Keresés

Részletes keresés

mud Creative Commons License 2004.07.29 0 0 73

off

A vilagert sem szolnek bele, csak ellenorzom az oramat, bar ez a tengerbe ontott tragya picit megborzol...

Feri 44 Creative Commons License 2004.07.29 0 0 72
Kösz a tájékoztatást!

De már a Napi Gazdaság is megírta.

Előzmény: charubdys2002 (-)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.29 0 0 71
jah, egyebkent aki most beallit mondjuk 20 malacot az aremelkedes hatasara, attol meg nem lesz vesenykepes az ipari meretu tobbezres hizlaldak koltsegeivel szemben...
Előzmény: dez1 (66)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.29 0 0 70

1. csoppet sem becsulom tul. eppen azt allitom, hogy 3 tehenet tartani kevesbe hatekony, mint 500-at.

 

az tenyadat, hogy hustultermeles van vilagszerte e az agazat globalisan bajban van.. ebbol logikusan kovetkezik, hogy elobb-utobb csokkenni fog a termeles, amugy piacgazdasag modjara. ez viszont meginkabb alatamasztja azt, amit mondok, hogy total hiaba tamogatja az allam a nem versenykepes hustermelest, csak feneketlen kut, tuneti kezeles es nem megoldas.

 

eltero alapanyagminoseg? mezogazdasagban? mi az alapanyag neked a serteseknel, teheneknel vagy kukoricanal, almanal?

 

2.  hat ezt elkepzelni valoban nehez. en viszont beszerzessel foglalkozom, ugyhogy nem a kepzeletemet engedem szabadjara, hanem tenyszamokkal dolgozom. nemtom nagykozonsegnek mi hozzaferheto, de biztosan talalhatsz olyan holland statisztikat, ahol koltsegekrol informaciot tudsz szerezni..meglepo dolgokat fox talalni (egyebent elarulom, hogy reexportra mar evekkel ezelott hollandiabol hoztak be pl a vajat , magyar vajat csak a hazaiertekesitesre szant termekekbe volt erdemes mar akkor is venni es nem veletlenul).

 

3. jo lenne mar felfogni, hogy nem lehet mindent a tamogatasokra fogni. 4x ekkora tamogatas mellett sem lesznek a hazai kisvallalkozasok versenykepesek a kinti nagyuzemi gazdalkodassal szemben.

 

4. azt ketlem, hogy ma, amikor a tendencia egyertelmuen azt mutatja, hogy a bevasarlasok a hipermarketek fele tolodnak el, erdemes lenne kulonosebb erofesziteseket tenni a kiskerben valo pozicioszerzesre...ismet csak az a franya hatekonysag. egy coraval szemben nem lesznek koltseghatekonyak, meretukbnel fogva..viszont a feldolozoipar valoban nem hulyeseg. en is azt gondolom, hogy nem csak termeszteni kene, hanem termeszteni es feldolgozni. de nem csak siman feldolgozni, hanem markat epiteni...nem eleg siman lekvart fozni a gyumobol, hanem "a nagymama lekvarjat" kell megfozni. na a marketing es management tipusu gondolkodas/mentalitas elsajatitasara adnek tamogatast. mert sztem ez lehet a kiut, nem holmi altalanos adakozas...

 

5. csunyan hangzik, de egyeni szoc. prob. ha valaki azert nem "szovetkezik" mert rossz emleke van, akkor ne uljon ketsegbeesett arccal, meg a markat nyujtogatva...tudod: segits magadon es isten is megsegit...

 

Előzmény: dez1 (66)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.29 0 0 68
akkor egyetertunk. azt kell tamogatni, aki hatekonyan forgatja a tamogatast, nem pedig valamifle demagog-populista modszerek alapjan osztogatni, mert annak sosem lesz vege.
Előzmény: x1vz2 (65)
Vajk Creative Commons License 2004.07.26 0 0 67

Nézd, a rokonod esete ismét azt támasztja alá, amit mondok: a termelékenységét kell javítania.

