Keresés

Részletes keresés

1x1 Creative Commons License 2005.10.12 0 0 4254

 

Ebben semmi csoda nincsen. Az amerikaiak mindigis sokkal rugalmasabbak voltak, mint az európaiak.

 

Náluk a 73-as olajválság idején is bevezettek olyan intézkedéseket, amelyekre Európa képtelen volt. Most is ők mutatják a legnagyobb előrelátást a témában, nem csak a pillanatnyi helyzet kezelésében (takarékoskodás, finomító építések felgyorsítása), de stratégiai szinten is (meglévő olajkészletek megszállása, tiszta szén erőművek építése, visszatérés az atomhoz stb.)

 

Mi csak ülünk és nézünk ki a fejünkből, és egy rohadt gázvezeték megépítése évtizedes projekt.

Előzmény: csagal (4251)
erbe Creative Commons License 2005.10.12 0 0 4253
"Kőolaj 31
Réz 22"

Látom szomorú jövőnket!
Mielőtt elfogyna az olaj, elfogy a réz.
Lőttek a villanyvasútra átszállásnak!

csagal (4251)
"távozáskor kötelező lekapcsolni a számítógépet valamint a nyomtatót."

Ezért aztán a legtöbb mai számítógépen és nyomtatón már kapcsoló sincs, ha a készenléti 5-10 W-ost fogyasztást meg szeretném spórolni (70-100 gépnél), egy halom kapcsolós elosztót kell vetetnem a hivatallal.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (4235)
krezidiesel Creative Commons License 2005.10.12 0 0 4252
A túltermelési válsággal küzdő fogyasztói világnak a takarékosság a legnagyobb ellensége... A vég kezdete.
Előzmény: csagal (4251)
csagal Creative Commons License 2005.10.12 0 0 4251
<!-- --> Ne bántsátok W-t :))), a Napi online cikke: <!-- Hirdetés

--> Csoda történt! Takarékoskodnak az amerikaiak
05.10.11 12:28

Az Egyesült Államok megpróbálja rávenni polgárait, hogy takarékoskodjanak az energiával - cikkezik a Figaro internetes kiadása. Múlt héten George Bush arra kérte az állami adminisztrációban dolgozó polgártársait, csökkentsék a kiadásokat. A Fehér Házban például távozáskor kötelező lekapcsolni a számítógépet valamint a nyomtatót. Akik vállalják, hogy autó nékül érkeznek, ingyenes metróbérletet kapnak. Úgy tűnik az amerikaiak nem várták meg az elnököt a jótanáccsal: miután egy év alatt 47 százalékkal nőtt az üzemanyag ára, a nagyfogyasztású SUV terepjárók értékesítése 43 százalékkal visszaesett, és háromból kettő amerikai saját bevallása alapján már csökkentette autóhasználatát egyébként is.

 

 

Ez a 43% igaz lehet?

 

Egy másik cikk szerint a Delphi után csődbe mehet a GM is...

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.10.12 0 0 4250

 

"Nem tudom, mik ezek a kőzetképződési és mállási folyamatok, amelyek CO2 forgalommal járnak."

 

 

Szerinte felejtsük el Kovács urat a Globális felmelegedéssel és a karbon-ciklussal kapcsolatban.

inkább nézzük meg mit ír Haszpra úr:

 

http://www.kornyezetunk.hu/belso/legkor8.html

 

 Légköri mennyiségét, évmilliókon keresztül természetes folyamatok tartották többé-kevésbé állandó értéken. Mennyisége révén e szén-dioxid domináns szerepet játszik a szénkörforgalom légköri részében. A szénkörforgalomban az egyes szférák (atmoszféra, bioszféra, hidroszféra, pedoszféra stb.) a közelmúltig nagyjából egyensúlyi állapotban voltak. A bioszféra (fotoszintézis) és az óceánok által elnyelt, illetve a bioszféra által kibocsátott (respiráció), valamint az óceánokból felszabaduló szén-dioxid globálisan, hosszabb időszakra átlagolva nagyjából kiegyenlítette egymást, csakúgy, mint az üledékképződéskor a földkéregbe kerülő, illetve onnan kioldódó, felszabaduló szénmennyiség.

