Keresés

Részletes keresés

rev251 Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9533
Akkor a japánoknak kevesebb is elég?
Előzmény: krezidiesel (9531)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9532

Kevesen tudják azt is hogy az olajokat egy magyar szabadalom alapján tökéletesen lehet keverni a vizzel, és utána üzemanyagként felhasználni...

Van otthon egy kanna olyan gázolajam amiben 20% viz van... Ja és fél éve nem vált szét, és minden tulajdonságában gázolajszerű, sőt motorban is teszteltem, a kevesebb füstön kivül nemigen van különbség.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9524)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9531

Az autógyártás profitcentrikus vállalkozás.

A jó minőségű autó profitgyilkos...:-))

Röviden ennyi.

Előzmény: rev251 (9528)
Maotai Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9530

Ezt hol találtad meg a neten, pls ?

Pont tegnap olvastam (sajna a natgeoban ritkák az ilyen színvonalú anyagok) és idéztem volna belőle, de végül a nem-gépelés mellett döntöttem.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9524)
rev251 Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9529
Krezidiesel megadta rá a heurisztikus választ, s nekem sincs rá egzakt definícióm*.

#9512-re: A kockázati faktor jó dolog, de én a Tesco-ban semmi különös kockázatot nem látok (hány borult be), a kis(ebb méretű) kereskedelmben is több van.

A kereskedelem árrése közmondásos (3 dB, vagyis egy lépcsőfok dupláz) - az árrés persze nem profit, hisz ott van a rezsi és a kutatás is (utóbbi a gyógyszeriparé, de nem a Tesco-é) - de a rezsi "szétosztása" képlékeny dolog, még egy 2 személyes vállakozásban is.
A szerzői jogok (pl. filmkópiák) költségszámítása inkább a 10dB-s lépcsőfokokat jelenti, ennek megfelelően nagyobb bizonytalansággal.



*Mondjuk 50% profit-arányig egyáltalán nem extra a profit, azután lineáris átmenet 500% profit-arányig, ahonnan 1 mértékben extra... nevetséges, semmi értelme.
Előzmény: Törölt nick (9507)
rev251 Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9528
simán nem tudnak minőségi , jó autót gyártani.

Ez mit jelent pontosan?
Buták a tervezőmérnökök?
Buták a technológusok?
Rosszak az összeszerelő munkások?
És ha igen, miért? Elvitték a gyártást igénytelen helyekre? Vagy épp fordítva: a jóllakott Ny-Eu ember nem motívált (lusta)?
S ha elvitték a gyártást: milyen gyártmány az az autó? (Tényleg: milyen gyártmány a "japán" autó?)

Esetleg költségtervezés kérdése csak?
A kis tűrés is sokba kerül, meg a nagy élettartam is, de ezek valamelyest függetlenek egymástól.

Összességében: akár hülyék, akár olcsók, ez nem az ember-genetika selejtje. Valami a "szerkezettel van": ami az oktatást, az üzemszervezést meg a motívációkat "csinálja". A világ bonyolult, s szerintem itt is belefutHATunk a 'globalizáció', 'válsg van" témákba.
Előzmény: Törölt nick (9525)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9527

 Pedig történtek efféle furcsaságok, ha emlékszel Watt gőzgépeinek furcsa napkerekes hajtóművére - nos, akkor egy élelmes szélhámos szabadalmi védelmet kért és kapott az amúgy már évezrede ismert forgattyús hajtóműre. Amint lejárt a szabadalom, természetesen visszatértek ők is a legegyszerűbb - tehát legjobb - megoldásra.

 Nagyon bonyolult folyamatokat (és ilyenek az összetett szoftverrendszerek is) nem nagyon lehet szabványosítani, a szabvány ez esetben végeredményben magát a konkrét implementációt szabványosítaná. Olyan ez, mint ha egy motorban előírnánk minden fő méretet és anyagot - végeredményben majdnem tökegyforma motort készíthetne utána mindenki.

