Keresés

Részletes keresés

petike23 Creative Commons License 2004.02.21 0 0 27
A tudomány jelenlegi állása szerint kb. ennyi.
Előzmény: genyanya (26)
genyanya Creative Commons License 2004.02.02 0 0 26
hmm. szeretném elhinni, hogy csak 10%.
Előzmény: petike23 (25)
petike23 Creative Commons License 2004.01.31 0 0 25
Kb. 10% a genetikai determináltság szerepe (döntően a begyűjtött negatív hatások határozzák meg a rák kialakulását), de a helyedben én félévente/évente eljárnék szűrésre..

Üdv: Petike

Előzmény: genyanya (24)


genyanya Creative Commons License 2004.01.31 0 0 24
majdnem 6 évig szedtem bogyót, és ezidő alatt mindössze 3-szor csináltak citológiát (az első bogyó felírása előtt nem), mellvizsgálatot pedig egyszer sem. igaz, hogy fiatal vagyok, de a családom nőtagjainak 80%-a rákban halt meg, vagy most rákos (szűkebb családban ez az arány 100%), és ezek az információk szerepelnek a kartonomon. Azt hiszem, ez elég nagy felelőtlenség...

Mivel költöztem, és gyermeket is szeretnénk, új orvost keresek. Remélem, sikerül egy lelkiismeretesebbel összeakadnom.

freyya Creative Commons License 2004.01.31 0 0 23
Szamomra mindig rejtely volt a fogamzasgatlo felirasa. A legelso feliras elott elvegeztek rajtam egy csomo vizsgalatot kb. 1 ora alatt, ezutan a doki rogton felirt nekem egy gyogyszert, majd kozolte, hogy a vizsgalati eredmenyek 1 het mulva lesznek meg. Kerdem, akkor mire volt a sok vizsgalat. Kesobb meg az apam patikabol rendszeresen hozott nekem recept nelkul (nem szakmabeli es ismerose sincs ott), ha figyelmetlensegem miatt hirtelen fogytam ki. Talan azt hittek, o szedi, es neki nem arthat.:-)Egyszer nekem is adtak, bar elotte egy kicsit morogtak, hogy azert az nem cukorka. De ideadtak. Mondtam, hogy viszek utolag receptet, ne legyen gondjuk belole, de mondtak, hogy nem kell. Most akkor receptkoteles vagy sem???
Anus Creative Commons License 2004.01.29 0 0 22
Mindenkinek köszönöm a segitséget!

Kicsit sikerült lecsillapodnom is. (Mire jó egy férj nem igaz?)
Egyébként novemberben volt egy éve az utolsó rákszűrésem. :-)
Ő pedig -gondolom- hamar megtanulja, hogy ezzel a modorral nem lesz túl sok paciense.
Ma ugyanis négyen jöttünk el hasonló tapasztalatokkal-elhatározással.
Tulajdonképpen az a bosszantó, hogy jót akar és ha ezt sikerült volna szalonképesen elővezetnie, akkor most nem vicsorogna rá ez a négy nő, hanem mesélné otthon, hogy milyen alapos az új doki, nem véletlen, hogy ő az új FŐFŐorvos.
Hát ennyi.
Mégegyszer:Köszi!

Üdv.: Anus

Alegit Creative Commons License 2004.01.29 0 0 21
Törvény nem írja elő, ezért hiába keresed! A kötelező szűrővizsgálatokról - egyebek között - a 1997. évi CLIV. törvény rendelkezik. Törvényes rendelkezés hiányában viszont kötelező érvényű alacsonyabb rendű jogszabály sem születhet.
Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 20
Na mindegy. A lényeg úgyis az, hogy a te érdeked. Ha meg úgyis új orvost kellett választanod, keress szerintem olyant, akit elfogadsz, még a számodra kellemetlenebb kérései ellenére is. Ha ez a doki túl bürokratikus, vagy parancsolgatós, és ez megalázó, keress másikat. Az a szerencsés, ha állandó, megbízható nőgyógyásza van az embernek, gondolom, te sem havonta máshoz szaladgálsz a gyógyszerért. Ráadásul ő (az orvos)ha új, és látja a kartonokból, hogy pl. évek óta nem volt citológiai szűrése a páciensnek, a lelkiismerete sem engedheti meg, hogy fogamzásgátlót felírjon!

Előzmény: Anus (-)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 19
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 18
Mindez azonban csak általában a szűrővizsgálatokról szól, és nem a felvetett kérdésről. Simán el tudom képzelni, hogy fogamzásgátló készítmény szedése előtt kötelező a citológiai szűrés (az erre vonatkozó törvényt, szabályt egyelőre nem találom a neten)
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 17
Nem tudom, nem hallottam a doki hangnemét. Az én orvosom korrekt.

Ezt találtam még a Magyar Onkológiai Társaság honlapján:

(2003. aug.:) Az egészségügyi tárca a Johan Béla Népegészségügyi Program keretében ősszel átfogó szűrési kampányt indít a méhnyakrák megelőzése és korai felfedezése érdekében. (...)
Ezért ősztől minden 25 és 65 év közötti nő értesítést kap a megyei tisztiorvosi szolgálattól, hogy egészsége érdekében jelenjen meg ingyenes méhnyakszűrésen. Az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő személyek behívó-visszahívó rendszer alapján történő szűrése lehetővé teszi, hogy azokat az egyébként tünetmentes eseteket is felfedezzék, amelyekből kialakulhat a rák. A szűrővizsgálat nem kötelező, mivel a betegség nem fertőző. (...) a most elindított rendszer szakmailag összhangban áll a nemzetközi és európai uniós gyakorlattal

Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 14
Azt írja, hogy jogi értelemben véve nem kötelező...

