Akkor most panaszkodni fogok. Hosszú lesz és izgalmas.
Április óta egy költségvetési szervnél dolgozom, ahonnan nekem 17 órakor csengetnek ki, tehát ekkor szoktam nekiveselkedni annak a mindennapi, nem éppen kacagtató kalandnak, hogy valahogyan hazakeveredjek Mogyoródra. A héves útirány kevésbé jöhet szóba, mert egyrészt nem a városnak azon a részén dolgozom, másrészt pedig egyébként sem a mogyoródi hév-állomás közvetlen közelében élek, hanem attól 4 kilométerre, a település túlsó végén. A legbombabiztosabb megoldás ezért az szokott lenni, hogy a Nyugati pályaudvarról 17.35-kor induló, valóban elég gyors G71-es vonattal elzötyögök az 1911 óta változatlanul ugyanazon az elbaszott helyen található Fótújfalu megállóhelyre, majd onnan az intermodalitás előtti kor "na, arra tessék menni" szellemében nyakamba veszem Fót város különféle sikátorait, hogy jó 10 percnyi erőltetett menet után elérjem azt a buszmegállót, ahol felszállhatok a Dunakeszi felől érkező utolsó 324-es buszra. (Vagy Fót állomáson is leszállhatok, csak ott többet kell várni és bolt sincs.) Rohadt fárasztó ez a közjáték egy végigdolgozott nap után, de ez a legjobb, ami van.
Hanem aztán nekem néha támadnak olyan ötleteim, hogy Újpestről szeretnék busszal, fóti átszállással hazajutni. Mi sem magától értetődőbb, ugye? Nos, a túrót. Az még hagyján, hogy a mogyoródiaknak a mindössze kétóránként induló 321-est szánják közvetlen eljutás gyanánt, aminek eleve egy kabaré az útvonala a kukukkhegyi (nyáron pedig a teljesen értelmetlen Hungaroring- és Aquaréna-) betéréssel, ráadásul az autópályás útirány pont, hogy nem gyorsít rajta semmit, hanem az M3-as kifele irányú dugójában igen megbízható késést is generál. Mondjuk szívesen elüldögélnék én rajta 60-70 percet is a torlódásban, ha jó időfekvésben lenne, de sajnos az Újpest-városkaputól való 16.55-ös induláskor még dolgozom, a 18.55-ös pedig túl későn van, addigra már rég hazaérek (szerencsés esetben). Marad tehát a fóti átszállás.
És innen kezd csodaszéppé válni az egész, ugyanis 17.20 és 17.50 között - nem viccelek! - Újpestről semmilyen indulás nincs Fótra. Leszámítva persze a 17.30-as galgamácsait, amelyik pont az utolsó a nap folyamán, ami még nem áll meg leszálló utasoknak Fóton - tavaly óta visszahozva ezzel azt a sok félreértésre okot adó, teljesen értelmetlen szisztémát, amely a 2010-es évek elején már rendszeresen keserítette a vonalon utazó fóti/mogyoródi utasok életét, miközben a járat semmivel se lesz ettől a korlátozástól gyorsabb, hiszen a felszálló utasoknak ugyanúgy megáll a busz a fóti megállókban, mintha közben le akarna szállni valaki. Már ha lehetne olyat.
Marad tehát a 17.50-es indulás, akkor viszont kapásból két busz is indul egyszerre: a fóti Auchanhoz betérő csuklós Dunakeszire, illetve a következő galgamácsai, amiről már szabad leszállni Fóton. Akinek van esze, az az utóbbira száll fel, a csuklóssal ugyanis egyáltalán nem garantált, hogy a már említett 324-esre át lehet szállni Fót, Gyermekvárosnál, míg a galgamácsai azért általában oda szokott érni, hiszen az nem megy be az Auchanhoz, és eleve kevesebb helyen is áll meg. Menetrend szerint 18.15-re kell odaérnie Fótra, de még a dugókat tekintetbe véve 10-ből 9-szer összejön az átszállás 18.25-ig.