 Ezek a fejlődés elkerülhetetlen vargabetűi, erősen gyanítom, hogy a szellemi tulajdon és a szerzői jogok néhány évtizeden belül erősen át fognak értékelődni. Már azért is, mert jelen formájukban egyértelműen a fejlődést gátolják, olyan hihetetlen méretűre duzzadt az emberiség tudásanyaga, és a nyugati világban megélt jólét miatt olyan nagy tömegek foglalkoznak napi életben maradásért robotolás helyett szellemi termékek előállításával, hogy az így létrejövő produktum egyszerűen áttekinthetetlen. Hiába találsz ki te tényleg önállóan egy új mérőműszert, írsz egy trükkös programrészletet, vagy éppen egy jó zeneszámot - egyszerűen nem tudhatod, hogy a világ túlsó felén valaki nem állt-e már elő valami annyira hasonlóval, amire hivatkozva majd jól porrá perel. Nem tudod leellenőrizni, még akkor sem, ha a munkád helyett már ezzel foglalkozol.  És például a könnyűzenében az elmúlt 100 évben sokezerszeresére duzzadt a produktum mennyisége, az emberiség történelme folyamán "előállított" zenei produktum kb: 99.99%-a az utóbbi 60-70 évben jött létre. Nincs élő ember, aki ennek csak egy szegletét, egy műfaját is teljes egészében átlátná, ismerné. A kezelendő tudásanyag mennyisége túlnőtt az emberi képességeken, miközben a jogi szabályozás még mindig olyan elvárásokat támaszt, mint ha ez nem így lenne.

 Egyértelmű, hogy változás kell, és lesz is. A zeneiparban például eltörölném, de mindenképpen drasztikusan limitálnám a szerzői jogokat, éljenek meg a zenészek a koncertbevételekből, vagy a saját felvételeik kiadásából.

 

Előzmény: Törölt nick (9518)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9526
Ha vegyszert nem kapsz akkor nem gáz a munka,legfeljebb a hideg kellemetlen.
Előzmény: krezidiesel (9519)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9525
Ez nem igazán igaz.
Az uerópai és az ami autógyártók simán nem tudnak minőségi , jó autót gyártani.
Vegyél japán autót.Nem hiába van az,hogy a kollégáim csak japán autókat vesznek.Különösen azok akik mélyrehatóan ismerik az uatógyártást , illetve a gyártási rendszereket.
Előzmény: krezidiesel (9523)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9524

 

National Geographic - októberi szám

 

Oláh György interjú - A jövő receptje

 

Néhány gondolat:

 

Kyoto

Nekem Kyotóval az a gondom, hogy nem ajánl igazi megoldást.  De hát egy politikusok részvételével zajló világkonferencián nyilván azt is megszavaznák, hogy húsz év múlva ne legyen rák.  Csakhogy ehhez valamiféle megoldást is kellene javasolni!

...

Lehet, hogy az efféle kvóták gazdaságilag előnyösek azoknak az országoknak, amelyeknek nagyobb a kvótájuk, mint amennyi széndioxidot kibocsájtanak, és azoknak is, amelyek hitelt várnak azért, amit ez ügyben eddig tettek.  De nem hiszem, hogy ez az igazi megoldás.

...

Természettudós vagyok, ezért szerintem új műszaki, technológiai megoldások kellenek.

 

Metanolos üzemanyagcella

A dolgok nem mennek olyan gyorsan, mint ahogy szeretném.  Két nagy japán világcég azonban már jövőre piacra szeretné dobni az első metanolos üzemanyagcellával működő hordozható számítógépeket és mobiltelefonokat.

 

Etilalkohol

Kevesen tudják, hogy ki volt az első politikus, aki az etilalkohol motorhajtóanyagként való felhasználását kezdeményezte.  Nos - Lenin.  A bolsevista forradalom után kidolgozott új gazdasági rendszer egyik fontos eleme éppen az alkohol üzemanyagként való felhasználása volt.  Ám egyes-egyedül ezt a javaslatát ő maga vonta vissza.  A növényekből erjesztéssel előállított alkoholt Oroszországban vodka néven ismerik, és az emberek - finoman szólva - nem lelkesedtek, amikor szeretett italukat más célra akarták felhasználni.