Előzmény: hubab (4238)
lcoder Creative Commons License 2005.10.12 0 0 4249
Fognak ezek még atomerõmûvet is robbantani. Sõt, ha a helyzet fokozódik akkor az iszlám mellett õk lehetnek a következõ alapja a legújabb rémuralomnak az inkvizíció, Hitler, Lenin, Sztálin után.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (4239)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.10.12 0 0 4248

 

"80as evekben volt egy csomo aszalyos ev. most meg elont mindent az arviz. nem kell rovidtavu folyamatokbol nagy kovetkeztetest levonni."

 

éppenséggel most aszály van:

http://www.zoldmagazin.com/belso/amazonia3.html

 

de az is a Globális felmelegedés számlájára írandó, hogy egyszer hopp, máskor kopp.

Először is a Globális felmelegedés hibás elnevezés.  Én inkább úgy nevezném, hogy Globális Energiacsapda.  Ez jobban kifejezi azt a tényt, hogy a légkör növekvő koncentrációjú szennyezőanyagai csapdába ejtik a nap energiáját.  Ennek az energiának egy része az átlag-hőmérséklet növelésére fordítódik, azonban másik része mozgási energia formájában jelentkezik.  Ezért lesznek a nagy szelek, a nagy esőzések.  Az lehet ugyan, hogy az Amazonas vídékén átlagban ugyanannyi eső esik mint régen, de ha ez úgy alakul, hogy egyik évben semmi, a másik évben pedig a megszokott mennyiség kétszerese, akkor ebből semmi jó nem származik.

 

 

Előzmény: Első Polgár (4243)
krezidiesel Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4247
De mint szerencsére megtudtuk a szén elégetése nem okoz üvegháztartást... Sőt nemsoká megtudjuk azt is hogy az asztmásoknak is használ a korom...:-)))
Előzmény: Törölt nick (4245)
krezidiesel Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4246
Azért ez érdekes vélemény( Kovács úr részéről) mert akik a kiotoi megállapodást kitalálták ezek szerint mind dilettánsok. Ebben a kérdésben azért nem kéne ennyire nagy ellentmondásnak lenni...
Az Olajkorszak vége c könyv szerint jól mérhető Föld légkörének CO2 tartamának növekedése.
Valaki nagyon hazudik, mint általában mindig. Sokak szerint van Isten , sokak szerint nincs. Valószinű ebben az esetben is az egyik csapat téved. És ez se apróság...
Előzmény: hubab (4238)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4245

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=259436&place=hirfolyam

 

A szállítás a legnagyobb kihívás Kína számára

 

 

Kína a világ legnagyobb széntermelője és egyben -fogyasztója: ezen fosszilis energiaforrás az energiatermelés több mint 65 százalékát adja, az áramtermelésben pedig 80 százalék a részaránya. Az ország számára azonban mind nagyobb problémát jelent a szárazföld belsejében évente kitermelt több mint kétmilliárd tonnányi szén eljuttatása a távoli erőművekbe és a tengerparti tartományokban lévő iparvállalatokhoz. A szükséglet az utóbbi két évben hirtelen megugrott, amire senki sem volt felkészülve. Tavaly a szállítási nehézségek miatt komoly energiaválság alakult ki, az erőművek jelentős része a kapacitása alatt termelt. A szénszállítás a vasúthálózat kapacitásának több mint 40 százalékát köti le, de ez sem volt elég, hatalmas szénhegyek emelkedtek a bányák mellett és a berakodóállomásokon. Ez a szén árának megugrásához vezetett, ami alaposan megnyirbálta az erőművek profitját. Miközben a GDP az idei első félévben 9,5 százalékkal bővült, az energiatermelés a kormány adatai szerint 14 százalékkal nőtt. A kormány ennek hatására idén nagy összegeket irányzott elő az érintett vasútvonalak fejlesztésére, de további beruházásokra lesz szükség, mivel a széntermelés évente várhatóan 10–15 százalékkal nő majd az elkövetkező években. Peking hosszú távon az energiaellátás diverzifikálására törekszik: a földgáz, a kőolaj, az atomenergia és a megújuló energiaforrások mind nagyobb szerepet kapnak, de a szén a szakértők egyöntetű véleménye szerint még évtizedekig a kínai gazdaság legfőbb energiaforrása marad, elsősorban az áramtermelésben.