Kivéve, ha olyan fennforgások forognak fenn, mint ma este, amikor az Arriva egyik aktuális csodajárgánya (AA-HY-843) éppen az Árpád kórház Volán-megállónál, az Árpád út - Geduly Lajos utca sarkon robbant le, ráadásul két sávot is elfoglalva, amelynek folyományaként az Árpád út az adott szakaszon elég rendesen visszadugult. Nem biztos, hogy pusztán ennek következtében, de a galgamácsai busz 10 perc késéssel érkezett meg az említett megállóba, szorosan mögötte az Auchan-betéréses csuklóssal, a nyomukban pedig minden bizonnyal a papíron 18 órakor induló püspökszilágyi járat is ott loholt (tanszünetben azzal is oda lehet érni Fótra 18.25-re, némi mákkal).
A kérdéses 324-es járaton, amely ezenközben megérkezik Dunakeszi felől Fótra, általában ugyanaz a két faszi dolgozik. Az egyik egy teljesen tisztességes, normális járművezető, aki tudja, hogy a buszára sokan szeretnének átszállni Fóton, ahogy azt is, hogy az Újpest felől érkező busz a napszak és az arra jellemző forgalom sajátosságai miatt késhet valamennyit. Ha nem biztos benne, hogy a kérdéses járat már odaért, általában meg szokta kérdezni az utasokat, hogy kell-e még várni, esetleg ki is száll a buszból kémlelni, a buszváró építménye ugyanis pont kitakarja a Mogyoródra tartó buszból nézve azt a megállót, ahova az Újpestről jövő buszok beérkeznek. A bevárás okán előfordul, hogy ugyan pár perc késéssel indul el a 324-es, de a hátralevő szakaszon behozza, továbbá mindenki fent van a buszon és mindenki boldog.
A másik faszi mindezt leszarja, és koppra 18.25-kor elindul, sosem zavartatva magát amiatt, hogy a sréhen mögötte található megállóba éppen érkezik-e busz vagy sem, esetleg futnak-e onnan utasok vagy sem. Ma például éppen futás közben hagyott ott bennünket. És ne jöjjön senki az ilyenkor elsüthető sofőrbölcsességekkel, mert a "majd jön a következő" ezeknek az utasoknak, köztük nekem azt jelenti, hogy 30 percet kell malmozni egy rosszul kivilágított, erősen pusztuló egykori faluközpontban, ahol egy régóta bezárt ABC-n, egy horrordrága (meg egy másik albán) pékségen, illetve egy senki által nem látogatott büfén kívül az égvilágon semmi nincs. Az a 30 perc pedig elég gyilkos, mert ez is az ember kevés, otthon tölthető szabadidejéből vész el, amit szívesebben töltene értelmesen. Tanszünetben mindez egyébként még rosszabb, akkor ugyanis nincs a 18.55-ös busz sem, hanem egészen 20.03-ig (!!!!) kell várni a következőre. Már ha vár az ember, és nem indul el inkább gyalog. Járda vagy kerékpárút természetesen máig nincs a két település között.
És ennyi, ezt kapod. Tényleg csak ezen múlik, hogy a két faszi közül éppen melyik tekeri aznap azon a fordán a szerencsekereket. Reggel általában ugyanazon a buszon utazom befele, ezért szoktam tudni, hogy éppen melyikük van. És ennek ellenére próbálok reménykedni mindig, hogy ha mégis az a másik van, akkor nem teszi pokollá az életem azzal, hogy a menetrendhez igazítja az indulást, nem pedig az utasokhoz. Soha nem értem: az okostelefonok korában a drága vezér úr nem tudja esetleg valamelyik alkalmazásban megnézni, hogy éppen hol jár a Galgamácsára tartó busz, amiről átszállnának az emberek? És ha az egyik képes megtenni és meggyőződni, a másik miért nem?
Az ugyanis nem szolgáltatás, hogy az egyik nap szerencsém van és sikerül átszállni, a másik nap pedig nincs szerencsém és nem sikerül. Ez nem szolgáltatás, hanem egy nagy szar. Eleve ez az egész nem lenne probléma, ha 17.40-kor is indulna Újpestről busz Dunakeszire a fóti útirányon (ahogyan nyáron be is volt téve egy ilyen járat kisegítőnek, amikor jó egy hónapig rá kellett segíteni a 71-es vasútvonalra a felújítási munkálatok miatt), de nincs. Vagy ha fel lehetne szállni a 17.30-as galgamácsaira, de nem lehet, mert ha önérzetesebb sofőr van rajta, simán leszar mindenkit és Csomádon nyitja ki az ajtót legközelebb, akkor is, ha közben egyébként megáll Fóton minden felszállónak. (Volt erre is példa, én pedig köszöntem szépen az extra kirándulást, amúgy vicces volt. Lehet, mások hevesebben reagáltak volna a helyemben.)
