennek EU-ban hagyománya van, mert bevált a hatalommmegosztásban, a hatalom ellenörzésében."
A hagyomány ez igaz, de a királyságnak is volt hagyománya, és sok országban ma már nincsenek királyok. Szóval a hagyomány nem jelenti azt, hogy valamire feltétlenük szükség is van.
"Mindennek az a célja, h. nehogy megint súlyos árat fizessen egy-két generáció azért, h. korlátolt embercsoportok, diktátorok korlátlan hatalomhoz juthassanak."
Ez ok, de megintcsak ismételni tudom önmnagam, szerintem jelenleg a köztársasági elnöknek nincs ilyen hatalma.
Persze én nem vagyok a közt. elnöki intézmény ellen, bár a jelenlegi jogkörökkel kevés értelmét látom. De azért várnám a további érveket is.
Most én kb. annyi értelmét látom a posztnak, hogy legalább egy népszerű politikus legyen az országban.
Wouldnotsayso