Nem kell otthagyni egyetlen gyülekezetet sem, ha te úgy élsz, ahogy azt az embertársaid javára is teszed.... Ha toleráns vagy és megértő.... és nem a hitelvek fanatizmusából meríted az erőt, hanem az emberségből! Nem kell zsidónak lenni, mert ma ez már más értelmet nyer.., de a bibliai értelembe vett Istennel kötött szövetség a körülmetélkedésben nyer érvényt......, ami a szív körülmetélkedését is magával hozza..., vagyis jó ha érti az ember, hogy Istennek mi az akarata!
Jó ha különbséget tudsz tenni az egyházi teológiai értelmezés és a belsó józanság között!
Nem minden arany ami annak látszik a felekezeteknél! Sokszor a keresztény igazság egy teológiai érv, ami önös írott és íratlan szabályrendszerek összessége! Az élő Isten adhat ma választ dolgainkra, nem egy ki-kiragadott igecsoport exegetizált gyurmánya...., ami éppenhogy Istent nem szolgálja, sőt hamis is! Igaz Barátságot , ha ugyan létezik ilyen valakiknél ,megszakítani a hitkülömbségek miatt..., enyhénszólva is undorító!
Én azért hagytam ott a felekezetemet, mert nem akartam "elllábasa" lenni a másképpen hívőknek, de egyetlen embernek sem....., aki szeretettel fogadja el a baráti jobbomat...., mint ahogy én is az övét...
Nem mérvadó ma, hogy ki a keresztény, hanem ki az igaz ember! Kit tekint Isten méltónak arra, hogy befogadja örömébe! Márpedig ez a kapcsolatok milyenségén és minőségén múlik!
A zsidóság egy kicsit más sors......., a választott nép... Ábrahám válaszolt Isten szavára, hangsúlyozom Isten szavára és nem az egyházak tanításaira! A kereszténység útja a tanítványság útja.........és nem egy teokratikus földi vallási szervezkedésé lenne, ahol vallási rituálék és misztikus hiedelmek tömkelegét pszihológizálják az emberek lelkébe, hogy aztán félelmet kelltsenek bennük, lelkiismerettől gyötörtetve, mert soha senki nem tudja a felállított kritériumokat teljesíteni, amit Isten sem követelt meg!
Istent lehet " követni" egyházak nélkül is, sokszor ez ideálisabb és megnyugtatóbb, mint olyan gyülekezethez tartozni, akik diktálni és vezetni akarnak...., főleg félre.... Persze melyik szekta az, aki beismeri ezt?
....., hogy mit kell tenni egy kereszténynek?
Majd a papok, lelkészek és hívő prédikátoraik megmondják....., ezért vannak!
Mert először is feltételezhető, hogy már beavatott, megkeresztelt, esetleg bemerített, ugye ezek a jegyek teszik hivatalossá a dolgot!
Talán úgy kellene feltenned a kérdést, hogy " mit kell tennie egy embernek...." ? Nos a keresztény , buddhista, zsidó, ateista, hindu..., mind egy jelző...., ami mögött mindenképpen érző emberi szív van....
Van elképzelésed így?
Mert a keresztények is befolyásolhatóak, saját füleiknek keresnek tanítókat....., ami kedves az ő lelküknek...., de a teológiák is ilyen hiszékeny embereket várnak el, akik okíthatóak és formálhatóak az ő kényeik kedveik szerint, írott és íratlan szabályrendszereikkel felvértezve!
A keresztény vallás előszeretettel olvasztotta be anno és olvasztja be manapság is a hellén vallási kultúra mellett más népi hiedelmek istenségeit ..., jó és rossz szereplőinek személységejegyeit a hitviláguk szinezeteként.....
Így van....., rányomják a bélyeget mindenkire aki másként mer gondolkodni és nem veszi be a megkövesedett vallási teóriákat, amiben kételkedés nélkül hinni kell...., hisz magam is önszántamból jöttem el a gyülekezetemből, hogy úgymond ne érjen az a vád, hogy bomlasztok a sajátságos meglátásaim miatt...
