Keresés

Részletes keresés

Hedo Creative Commons License 2012.06.19 0 0 35

Végre tudott a város nekem való munkahelyet biztosítani. Igazi (kassza)siker.

 

Nem kell többet vidékre járnom, így gyalog vagy bicajjal is járhatok. Egy álom vált valóra :)

Pazár Creative Commons License 2008.03.26 0 0 34

HVG Diploma 2008

 

Kodolányi az ország legjobb főiskolája

Magyarország legnagyobb nem állami és nem egyházi fenntartású oktatási intézménye, a Kodolányi János Főiskola a számos hazai és külföldi minőség díj mellett a legjobb főiskola minősítését is elnyerte a HVG Diploma 2008 kiadványban megjelent felsőoktatási rangsor besorolása alapján. Az idei tanévben már két jelentős újdonsággal is jelentkezett a KJF: beindította a jazz művészeti tanszéket és a hallgatókat segítő ügyfélszolgálatot.

 

http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_40645

Előzmény: placi01 (32)
placi01 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 32
Álláskereséskor nem ez a vélemény! : )))
"-Kodolányin végzett? Köszönjük szépen... viszont látásra! Küldje be a következő kint várakozót!"
Előzmény: végállomás (27)
Hedo Creative Commons License 2005.12.15 0 0 28
TAlán ez az egyetlen, amit felvételin néznek? :) (hupsz! ez nem én voltam!)
Előzmény: végállomás (27)
végállomás Creative Commons License 2005.12.15 0 0 27
A Kodolányi az nagyon király suli.

Én sokat utaztam Alba Regiába, de a buszon-vonaton, mindig amikor megkérdeztem Kodolányiba jársz?

Igen volt a válasz.
Kérdezik honnan tudod?
Modom nekik, túl sok l(fő)suli nincs errefelé.

Ja és minden fősulis lány tesztett.

Hogy lehet az , hogy oda csak szép lányok járnak?
Előzmény: Pazár (16)
Pazár Creative Commons License 2005.12.13 0 0 25

Javasol nyissál topicot Székesfehérvári álsikertörténetek címmel aztán oda piszkíts.

 

Ha már egyszer az enyémbe teszed, vehetnéd a fáradságot, hogy az egész cikket bekopizod nem csak egy linket.

 

Ennyivel megtisztelhetnél!

Előzmény: Törölt nick (24)
Pazár Creative Commons License 2005.12.12 0 0 23

További sikeres fehérvári pályázatok - már 2,5 milliárd az idei elnyert támogatás

 

 A közlemúltban elnyert, további két sikeres székesfehérvári pályázatról tájékoztatott ma Schultz György kabinetigazgató. 11 millió 340 ezer forint központi támogatást kapott a város a közmunkaprogramra, amely december 1-től indul. A támogatás célja, hogy a tartós munkanélküliek és a munkanélküli ellátásból már kiszorult aktív korú, rendszeres szociális segélyezettek átmeneti foglalkoztatását segítse. Az E.U támogatások elnyeréséhez szükséges források kiegészítésére újabb pályázati siker született: ennek köszönhetően a GVOP 4.3.1 pályázat 12,5%-os önrészét mindössze 5%-ra sikerült lecsökkentenie Székesfehérvár önkormányzatának. Ezzel 2005-ben már 2,5 milliárdra emelkedett az az összeg, amelyet pályázat útján nyert el a város.

 

2006 február 28-ig 7 főt, ezt követően pedig - egészen május 31-ig - további 34 főt főt foglalkoztat Székesfehérvár a program keretében. Az önkormányzatunk vállalta, hogy a hat hónapos program lezárása után három főt újabb három hónapig továbbfoglalkoztat. A közmunkaprogramba megpróbálnak kiemelten hátrányos helyzetű embereket bevonni, Székesfehérvár 966 ezer forint önerővel járult hozzá a foglalkoztatáshoz. Székesfehérvár Megyei Jogú Város partnere lesz a programban a Kríziskezelő Központ, a SZITI Egyesület, a Regionális Munkaerő-fejlesztő és Képző Központ, a Fejér Megyei Munkaügyi Központ, valamint szakma segítséget nyújt a Városgondnokság is. Az E.U támogatások elnyeréséhez szükséges források kiegészítésére újabb pályázati siker született: ennek köszönhetően a GVOP 4.3.1 pályázat 12,5%-os önrészét mindössze 5%-ra sikerült lecsökkentenie Székesfehérvár önkormányzatának. A Belügyminisztérium az eredetileg 42,6 milliós pályázati önrész 60%-át – mintegy 25 millió forintot – kifizeti. A GVOP pályázattal több mint 340 millió támogatást kap majd a város a gazdasági versenyképesség fejlesztésére. Schultz György kabinetigazgató kiemelte, további 4 „önrész-pályázatot” adott be az önkormányzat,  így az E.U-s támogatási szerződések aláírását követően további 106 millió forint önrész támogatásra van esély. A Székesfehérvári kistérség eddig 91 milliót nyert el, ez az összeg most jelentősen megemelkedhet: Pátka és Kőszárhegy mikrotérségeket decemberben értesítik 216 milliós, illetve 213 milliós pályázatukról. A mikrotérségek szélessávú internet kiépítésére pályáztak

Pazár Creative Commons License 2005.12.11 0 0 20

Új magyar Guinness rekord! A világ legfiatalabb musical zeneszerzője Lőrincz Ádám

 

Budapest, 2004. október 21., csütörtök (OTS-Cégvonal) - 2004. október 20-án Az Operett Napja alkalmából a Budapesti Operettszínházban tartott sajtótájékoztatón bejelentésre került, hogy a londoni Guinness World Recods Inc. döntése alapján egy székesfehérvári 16 éves fiatalember, Lőrincz Ádám Youngest Composer of a Musical (A legfiatalabb Musical Zeneszerző) címmel Guinness rekordot ért el.