...

Kevesen tudják, hogy a benzinhez csak teljesen "száraz" alkoholt lehet hozzákeverni.  A víz ugyanis elválikk a benzintől, s ha ez a karburátorban történik meg, az autó leáll.  Az erjesztéssel készült etilalkohol legföljebb 96 százalékos lehet, vagyis 4 százaléknyi vizet tartalmaz.  Azt pedig csak nagyon bonyolult technológiai folyamatokkal lehet eltávolítani, egyszerű desztillálással nem.  Mivel a "száraz" alkohol könnyen magába szívja a vizet, emiatt nem lehet csővezetékben szállítani, sőt a finomítókban sem lehet összekeverni a benzinnel.  A keverést az üzemanyagkútnál kell elvégezni.  Ezek a nehézségek persze megoldhatók - ahogy Brazíliában meg is oldották őket.  Ott 85 százalékos alkoholtartalommal üzemelő kocsi is létezik - de a folyamathoz jelentős állami támogatás szükségeltetik.  Példa rá az amerikai Iowa állam, amely nagy agrártermelő.  S ami még fontosabb, négyévente ott tartják az elnökjelöltek első előválasztását.  A politikusok pedig mindenképpen szertnének a gabonafölösleggel rendelkező helyi termelők kedvében járni.  Ismerek olyan ottani agrárcéget, amelyik az elmúlt három évben több mint 7 milliárd dollár állami támogatást kapott a bioetanol használatáért."

 

hidrogén vs metanol

Izlandon néhány éve azt tervezték, hogy olcsó geotermikus energiájukkal - és nagy uniós támogatással - a víz elektrolízise útján fognak hidrogént gyártani és exportálni.  Közben azonban rájöttek a hidrogéntárolás és -szállítás nehézségeire.  Most már azt tervezik, hogy metanol formájában értékesítik a Föld mélyének energiáját.

 

atomenergia

Amerikában húsz évvel ezelőtt a Kongresszus nagy harcok után elhatározta, hogy központi tárolót építenek a Nevada és Új-Mexikó határán magasodó hegység alatt.  Eddig több mint 25 milliárd dollárt áldoztak a munkálatokra, télen a New York Times mégis azt írta, hogy semmi nem lesz az elképzelésből.  A tároló létesítését elrendelő törvényben, amelybe a politikai döntéshozóktól a környezetvédő csoportokig mindenki beleszólhatott, az áll, hogy a létesítménynek 10.000 évig kell garantálni az ott elhelyezett sugárzó anyagok biztonságát.  Nagy nehézségek árán ugyan, de ezt sikerült megoldani.  Közben viszont a Kongresszus megváltoztatta a törvényt, és 10.000 év helyett 100.000 évet írt elő, sőt - a lap szerint - mozgalom indult azért, hogy a Kongresszus 1.000.000 évben határozza meg a biztonsági határt, mielőtt a létesítmény megkapná a működési engedélyt.  Azt hiszem, ma senki nem tudja megmondani, hogy annyi idő múlva létezni fog-e még az emberiség.  De ha igen, föltételezem, hogy eléggé értelmes lesz ahhoz, hogy megoldja ezt a problémát is.

 

metanol a terrorizmus ellen

Ma egyre elterjedtebb, hogy a földgázt cseppfolyósított formában, hűtve, hatalmas tankhajókban szállítják a világ minden részére, hogy aztán ott újra gázzá alakítsák.  Az efféle hajóóriások fogadásához természetesen különleges technológia kell.  Kétszázezer tonna cseppfolyósított metán energiatartalma egy közepes hidrogénbombáéval vetekszik.  Egy ekkora tankhajó teljes biztonságát ma senki nem képes szavatolni.  Ha valamelyik kikötőben fölrobbantanának egy ilyen tankert, nemcsak a város, hanem annak környéke is elpusztul.  A mi egyik eljárásunk azonban alkalmas arra, hogy a gázt biztonságos folyadékká, metanollá átalakítva lehessen szállítani.