Azóta is " megfelelő" jó viszonyban vagyok a közösség tagjaival én részemről, de az ő részükről ki tudja?
Az a vád, hogy én bárhol is bomlasztok a keresztény felekezetekben...., hamis és rosszindulatú!
Lehet, hogy rosszul tudom, hogy Luthert kitagadták?
Egyébként azt az előbb is írtam, hogy a vallásik közösségekre jellemző, hogy bomlasztónak tartják azt, ami ellenkezik szabályaikkal. De azt hiszem ez mindenfajta közösségre jellemző. Csak a megnyilvánulási formákban van különbség.
Annak örülök, hogy egészséges székleted van, mert ha a májaddal lenne valami bibi....., akkor bizony előfordulhat, hogy " fehérbemenő" székled lenne, bármit is ennél... :))
Atért olvass csak utánna egy kicsit még a reformáció történetét illetően.... Ha mégegyszer elolvasod amit írtam, akkor észreveheted, hogy nem áll fent tévedés.... :))
És , ha igazad lenne is ebben, akkor mond, hogy a katolikusok miért tagadták ki a reformokat szorgalmazókat? Csak nem bomlasztották az egységes római szellemet észrevételeikkel?
"ha szerinted én destruktív érvelést használok egy olyan egyházi filozófiával szemben, akik maguk is bomlasztó folyamatokból alakultak önnáló szervezetté anno és ezt a mai napig reformációnak hívják..., akkor ne csodálkozz azon, ha valaki megmondja a véleményét, bár én nem gondolom, hogy bomlasztó lennék ott...."
Ennek a gondolatnak csak a lényege tévedés. :-) Ugyanis a reformátusok nem önállóan alakultak szervezetté, hanem kitagadta őket a katolikus egyház. Van némi (hatalmas) különbség eközött és aközött, hogy egy vallási szervezet önállóan alakul olyanná, amilyen. Azon kívül számtalan vallási közösség alakult önállóan valamilyenné - mégis a legtöbbjük bomlasztónak tartja az olyan véleményt, ami megkérdőjelezi igazukat. Szóval nem a mondanivalóddal van bajom, hanem azzal, hogy ez nem református tulajdonság. Nem jobbak és nem rosszabbak a többinél.
Viszoont az tény, hogy a reformokra való készség messze alulmarad a közösség nevétől - ezen nincs is mit tagadni.
A zsidó nép nem egy vallásra épülő nemzet volt, hanem az Élő Egy Istent maga fölött tudó nép!
A vallásosságuk a Templom lerombolását követően alakult mindig ki a szétszoratással párhuzamossan.... Ezek a folyamatok többször is megismétlődtek.....
Nos Mózes rendeléseit minden Izraelitának be kellett tartania, az más, hogy melyik írástudór miként is értelmezte azokat koronként!
Minden idegen aki tisztességet és áldozatot akart bemutatni az Úrnak...., meg volt a lehetősége arra, hogy betérjen!
Nos a ne őlj és a ne paráználkodj / ez mit takar?/ stb. mindenkire ugyan úgy érvényes, lásd Káin esetét.... Ezekhez a józan ész és a jóindulatból fakadó szeretet kell és nem törvények, hisz Isten azt ítéli meg, hogy milyen minőségű a kapcsolatod az emberekkel és hogyan viszonyulsz hozzájuk és miként cselekszel velük kapcsolatban!
Ugyanakkor el kelll gondolkodni azon, hogy az emberségi törvényeket miért is helyezte annyira egy nép szívére? Talán azért, hogy más nemzetek is okuljanak belőle és tegyék a dolgukat becsületessen? Ninive városa is megtért....
Jézus elfogadja azt, hogy az emberek Istennel tették egyenlővé, avagy hogy ő maga lenne az Isten? igen? és ezt honnan lehet tudni? Jézus mit mond evvel kapcsolatban ma?
Sodoma és Gomora az erőszakról szólt....., arról, hogy nem volt tíz igaz ember sem eme városokban...
Az miként feltételezhető...., hogy az ott lakó férfiak homoszexuálisok lettek volna....., nem az én feladatom, de ki mire alapozza ezt a szövegből?