2004. október 20-án Az Operett Napja alkalmából a Budapesti Operettszínházban tartott sajtótájékoztatón bejelentésre került, hogy a londoni Guinness World Records Inc. döntése alapján egy székesfehérvári 16 éves fiatalember, Lőrincz Ádám Youngest Composer of a Musical (A legfiatalabb Musical Zeneszerző) címmel Guinness rekordot ért el.
A sajtótájékoztatón a házigazda Kerényi Miklós Gábor igazgató elmondta, hogy az elbírálásánál a világhírű angol musical zeneszerző, Andrew Lloyd Webber véleményét is kikérte a londoni Guinness Iroda, majd bemutatta a sajtó képviselőinek a tehetséges fiatal zeneszerzőt, akit az elmúlt egy-két évben az Operettszínház vezetése is már több alkalommal felkért előadónak zenei rendezvényeik alkalmával.
A sajtótájékoztatón bemutatásra került az erről szóló Guinness oklevél, és a szerző előadásában részletek hangzottak el a darabból.

A fiatal zeneszerzőnek kilenc éves korától kezdve mostanáig hét CD-je jelent meg, teljesítményét a 2002. augusztus 16-án a székesfehérvári Pelikán Udvar szabadtéri színpadán A Király Csillaga címmel bemutatott új musical megírása alapján nyilvánították Guinness World Records-nak.
A 92 perces darab zenéjét, öt hónap alatt - az iskolai elfoglaltságok mellett - 14 éves korában írta meg Lőrincz Ádám, ugyancsak ő hangszerelte és valamennyi hangszer szólamait is ő játszotta fel Roland típusú szintetizátorokon.
A Király csillaga című musical egy képzeletbeli színházi társulat életét mutatja be David Paul Williams azonos című regénye alapján. A musicalt a Gorsium Zeneiskola tanulói mutatták be néhány meghívott művész közreműködésével Székesfehérvárott, majd pedig Budapesten, a musical zenéje CD-n és kazettán is kiadásra került.
A Budapesti Operettszínház musical társulata 2003. szeptemberben az Adj Esélyt! címmel megtartott jótékonysági rendezvényen a darabból részleteket mutatott be, amely azóta több alkalommal előadásra került.

Ádámnak ez a második Guinness rekordja: az elsőt tizenkét éves korában érte el a Világ legnagyobb szintetizátor zenekara létrehozásával, mely a Gorsium Zeneiskola diákjaiból és tanáraiból alakult a Roland Intermusica támogatásával. Az erről szóló ismertető a Guinness World Records 2004 könyv magyar nyelvű kiadásában a 193. oldalon olvasható.


Pazár Creative Commons License 2005.11.04 0 0 19

2005.10.29.


Fehérvári sikertörténet

 

- átadták a Compar '97 új irodaházát és fémmegmunkláló műhelyét
 
 Pénteken délután avatták fel ünnepélyesen a Compar '97 Kft mintegy 100 milliós beruházással épült új fémmegmunkáló műhelyét és irodaházát. A fehérvári vállalkozás 24 embert foglalkoztat. Bisztricz József ügyvezető elmondta, hogy olyan multinacionális nagyvállalatok beszállítói, mint a Siemens, a Sagem vagy a Videoton. A város polgármestere is jelen volt az átadáson, ahol elmondta, hogy a Compar fehérváriak alapította fehérvári cég és ez nagyon fontos a városnak.

 

 A Compar '97. Kft. Betéti Társaságként 1997 márciusában jött létre Székesfehérváron, majd 2000 decemberétől Korlátolt Felelősségű Társaságként működik Székesfehérváron, a Kereszttöltés úton. A cég jelenleg 24 főt foglalkoztat és speciális célgépek, gyártóeszközök, gyártósorok tervezésével, valamint gyártásával foglalkozik. Telephelyüket egy átfogó fejlesztés keretében egy új, kétszintes épületrésszel bővítették, és az EU követelményeknek megfelelően korzserűsítették a fémmegmunkáló műhelyüket is.

 

 A cég kezdetben négy fő foglalkoztatásával a RÉV Szálló egyik irodahelyiségében működött, mellette pedig egy garázst béreltek, ahol egy műszerész esztergagéppel dolgoztak. Elsősorban a városban megtelepült multinacionális cégek termeléshez kapcsolódó igényeknek való megfelelelés volt a cél, így indulásként hullámforrasztó tálcák, és gyártóeszközök tervezésével foglalkoztank. Ezekből a tevékenységekből fejlődött ki jelenlegi profil, amely a tervezésen kívül magában foglalja a célgépek, gyártóeszközök, gyártósorok kivitelezését, gyártását és helyszíni szerelését.

