Az egyik kábelszolgáltató által elérhető tv-csatornán nézegetek egy müsorfolyamot a r i t k a betegségeket veszik sorra.Sokukat csak évek mulva tudják beazonositani mert annyira ritkák,a legtöbb orvos nem találkozott még vele és a tünetei más betegségekével hasonlatosak.
Én már azon nem stresszelek, már hozzászoktattak, nekem már szinte hetente csinálják.Meg lehet szokni,de a csontvelővételt azt nem lehet. Régen ha ritkán kellett menni vérvételre féltem én is, most már semmi az egész. A lelettöl jobban félek hogy mit mutat.
összejártam az összes topikot és semmit nem találok a vérképzöszervi betegségekröl. Ájulásaim vannak, szédelgek gyenge vagyok, vettek kétszer csontvelőt,állitólag nincs leukémiám, de a csontvelömmel vanvalami probléma. Mindent fogóval kell kiszedni az orvosokból. nemsokára megyek csontvelő szcintigráphiára. Nem tudom mi fog ott történni. Már ez év elejétöl az orvosokhoz meg a kórházakba járok, elötte azt sem tudtam hol vannak kórházak. Gyerekkoromban voltam a Maarászban mandulamütéten. Most meg egyikből ki másikba be.
Van, és használják is, de elég drága csík a készülékhez, nem érdemes vásárolni, mert a PSA (Prosztata SZérum Antigén) értéke csak lassan változik a prosztata növekedésével..Ha már növekedett, célszerű az urológusra bízni a teendőt, mert lehet, h gyógyszert kell szedni kontroll mellet, vagy pedig műteni kell..
kkmd jól válaszolt, de az érthetőség kedvéért szeretnék én is segíteni!
A vércsoport gének is "párosan" találhatóak a génállományunkban, mint az összes többi (ld 23. pár kromoszómánk van). Az elsődleges vércsoport gének az A, B és 0 jelű. Ezek olyan fehérjék, amelyek az idegen vérekkel való kompatibilitást, vagy inkompatibilitást okozzák (ld. vérátömlesztéseknél). Emelett ott van az Rh és sok más kevésbé vizsgált faktor is.
Ha egy ember A-s akkor a génjeiben lehet AA vagy A0, és ezek közül az egyik fog átöröklődni az utódba, tehát vagy A-t vagy 0-t fog átadni az utódjának (ugyanez a B-vel is). Aki 0-ás az csak 0-gént kódol, és csak azt adja tovább. Ha valaki pedig AB-s akkor A-t vagy B-t örökít. Ha a papa B0-ás (B vagy 0) a mama A0-ás (A vagy 0), akkor a gyermekeikben ez így alakulhat: A-B, B-0, A-0, 0-0. Tehát így sokminden lehet.
Amúgy, ha ez felmerül, a genetikai vizsgálatok során nem csak a vércsoportot, hanem sok olyan gént és DNS-szakaszt vizsgálnak, hogy kiderüljön ki kinek a rokona... :))
Szerintem igen. Nálunk az Rh-faktor sem egyezik (én AB-, nővérem B+). Mégis annyi minden más azonos, hogy fel sem merült bennünk a kétely. Ráadásul én vagyok az egyetlen (regisztrált) negatív a családban. Simán lehetnék örökbefogadott gyerek is, de nem vagyok az, erre sokkal több genetikai jellemző van :)
Hello! Olyan kérdésem lenne, hogy egy AB poz. és egy 0-s vércsoportú testvérpár valóban testvér? Nem igazán értek a vércsoportokhoz-ez gondolom látszik is-,ezért elnézést kérek azoktól akik megbotránkoznak ezen a kérdésen. De remélem azért kapok választ! Előre is köszönöm!
Engem is egy érték bizonytalanít el a vérképemen (37. heti terhességi vérképellenőrzés), a prothrombin. A referenciaérték felső határán (100000) vagyok. Ez most jó vagy rossz? Sűrű a vérem? Lehet ebből gond esetlegesen a szülésnél adandó fájdalomcsillapítók, EDA, SpA adásánál? Doki nem szólt, hogy gáz volna, lehet, felesleges aggódnom, csak érdekel.
Ne haragudjatok, hogy nem uj hozzaszolassal irok be, de valamiert nem engedi a rendszer (pedig mar tobb, mint 2 oraja regisztraltam).
Tegnap kaptam meg a ver es vizelet eredmenyeimet es szeretnem megkerdezni, hogy ez a vizelet eredmeny valami gyulladast jelenthet? Mindig nagyon ideges vagyok, ha valami nem a normalon belul van. Haziorvosom azt mondja, hogy felfazas/gyulladas vegett lehet ez az eredmeny, varjunk egy hetet, teazzak, addig nem ir ki semmit. Ha a kovetkezo vizeleteredmeny is hasonlo lesz, akkor elkuldjuk tenyesztre, hogy milyen antibiotikumot irjon fel. Azt is mondta, hogy noknel elofordul az ilyesmi es ne aggodjak, van hogy nem csinalnak semmit...