(szerintem minden épeszű nő évente elvégezteti a szűrővizsgálatot!)

Előzmény: Törölt nick (12)
Anus Creative Commons License 2004.01.29 0 0 13
SZia!

EZ SZTK szakrendelés.
Azért jövök ide gyógyszert iratni, mert nem szeretném a magánrendelésen ezzel feltartani a sort a saját orvosomnál.
Őszintén szólva nem is az "intézkedés" bosszantott fel, hisz az értünk is van, hanem a számonkérő hangnem és a "Nem irom fel"-el való fenyegetőzés.

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 12
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 10
Sulinet Tinédzserambulancia

Onkológiai éberség a tabletta használata esetén kötelező: a gyógyszer első felírása alkalmával, majd évente nőgyógyászati rákszűrés, az emlőket is beleszámítva.

Előzmény: Törölt nick (6)
hheather Creative Commons License 2004.01.29 0 0 9
Azt hiszem van erre torveny is, talan csak "javallott" szerepelhet a kotelezo helyett, de az biztos, hogy altalaban az orvosok erre odafigyelnek, es valamilyen szinten megkovetelik. Azt hiszem felesleges is vitazni, hisz ez a Te erdekedben tortenik. Ugyanakkor en meg olyan orvossal nem talalkoztam, aki megtagadta volna a gyogyszer felirasat, esetleg csak hümmögött egyet, es megkerte, hogy legkozelebb keritsek a vizsgalatra is sort. (Nalunk ugyanaz az orvos vegzi a vizsgalatot es a gyogyszert is o irja fel, tehat a kettot ossze lehet kotni.) Egy szo, mint szaz, egy maradi, makacs orvos biztos "jogszeruen", de nem humanusan tagadhatja meg a gyogyszer felirasat, egyszeruen menj mashoz, aki elnezobb. Ugyanakkor csinaltasd meg a vizsgalatot, amikor rahangolodsz.
januar01 Creative Commons License 2004.01.29 0 0 8
Az orvos mindig hozzáteszi, mikor felíratja az ember az aktuális adagot. De hogy rendeletben szabályozzák-e, mint pl. a tüdőszűrést, azt nem tudom. Nem is nagyon foglalkoztam vele, hisz saját érdekem, hogy évente egyszer megvizsgáltassam magam. Persze én is felháborodnék, ha nem lenne hajlandó felírni, amit kérek, de szerencsére ez még nem fordult elő.
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 7
Az előzetes tervek szerint a 25-65 év közötti nőket elsőként méhnyak-szűrésre, a 45-65 éveseket mammográfiás emlővizsgálatra és vastagbélrák-szűrésre hívják, a 45 éven felüli férfiaknak pedig vastagbélrák-szűrésen kell majd részt venniük. Természetesen nem zárják ki a szűrésből az egyéb korosztályt is, várnak minden érdeklődőt a prevenciós rendelésen. Lapértesülések szerint a háziorvosok bevonásával végzett vizsgálatok a tüdőszűréssel szemben ugyan kötelező jellegűek lesznek, de elmulasztásukat nem szankcionálják majd. Saját érdekünk a megelőzés!

(2001. november)

Előzmény: Törölt nick (6)
januar01 Creative Commons License 2004.01.29 0 0 4
Elvileg kötelező szerintem, de eddig még soha sem fordult elő velem, hogy azért nem írta fel az orvos a fogamzásgátlót, mert egy évnél régebbiek voltak az eredményeim. Ha van egy kis esze, beláthatja, hogy nagyobb bajt csinálhat, ha nem írja fel.
Utoljára engem is kérdőre vont, hogy miért nem voltam vizsgálaton, de azért mégis felírta a gyógyszert.
Ha sűrgős a dolog, akkor íratassd fel a háziorvossal. Egyes patikákban a sűrgős, recept nélül is adnak, ez az ott dolgozók jóindulatán múlik.
Előzmény: Anus (1)
Alegit Creative Commons License 2004.01.29 0 0 2
A kötelező szűrést törvényesen csak népegészségügyi indokból lehet elrendelni, pld.: fertőző betegség, járványveszély. Felírás feltételévé tenni elég bizarr lenne. :-) Az orvos az eljárását valszeg' arra alapozza, hogy a fogamzásgátlót daganatos megbetegedés esetén nem írhathja fel, azaz maximális körültekintéssel jár el. A daganat gyanúja ellenben nyilvánvalóan nem állhat fent minden egyes betegnél.
Előzmény: Anus (1)
Anus Creative Commons License 2004.01.29 0 0 1
Úgy érted, hogy nem kötelező?
(Másnéven köteles felirni a gyógyszert akkor is, ha nem voltam 1 éven belül szűrésen?)

Mindenki!

Nyilatkozzatok légyszi! Hallottatok már ilyenről?

Előzmény: petike23 (0)
petike23 Creative Commons License 2004.01.29 0 0 0
0-ra van így..
Előzmény: Anus (-)
Anus Creative Commons License 2004.01.29 0 0 topiknyitó
SZeretném kérdezni a véleményeteket, hallottatok-e már ilyesmiről, hogy kötelező az évenkénti rákszűrés ha az ember fogamzásgátlót szed?
Új főorvos van a városban és nem akarja felirni a gyógyszert ha nem viszed a szűrésről az igazolást. Van ehhez joga?
Ráadásul mindenkivel ezt csinálja, két fiatal lánnyal voltam, az egyik 18 éves.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!