 

a jövő receptje

Lehet, hogy a fosszilis energiahordozók tovább kitartanak, mint ma gondoljuk.  De ez az esetleges haladék az emberiség életében csupán egy pillanat.  Ezért erősen hiszek abban, a 21. században eljön a kémia reneszánsza.

 

 

krezidiesel Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9523

Minden gennyes multi erre törekszik, jó példa erre az autóipar is.

Az átlag alkatrészeken is 500%-os árrés van de némelyeken 10000%-os.(főleg az "apró" alkatrészeken, szelepvezetők, tömitések, csapágyak, stb) 

És közben arra fejlesztenek, hogy külsős szerelő ne tudjon belenyúlni az autóba semmilyen szinten, és épp csak annyit birjanak ki a cuccok amennyit feltétlen muszály...

A minőségi autógyártás kb 8-10 éve megszűnt, főleg az EU-ban...

Előzmény: advocatusdiaboli (9513)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9522
Viszont jól fizetnek.:-)
Előzmény: krezidiesel (9519)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9521
Oh,akkor megadnád a helyet ahol hozzájuto az xls file-k vagy a win32 api teljes leírásához?Prsze most nem az user oldalra gondolok,hanem az oprendeszer oladli implementálásra.
Előzmény: lcoder (9520)
lcoder Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9520
Ha jól megnézed a M$ nem nagyon védi a csaltakozófelületeit. Ott a wine és a ReactOS amik a win32 API független megvalósításai, és kutya nem bántja õket. Ott a samba a linux fõ fájlszervere ami a M$ smb rendszerét valósítja meg. Ott a mono project ami a .NET független, open-source implementációja.
Előzmény: Törölt nick (9518)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9519

Albertát emlegettél. Meg én is.

Jártam is arra, semmi pénzért nem dolgoznék ott, 6 hónap a tél a rosszabbik fajtából. (gondolom Edmonton feletti részekre keresnek embert)

Amikor nincs hideg meg annyi a szúnyog,amennyit elképzelni sem lehet...

Előzmény: Törölt nick (9511)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9518
Ez igazán az állam nem megfelelő szerepére utal.

Képzeljük el,hogy Stephenson levédi a gőzgépének az összes csatlakozófelületét,illetve a hozzá hasnált közőelemeket,majd elkezdni nyomatni a Stephenson(tm) general engine connection system-et,amelyre csak az általa gyártott készülékek csatlakozhatnak az által gyártott gőzgépre.Mivel indulásként lefedi a teljes piacot,illetve utánna mindenki kidobhatja az elkészül,gőzgépre csatlakozó gépeit így hosszú időre bebetonozhatja magát a piacra.

Ekkor lépett be az állam,és indította el a szbványosítást annak elkerülésére,hogy valaki a csatlakozófelületeket felhasználva jusson nem megengedett elönyhöz.



