Az lehet de hiába vagy elhivott egy szolgáltra,nyelvvizsgabizonyitvány nélkül nem fognak felvenni egyik egyetemre se.Sajnos a magyarországon működő nyelviskolák és vizsgabiztosok mindent megtesznek annak érdekében hogy a tanulónak ne legyen nyelvvizsgája.
Félre ne értsd semmi bajom a vallással de miért ez a fontos?
És miért kell erre bíztani közösséget amikor sokan lassan már önmagukat se képesek eltartani fenntartani.
Isten az ószövetségben buzdított arra hogy ""..szaporodjatok sokasodjatok és töltsétek be földet.. "" Viszont a mai kor embere már az újszüvetségben él ,vagyis az újszövetség hatályon kivül helyezte az oszövetséget .Isten Új szövetséget kötött az emberiséggel,ott viszont már nem hangsúlyozza h szaporodjatok sokasodjatok és töltsétek be a földet.Ez a globális gazdaság eljutott az eltartóképesssége határához akár tetszik akár nem ez tény .Nem jut mindenkinek munkahely, semennivaló .Autó is csak nagyjából minden tizedik háztartásba jut egy . (Ha jut egyáltalán) A többség számára ma már egyre inkább csak alkalmi munka jut vagy még az se .A háboruk a katasztrofák az emelkedő üzemanyagárak pedig elég rossz ómen a jövőre nézve .
Szeretnék érdeklődni, hogy az évek folyamán mi történt veled!
Hasonló helyzetben vagyok most éppen, mint te is voltál.... én is szeretnék református lelkész lenni, csak nálm ez már bonyolultabb, mert van már egy civil szakmám és állandó munkahelyem.
A kérdésem hozzád pedig az lenne, hogy esetleg nem tudsz olyanról, van e lehetőség levelezőn végezni az egyetemet?
Vagy talán támogatják e a hallagtókat valamilyen összegű ösztöndíjjal az évek során?
"Bp-re csak az jöhet, aki 5évet már volt vidéken is, de ehhez jó kapcsolatok kellenek. Mert nem mindegy, hogy hol vagy!"
Megdöbbenve olvasom sorait.
Szerintem ISTENNEL kell jó kapcsolatot kialakitani,a többi kapcsolat automatikus,hogy jó lesz,ha mégsem az sem olyan nagy baj.
Egy lelkész ne válogasson a helyszinek közt,legyen alázatos.
"A lelkészek sajna küzdenek a jó helyért, mert nem mindegy mennyi a keresetük."
Ettől pedig már kicsit felfordult a gyomrom.Már elnézést érte.De ,hogy miért is inkább had idézzek egy pár sort a Bibliából.
"Mert semmit sem hoztunk a világra,világos,hogy ki sem vihetünk semmit.
De ha van élelmünk és ruházatunk,elégedjünk meg vele." (1 Tim 6,7-8)
"Előnyök: Ált. szeretnek az emberek. Tekintélyed van. Ha szeretsz oktatni, akkor az itt nagy-nagy előny. Sok ajándékot kapsz és sok minden ingyen van :)"
Elég régen jelentkeztem :) A hét elején megvolt az alkalmassági vizsga a Károlin. Alkalmas vagyok, már csak le kell érettségizni. Ha felvesznek egy állami főiskolára, suliba is, akkor ott halasztok egy évet, de a Károlin mindenképp elkezdem szeptemberben, aztán majd meglátom, hogy folytassam-e.
Amit leírsz, az roppant kevés információ. Éppen ezért kérdeznék, ha nem gond!
1./ Mit jelent szerinted az, hogy lelkésznek lenni?>>karriert, jól fizető állást, keresztény szolgálatot?
2./ Ki a főnöke egy lelkésznek? Kitől kap parancsot egy-egy dologban? (Ld.: a köv. igék:
ApCsel. 5,28-29
„Szigorúan megtiltottuk nektek, hogy tanítsatok annak nevében, és íme, betöltitek az egész Jeruzsálemet tanításotokkal, és ránk akarjátok hárítani annak az embernek a vérét.”
Péter és az apostolok így válaszoltak: „[color:red]Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek.[/color]
3./ Magyarul tudod-e vállalni azt, hogy adott esetben ne a Józsi bácsi, Maris néni szavának engedelmeskedj, vagy éppen az egyházmegye parancsának, hanem a lelkiismereted szavának, netán esetleg Isten szavának?
4./ Hányadán állsz Jézus Krisztussal személyes életedben?
Egyelőre ennyi, ha ezekre választ találtál, akkor térjünk vissza a kérdésedhez. Ha a válaszod ezekre a nem, akkor azt javaslom, ne légy lelkész, mert rosszul fogod érezni magad a bőrödben.
Amennyiben még érdekel a dolog, akkor "rádküldöm" majd mostanában végző teológus családtagomat. Az email címed él?
Ami eddig asszem nem hangzott el, szvsz fontos az elhivatottság. Tehát tudd azt, hogy nem csupán a saját jószándékod, érdeklődésed okán akarsz lelkész lenni, hanem Isten hív el téged erre, Ő adja a szavakat, a tetteket, a döntéseket. (Biztos te is hallottad már az Úrvacsora vételekor, amikor a lelkész azt mondja:... én, mint az én Uramnak méltatlan bár, de elhívott szolgája... Engem mindig megindít ez a pár szó.) Ez persze minden (laikus és nem laikus) hívőnél fontos sok feladatban, hivatásban, helyzetben, de a lelkészi pályánál azt hiszem rendkívül hangsúlyos. Csak úgy tudsz megállni, ha biztos vagy benne, nem véletlenül, nem a saját akaratodból, hanem az Úr akaratából vagy azon a helyen, ahol vagy. (Ha tévedtem és nem kellett volna tejellenőrnek vagy operaéneksnek mennem, hát váltok és vízellenőr leszek vagy miniszter, hentes, kubikos. Ha a lelkészi pályát kell otthagynom bármiért, az sokaknak jelent megbotránkozást.)