Ezügyben vehet 234 milliós Deer traktort, mert az fasza kis gép, de lehet, bőven elég neki a 20 millás is.

És itt jön a képbe (elnézést, nem a rokonodat akarom bántani) a képzettség. Van határhaszon elmélet a közgazdaságtanban, nem is a legelmélyültebb részében, és nem ártana peronoszpóra elleni harc ismeretanyaga  mellett a közgazdasági alapismereteket is elsajátítani Ha neki nem megy, vegyen fel egy szakembert.

Be kell látni, hogy a rendszerváltozásssal vége lette az ösztönös termelésnek, kereskedésnek és igenis szükség van az (általam is) annyira utált amerikai típusú specializálódásra, ha meg akarunk élni. Mert általános műveltség szintjén én is tudok kapálgatni, de az olyan ember, aki ebbe beleásta magát, valószínűleg sokkal jobban tudja és jobb eredményeket fog elérni.

Ezen  ismeretanyag a megszerzésének az igényének hiánya az, ami jelenleg nem engedi az önköltségi árakat lenyomni (többek között).

 

 

 

Előzmény: bad100 (62)
dez1 Creative Commons License 2004.07.26 0 0 66

Amit látok a hozzászólásaidból, az az hogy:

 

1. Túlbecsülöd a magyar családi gazdaságok termelését, főleg a hús területén, de máshol is nálunk is nagyon gyorsan centralizálódik a termelés.  Ma már gyakorlatilag ali-ali vagy egyáltalán nincsenek pld. csordák az utakon, ami azt jelenti hogy tehenet már alig-alig tartanak háznál.  De a disznóval is ez a helyzet, bár ott most az emelkedő árak hatására jópáran beállítanak pár malacot...

 

Nem veszel figyelembe pld. holandiánál vagy dániánál egy csomó káros externáliát, pld hogy gyakorlatilag a tengerbe öntik a trágyát, mert annyira nagy az álaltállomány, hogy nem tudják  rendeltetésszerűen felhasználni.

 

Nem veszed figyelembe az eltérő alapanyagminőséget.

 

2.  Nehéz elképzelni, hogy egy olyan országban, ahol az árszínvonal mondjuk kétszerese a mienknek, a munkaerőköltség mondjuk négyszerese, az önköltség alacsonyabb lehet mint nálunk   - ha esetleg még a föld költségét is bekalkuláljuk, int tőkeköltséget akkor pedig egyenesen kizárt.

 

3. Azt ugye tudjuk, hogy  az EU támogatás jelenleg 4-szer akkora nyugaton, mint nálunk....

 

4. Senki nem vitatja, hogy  a termelőknek szövetkezniük kell hogy lerázzák magukról az élősködő rétegeket, de ez nagyon nehéz, ehhez nem elég értékesítési szövetkezetet csinálni, ehhez a kiskereskedelemben, illetve  afeldolgozóiparban is pozíció kell.

 

5. Ráadásul itt az embereknek rosszak aa tapasztalataik a szövetkezésről, persze ez nem mentség.

 

 

 

Előzmény: lenolaj (13)
x1vz2 Creative Commons License 2004.07.26 0 0 65
Én nem montam, hogy a Kovács Józsi bácsi kapja a támogatást, de nem is azt mondtam, hogy a hatalmon lévö párt holdudvara kapja meg, mindegy milyen címen az állami, azaz a mi pénzünk. Egyet értek, az kapja, aki hatékonyan forgatja az ország javára. Utca zene szervezésre 100 millát, meg millás ámítógép beszerzésre, meg szolg.autóra, meg mobilra arra ne. A felsorolás nem teljes.
Előzmény: lenolaj (45)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.26 0 0 64
"Porsche meg a Toyota is azonos profilú cég.

a termelékenység...... :)))))))))"

legy szives hagyd mar abba a kozgazdasagi jellegu celozgatasokat. lila anungod nincs arrol, hogy mirolbeszelsz.