A baj az, hogy a mogyoródi buszközlekedés a mai napig is csak és kizárólag a hévhez van igazítva, igaz, ahhoz se jól. A kedvencem a hajnali 4.59-kor Pestről érkező vonat előtt 4.55-kor Fótra elhúzó busz, illetve az, hogy hétvégén, délutántól késő estig kétóránként .25-kor megy el a 326-os, miközben az Örsről előzőleg .03-kor induló vonathoz a .35-ös indulás volna jó, és bőven beleférne, hiszen Fóton a 326-os köztudottan nem csatlakozik semmire. Utóbbi is egy tragédia egyébként: hogyan nem vették számításba a közlekedésszervezők, hogy Fótról ott volna az óránkénti vonat be- és kifele is, és egyébként szívesen szállnának át rá az emberek? Ja, ha lenne hol, de nincs, mert Fótújfalu ugye mindig is a sikátorok mélyén, a buszmegállóktól jó távol volt, a fóti vasútállomásnál pedig sose volt forduló. Pedig mennyire fasza lenne, ha minden óra .30-kor, amikor vonatkereszt van, ott állna a mogyoródi járat, és mondjuk a vonal túlsó végén, a mogyoródi hév-állomásnál meg rácsatlakozna egy .00-s vonatra meg ellenvonatra, ha épp akkor lenne olyan. Még a röhejesen tragikus 321-esre se lenne szükség utána. (Az alkalmankénti kukukkhegyi betérést pedig meg lehetne oldani a 326-osból is, de ezt már fel se merem vetni.)
Ehelyett marad a várostervezés és közlekedésszervezés bő 40 éve betonba öntött csődje, a fóti autóbusz-állomás, avagy a hely, ahol nincs semmi, leszámítva persze a sofőrpihenőt, meg a betonplaccot a kiálló buszoknak. És amihez igazítani kell a 326-ost, akkor is, ha nincs átszállás semmire. Miközben amúgy lassan 20 éve lesz már annak, hogy megépült Fót határában a Volán-telep, és ha nagyon akarnák, meg tudták volna oldani, hogy az autóbusz-állomáson telephelyező csuklósok és a mogyoródi fordás gépek a telepen aludjanak, ergo az egész állomást ki lehetne hagyni az egyenletből, és a 326-os is mehetne értelmesebb helyre. De nem, a Volánbusznál fejben még mindig 1985 van. Biztos azt várják, hogy majd megépül oda a pampákra a grandiózus fóti városközpont, ami sokáig tervben volt, csak aztán a postahivatalon és az orvosi rendelőn kívül nem valósult meg belőle semmi, a közintézményeknek fenntartott maradék helyre pedig végül amúgy igen rossz minőségben felhúzott háromemeletes társasházakat préseltek be 2001 körül. (A Móricz Zsigmond út másik oldalára meg egy Príma épült oda két éve, de ez még mindig nem oldja fel azt a problémát, hogy a fóti öregfaluban a mai napig nincs egy épeszű élelmiszerüzlet sem, köszönhetően az egykori Cora 1999-es megnyitásának, ami vákuumszerűen szívta ki Fótról a meglévő kiskereskedelmi egységeket. OFF Mondjuk azért az ABC-ért nem volt kár a gyermekvárosi buszmegállónál, annál szörnyűbb boltot én még nem láttam. Már bő 20 éve nem üzemel, hamarosan le is bontják majd, ahogy hallottam. ON)
Tényleg, mire kell még várni? A 71-es beharangozott, majd elhalasztott felújítására, hogy hátha méltóztatnak majd buszfordulót is építeni Fót vasútállomásra, és akkor esetleg méltóztatnak normális menetrendet csinálni? És az hány év még? És ahelyett, hogy a Dunakeszi felé/felől töküresen szaladgáló 324-esre kell adni eszközt és embert (a 323-ast most fel se hozom), illetve szórakoznak a 321-essel (aminél nem tudom eldönteni, hogy az útvonala vagy a menetrendje szörnyűbb-e), miért nem lehet visszahozni a Fóton át közlekedő 320-ast, ami 1998-tól 2016-ig nagyon jól megfelelt mindenkinek, amíg ki nem találták ezt az autópályázós baromságot? És aminek a reggeli, Mogyoródról Újpestre tartó indulásai még léteznek - azzal járok munkába -, visszirányban azonban csak hajnalban és este 20.38-kor van belőle egy-egy járat. Azt már fel se merem vetni, hogy délután esetleg óránként is járhatna a 320-as Mogyoród fele, mert tényleg, mit akarok én itt 2025-ben, talán normális, épeszű járatszervezést egy majdnem tízezres lakosságú pestvidéki nagyközségbe - hát elment az eszem?
