Jól hangzik amit írsz! Btw, ha úgy érzed hogy szívesen bemutatnád ezt a Java-Scala translator projektet élőben, akkor szívesen látunk a JUM-on egy előadásra.
Én elkezdtem viszonylag intenzíven tanulni a nyelvet, és elkezdtem benne egy projektet. Mivel komolyan rá akarok állni a nyelvre, viszonylag hardcore projektet kezdtem benne, ami jellegénél fogva is rákényszerít, hogy jobban megismerjem a nyelvet (a JAva-t meg, amit amúgy jól ismerek most aztán töviről hegyire): egy Java to Scala translator-t kezdtem el írni Scala-ban. Érdekes projekt, élvezem. 2 Ilyen próbálkozásról tudok, mindkettő opensource, de elég gyengék, sokat hibáznak, és szvsz. nem is foglalkoznak már a készítőik velük komolyabban. Egyelőre hobbyprojekt, de abban reménykedem, hogy ha jól sikerül, ebből eladható cuccot fabrikálok. Ha a Scala elterjed, akkor lehet erre komoly corporate igény majd. Egy ilyen cuccot a végtelenségig lehet faragni, egy viszonylag nyer fordítást még viszonylag könnyű elkövetni, de minél idiomatikusabb Scala kódot akar generálni az ember, annál trükkösebb a feladat.
Egyelőre én is elégedetlen vagyok az Eclipse supporttal. Remélem javul majd, mert ez így gyenge: valóban csuklik és hibázik. Tervezem, hogy ha már mélyebben benne leszek a Scala-ban, akkor megnézem az Eclipse-es Scala plugin forrását és esetleg besegítek a fejlesztésbe.
En egyelore csak figyelgetem, gyujtom hozza az anyagot, ha befejezem a mostani olvasmanyaimat, akkor majd ennek szentelek tobb idot. Mivel a Java7-ben lesz lehetoseg lambda-zni illetve talan az Actor model is tamogatva lesz (sok mas ujitassal egyutt) ezert en meg kivarok, mert ha ezeket a dolgokat jol csinaljak akkor konnyen lehet hogy mindaz amiert most vonzonak tunik a nyelv az integralva lesz a sokkal szelesebb tamogatassal biro core javaba.
Jessz! Örülük hogy van ilyen topik. A JavaUserMeeting-en januárban volt egy Scala kedvcsináló előadás. A jum.javaforum.hu -ról le lehet tölteni a hozzá tartozó forráskódot és megnézni az Ustream-en rögzített nem túl jó minőségű anyagot.
Én megpróbáltam a gyakorlatban is használni a nyelvet. Nagyon jó, nagyon szeretem, de gyári környezetbe, nagy projektekhez egyelőre még a Java hatékonyabb. Scala-hoz még nincsenek túl jó refactor szolgáltatások és néha csuklik az IDE: téved a syntax highlight, nem jön fel a context help, stb. (Eclipse.) Most tervezem hogy IDEA-val is kipróbálom. Valakinek tapasztalat?
Amellett hogy a Java-val nagyon jól együttműködik, problémás a függőségek kezelése. Kényelmetlen/bonyolult lesz a build folyamat, ha keresztbe kasul függ a Java kód a Scala kódtól.
Kisebb számolási feladatokhoz használom, amiket command promptból hívok meg. Ezeket kisebb script-jellegű fájlokat notepad-del szerkesztem.
Hát szerintem még nem nagyon. Ha megnézed a job posting statisztikákat, még 'külföldön' is jócskán 'early adopter'-nek számít, aki elkezd ezzel foglalkozni.
Önmagában nagyon biztatónak tűnnek a trendek:
http://www.indeed.com/jobtrends?q=scala&l=
De pl. a java-val összehasonlítva az elterjedtség még teljesen elenyésző:
A jovot illetoen szerintem sokat fog a latba nyomni, hogy a nemsokara megjeleno Java7 milyen megiteles ala fog esni. A J2SE fejlodese mar egy ideje megtorpanni latszik es egy uj nyelvben meg lehet tenni sok mindent amit esetleg a core javaban kompatibilitasi ill. egyeb legacy okok miatt nem.
