Ezt a járatot a menetrendek.hu tényleg nem mutatja menetrendváltástól, de a jegy.mav.hu, a MÁVPlusz (volt Emma), az utas.hu és a Google Maps kijelzi, és a PDF-ben letölthető menetrendben is szerepel. Úgy fest, hogy a menetrendek.hu adatbázisával van a baj.
A 9,25 Bp-Keszthely járat miért szűnik meg holnaptól?? Amikor mentem ,mindig fullon volt. Így 8,25 és 10,25 kozott semmi se megy Veszprém felé?? Szánalmas!
De jogos felvetés, sőt, az is érdekes, hogy bármilyen BKK-s térképet nézek, mindegyiken Esztergomi út-Dagály utca útvonal van jelölve a buszoknak, nem a ma használt Dunavirág-Népfürdő. Most a híd miatt persze mindegy, torlódik a Dagály utca is rendesen, de normál esetben a délutáni csúcsban simán gyorsabb a térképes útvonal, mert a Népfürdőn békeidőben is előfordul torlódás hétköznap délután 4-6 között. Még jobb kérdés, miért nem fordulhatnak meg a körforgalomban a buszok.
Lehet, hogy korábban már ki volt tárgyalva a kérdés, de ha nem gond, most nem keresgélném vissza, mivel úgy érzem, ismét aktuális a Flórián téri felüljáró miatt: Az Árpád hídnál a buszok az Árbóc utcában a körforgalomban miért nem fordul(hat)nak vissza és hajtanak/hajthatnak fel a hídra a Róbert Károly körútról, ahogy az a régi buszvég idején is volt (persze akkor még a körforgalom és az aluljáró nélkül)? Mióta kezdetét vette a második ütem, a Népszínház utcában egy kínszenvedés átvergődni, mert már ott torlódik a kocsisor a hídra felhajtani akarók miatt. Ugye a külső sáv buszsáv lett, de mivel felhajtani csak arra lehet, így egyből próbálnak átsorolni a belső sávba, emiatt nem tud rendesen haladni a forgalom.
Egyébként a felüljáró felújításától függetlenül is érdekelne az oka az útvonal megváltoztatásának, mivel ránézésre a régi nem csak rövidebb, de ebből adódóan időhatékonyabb is volt. Ha az Árbóc utcában visszafordulhatnának a buszok, az aluljáró-zebra-körforgalom-zebra négyest már nem lehetne ugyan megúszni, de utána már csak egy dupla lámpa lenne az Árbóc utca / Váci út, illetve még egy a Váci út / Róbert Károly körút kereszteződésében, utána meg már vígan lehetne haladni a hídon a buszsávban. Ezzel szemben a mostani útvonalon mondhatni, a busz halmozottan hátrányos helyzetben van. Indulás után egyből ott van az előbb említett aluljáró-zebra-körforgalom-zebra kombó, amiknél ugye külön-külön is elsőbbséget kell adni, de néha elég jól sikerül összehozni, hogy mindenhonnan is jönnek, a busz meg csak várakozik. Ezután az Esztergomi út rövid szakaszán van még két zebra, majd jön még egy körforgalom, utána ismét zebra. Aztán a Dunavirág utca / Népfürdő utca lámpás kereszteződésében a gyalogosoknak van elsőbbsége, emiatt van, hogy kicsit több autó esetén nem is sikerül átjutni elsőre még akkor se, amikor a gyalogosoknak már tilos jelzése van és csak a jobbra kanyarodókat engedi a lámpa. A Népfürdő utcában az első lámpás kereszteződés fixen megfogja a Dunavirágról kikanyarodókat, a Népfürdő utca / Dagály utca lámpáján meg vagy sikerül átjutni, vagy nem. December óta csúcsban inkább csak a 3. vagy 4. váltáson lehet áthaladni a torlódás miatt.
Már csak azért is érdekes a fenti kérdés szerintem, mert amúgy nem egyszer láttam, hogy nem a megszokott irányba ment valamelyik busz, hanem a körforgalomban visszafordult. Természetesen utasokkal úgy, hogy nem volt semmilyen forgalmi változás. Nyilván nem sűrűn láttam ilyet, de ha akkor meg lehetett csinálni, nem tudom, mi lehet az akadálya, hogy rendszeresítve legyen.
Nekem meg már csak az a kérdésem hogy december után is marad e még a Molteam a Népligetből 4.15-kor,13.05-kor,15.05-kor Kiskunhalasra induló 650,1115 -ös járatokon,vagy visszakerülnek a Volánhoz azok a járatok?
A három helyijáratos kocsi rendszám szerint "nevesítve" van, mivel a kettő csuklós beszerzésébe és üzemeltetésébe az önkormányzat jelentős mértékben beszállt.
Én sem vennék rá mérget, mivel a lobbizáson túlmenően a vételárba és évenként az üzemeltetésbe is beszáll. Bár, amikor a gyulai helyijáratos kocsik elérik a tíz évet, menniük kell.