Előzmény: bad100 (62)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.26 0 0 63
"

mivel a liszt olcsóbb mint nálunk:

tehát a magyar paraszt és a magyar molnár többet keres, mint a bajor kollégék" na itt van az eb elhantolva, elham,arkodott kovetkeztetesekre jutsz. ugyanis a fentibol nem az a kovetkeztetes, amit te irsz, hanem az, hogy a bajor kollegak hatekonyabbak :-)

 

"viszont a pékeink nagyot szívnak" ez tenyadat. mert a tesco sajat sutodejeben  86 ft-ert adja a feherkenyeret. es engem vasarlokent csoppet sem erekel, hogy ezt milyen megfontolasbol teszi. a lenyeg, hogy osszessegeben olxcsobban jutok ahho, amit akarok.

 

"

németországban egy fikarcnyi élőmunkaerőt nem igényel a szerencsétlen disznó felhízlalása, vágóhídra juttatása, feldarabolása, vevőnek átadása."

nem-e? hanem mitol hizik a diszno? hogyan kerul a vagohidra? ki drabolja fel? ki adja at a vevonek? ki vegzi a minosegellenorzest? a szamitogepek?? aham....ez emeletes baromsag.

 

a tobbi agymenesedet inkabb hagyom is...annyira demagog...meg csak annyit: ha tanultal volna alapveto kozgazdasagtant, nem egetned magad ilyen szoveggel: '

ha vmely társadalmi réteg a vállán cipeli ezt az országot, akkor az a parasztság!"

 

mert ez lehetett igaz a kozepkorban esetleg meg a kommunizmusban..:-))) a kapitalizmus maskent muxik. ebresztooooo.

 

 

es meg valamit. felejtsd mar el, hogy az allam feladata meggyozni a disznotenyesztot, hogy idejetmult, nem versenykepes, csinajjon mast. tessek felebredni. ideje lenne.

Előzmény: bad100 (61)
bad100 Creative Commons License 2004.07.26 0 0 62

a Porsche meg a Toyota is azonos profilú cég.

a termelékenység...... :)))))))))

 

pénzügyileg mégis a Porsche az eredményesebb.

 

nem ijjen eccerűek a dolgok.

pláne nem azon a területen, ahol jelentős különbségek vannak a támogatások mértékében.

 

 

írok nektek vmit.

a családomban van egy 400 hektáros gazdálkodó.

évről évre fejleszti a gépparkját, drágább korszerűbb vetőmagvakat műtrágyát használ stb stb.

xal egyre profibb évről évre! nem kispályás.

a haszna is évről évre nagyobb volt, nem vett Audit, nem vett Isztrián nyaralót, hanem fejlesztett, már nem dízellel locsol, hanem árammal,

egyre több alkalmazottja volt, akiknek légkondis dzsondírt vett független csillapítású ülésekkel stb. stb. míg tavaly beleszaladt egy -26millás évzárásba...... :-o

 

mi a megfejtés?

rain

 

tehet róla? :)

Előzmény: Törölt nick (60)
bad100 Creative Commons License 2004.07.26 0 0 61

ezen logikád mentén haladva, a következőket tudtuk meg:

 

[tételezzük fel, hogy az energiaárak azonosak]

mivel a liszt olcsóbb mint nálunk:

tehát a magyar paraszt és a magyar molnár többet keres, mint a bajor kollégék

vagy: nálunk kézzel aratnak és a lovak hajtják a malomban a köveket.

[megjegyzésként a magyar búza európában átlagminőségben az egyik legjobb, hozamra is élmezőny, bár nekünk a kukorica az erősségünk, abban csak USA ver le]

 

viszont a pékeink nagyot szívnak. mer abajor kollégák 20-szor anjiért teszik a dolgukat.

 

valóság:

a multik tartják mesterségesen alacsonyan az áraikat, saját termeléssel, amit vevőcsalogatóként fenntartanak, ha már teccik a kenyérár, majd a kosarad további 99%-át is itt töltöd fel, ami gazdaságossá teszi a pékségét is.