 A működésből eredő profitot minden alkalommal fejlesztésére, gépesítésére fordították, melynek eredményeként mai eszközállományuk minősége magas színvonalú munkavégzést tesz lehetővé. Fontosnak tartják azonban, hogy a dolgozók a minőségi termékgyártás mellett korszerű körülmények között végezhessék feladatukat, így 2004. decemberében önerőből és banki hitelből egy átfogó fejlesztést indítottak.

 

 Kereszttöltés úti telephelyüket egy kétszintes épületrésszel, összesen 330 m2-rel bővítették. A terveztetésnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az épületnek a városrész környezetéhez maximálisan illeszkedő felépítése, valamint homlokzata legyen. A terveket a székesfehérvári Erdei László és Szabó Zsolt készítette. A fejlesztés első lépéseként sor került a gáz és a víz bevezetésére, valamint a szennyvíz bekötésére. A beruházás keretében az Európai Uniós követelményeknek megfelelően a 650 m2-es fémmegmunkáló műhelyünk felét is sikerült felújítani.

 A gépállományt tekintve a műhelyben a hagyományos forgácsoló gépektől kezdve a csúcstechnológiának számító CNC megmunkáló szerszámgépekig bezárólag mindenféle géptípus megtalálható. Mindemellett az új épületszárny elektronikus beléptető-, vagyonvédelmi valamint automatikus tűzjelző-rendszerrel felszerelt.

 Az alsó szinten komfortos szociális helyiségeket alakítottak ki: itt találhatók az öltözők, vízesblokkok, az ebédlő, valamint két iroda. A felső szinten folyik az ügyintézés, itt további három irodaszoba és egy tárgyaló található.

 

 A vállalkozás megalakulása óta töretlen a kapcsolatuk a VIDEOTON Autóelektronika Kft.-vel, valamint a szintén székesfehérvári Seawing Kft.-vel. Emellett kiemelt partnerük a SIEMENS AG, a SAGEM AG, a TEMIC Continental Kft., az IPTE Germany GmbH., az EPCOS Kft. valamint a JABIL Circuit Magyarország Kft.


 

Pazár Creative Commons License 2005.09.26 0 0 16

http://www.kodolanyi.hu/iw/main.php?dir=foiskolarol&page=ismerteto_foisk

 

A Kodolányi János Főiskola 1992 óta működik Székesfehérváron, a város önkormányzatának támogatásával. A kezdetekkor még 147 diák ült be a padok közé, ma már a nappali és levelező tagozaton több, mint 10000 hallgató tanul. Főiskolánk ma a Közép-Dunántúli Régió legnagyobb felsőoktatási intézménye. A jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy tanulmányaikat Székesfehérváron kívül Budapesten, Siófokon, Nyíregyházán vagy Orosházán folytassák. Érthető tehát, hogy főiskolánknak az elmúlt néhány évben hatalmas fejlődésen kellett átmennie, ahhoz, hogy az óriási létszámú hallgatóinak megfelelő szakmai képzést és az oktatáshoz megfelelő környezetet biztosítson.

 

A Kodolányi János Főiskola az első és máig az egyetlen hazai felsőoktatási intézmény, amely helyi közszolgálati rádióval rendelkezik. A színvonalas és átlagosnál magasabb hallgatottságú Vörösmarty Rádió műsora 50 km-es körzetben hallható. Az intézményünknek Székesfehérváron és Budapesten jól felszerelt saját tévéstúdiója van, melyet tanstúdióként használ a Kommunikáció Tanszék. Magyar viszonylatban ugyancsak egyedülálló, hogy főiskolánk saját tanutazási irodával rendelkezik, emellett saját diákújsága és online magazinja is van. Siófoki helyszínünkön jól felszerelt tankonyhán gyakorolhatnak vendéglátós hallgatóink, a vízi turizmus szakirányunkhoz pedig a főiskola saját Bavaria 44-es hajóval rendelkezik, amely tengeri hajózásra is alkalmas.

 

A KJF nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlődésre, ezért külkapcsolatait folyamatosan bővíti, hogy biztosítsa a diákoknak a résztanulmányok külföldön történő végzését is. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy ezzel a lehetőséggel hallgatóink egyre nagyobb száma él. Az Európai Unió tanár- és diákcsere programjainak keretében az oktatók és hallgatók ma már az Unió szinte összes országába kiutazhatnak hosszabb-rövidebb részidős képzésre tanítani vagy tanulni. Emellett főiskolánk az Egyesült Államokba is küld diákokat, ahonnan rendszeresen vendégtanárokat fogad egy-egy félévre. Európa és Ázsia egyéb országaiból is folyamatosan érkeznek az intézménybe külföldi oktatók és diákok.

Főiskolánk képzési szolgáltatásait a gyorsan változó világgal és hallgatói elvárásokkal összhangban, versenyképesen és rugalmasan kínálja, hogy elősegítse a város, a régió és a nemzet felzárkózását Európához, valamint sokoldalú, dinamikus, vonzó szellemi központtá fejlődve elismert egyetemmé váljon.