Igy van! En mar gondolkoztam nehany honapja hogy esetleg erdemes lenne itt feldobni a temat, h ki az aki meg foglalkozik vele, de azt hittem hogy ez Mo-n meg nagyon szuk reteg.
Ugy gondolom, h a kozeljovo mindenkepp a tobbmagos rendszerek programozasarol fog szolni es a Scala nagyon jol otvozi ennek tamogatasat az OO-val illetve a Lambda Calculus-szal.
En mindenkepp tervezem az elmelyedest benne, mert szerintem erre lehet majd epiteni.
/Beleneztem meg a Clojure-ba illetve egyeb script nyelvekbe (JRuby, Groovy), egyelore ez az ami a legjobban tetszik, illetve aminek szerintem a legnagyobb jovoje lehet.
Azzal a tervvel jöttem, hogy nyitok egy új topikot a mostanában kedvencemmé váló programozási nyelvnek, a Scala-nak. Előtte azért rákerestem, hogy van-e már ilyen topik: hát van, és milyen régi!
Foglalkozik más is ezzel a nyelvvel?
Úgy tűnik, hogy a Scala kezd valamiféle momentumot szerezni. Sokan egyenesen arról beszélnek, hogy a Java trónkövetelőjévé válhat.
Az biztos, hogy egy profi számára mindenképpen jóval fejlettebb mint a Java: tömörebben lehet benne programozni, az objektum orientáltság mellett támogatja a funkcionális programozási paradigmát is, statikusan tipizált, de nagyon fejlett type infenercia miatt majdnem olyan tömören lehet benne írni mint pl. a Ruby-ban. Viszont a statikus tipizálás miatt gyors: ugyanolyan gyors mint a Java, ami a natív kód közelében van (míg a dinamikus nyelvek több szorzóval sőt nagyságrenddel lassabbak).
Van egy nagyon szép konkurrencia lib-je (actor lib): ez és a funkcionális programozás lehetősége (ahol az immutabilitás a default) átlátható többszálas programok írására kiváló.
JVM-re fordul és könnyen elérhető belőle bármyle Java-ban írt class.
A Scala most jó helyen van jó időben. A Java fejlesztése eléggé agonizáló állapotban van, amin az Oracle akvizíció sem segített. Sok profi Java programozó panaszkodik, hogy ezt és ezt szeretné a JAva-ban látni, de évek óta nem kapja meg és esetleg évekig nem is fogja. (pl. closure-ok) A Scala ezeket a dolgokat már régen tartalmazza és még sokkal többet is, ráadásul még mindíg abban a fázisban van, hogy bátran fejlesztik tovább.
Ami erősen kérdéses: mi lesz a kezdőkkel? Jóval nehezebb egy ilyen fejlett nyelvet megtanulni mint a Java-t. Meg fogja-e tanulni az átlag Java programozó? Vagy használni fogja esetleg a nyelv egy részhalmazát? Valószínűleg nem, de ha a Java elterjedtségét nem is éri el, van-e esélye a Scala-nak egy jelentékeny szeletet kiharapnia a tortából?
Most olvastam egy vadi uj zsenialis programozasi nyelvröl: Scala
http://scala.epfl.ch/index.html
Nekem ugy tünik, hogy az eddig legtökeletesebb modon ötvözi az objektumorientalt nyelvek elönyeit.
Mindezt nagyon szep es tömör Javara,Pythonra es Ruby-ra hasonlito szintaxissal.
Nagy elönye, hogy Java bytecodera fordit (.NET implementacio fejlesztes alatt all), es az összes java osztalyt minden eröfeszites nelkül kapasbol lehet belöle hasznalni.
A nyelv statikusan tipizalt, de a lokalis tipusinferencia miatt a Scala programok sokkal ritkabban kell a tipust deklaralni, mert a compiler sok esetben magatol kitalalja.
Emiatt (habar statikusan tipizalt), a Scala programok megis jobban hasonlitanak Pythonra mint Java-ra.