A "megismerni" szó mem csak azt jelentheti, hogy szexuálissan közösűlni akarnak az idegenekkel!
Megint egy olyan bibliai szakasz, ahol nincs néven nevezve az, amit ki akarnak értelmezni, vagyis Sodoma és Gomora férfiaira nemcsak az erőszakos jelzőt alkalmazzák, ami jogos, de a szexuális aberráció vádjával is illetik, miszerint a férfiak és a fiú gyermekek meg akarták volna erőszakolni Lót férfi vendégeit.....!???? Szerintem át kellene gondolni emme szélsőséges teoriát!
Tévedsz, ha azt hiszed, hogy bálványozom a világot, magam nem bálványozok semmit és senkit ! Az egyházakat kellene erről faggatnod...., hogy ők kit és mit is imádnak, istenítenek, meg bálványoznak....., hisz ott a hit a mérvadó és nem a "TUDOM", hogy Isten él....!
Nálam a barátság nagyon fontos dolog....., én akkor sem vontam meg jobbomat azoktól , akik elhagyták folyamatában a gyülekezetemet anno...., de amikor én elmentem önszántamból , sokak még köszönni is elfelejtettek....!
Neked is mondom, hogy tudom miről szól az evangélium, de azt is, hogy miről nem!
Nos én azokról az emberekről beszéltem, akikben meg van az egymás iránti szeretet és nem az erőszak!
A szexuális türelmetlenségből fakadó rossz indulat és tett már elítélendő, de ez mindenféle beállítotságú emberre érvényes!
Én bízok az emberek jóakaratában....., hiszek Jézus szavaiban, hogy az megváltoztathatja minden olyan ember lelkét....., akik már eleve a természetes fogékonysággal hajlamossak a belátásra....
Tudom, hogy miről szól az evangélium , de azt is, hogy miről nem!
A reformátori szellemiség már rég elbukott! Én feleslegesnek tartom akár lelkileg is támogatni bármelyik tagnak, hisz az egyházi elit, akik felelős vezetői lennének eme teokratikus intézménynek, sajnos már felekezetorientáltan hivatallá vált a hívőségi tudat......, már sokszor és még annyiszor bebizonyitották az alkalmatlanságukat a humánum terén.....,tisztelet a kivételeknek, mert ilyenek is akadnak!..., de kiváló kiszolgálói a teológiájuk dogmairodalomnak!
Igen az emberséget számon kéri Isten...., az egyházak illetékes vezetőitől is, meg azoktól akik tagjaik...., de a nyájak olyanok , amilyeneknek a gazdái nevelik! A nyáj védi a pásztoraikat és nem fordítva!/??????????/
Nos ha szerinted én destruktív érvelést használok egy olyan egyházi filozófiával szemben, akik maguk is bomlasztó folyamatokból alakultak önnáló szervezetté anno és ezt a mai napig reformációnak hívják..., akkor ne csodálkozz azon, ha valaki megmondja a véleményét, bár én nem gondolom, hogy bomlasztó lennék ott...., hisz nem vagyok sem kém, sem tagja a közösségnek, így egy üres vád ez tőled!
Szavaimnak nem mondok ellent, hisz én nem állítok fel megdönthetetlen hitigazságokat , arra teológiai egyetemet sem építettem, és nem oktatom fűnek-fának, mint örök igazság! De ellenben az egyházak mást sem tesznek, mint a magukét isteni igazságnak tudatosítják!
A korrektségrő lmeg van nekem is a véleményem , de te is , mint itt oly sokan magukba nézhetnének e területen, de mélyen és ne felszinesen!
A kereszténység eléggé nagy gyüjtőfogalom...., ebbe beletartozik sokféle definició....., de az biztos, hogy Jézus nem ilyen hibridről álmodott!
Én nem Jézus tanításaitól fordultam el, hanem attól a torzítástól, amiket az egyházak csúsztatva tesznek!
Szeretném ha ez a hely mindenki számára egy olyan fórum lehetne, ahol reagálni lehet minden dologra...., olyanokra is, ami máshol offolás lenne.....
Magam is erre kényszerültem, de ez így van rendjén!