Hedo Creative Commons License 2005.07.18 0 0 15
Egy hét alatt sikeresen leparkettáztam az egész házat.

Ez az én sikerem, na meg aki segített :)

(most meg pihenem ki a fáradalmakat)
Pazár Creative Commons License 2005.07.13 0 0 14

Ez már régi, de még mindig teljesen korrek és szépen működik, így berakom a sikertörténetek közé!

 

http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=27039&count15=1

 

 

Vezeték nélküli internet Székesfehérvár főterén
írta: Bodnár Ádám , idő: 13:42

Székesfehérvár önkormányzata és a belvárosi kávézók együttműködésével, egy közösen megvalósított beruházásnak köszönhetően a város főterén immár lehetőség nyílik vezeték nélkül kapcsolódni az internetre. Az újonnan telepített hotspot az Országalma mintegy 400 méteres körzetét fedi le.

 

Regőczi Miklós informatikai tanácsnok az átadás során tartott beszédében elmondta, hogy az egy főre jutó internet-előfizetések tekintetében Budapest után Székesfehérvár a második és a város vezetése minden lehetséges eszközzel támogatja az internethasználat elterjedését. Fehérváron elsősorban a turistákra és az üzletemberekre számítanak, de természetesen bárki rácsatlakozhat a hálózatra. A vezeték nélküli hozzáférési pont használata ingyenes.

Az országban egyre szaporodnak, sokasodnak a vezeték nélküli hozzáférési pontok, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára az internetezést. A hotspotok felkutatását segíti a HotSpotter weboldal, ahol a látogatók rendszeresen frissített adatbázist találnak a vezték nélküli hozzáférési pontokról. A HotSpotter már több mint 210 magyar hotspot adatait tartalmazza.

Pazár Creative Commons License 2005.07.12 0 0 13

Tudod, nehéz követni a sok sikertörténetet bájdövéj téged is ritkán látni!

 

www.szekeson.hu

 

 

Újabb pályázati siker
|  Székesfehérvár 2005-06-05 07:59  | 
 
- 238 millióért épül a Nappali Szolgáltató Centrum
 

"Székesfehérvár valósíthatja meg azt a Nappali Szolgáltató Centrumot, amely európai szintű feltételeket biztosít és hatalmas lehetőséget nyújt azoknak a hajléktalanoknak, akik szeretnének visszailleszkedni a társadalomba. Az uniós pályázaton 238,6 millió forintot nyert a város, az összegből képzési termet, könyvtárat, tanulószobát és számítógéptermet is kialakítanak a jelenlegi Kríziskezelő Központ szomszédságában, a Sörház tér 7. szám alatt. Székesfehérvár polgármester kiemelte, a kormányzati hátszélnek köszönhetően óriási lehetőséget kapott a város a hátrányos helyzetűek problémájának kezelésére."
 

 

 

Újabb pályázati siker
|  Székesfehérvár 2005-06-12 07:05  | 

 

"Újabb pályázati sikert tudhat magáénak Székesfehérvár azzal, hogy mintegy 100 millió forintot nyert útfelújításra a központi költségvetésből. A pályázati kiírás értelmében az elvégzett beruházás költségeinek mintegy 50%-át támogatja a Regionális Fejlesztési Tanács, így 2006 nyaráig 200 millió forintot költenek a fehérvári utakra. Az összegből 5 km útfelújítás készül el többek között a Seregélyesi úton, a Berényi úton, a Gáz utcában és a Sarló utcában is. Székesfehérvár polgármestere elmondta, idén november 30-ig befejeződik a 63-as elkerülő út építése is, a mintegy 11 km-es új útszakasz tehermentesítheti a város belső útjait is."

Előzmény: regoczi miklos (12)
regoczi miklos Creative Commons License 2004.09.08 0 0 12
Miért hagytad abba?

Pazár Creative Commons License 2004.05.26 0 0 11
Spanyol nemes

Sötétkék autó fut az úton szolid spoilerekkel, szép, de nem feltűnő felnikkel, halkan duruzsoló gyári kipufogóval, s megáll a lámpánál. Mellette gyári lóerőgyár, lemezei alatt legalább 200 pacival, vezetője unottan átnéz, csak egy vagány gyerek áll mellette feldíszített, hétköznapi Seattal. Majd megmutatja neki, amint zöldre vált a lámpa! S lőn meglepetés! A Seat kilő, és gyorsan behozhatatlan előnyre tesz szert. Persze nem csodálkozna a legyőzött, ha tudná, mennyit dolgoztak azon, hogy az elhúzó Seat Leon így menjen. Száraz úton 5,8 másodperc alatt éri el 100 km/h sebességet, és 240 Km/h-ig gyorsul. Az autó a március eleji gyorsulási versenyen kategóriagyőzelmet ért el.

Jó alap a tuningolásra a Leon 1.8T 4x4. Az eredetileg 180 lóerős turbómotor gyári forgatókönyv szerint izmosítható, hiszen van 225 lovas változata is. Külön előny, hogy a teljesítményt az autó az összkerékhajtás által át tudja vinni az útra. Az egyéves Leon tulajdonosa, Damniczki Balázs 1500 km után vitte el kocsiját az ATC tuningcéghez csiptuningra. Az első beavatkozással a motor 198 lóerősig izmosodott, nyomatéka 335 Nm-re nőtt.