Különben felületes és közvetett tapasztalataim szerint az elején persze valahova odahelyeznek segédlelkésznek, de ez se feltétlenül merev, nem vágnak ki csak úgy, megkérdezésed nélkül akárhova.
Ugyanakkor könnyen kerülhetsz előbb-utóbb olyan helyre, ami emberileg rendkívül nehéz és lehangoló. Olyan gyülekezetbe, ahol inkább csak egy, a hagyományokhoz tartozó, dísztárgynak szeretnének használni, az evangélium keveseket érdekel. Na, ilyenkor kell, hogy biztos elhivatottsággal tudj megállni, anyagi nehézségek és ráadásul lelki sivatag közepette. A parókia vizes, a templom teteje félig leszakad, a gyülekezet elsősorban azt várja tőled, hogy nyírd le a templom körül a füvet, javítsd meg az ereszt és "szépen" prédikálj. Ja, és közben élj meg, ahogy tudsz, a családoddal együtt.
Számíts arra, hogy a teológián is emberek vannak, na meg a gyülekezetekben is. Összekapnak, nem értik egymást, soxor az Írást sem. Intézményeknél már csak így van.
HA elhívatást érzel vagy tudsz magadban, akkor nem fog érdekelni az 'állástalanság' réme. VÖ: 'egy az ami fontos, a többi odavettetik'
Fontos: Jézus szavainak jobban higgy, mint apádnak, anyádnak, lelkészednek.
Még fontosabb: értsd is, ne gondolkozz felőle.
Egyébként pedig: Hajrá! Kevés sikert, nagy dicsőséget kívánok.
Hát mindenesetre volt a történelemben olyan pápa aki magát ateistának mondta, Jézust pedig képmutatónak. Igaz amikor ezt tette, valószínűleg be volt rúgva.
A kartárs viccelt, amit azegyezményes " :) " szimbólummal jelzett is.
"Ilyen erővel párttitkár, vagy földesúr is lehetsz" A másodikat sajnos eltörölték az elsők, akik viszont minden helyet betöltöttek, és azóta is foglalt....
Hátrányai: a gyülekezet tagjai előtt élsz. Végignézik az egész magánéletedet. Nagyon ritkán van nyugtod, folyton keresnek ezzel-azzal. Visszafogott életet kell élned, különben megszólnak, megvádolnak. Presztízs, hogy sok gyereked legyen, mert akkor legalább azt hiszik, h nem védekezel, nem paráználkodsz. Tehát ez egy rendkívül visszafogott, konzervatív élet. Vagy élsz lazábban, de akkor légy jó ember, jó lelkész, akinek hatalmas szeretete van, az emberek az ilyeneket szeretik inkább.
Szerintem egyszerűen csak meg kell térni, és akkor az ember evidensen erkölcsös életet él, akár sok gyerekkel, akár kevéssel.
Igaz, ha az ember megtér, akkor sok vallásos közösségből menesztik, mert a hívő lét ütközik a szimpla vallásossággal.
Kedves Caelint!
Ez egy komoly döntés, nagyon végig kell gondolnod. A lelkészhivatás nagyon szép, becses hivatás. Istent szolgálni, az embereknek lelki táplálékot adni, nagyon szép dolog. De mint azt írtam is, ez hivatás nem szakma. 5év a Károlin vagy a Debreceni Egyetemen. Elég nehéz 5év. 4-5db. nyelvet kell elsajátítanod. Az elején az ógörögöt és a hébert, majd 2db. beszélt európai/világ nyelvet. Történelem és a magyar oktatás nagyon szigorú és akkor még nem is beszéltem a Bibliáról, a vallásról. Igaz, az egyetem ad egy olyan széleskörű műveltséget, hogy boldogulhatsz vele más pályákon is. Miután elvégezted az egyetemet segédlelkésznek küldenek vhova, vki mellé. Aztán az egyház 2év után beoszt valamelyik városba/falúba lelkésznek. Bp-re csak az jöhet, aki 5évet már volt vidéken is, de ehhez jó kapcsolatok kellenek. Mert nem mindegy, hogy hol vagy! A lelkészek sajna küzdenek a jó helyért, mert nem mindegy mennyi a keresetük. Suli után lesz állásod!
Hátrányai: a gyülekezet tagjai előtt élsz. Végignézik az egész magánéletedet. Nagyon ritkán van nyugtod, folyton keresnek ezzel-azzal. Visszafogott életet kell élned, különben megszólnak, megvádolnak. Presztízs, hogy sok gyereked legyen, mert akkor legalább azt hiszik, h nem védekezel, nem paráználkodsz. Tehát ez egy rendkívül visszafogott, konzervatív élet. Vagy élsz lazábban, de akkor légy jó ember, jó lelkész, akinek hatalmas szeretete van, az emberek az ilyeneket szeretik inkább.
Előnyök: Ált. szeretnek az emberek. Tekintélyed van. Ha szeretsz oktatni, akkor az itt nagy-nagy előny. Sok ajándékot kapsz és sok minden ingyen van :)