 

vagy egészen kihegyezve:

hús:

németországban egy fikarcnyi élőmunkaerőt nem igényel a szerencsétlen disznó felhízlalása, vágóhídra juttatása, feldarabolása, vevőnek átadása.

de ha már pácban van!

nos akkor a boltosnak a munkabére kibaszottul megdopja a nyesanyag árát! :-)))))

 

 

hát ez nevetséges!

 

vmit szögezzünk le:

a magyar paraszt drágább dízelt tankol a trakijába, mint bármely erősen agrárországbéli EU-s kispajtása.

a magyar paraszt drágábban veszi meg a dzsondírját/nyúhollandját [ízlés szerint] mint bármely EU-s társa.

természetesen minden alapanyagát ugyanígy drágábban kap meg. az államnak extraprofitja keletkezik a magyar paraszton, a franciához képest.

 

tételezzük fel, a hazai kereskedelmi lánc ugyanolyan haszonkulccsal dolgozik,

ergo a mi élelmiszereinknek drágábbnak kellene lenniük, mint nyugaton, az azonos paraszti haszon mellett.

 

ezzel szemben:

élelmiszereink jóval olcsóbbak, annak ellenére, hogy sokkal kisebb az állami támogatás mint nyugaton, ergo ezen élelmiszerárakkal az állam téged támogat és nem a parasztot! téged a városi embert! és nem te támogatod az adópénzedből a parasztot!!!!!!!

 

az élelmiszerpiacon NINCS piacgazdaság! NE is legyen SOHA!

ha vmely társadalmi réteg a vállán cipeli ezt az országot, akkor az a parasztság!

A nyugati demokráciában alapvető jogként kezelték, hogy ne éhezzél! úgy lettek megállapítva a munkanélküli segélyek is, hogy lakhatásod kajád bírd fizetni! egyetlen államnak sem célja az egyén csődje! ehhez mesterségesen alacsonyan tartják az élelmiszerárakat az agrártámogatásokkal, és igenis keményen beavatkozik az állam bármely ágazat válsága esetén! NINCS piacgazdaság!

 

az más kérdés, hogy a technológiai fejlődés folytán a termelés már nem követel meg ekkora létszámot az agráriumban, de a felesleges emberi élőerő levezetése az ÁLLAM feladata kell legyen! hol van vidékfejlesztés? hol van munkahelyteremtés? hová tud menni a földtúrást feladó paraszt? miért jobb az államnak ezen embereknek segélyt, alamizsnát fizetni, mint termelést támogatni.

 

mivel másabb a bankszektor, amit szarrá konszolidálnak?

 

Előzmény: lenolaj (57)
Vajk Creative Commons License 2004.07.26 0 0 59

"Ha tehát magasabb a bolti ár és az állami támogatás is magasabb, akkor hogy lehet alacsonyabb az önköltségi ár?"

 

Miért ne lehetne? A bolti ár nem hat az önköltségi árra,hanem pont fordítva igaz. 

 

 

Van egy másik példám is, egy a holland termék, amelyik Londonban 1,15 Ł(abszolút kiskerben), tökugyanaz a holland termék itthon  a nagykereskedőnél 850 Ft.

Hát hogy van ez?

 

 

 

Előzmény: antall (53)
Vajk Creative Commons License 2004.07.26 0 0 58

Azt hiszem, ha az ismeretek szintjére céloztál, azzal melléfogtál.

Én rendszeresen közreműködök magyar termékek külföldi értékesítésében és bizony igen nehéz olyan dolgot találni, ami itthon olcsóbb.

Sokszor emlyítettem már, de egy példának itt van a hazi uborkakonzerv esete. Magyar földön magyar magból, magyar izzadsággal(ok, ukrán-román feketmunkásokkal) kb másfélszeres áron állítjuk elő, mint Angliában. Ott egy ubikonzerv nagyker ára 28-35 cent, itthonról a kereskedő 47 centért akarta eladni telephelyi áron....