De mindez még kevésnek tűnt. Két hónapi nyomozás következett a megfelelő ember után, végül a tavalyi székesfehérvári ralin az év szervizcsapatánál találta meg a csodaszerelőt, Horváth Istvánt. Ő jó ideig eljátszott a kocsival: az eredeti K3-as turbó turbina oldalát összeházasította a 225 lovas motor K4-es turbójának kompresszorfelével. A hibridturbó by-pass szelepét is lecserélték, így 1,2 barral tölthet, az eredeti 1 bar fölött elengedte a nyomást. A légszűrőház és a turbó közötti eredeti műanyag csövet kevlárra cserélték, ne horpassza be a szívás ereje. Még további másfél hét finomszabályozás, és az autó megérett a versenyre.

Pazár Creative Commons License 2004.05.18 0 0 10
Ugyanott találtam, kicsit off de példás

Fejér Megyei Hírlap
2004. május 18., KEDD AZ OLVASÓ ÍRJA

Még szebb és színesebb lett az óvoda

A pusztaszabolcsi Manóvár Óvodában minden évben hagyománnyá vált a Föld napja alkalmából szervezett társadalmi munka. Célunk ezzel a gyerekek figyelmét felhívni környezetünk tisztaságára, megóvására, szépítésére.

A felhívásra a gyerekek, a szülők, az óvoda dolgozói is lelkesen jelentkeztek. A gyerekek szívesen gereblyéztek, ültették és locsolták az évelő és egynyári virágokat. Még szebb, még színesebb lett óvodánk. A jól sikerült megmozduláson a szülők még többen vettek részt, mint tavaly.

Manóvár Óvoda dolgozói

Pazár Creative Commons License 2004.05.18 0 0 9
Fejér Megyei Hírlap
2004. május 18., KEDD AZ OLVASÓ ÍRJA

Sikertörténet a világhálón

A Fejér Megyei Hírlap május 4-i számában jelent meg "oeruelt" olvasói levele a székesfehérvári honlap fórumáról. A honlappal kapcsolatos tények a következők: Székesfehérvár önkormányzata az elsők között kezdett el honlapot üzemeltetni Magyarországon. 2003-ban megújult honlapunk, a www.fehervar.hu. A megújulás óta több versenyen került dobogóra a megyei jogú városok honlapjai közül. Jelenleg is sokféle szolgáltatás érhető el innen, például lehet időpontot kérni az okmányirodába. A honlap hírei naponta többször frissülnek.
A megyei jogú városok közül az országban egyedülálló módon a honlapon lehetőség van fórumozásra, ahol az érdeklődők kifejthetik véleményüket, elmondhatják javaslataikat a fehérvári ügyekkel kapcsolatban. Jelenleg közel hétszáz regisztrált felhasználóval rendelkezünk, az olvasók száma azonban ennél jóval magasabb, több mint félmillió heti oldalolvasást mér a számláló. Az e-demokrácia iránti elkötelezettségünk miatt mindenki szabadon elmondhatja észrevételeit városunk dolgaival kapcsolatban. Ellenzéki és kormánypárti politikusok is jelen vannak a fórumokon, mindenki azt ír, amit gondol, bármiféle cenzúra nélkül.
A szólás szabadsága azonban nem jelentheti a névtelen rágalmazás szabadságát. Akik nem vállalják nevüket, ilyenek vannak kevesebben azok hozzászólásait a kultúrált többség érdekében moderáljuk. Az elmúlt négy hónapban összesen három ilyen szalonképtelen mondat volt.
Remélem, hogy honlapunk működése továbbra is elnyeri a fehérváriak tetszését és egyre többen látogatják majd. Természetesen bármilyen jobbító szándékú észrevételt szívesen fogadunk és folyamatosan fejlesztjük az önök érdekében.

Regőczi Miklós
kommunikációs tanácsnok

Pazár Creative Commons License 2004.05.13 0 0 8
Nehogy a Titanic sorsára jusson a téma :)