rinpocse33 Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4244
Én ezt így is megértem! A képsorok meglehetősen komoly aszályt mutatnak. Teljesen kiszáradt folyómedrek, partravetődött halak, hajók. Amazonas egész ágai száradtak ki. A komentár szerint 10 éve nem volt aszály, a fakitermelés növekvő ütemében, illetve a páraképződés csökkenésében, valamint a globális felmelegedésben jelölte meg az okokat. A gond inkább az, hogy a most következő esős évszak, sem tudja pótolni a vízveszteséget. Számomra az a megdöbbentő, hogy az esőerdő egyáltalán kiszárad... ha ez bekövetkezik, azt én igen csak komoly gondnak érzem az emberiség számára. Remélhetőleg tényleg rövidtávú folyamatról van szó!
Előzmény: Első Polgár (4243)
Első Polgár Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4243

80as evekben volt egy csomo aszalyos ev. most meg elont mindent az arviz. nem kell rovidtavu folyamatokbol nagy kovetkeztetest levonni.

 

Előzmény: rinpocse33 (4240)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4242

Kína:

 

http://today.reuters.com/news/NewsArticle.aspx?type=lifeAndLeisureNews&storyID=uri:2005-10-11T125642Z_01_KNE144381_RTRUKOC_0_US-POVERTY-CHINA.xml&pageNumber=1&summit=

 

 

 

But the wealthiest 10 percent of China's urban households now own 45 percent of the urban wealth while the poorest 10 percent have less than 1.4 percent, Chinese statistics show.

That has left Deng's successors, President Hu Jintao and Premier Wen Jiabao, grappling with a wealth differential that economists say is wider than when the Communist Party came to power in a 1949 revolution.

Average urban incomes last year were 9,400 yuan while rural income was 3,000 yuan.

The newspaper of the Communist Party's premier cadre training ground, the Central Party School, reported recently that the wealth disparity had reached the "yellow" warning level and could become a "red" danger within five years.

"Social contradictions" are on the rise, it warned.

Beijing has taken steps to try to buoy rural incomes, allowing grain prices to rise and starting direct farm subsidies. It has also scrapped the agriculture tax, a centuries-old Chinese institution, and tried to abolish an array of crippling local fees.

But some of the measures, while lightening the burden on farmers, have bankrupted local governments, which are forced to raise cash elsewhere. The once robust communist social safety net has vanished, and rural dwellers now pay for things like education and health care.

 

Kínának nem az usa-tól vagy az eu-tól,mégcsak nem is az olajtol hanem a kínaiaktol kell félnie.....

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4241

 

lazításképp egy kis Vonnegut:

 

 

http://www.pbs.org/now/printable/transcriptN0W140_full_print.html

 

KURT VONNEGUT: We've killed the planet, the life support system. And it's so damaged that there's no recovery from that. We're very soon going to run out of petroleum which powers everything's that modern-Razzmatazz about America."

 

DAVID BRANCACCIO: He's on the bestseller list this week with powerful words about the state of the world and the failure of politics.

 

KURT VONNEGUT: It's the winners. And then everybody else is the losers. And, the winners divided into two parties. The Republicans and the Democrats.

 

rinpocse33 Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4240
Köszi Póggár! Így szokás válaszolni kultúréknál! Dugd az orrod a tv-be és meglátod a jó hírt!
Előzmény: Első Polgár (4237)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4239

 

Eko-terroristák Párizsban, leeresztik a terepjárók kerekeit, és besározzák a szélvédőt - ha nem viszik ki az autót a terepre, akkor a terepet hozzák az autóhoz.