Hiszen az ms sikere nem a szoftvereken,hanem a védett csatlakozófelüeteken mulik.Ha szabványosak lennének a szoftverhívásoka,melyek nem kötödnek céghez akkor lényegtelen lenne az operndszer,illetve a szoft amit használsz rajta.
Előzmény: advocatusdiaboli (9513)
lcoder Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9517
Ps. másrészt pedig az oprendszer egyre inkább afféle elõfizetéses dologgá válik. Azaz nem magát a szoftvert fogod megvenni hanem a biztonsági frissítéseket, esetleg ha lesz integrált vírusvédelem akkor ennek az adatbázisának a frissítését. Azaz ha a terméknek nincs supportja akkor a hajadra kenheted a dolgot mivel kimenve a netre azonnal megfertõznek a különféle vírusok.
Előzmény: lcoder (9516)
lcoder Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9516
A windows esetén túl sokra nem mennél vele. Egyrészt az egész 9x sorozat egy rakás szemét, azon kívül hogy jól futnak alatta a DOS-os programok nem sok mindent lehet felsorolni mellettük. Ugyanakkor egyfelhasználósak, mindenféle védelem nélkül: az ilyet felengedni a netre kész életveszély. Egyetlen dolog ami mellettük szól hogy nem csak az újabb programok de már a vírusok sem nagyon futnak rajtuk...
Előzmény: kilenctizenegy (9514)
lcoder Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9515
A microsoft egy másik kérdés. Szvsz ott nem elsõsorban a szabadalmak azok amik nyerõ pozícióban tartják, hanem egyfajta természetes monopólium. Azaz windowsra van a legnagyobb választék szoftverben, ezért aztán erre van a legtöbb felhasználó. És mivel a legtöbb felhasználó windowsos így erre a platformra a legkifizetõdõbb szoftvert fejleszteni... A másik fõ oka a windows monopol helyzetének paradox módon a linux. Ez ugyanis ingyen, sõt nyílt forráskóddal kínálja az alternatívát. Azonban a linux már a kezdetektõl hurcol pár olyan gyerekbetegséget ami a lényegébõl (nyílt forráskódú modell) adódik és ami miatt nem valószínû hogy valaha is labdába rúghat a windows mellett. Ugyanakkor arra elég hogy minden más fizetõs konkurrenciát élbõl ellehetetlenítsen: ha már oprendszer kell és a windowsra nincs pénzem akkor felteszem a linuxot. A kereskedelmi unixok visszaszorulóban vannak, a beos halott, az új amiga kb 20 éve folyamatosan készül, a macos él még ugyan, de túl sok jövõt neki sem jósolnék, a windows és a linux együtt kiöl minden mást.

Másrészt a win32 API-t le lehet másolni, több project is próbálkozik ezzel (wine és leszármazottai (cedega, crossover office) illetve a ReactOS, de ilyen méretû rendszert már nehéz korrektül implementálni és ezek legjobb esetben is csak félsikert tudnak felmutatni.

Ami szvsz sokkal inkább extraprofitot termel és sokkal inkább a semmire az a zeneipar. Ha belegondolsz hogy egy C kategóriás magyar "sztár" CD-je is úgy 5000 forint körül van, míg úgy fél év után kb. hasonló áron tudsz megvenni egy játékprogramot amin a zene (ami csak úgy "mellesleg" van rajta) is jóval igényesebb mint az illetõ "sztár" által produkált, akkor esetleg el lehet gondolkodni azon hogy tulajdonképpen mi is az extraprofit.
Előzmény: advocatusdiaboli (9513)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.08 0 0 9514

A microsoft-példa, de akár az egész szerzői jogi kérdéskör szerintem nagyon erősen felveti az állam által támogatott monopolhelyzet kérdését.

 

Én úgy oldanám meg, hogy radikálisan csökkenteném a szellemi tulajdon védelmi idejét, illetve a licence-eket továbbértékesíthetővé tenném. Ha pl. veszek egy Windows '98-at, akkor a '95-öt adhassam el, amennyiért akarom. Onnantól persze én már nem használhatom tovább, de akinek eladtam, az igen.

 

Képzeld csak el, ha a használt autódat sem adhatnád el, kénytelen lennél kidobni, és mindenki csak új autót vehetne... 

Előzmény: advocatusdiaboli (9513)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9513

 Sajnos ez csak részben igaz. Elvileg teljesen megáll, és hosszú - több, akár sok évtizedes - távlatban működhet is. De rövid távon vannak komoly borulások.

 Például lehet találni effélét a gyógyszer és élelmiszeriparban, a szoftveriparban egyaránt. Itt a marketing, a levédett márkanevek, az iparági szabadalmi oltalmak bizony valódi monopolhelyzetet eredményezhetnek, amely legalább a szabadalmak lejártáig eszméletlen profitokat eredményezhet, különösebb kockázat nélkül. Tipikus példája ennek a Microsoft, amely a világ legnagyobb cégévé nőtte ki magát, és hiába van elvileg bőven versenytársa, a gyakorlatban megingathatatlan monopólium. És az is lesz, amíg az összes szabadalma le nem jár, ami soha nem fog megtörténni, mert az új termékeket mindig újakkal betonozza be. De ez van sok gyógyszernél is, levédik az összetételt, a márkanevet, agyonmarketingelik, és utána hiába lesznek generikumok, hiába lesznek más néven hasonló hatású termékek - nem azt fogják keresni. A gyártó meg kérhet érte 10-20-100* annnyit, mint amennyi egy költségalapú árkalkuláció alapján már tulajdonképpen megérné neki.