Székesfehérvári sikertörténet

Úgy tűnik – a magyarországi települések döntő többségéhez képest –, Székesfehérvár irigylésre méltó helyzetben várja az uniós csatlakozást. A város számára az elmúlt másfél évtized igazi sikertörténet volt, s ez még akkor is igaz, ha az utóbbi hónapokban sokakat aggasztott az IBM kivonulása a település egyik ipari parkjából.
Warvasovszky Tihamér MSZP-s polgármester végigkísérte ezt a tizenöt évet. Ô már csak tudja, mi történt itt, hiszen egykor Balsay István tanácselnök helyetteseként dolgozott. (Akkor még nem gondolta későbbi politikai ellenlábasáról, hogy a Fideszhez csatlakozva keresztény-konzervatív értékeket fedez fel önmagában.) A politikai nézetrendszer vargabetűitől függetlenül a polgármester úgy véli, közös munkálkodásuk a nyolcvanas évek második felében már megalapozta Székesfehérvár későbbi sikereit. A Videoton és az Ikarus jelenléte a Kádár-korszakban is azt jelezte a rendszerváltozás után érdeklődni kezdő tőkéseknek, hogy ezen a környéken innováció befogadására alkalmas szakembergárda vár alkalmazásra és nagyobb javadalmazásra.
A piacgazdaságra áttérés ettől függetlenül nem ment egyszerűen. 1992-ben a munkanélküliségi ráta elérte a 30 százalékot. Jelenleg ez az arány öt százalék alatti, s ez kedvezőbb adat, mint az országos mutató. Ipari parkok létesültek, megtelepedett bennük többek között a Philips, a Denso, az IBM, az Alcoa és más multinacionális cégek. A bevont tőke pedig immár megközelíti a kétmilliárd dollárt. Warvasovszky büszkén újságolja, hogy a vásárlóerő alapján Budapest mögött Székesfehérvár a második helyen áll. A GDP mintegy 7500 dollár személyenként, 27 százalékkal magasabb az országos átlagnál.
Székesfehérvárt segíti kiváló földrajzi elhelyezkedése, az autópályák és a Balaton közelsége. A város munkalehetőséggel vonzza az agglomeráció lakóit. Az utóbbi időben egyre nagyobb igény mutatkozik a szakképzett munkaerő iránt Fehérváron és közvetlen környezetében. Most éppen ezer embernek lenne új munkalehetőség. A munkaerőhiány kiküszöbölésére a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolával és a Kodolányi János Kommunikációs Főiskolával kívánnak a jelenleginél is szorosabb együttműködést kialakítani. Nem titkolt cél, hogy ebből megszülessen Székesfehérvár saját egyeteme.
Egyébként Warvasovszky Tihamérra akkor figyelt fel az országos közvélemény, amikor – megtörve a Fidesz addigi hegemóniáját – 1998-ban polgármesterré választották. Ekkor még jobboldali többség mellett kormányozta Fejér megye székhelyét. Mosolyogva mondja, hogy barátai szerint ebben a négy évben őszült meg. A következő megméretésen – 2002 októberében – már simán nyert, és ezúttal szocialista–liberális többség irányítja a város életét. A pártpolitikai verekedést felidézve emlegeti, hogy a királysírok fölé emelt, sokat vitatott vastraverz körüli botrányt megpróbálták az ő nyakába varrni. Kétségtelen ugyanis, már ő volt az első ember, amikor az építkezés megkezdődött. Ellenfelei azonban ekkor már elfeledkeztek arról a tényről, hogy az engedélyeket még ők adták ki, s az alapkőletétel fotóin is csak jobboldali politikusok láthatók.
Most úgy fest, ez a probléma is megoldódik, hiszen a valóban rút építményt elbontják, s lesz pénz egy új megoldás kialakítására.
Szomorúságai között a polgármester felhozza, hogy a Videoton, a város focicsapata elég vacakul szerepel az NB I-ben, s a megújuló Sóstói stadion befejezése is további pénzeket igényel.
Sajnálja azt is, hogy Székesfehérvár belvárosát egyelőre nem lepik el kellő számban a külföldi turistabuszok, pedig a koronázóváros történelmi aurája igazán vonzó lehetne, hiszen városi rendezvényeik eddig is sikerrel zajlottak tavasztól őszig. Hogy az idegenforgalom mégis fellendüljön, a város melletti volt repülőteret szeretnék teherszállításra, fapados járatok indítására és fogadására alkalmassá tenni. Egy angol befektető máris jelentkezett az építésre és a működtetésre.
Warvasovszky a dolgozószobájának egyik falát beborító gobelinre mutat. Ez a remekmű díjat nyert az 1938-as New York-i világkiállításon, s a magyar történelem néhány epizódját idézi fel az államalapító királytól Mária Teréziáig. (Egyébként a polgármesteri iroda előtti falon egy olyan freskó látható, amely többek között Horthy Miklóst és Imrédy Bélát ábrázolja.)
Warvasovszky Tihamér azt mondja, szeret az emberekkel beszélgetni. Lejár a piacra, ahol a tojás- és zöldségvásárlás közben megtalálhatják és meg is találják az emberek. Büszkén mondja, hogy otthoni telefonszáma benne van a telefonkönyvben is. A rögzítőjén sokan kérnek tőle segítséget vagy adnak tanácsot. Amikor családjával a bevásárlóközpontot keresi fel, amíg a többiek a kosarat pakolják tele, addig "közvélemény-kutatást" végez, és névjegye hátuljára szokta felírni a véleményeket, kérdéseket.
Amikor ideérünk a beszélgetésben, már másodszor nyit be a polgármester sajtóreferense, hogy perceken belül megérkezik a japán nagykövet. Befektetőket hozna – "magyarázkodik" Warvasovszky.
Odakint esik az eső, mindenki siet. Azért megállítok néhány embert, hogy megtudjam: mit várnak az uniós csatlakozástól. A tíz megszólítottból nyolc egyértelműen optimista volt, egy közölte, hogy ő bizony borúlátó. Egy pedig a "hagyjon már békén" formulával élt. Ôt ezennel a bizonytalan szavazók közé sorolnám.
Nem vitás, hogy ez a megkérdezés enyhén szólva nem reprezentatív, de a tapasztalt arány mégis figyelemre méltó.

