A V43 1065, 1070, 1071, 1072 és 1074 még fotók alapján félpantósak voltak akkor.
Csillagos hosszúkeretes félpantós szerintem nem létezett. Azok mikor elkezdték megkapni a félpantókat már csillag nélkül és sötét szürke aljjal jöttek ki a 90-es évek elején, pl. V43 1217, 1221...
Tegnap délelőtt Facebookon láttam egy listát kb. 40 db szili pályaszámával, amik állítólag szelejtezésre fognak kerülni az “új” bérelt mozdonyok miatt. De estére amikor újra meg szerettem volna nézni a listát már nem találtam, nem törölték. Valakinek esetleg nincs meg ez a lista a pályaszámokról?
Sajnos az említett számok már nem elérhetőek online, ami lehet egy egész jó magyarázat arra miért nem találtam meg a szükséges információt. :-) Már csak abban reménykedem, hogy valakinek ezek meg vannak, vagy letöltötte őket anno, s valahogy meg is kaphatom az újságokat.
A Vasútgépészet 2004/3. és 2004/4. számában volt egy két részes, nagyon részletes írás "A V43 mozdonyok hajtóművének kenéstechnikai története" címmel. Innen egy részlet:
" Az egyidejűleg használt négy hajtóműolaj komoly keveredési veszélyeket jelentett, és ekkor alakult ki a sokáig meglevő jelölési rendszer:
Ez megad három anyagot, úgymint C500 olaj, Unirex N3 csapágyzsír és Alukomplex 00 hajtómű kenőanyagot. A megkülönböztetésükre esetlegesen alkalmazott jelölésekről azomban nem ejt szót a cikk. Engem pedig pont ez érdekelne. :-)
Cca egy éve már próbáltam szerezni némi információt, de nem érkezett válasz a kérdésre. Most ismét megpróbálom, bízva abban, hogy a hozzáértők segítenek mejd ebben. A sorozat hajtóműszekrényeiben az idők során több kenőanyagot is használtak. Úgy tudom, hogy a borsózöld háromszög a hazai bázisú (C500?) kenőanyagot jelölte. Böngészés közben találtam olyan képeket ahol más színű a szóban forgó háromszög. Volt eltérő színű jelőlés, s ha igen akkor azok mit jelentettek?
Itt zöld:
Ezen a képen sárga, bár meglehet, hogy a kép színhelyessége nem a legjobb.
Alapból 26 verzió készült: 50Hz/Krupp, Ganz MÁVAG VM-14-1...25. És ez még nem tartalmazza az időközi átalakításokat, korszerűsítéseket, úgyhogy valóban, szinte 379 (+3 utólagosan összelapátolt szekrényváz) különböző szilink van / volt.