Hogy a fenébe van ez?

Én sem értettem, de aztán körbefigyeltem és revidiálnom kellett azokat a nézeteimet, miszerint a jó magyar áru versenyképes a piacokon. Na ezt a cumit adogatták a kertévék a nép szájába, kifelejtve azt, hogy kint lehet, dupla annyi egy munkás bére, mint itthon, de a termelés hatásfoka 3x akkora.

Így megy ez.

 

 

 

Előzmény: antall (53)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.25 0 0 57

"rosszul tudod, hogy az ottani arak magasabbak lennenek pl husugyileg. persze nem a delhaize arait kell hasonlitani az itthoni corahoz, hanem mondjuk az ottani cora arakat az itthoni cora arakhoz"

 

ehhez annyit meg hozzateszek, hogy az a hus annyi/olcsobb mint itthon, amit  levagnak, becsomagolnak egy darab papirba es a kezedbe nyomjak. abban a pillanatban, hogy bepacoljak, elorepanirozzak, felkockazzak (azaz barmit csinalnak vele, ami extra munkat igenyel) dragabb valamivel, mint itthon. es ennek egyszeru oka van: a munkaero kinn dragabb. ugyanezert pl a liszt olcsobb, mint nalunk, a fel kilo kenyer meg nemetorszagban 500 FT. (arrol most nem is beszelek, hogy ott a hus minosegi szinhus, nem kell figyelni, vajon mit csempesztek a papirkamba es nem kell lefarigcsalni a husrol fel kilo mocsingot, meg porcogot...)

Előzmény: lenolaj (55)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.25 0 0 56

kedves baratom, hallottam mar ilyen forumbolcsekrol, akik ha mar a temahoz nem tudnak hozzaszolni, legalabb total offtopikok. sajna az ilyeneknek tobbnyire a netikett azon pontjarol sincsen fogalmuk se nem, hogy nem kotunk bele helyesirasba, helyes fogalmazasba. na mind1, ha Te ettol jol erzed magad, okoskoggy csak, engem kevesse tucc felizgatni :-)

 

kulonben megnyugtatlak, lattam mar eleg marhat. pl nem is olyan regen, nem is olyan messze :-)))

Előzmény: vt75 (54)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.25 0 0 55

nemreg jottem haza kulfoldrol tobb evi kinntartozkodas utan. rosszul tudod, hogy az ottani arak magasabbak lennenek pl husugyileg. persze nem a delhaize arait kell hasonlitani az itthoni corahoz, hanem mondjuk az ottani cora arakat az itthoni cora arakhoz. itthon sem mindegy, hogy a sparba mesz, vagy az auchanba...:-)

 

az olyan termekek, mint a liszt, tojas, hus, tej stb. olcsobbak, vagy kozel annyiba kerulnek mint itthon.

 

az onkoltseguuk meg alacsonyabb. mert egeszen mas a fajlagos koltseg 1000 tehenre mint 10-re. masok a takarmanyfelvasarlasi koltsegeik, mas a fix koltseguk, mas a raktarozasi es szallitasi koltseguk.

 

pontosabban mas=kevesebb.

 

nem ketseges, hogy ezen a szinten nem tudsz vitatkozni, kitunik az eddigi hozzaszolasodbol, hogy lovesed sincsen arrol, mitol lesz annyi az annyi mire a kiskertbol a szupermarket polcara kerul.

Előzmény: antall (53)
vt75 Creative Commons License 2004.07.25 0 0 54

tényleg az volt, mert különben úgy tűnne, hogy nem vagy tisztában azokkal a szavakkal, fogalmakkal, amiket használsz....:)))

(bocit láttál már? nem képen, élőben...:) )

Előzmény: lenolaj (43)
antall Creative Commons License 2004.07.25 0 0 53

"de mivel alapban olcsóbbak nálunk...."