A verkepem jo volt, utoljara 5 honapja voltam vizsgalaton, akkor minden rendben volt a vizelettel (akkor a verben volt elvaltozas, arcureggyulladasom volt).
Én úgy tudom, hogy van A, B, AB, 0, és ezeken belül RH pozitív-negatív. De a kérdés nem is az, hogy lehet-e az enyém a gyerek :-), hanem hogy "DU variáns"-ként cserélhetek-e vele vért, szervet, etc.
Az egyetlen magyar anyagot a Babanet.hu-n találtam, de itt is megakadtam a ce/CDE-nél:
"Kérdés: Kérdésem lenne, hogy egy most született babánál a vércsoport vizsgálatnál mit jelent az, hogy AB Rh neg - Rh Du pos, ezek szerint nem lehet tudni, hogy a baba vércsoportja negatív, vagy pozítiv? Válasz: Az RH rendszerben többféle tényező játszik szerepet. Közkeletű megfogalmazással van egy "felületi" megjelenés - fenotípus -, és van mögötte egy genetikai meghatározottság, ebben ce/CDE genetikai kódok illetve ezek kombinációi szerepelnek. A Du variáns az úgynevezett gyenge D tulajdonságot jelöli az Rh rendszerben. Kevésbé erős antigenitású, mint a klasszikus D tulajdonság. Ez akként értelmezendő, hogy véradóként RH pozitívnak tekintjük, míg esetleges kapóként RH negatívnak. Ezért van látszólagos ellentmondás a vércsoport meghatározásban. Dr. Péter György"
Tehát ha a babánk 0- és én A+ Du pos (var.). vagyok, akkor szervet/vért nem kaphat tőlem, de én tőle igen..? :-( Vagy mindegy, mert nullásként ígyse-úgyse kaphatna bármit az A+ szüleitől?
A biosz könyvekben úgy szerepelnek a vércsoportok, hogy AA, AB, BB, A0, B0, 0. Mivel mindkét szülőtől kapunk géneket. Ezért lehet, hogy A0-A0 párosnak lehessen 0 vércsoportú gyereke.
Üdv, vércsoportos kérdésem lenne. Babánk született, 0RH+ vércsoporttal. A mamája A+, én A-. Gondoltam eddig... Mivel én váltig állítottam, hogy A- vagyok, ebből viszont nem jön ki a baba 0+ csoportja, csináltunk egy vértesztet nekem is, a baba-mama párosé hivatalból úgyis elkészült a szülés előtt-után. És lássatok csodát: én is A+ lettem valahogy. Gyerekkoromból van hepatitis-es leletem ('86-ból), rápecsételve az A- vércsoport, megvan a dögcédulám is ('90), szintén A- van beleütve, és a baba születése elött volt egy kisebb műtétem ('05), ami előtt vércsoport-tesztet készítettek: az eredmény A-. A mostani eredményt lecsekkoltuk más helyen, de ott is A+ vagyok.
Egy laboráns azt mondta, hogy biztosan "A DU variáns" vagyok. Mit jelent ez? Olyan, mint a libikóka: egyszer fent, egyszer lent? Kinek adhatok vért és kitől kaphatok? Adhatok-e szervet, csontvelőt a kicsinek, ha úgy hozza a sors? Mi van a vércsoport-diétával? :o)
53 éves nő vagyok, a labor leletemen nitritpozitív és Vizelet üledék4-5fvs, Fajsúly 1015, PH 6 (a többi negatív/normál)eredmény született. Kb. egy éve kisebb vesekövet állapítottak meg, de a háziorvosom akkor azt tanácsolta: ne foglalkozzak vele, amíg nem okoz gondot.
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e a vesekőtől ez az eredmény, mi lehet még az ok, kell-e izgulnom?
edvs Tamás D! A többi máj értékem jó. Nemvagyok elhizott inkább sovány vagyok. Alkoholt nemfogyasztok.Hepatitiszt nem hinném Többéves állandó kapcsolatom van. Kémia laborban 4 évet huztam le de már elötte is rosszvolt az érték.
Az AST, vagyis a magyar megfelelője a GOT az egyik májműködésre utaló enzim. Több oka lehet a megemelekdésnek és ez függ attól is, hogy a többi májenzim szintje milyen. Emelkedés oka lehet mezei elhízás (a máj is el tud zsírosodni szépen), alkohol hatása, epekövesség, valamilyen vegyszer, akár hepatitis, sok minden, ennyiből nem lehet megmondani.