Gréczy Zsolt

Pazár Creative Commons License 2004.02.04 0 0 7
Jüllich Glas Holding

1984. Megalakul a METALL GMK., melynek fő tevékenységi köre az alumínium távtartó profil gyártása. A cég Székesfehérváron a Sárosi út 7. szám alatt, egy családi ház 16 m2-es garázsában működik.

1987. A dinamikus fejlődés miatt a garázs kicsinek bizonyul, ezért a szomszéd ingatlanra egy 130 m2-es műhely és egy 70 m2-es iroda kerül építésre.

1988. Tovább folytatódik a bővítés egy újabb szomszéd ingatlanon, melynek eredményeképpen a GMK egy 140 m2-es műhellyel és egy 80 m2-es irodával gazdagodik.

1991. A GMK átalakul Korlátolt Felelősségű Társasággá. A METALL GLAS Kft. tevékenységi köre már kiterjed az üvegkereskedelemre, gépek és segédanyagok forgalmazására is. A cég már két telephellyel rendelkezik (Sárosi út 9. és Kiskút útja 1., ún. "Disznó öböl"), ahol több mint 400 m2-en műhely és iroda illetve egy 1000 m2-es bérelt raktár található.
Ugyanebben az évben a létrehozza a METALL GLAS Kft. első olasz-magyar vegyes vállalatát METIM Kft. néven, melynek segítségével az elsők között kezdi meg reflexiós üvegek, segédanyagok, üvegfeldolgozó gépek, berendezések importját Olaszországból.

A METIM Kft. székesfehérvári telephellyel, a Sárosi út 9/A alatt egy 80 m2-es irodahelyiségben működik.

Megkezdődik az országos hálózat kiépítése. Főbb állomások: GYŐR, BUDAPEST, KAPOSVÁR, ZALAEGERSZEG, PÉCS. Az új telephelyek, cégek saját illetve vegyes tulajdonba kerülnek. Fő tevékenységük kezdetben a regionális kiskereskedelmi ellátás biztosítása, majd 2000-től a regionális üvegfeldolgozás.

1994. Megalakul az ALBA GLAS Kft., melynek fő profilja a hőszigetelő üveggyártás. A cég egy bérelt 800 m2-es csarnokban, Székesfehérváron a Major úton kezd el működni.

1995. A METALL GLAS Kft. a Székesfehérvár, Holland fasor 5. szám alatt mintegy 40.000 m2 földterületet vásárol és elkezdi felépíteni a közel 6.500 m2-es logisztikai központját. Megalakul a NYÍR GLAS Kft. Nyíregyházán, mely jelenleg a kiskereskedelmi tevékenység mellett FOREL típusú gyártósoron hőszigetelt üveggyártást folytat.

1996. A METALL GLAS Kft. kivásárolja a METIM Kft-ből az olasz cég üzletrészét. Az ALBA GLAS Kft. Székesfehérvár, Börgöndi út 55. sz. alatt mintegy 20.000 m2 földterületet vásárol egy meglevő 3000 m2-es csarnokkal.

1997. Megalakul a SZOL GLAS Kft. Szolnokon LISEC gyártósoron, hőszigetelt üveggyártási programmal.

1998. Az ALBA GLAS Kft. 1600 m2-es új vágóüzemet épít. Tevékenységi palettáját szélesíti, a hőszigetelő üveggyártás mellett megjelennek az egyéb üvegmegmunkálások is (pl. fazettázás, fúrás, üveghajlítás stb.). A METALL GLAS Kft. átalakul részvénytársasággá, egyben az alaptőkéje is emelésre kerül.

2000. Befejeződik a METALL GLAS Rt. beruházása, a cég Székesfehérvár, Holland fasor 5. szám alatti telephelyén átadásra kerül a logisztikai központ.

2001. Az ALBA GLAS Kft. mintegy 550 MFt értékű technológiai fejlesztést hajt végre a METALL GLAS Rt. Holland fasor 5. sz. alatti telephelyén. Ennek eredményeképpen átadásra kerül az ország egyik legkorszerűbb edzőkemencéje tovább bővítve a cég által nyújtott termék- és szolgáltatáspalettát. A METALL GLAS Rt. Oroszlányon, az ipari parkban egy mintegy 20.000 m2-es földterületet vásárol a rajta lévő 3000 m2 alapterületű ipari csarnokkal együtt. Ezen a telepen kezdi meg munkáját a frissen alapított METALL GLAS 2000 Kft. Fő tevékenységi köre: üvegipari gépek, berendezések gyártása.

2002. A METALL GLAS Rt. mintegy 10.000 m2-es új csarnok építését indítja el a Holland faros 5. sz. alatti szabad, beépítetlen két hektáros ingatlanán. Megalakul a JÜLLICH GLAS HOLDING, amely az eddig alapított cégek (Metall Csoport) pénzügyi, stratégiai és marketing irányítását végzi.

2003. Miniszteriális elismerés az Építők Napja alkalmából Lamperth Mónika belügyminiszter asszony adta át Jüllich Ádámnak, a cégcsoport első emberének azt a miniszteri elismerő oklevelet, amivel az elmúlt tíz év szakmai munkáját ismerték el.