 

Hogy a fenébe lenne már alacsonyabb az önköltség!

Vegyük a holland kisker húsárakat (nemrég voltam ott): a bolti ár kapásból legalább duplája az itteninek. Ha tehát magasabb a bolti ár és az állami támogatás is magasabb, akkor hogy lehet alacsonyabb az önköltségi ár?

Azzel meg ne gyere, hogy nyugaton olcsóbb az élelmiszer (ahogy hülyítették a népet a magyar kereskedelmi tévék az EU-választás előtti héten), mert azon a szinten nem tudok vitatkozni.

Előzmény: Vajk (52)
Vajk Creative Commons License 2004.07.25 0 0 52

Én ezt azért olyan k*** gyorsan nem szögezném le, mert még úgy marad....

 

Tedd félre a támogatási rendszert és nézd meg az önköltségi árakat. Ha mondjuk hollandiában vagy franciaországban drágábban termelnek, mint itthon, akkor igazad lehet az állami intervenció emlegetésével, de mivel alapban olcsóbbak nálunk....

És igaz, erre rájön a támoghatás, de hát nézzünk körbe: mi most léptünk be az Eu-ba, ezért felfutóban van a támogatási szisztéma.  Ha nem lépünk be, akkor még szarabb a helyzet, de így legalább van távlati remény.

 

 

Előzmény: antall (51)
antall Creative Commons License 2004.07.25 0 0 51

"Észre kellene már venni, hogy ezt MI akartuk, mi csináljuk saját magunknak. Ez a piacgazdaság."

 

Na, szögezzük le, de k** gyorsan, hogy ami az EU-ban és Amerikában folyik mezőgazdaság címén, az köszönő viszonyban sincs a piacgazdasággal.

Előzmény: Vajk (50)
Vajk Creative Commons License 2004.07.25 0 0 50

Néha úgy érzem, hogy azok, akik mindent a komcsik nyakába varrnak(na meg a zsidókéba), azok viszasírják a gondoskodó állambácsit 1989 előttről....

Észre kellene már venni, hogy ezt MI akartuk, mi csináljuk saját magunknak. Ez a piacgazdaság.

Az meg egyenesen nem okos dolog, ha valaki azért szomorkodik, mert a szemét britton meg a sok multi kiviszi a pénzt az országból. Neked nem mindegy, hogy mit csinál a magyar munkaerőt kifizető, itthon leadózott pénzével?? Mert nekem kb annyi közöm van hozzá, mint ahhoz, hogy Kovács Béla Lőrincről mennyi pénzt költ horvátországban a nyaralásakor.

 

 

 

 

antall Creative Commons License 2004.07.25 0 0 49

"szoval a kulonbseg abbol adodoik, hogy

a, ott magasabb hatekonysaggal termelnek/termesztenek

+

b, magasabb tamogatast is kapnak."

 

Erősen dominál a "B" pont. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a holland boltban azért "csak" 2E forint a hús, és nem 6E, mert 4ezret hozzátesz az állam.

Előzmény: lenolaj (45)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.25 0 0 48

bar ezeket a szamokat nem ismerem...ez ugy lehet, hogy a gazda istenhata megett termeszt 100 kg malnat.

 

namarmost: mitol olcso a cucc a hiperben? attol, hogy nagy mennyisegben vasarol. attol, hogy nem kozvetlenul a gazdaktol veszi at 100 kg-nkent....attol, hogy nem 100 kg-nkent szallitja n+1 gazdatol az n+1 aruhazaba. tehat a gazda eladja egy olyan valakinek, aki erre szakosodott. aki abbol el, hogy 100 kg-nkent atveszi, raktarozza minosegellenorzi,mittomen. esetleg egy harmadik cegnel atcsomagoljak...mert a malna kenyes joszagez a ceg elfuvaroz(tatja) a malnat egy kozponti raktarba pl budapestre. ahonnan majd ez a valaki, vagy egy harmadik vallalkozo elviszi a megfelelo multihoz.

