Sziasztok! Szombaton megyek fel Budapestre. Délután milyen járatokon lehet kifogni népligetből induló és/vagy népligetbe érkező Credo Econell 18 NEXT-eket?
Pécsre nem megy be semmilyen Flixbus járat jelenleg.
M6-oson megy el a Szófia-Eszék-Budapest-Pozsony-Bécs-Prága-Drezda járatuk - még csak nem is naponta, hanem hetente néhányszor. Nulla esélyét látom, hogy ezt betérítsék Pécsre, magyar belföldi utasokkal elfoglalva a hosszútávú kelet-nyugati utasok elől a helyeket.
Ha a Flixbuszos felvetés nem légből kapott, akkor egyet tudok elképzelni: Budapest-Pécs-Eszék új nemzetközi járatok
Hogyan egyeztethető össze ez a közszolgáltatással?
Azt esélytelennek látom, hogy közszolgáltatási szerződést kössön a Flixbus a magyar állammal, aztán minden üzleti év zárásakor szkanderezzenek az EU legkorruptabb, éjféli rendeletekkel kormányzott államának nyelveket nem beszélő hivatalnokaival, hogy mennyi veszteségtérítésre jogosultak (saját bevételük ugyebár alig lenne az többmilliónyi ingyenes utazásra jogosult és országbérletes miatt).
Helyette mi lehetne?
Flixbus gyakorlatilag egy privát közlekedésszervező. Nagyrészt alvállalkozókkal dolgoznak, és úgy tudom, hogy széles skálán mozog a kockázatmegosztás. (Két elméleti véglet: Flixbus csak a jegyértékesítési felületet adja bevételi jutalékért, minden üzleti kockázat a buszt üzemeltető tényleges szolgáltatóé vs. az alvállalkozó fix kilométerdíjra szerződik - sok évvel ezelőtti információim szerint a tényleges szerződések a két véglet között vannak, és közel sem egységesek).
Megoldás: a járatot a Volánbusz üzemeltetné, és a Flixbus viszonteladóként kapna egy nemzetközi kontingenst (2025-ben hatalmas butaság nemzeközi járatot a Flixbus rendszerén kívül elindítani, a potenciális utasok egyszerűen nem találnák meg, mert nem is keresnék - kivéve olyan országok, ahonnan a munkaképes korúak tekintélyes része nyugaton dolgozik, pl. Románia, Ukrajna, balkáni államok).
És még nem említettem azt az isteni motorhangot. Lehet nem mindenkinek tetszik, de nekem az a V6-os motor dübörgő hangja valami hidegrázósan jó volt. Nem hittem el, hogy ilyen gyönyörű hangot képes kiadni egy busz. :D A rábás Ikarusok után kedvencem, max az Euro 3,4-es OM457 jutott közel a régi Tourismokban és Setrákban, vagy még az Euro 4-es Intourok tolna megyéből.
Az új buszok közül is max a Neoplan-é tetszik, de az is csak akkor, amikor felpörög 100km/h-nál.
A HGS-es, HHY-s E95-ökhöz képest az Intourókat visszalépésként éltem meg. Nem voltam ezzel egyedül annak idején, de ahhoz a kórushoz nem csatlakoztam, amelyik azt állította, hogy ezek a török gyártású gépek feleannyit se fognak bírni, mint az Ikarusok. Aztán most, bő két évtizeddel később kiderült, hogy dehogynem.
Nálam a "csendeshidas" D10-es 256-ok, illetve a Scania 395/E95-ök a közelmúlt favoritjai. Egyenesen csalódott voltam, amikor "csak" egy papagáj Intouro jött. Egyébként tényleg nem vmi eget rengető ez az Inovell típus, az ülések még csak-csak, viszont iszonyatosan szűk az elrendezés, klíma sem vmi nagy szám, a kis kerekei meg a rugózása olyan érdekes, talán még éppen elegendő. A vezetőállás más normális típusokhoz képest olyan nem is tudom mit lehet rá mondani, megmosolyogtató... Mondjuk pont egy gépliget-Szekszárdon még egész elviselhető, az alig két órás, és viszonylag normális útminőség van egész végig.