Pazár Creative Commons License 2004.02.03 0 0 6
2002 SZÉKESFEHÉRVÁR polgármester választás eredménye

70,09% WARVASOVSZKY TIHAMÉR

24,46% DR. GÓGL ÁRPÁD

5,46% VINICZAI TIBOR

Pazár Creative Commons License 2004.01.30 0 0 5
Menedzserportrék: Széles Gábor

Név: Széles Gábor

Születési év: 1945
Jelenlegi munkahely: VIDEOTON Holding Rt. Berényi u. 72-100. 8000 Székesfehérvár
Honlapjának a címe:www.videoton.hu
Jelenlegi pozíció: elnök-vezérigazgató

VIDEOTON Holding Rt. Berényi u. 72-100. 8000 Székesfehérvár

Bemutatkozás:

1981-ben alapította meg a Műszertechnika Rt-t. Azóta a magánvállalkozók világában dolgozik. Meghatározó tulajdonosa még a Videotonnak és az Ikarusnak is. 1990 óta a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének az elnöke.

Korábbi munkahelyek

Időszak Munkahely

1981-ig Geofizikai Kutató Intézet
1981-91 Műszertechnika Rt.
Pozíció

Iskolai végzettségek

Időszak Képzés Intézmény
1966-72 Villamosmérnök Budapesti Műszaki Egyetem

Közéleti szerepvállalás: Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének az elnöke

Nyelvismeret: angol

Interjú széles Gáborral

Mióta van vezető pozícióban?
- Több, mint húsz éve.

Hogyan foglalná össze a vállalatvezetésre vonatkozó ars poeticáját?

- Csak csapatmunkában lehet hosszabb távon sikeresnek és eredményesnek lenni.

Milyen a jó vezető?

- Az, aki vállalja az ésszerű kockázatot úgy, hogy a munkatársaitól is megköveteli a felelősségteljes munkavégzést.

Mi volt a legjelentősebb siker? Mire a legbüszkébb? Mit tart a legkiemelkedőbbnek eddigi szakmai életútjában?

- Legjelentősebb sikerek:

Az 1981-ben alapított Műszertechnika Rt. túlélte a rendszerváltás nehézségeit. A mai napig az egyik legeredményesebb és legnagyobb magánvállalkozás.
A rendszerváltás után csődbe jutott Videotont sikerült talpra állítani.
1990 óta folyamatosan a munkaadói oldal legnagyobb képviseletének (MGYOSZ) vezetője

Mi volt a legnagyobb kudarc karrierje során?

- Még eddig nem sikerült az Ikarusból olyan sikertörténetet kihozni, mint a Videotonból.

Miért jó a beosztottjának lenni?

- A beosztottak munkájához stabilitást biztosítunk, valamint megteremtjük az előrejutásukat egzisztenciában.

Pazár Creative Commons License 2004.01.29 0 0 4
Akkor kezdem:

WolfAuto 1992-2003

A WolfAuto 1992 óta látja el a Skoda gépjárművek képviseletét.

Az elmúlt 10 év története sikertörténet a Skoda és a WolfAuto életében egyaránt. A Skoda gyár a Volkswagen Csoport tagjaként ma csúcstechnológiát képviselő, világszerte versenyképes autókat gyárt. A bámulatos előretörés betetőzéseként megszületett a legújabb Skoda, a Superb nevet viselő felsőkategóriás csúcsmodell.
A WolfAuto az ezredfordulóra létrehozta azt a bemutatótermet, amely a Skoda új, jövőbemutató izlés és formavilágát foglalja egybe igen látványos high-tech környezetben. Autószalonunk így méltó hátteret nyújt az általunk forgalmazott márkának.

Cégünk fejlődése során mindvégig megőrizte a Skoda magyarországi kereskedői hálózatában elfoglalt kiemelkedő helyét (a vidéki kereskedések között a legjobb eladási statisztikák), sőt 2001-ben elnyerte az Év Skoda Márkakereskedője megtisztelő címet is.

Márkaképviseleti tevékenységünk a 2001-től autókölcsönzéssel is bővült, a Skoda modelljeit magába foglaló bérautóparkkal állunk ügyfeleink rendelkezésére, akár átmeneti, akár tartós autóbérletre van szükség.

H-8000 Székesfehérvár, Újcsóri u. 116

Ki folytatja?

Pazár Creative Commons License 2004.01.29 0 0 3
Az első már betelt ezért a 2.0, tehát jöhet a sztoriözön :)
Előzmény: regoczi miklos (1)
hurvinyekk Creative Commons License 2004.01.29 0 0 2
topik süllyed
Előzmény: Pazár (-)
regoczi miklos Creative Commons License 2004.01.29 0 0 1
Azokhoz kevés egy topik :))
Opi Creative Commons License 2004.01.28 0 0 0
Ilyet nem tud0k, viszont mostmár teljes a káosz.:)
Előzmény: Pazár (-)
Pazár Creative Commons License 2004.01.28 0 0 topiknyitó
Ide lehet írni azokat a történeteket, amelyek Székesfehérvár hírnevét öregbítették.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!