Ja, hogy menjek inkább hévvel. Hátha nem öklel fel valami drogos elmebeteg, aki engem néz ki magának úton Kerepesre. Minden hévezés egy lutri. Sajnos.
Azt meg már tényleg fel se merem vetni, miért nem tudják megoldani évtizedek óta, hogy hétvégén Fótról Újpestre a Dunakeszi, illetve Erdőkertes/Galgamácsa felől érkező egy-egy busz ne ugyanabban az időfekvésben, 2-5 perc különbséggel érkezzen és induljon, hogy aztán utána egy órán át ne legyen semmi. És ugyanez visszirányban: miért ugyanakkor (max. 5 perc különbséggel) indul az óránkénti csuklós, illetve a szintén nagyjából óránkénti veresi Újpestről? Komolyan nem jutott még senkinek az eszébe, hogy fél órával el lehetne csúsztatni az egyiket? (Ne mondja senki, hogy Veresen kell igazodni az éppen érkező vagy nem érkező gödöllői/váci buszhoz, mert tökönszúrom magam. Ez a változat kizárható.) És akkor nagyjából 30 percenként lenne valami hétvégén is? Komolyan? Senki? Ennyire szar a pestvidékiek érdekérvényesítő képessége, vagy ennyire vak és fogalmatlan alakok csinálják a menetrendet, hogy nem veszik észre ezt a sok évtizedes anomáliát?
És ezek után nem csoda, hogy minden hétköznap reggel be van állva az M0 fóti csomópontja (amelyet amúgy a várható forgalmi viszonyokat röhejesen alultervezve építettek meg 1999-ben, a visszadugulást elősegítő műtárgyakat pedig azóta sem korrigálták), mert az hagyján, hogy reggel bőven van járat a városba, de hogy ha más napszakokban - és különösen hétvégén! - ennyire pocsék az egész rendszer, akkor nem kell rajta csodálkozni, hogy aki teheti, inkább nem akar utasként részt venni ebben az egész szardagasztásban. Magam is autóztam 16 évig, illetve próbáltam úgy szervezni az életem, hogy ne kelljen a dugóban állni. Most buszozok (a munkáltatóm téríti, adja magát), de rég rossz, ha nem a menetrend van az utasért, illetve, mint ahogy a fenti példákkal is érzékeltettem, egyes esetekben kész túlélőshow a hazajutás. Tényleg csak azért vásároljak pár százezerért valami használható öreg autót, amit napközben otthagyhatok például Fótfürdőnél, hogy biztosan hazajussak Fótról, és ne a Gyermekvárosnál kelljen magam elé bámulnom félórákat meg órákat (hétvégén kétórákat, bár akkor már inkább elindulok gyalog), miközben akár otthon is lehetnék, de nem lehetek, mert éppen olyan a sofőr, meg olyan a menetrend? Nem az volna szervezési szempontból az egésznek a lényege, hogy ne kapjon agyfaszt az utas és ne kelljen efféle pótcselekvésekre kényszerülnie, hanem akkor és arra legyen járat, amikor és amerre célszerű?
Valakik itt nem utaznak busszal, az egészen biztos. Különben látnák, amit látok.