 

es ezek a koztes cegek mindezt nem karitative teszik, hanem profitert, tehat rateszik a maguk kisebb-nagyobb hasznat.

 

es bar igy a vegeredmeny huzos, meg mindig olcsobb, mintha  n+1 gazda szallitana a 100 kg malnajat n+1 boltba. nem veletlen, hogy a kisebb boltok rohadt dragak. az ellatasi lanc erdekes dolog.....persze meg veheted  a malnat 30 HUF/kg-ert...utazz el mondjuk tiszakecskere fel kg malnaert..aztan menj at szegedre 1 kg krumpliert..aztan ..aztan...

Előzmény: eMM (46)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.25 0 0 47

nemmondod? es aztan mitol draga? akkor megiscsak jo, hogy vannak azok a rohadt hipermarketmultik? mert olcsobban lehet naluk vasarolni? kezdek osszezavarodni :-)))

 

hat igen. a piszok multik eleg erosek a nagy vasarloforgalmuk miatt, hogy a beszallitoikra haritsak at a logisztika, raktarozas koltsegeit..ergo olcsok, ergo a nep ott vasarol, ami a nep azon reszenek, aki termel is, nem jo.

Előzmény: eMM (44)
eMM Creative Commons License 2004.07.25 0 0 46

Én a tévében azt látom hogy a gazdának 30 HUF-ot fizetnek a málna kilójáért, a bótba meg 400 Huf/kg ugyanaz a málna.

És ez meg hogy lehet?

Előzmény: vikuca (42)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.25 0 0 45

azert nezz utana mennyibe kerul itthon 1 liter tej eloallitasa es mennyi mondjuk hollandiaban. mennyibe kerul itthon 1 kg hus eloallitasa es mennyi mondjuk nemetorszagban. persze, biztos van mindenfele igazsag abban is, amit te irsz. de szembe kene nezni azzal, hogy az itthoni csaladi gazdasagok a zsebkendonyi foldjeiken sosem lesznek kepesek versenyezni nagy es gepesitett gazdasagokkal. hacsak nem tudnak valami specialis dolgot.

 

szoval a kulonbseg abbol adodoik, hogy

a, ott magasabb hatekonysaggal termelnek/termesztenek

+

b, magasabb tamogatast is kapnak.

 

erre viszont nem az a megoldas, hogy nosza, tamogassuk tul oket.

 

"Sajnos az állami pénzek elfolynak anélkül, hogy a köznek hasznot hajtson"

aruld mar el...a koznek mifele hasznot hajt, ha Kovacs Jozsi bacsi tamogatast kap, hogy az egyebkent veszteseges kis haztajijat fenn tudja tartani? ez mindosszesen max. Kovacs Jozsibacsinak hoz hasznot. En meg azt szeretnem, hogy az allam az altalam is befizetett adokat olyanoknak adja, akik kepesek profitot termelni, fejlodni, versenykepesek, tehat akik fialtatjak, ezaltal netan maguk is adoznak belole. Hiaba, onzo vagyok.

Előzmény: x1vz2 (41)
eMM Creative Commons License 2004.07.25 0 0 44
A Kisközétbe meg azért nem nagyon járunk mert ott meg nagyon drága az élelmiszer.
Előzmény: lenolaj (37)
lenolaj Creative Commons License 2004.07.25 0 0 43
igen. ez roppant fontos hozzaszolas volt :-)
Előzmény: vt75 (40)
vikuca Creative Commons License 2004.07.25 0 0 42
Ha sok a termék az a baj, ha kevés az.Egyben közösek az állam mindíg fizessen! A Kábeltévé, parabólacsatornákat nézve mit lehet látni: a gazda megtermeli az árút, szövetkezetben feldolgozzák és értékesítik.És nagy gondot fordítanak a helyi specialítások progalására, vendéglátásra. Volna mit tanulni tűlük és nem csak fejőstehénnek nézni az államot, mert még sokan tarthatnák még a markukat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!