 Ez a világ így működik, de ettől függetlenül a legtöbb esetben igaz, amit leírtál.

 

Előzmény: kilenctizenegy (9512)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9512

"Extraprofit az ami az átlag termelői haszonkulcsokat meghaladja(50-200%)."

 

Ez nem ilyen egyszerű. A profit mértéke mindig arányos az adott vállalkozás kalkulált kockázatával, tehát csak a kockázat függvényében értelmezhető. Ettől még a magas profit nem extra, csak rajta van a kockázati prémium.

 

A kockázati faktortól megtisztított, valódi extraprofit szabad tőkeáramlást feltételezve csak ideiglenesen alakulhat ki, jellemzően egy egyedi jó ötlet vagy egy véletlenül felfedezett innovációs áttörés eredményeképpen. Ilyenkor, ha a profit meghaladja a vállalkozás kockázatához mérhető gazdasági profitátlagot, akkor az adott terület vonzani kezdi a befektetőket és hama konkurrenciája támad az eredeti gyátónak, ami lejjebb viszi az árakat és ezáltal a profitot. A folyamat csodák csodájáa pont addig fog tartani, amíg a profi le nem száll a gazdasági átlag szintjére.

 

Tehát tatós extraprofit csak ott alakulhat ki, ahol az állam gazdaságon kívüli eszközökkel mesterségesen távol tartja a konkurrenciát az adott területtől.

Előzmény: krezidiesel (9508)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9511
Nem oroszóba,hanem kanadába keresnek embert.És a cikk is a képzetlen emberek iránti keresletet hangsúlyozta.
Előzmény: krezidiesel (9509)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9510

Ah,target costing.

Eléggé népszerű,tulajdonképpen a cél az,hogy egy paraméternek (vastagság,sűly,sebesség vagy ár, ami a target costing ugye) alárendelni az összes többi paramétert.

 

Valószínűleg ennek köszönhető hogy a junbo airbus annyit csúszik.edig eredetileg a legjobb target costingos példa lett volna.

Előzmény: nájckingdom (9494)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9509

Mit jelent a 80000$-os "heggesztő"? Éves fizetést?

Nem olyan sok az, ha megtudod egy csővezeték hegesztő munkakörülményeit(főleg Albertában), meg figyelembe veszed az egészségkárosodását.

Amúgy két éves szakma volt anno, bárki előtt ott a lehetőség hogy elmenjen hegesztőnek. Egy középszőke varrónő átlag másfél hónap alatt  meg tudja tanulni ezt a szakmát(ha van benne akarat) főleg a mai gépekkel.

Vasas szakmai körökben nem véletlen mondogatják: "amig nem volt szakmám addig hegesztőként dolgoztam...:-))"

Előzmény: Törölt nick (9506)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9508

Extraprofit az ami az átlag termelői haszonkulcsokat meghaladja(50-200%).

Az emberek nagyrészének rosszul esik, ha valaki a munkájáért 20-100*-os árat kér. Tipikus pl a gyógyszeriparban...Ha figyelembe vesszük, hogy a gyógyszerek döntő többsége hatástalan (pontosabban inkább csak mellékhatási vannak) és a fogyasztók szorult helyzetét, nem egyszerűen gusztustalan.

Annyiből kapcsolódik a téma a topichoz, hogy a gyógyszeripar az olajipar "gyermeke".

Előzmény: Törölt nick (9507)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9506

http://money.cnn.com/2006/10/04/news/economy/oil_sands/index.htm?postversion=2006100700

 

Az albertai olajhomok biznisz szakemberhiánnyal küzd:

Heggesztő 80 000 dollár, jegyeladó a moziban 10$/óra, janitor (hgyhíják,házmester talán ?) 17$/óra (2760 $/hó)

 

advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9505

 Teljesen téves számítás. Tökéletesen hibás inputból bődületes baromság output.

 Ez a számítás azt feltételezi, hogy a kaja csak úgy terem a földön, és az emberi erőforrások, energiák ingyen vannak, azok adottak, ha nem arra használjuk, hogy az emberek cseresznyét szedjenek, vagy kézzel gyomláljanak, akkor úgyis elvesznek.

 És itt felborul az egész. Egyszerűen arról van szó, hogy a különböző ipari-termelési centrumokba (városok, nagyobb települések) koncentrálódó lakosság más területeken sokszorosan nagyobb értékeket tud előállítani, mint ha minden erejét arra fordítja, hogy egy ásóbottal szurkálja a száraz földet. Például készít egy traktort és utána egy ember elvégzi vele azt a munkát, amit az őskorban az ásóbottal elvégzett tízezer.

 A nagy árutömegek nagy távolságra szállítása pedig a mai technikai szinten mindig megoldható lesz, az olaj teljes eltűnése után is. A vasút el fogja tudni vinni a gabonát a földrész másik felére is, legfeljebb az utána kötött 50 vagon gabonából egy felet elfűtenek közben. Ez még mindig csak százalékokban mér veszteség, tehát aránylag kis termelékenységi-hatékonysági különbözet esetén is már megéri szállítani. Nem fog visszajönni az őskorszak, ott sem az energia hiányzott, hanem a technika, a tudás, a know-how.

 

 Ülj le egyszer kicsit végiggondolni ezt a sok hülyeséget, ha csak a fele igaz lenne, akkor hátrébb tartanánk, mint a kőkorszakban. Márpedig....

 

Előzmény: vilsi (9501)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9504

Rossz hasonlat.

Volt idő amikor a Föld "lapos volt", és az volt őrült aki arra gondolt, hogyha körbehajózza eljut Indiába...

Vannak itt szélsőségesebb nézeteket vallók a topicban, de szerintem a valóság nagyságrendekkel(!) rosszabb. Jobb beleszarni, élvezzük az életet amig lehet...!

Előzmény: erbe (9491)
lcoder Creative Commons License 2006.10.07 0 0 9503
Amit szintén nem értek az az hogy a fehér kenyér miért is rosszabb energiafelhasználású mint a primitív földmûvelés ? A primitív földmûvelés klasszikus verziója is gabona alapú volt. A gabona elõállítása során ugyanúgy kellett szántani (legfeljebb gyengébb hatékonyságú faekével vagy ásóbottal, az ekét a traktornál rosszabb energiahatékonyságú állat vagy ember húzta), a gabonát le kellett aratni (legfeljebb rosszabb hatékonyságú kõ vagy bronzsarlóval). Mûtrágya nem volt, ez ugyan csakugyan eneriát takarított meg, de ennek ára vagy égetéses földmûvelés vagy jobb esetben vetésforgó, de ez utóbbi már nem a primitív földmûvelés eszköztára volt... Viszont szvsz az égetéses földmûvelés igen sok energiát igényel, mivel amíg a mûvelt terület helyreáll (ha helyreáll) rengeteg idõ és energia kell, és csak akkor mûxik a dolog ha az õserdõnek csak egy pici részét hasznosítod ilyen formában. Ez esetben az õserdõ többi részét is bele kellene számolni az energiafelhasználásba, így számolva viszont jóval több energiát számolhatunk fel rá mint a legdrágább mûtrágya esetén.

A gabonát pedig nyersen nem igazán lehet megenni, már a legprimitívebb kultúrák is megõrölték a magot (kövek között, azaz nem a legjobb energiafelhasználással) majd megsütötték (nem túl hatékony kemencében). Ehhez képest a fehér kenyér elõállítása annyiban tér el hogy a búzából a korpát kiszitálják. Ez viszont nem igényel túl sok energiát és a korpa sem tartalmaz számottevõ energiamennyiséget. Esetleg még a dagasztás lehet plusz energia, de ez sem számottevõ.
Előzmény: vilsi (9501)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!