 

http://www.latimes.com/news/science/environment/la-fg-deflate10oct10,1,3091991.story?coll=la-news-environment&ctrack=1&cset=true

 

 Under cover of night, Marrant's troops target Jeep Cherokees, Porsche Cayennes and other four-wheel-drive vehicles parked on the tree-lined avenues and cobblestoned lanes of wealthy neighborhoods. The eco-guerrillas deflate tires without damaging them, smear doors with mud and paste handbills on windshields proclaiming that the vehicles are dangerous, polluting behemoths that do not belong in the city.

"We use the mud to say that if the owners will not take the four-wheel-drives to the countryside, we will bring the countryside to the four-wheel-drives," said Marrant, 28, who uses an alias because angry drivers deluge his website, http://degonfle.blogg.org with e-mails threatening mayhem and questioning his manhood.

Although his nom de guerre was inspired by Subcommander Marcos, the masked Mexican guerrilla revered by leftists, Marrant insists he is not violent or even particularly serious. "Deflated" is a self-deprecating name that also means "coward" in French. The group wants to send a mischievous message while avoiding damage to the vehicles, injury and prosecution, the thin, mop-haired activist said during an interview in a corner cafe on the Seine's left bank, longtime turf of radicals and revolutionaries.

"We emphasize the comic, the burlesque side," Marrant said with the earnest, wide-eyed look of a prankster trying to keep a straight face. "It would be hard to take us to court. We don't slash tires, we deflate them. Air doesn't cost anything. As for getting cars dirty, that's nothing. I would plead guilty to that. Our rules are to never run from the police. And always run from the owners."

 

 

hubab Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4238

Beleolvasva Kovács úr anyagába azért egy dolog feltűnt, ami számomra új volt az eddig megtárgyaltakhoz képest:

 

  • A légkörben található szén-dioxid mennyiségét döntő részben az emberi tevékenységtől független - a talajból származó - kőzetképződési és kőzetmállási folyamatok határozzák meg, az antropogén származású CO2 mennyisége e teljes légköri szén-dioxidnak nem jelentős része.
  •  

    Ha ezt összevetem az általad korábban belinkelt cikk szénciklus adataival, abban ilyen tétel nem is szerepel egyáltalán:

     

    http://news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/sci_nat/04/climate_change/html/carbon.stm

     

    Nem tudom, mik ezek a kőzetképződési és mállási folyamatok, amelyek CO2 forgalommal járnak.

    Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (4235)
    Első Polgár Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4237
    a faszt fognak kiszaradni.
    Előzmény: rinpocse33 (4236)
    rinpocse33 Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4236
    Mai hír! Az utóbbi évtized legnagyobb szárazsága van az Amazonas mentén az ESŐerdőkben! Kifognak száradni az ESŐerdők! Erre varrjatok gombot!
    ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.10.11 0 0 4235


    "Azért vannak már nálunk is, akik realitásként gondolnak a kőolaj utáni korban, és készülnek rá.
    Éppen most néztem a Mindentudás Egyetemén egy előadást"
     
    van ilyen is, de van olyan is.
     
    Kovács úr szerint pl teljesen megnyugtató az alábbi táblázat:
     
    http://www.mindentudas.hu/kovacs/20030924kovacs.html?pIdx=5




    A világ ásványi nyersanyagkészleteit mutatja a következő táblázat (1. táblázat) :
     
    Ásványfajta Év  

    Szén 84

    Bauxit 81

    Vas 65

    Földgáz 41

    Kőolaj 31

    Nikkel 30

    Ón 28

    Réz 22

    Cink 20

    Ólom 17

    Ezüst 15


    Ezért néhány főbb ásványféleség esetén azt mutatom be, hogy a világstatisztika szerint a jelenlegi kitermelhető készletek évi 2 %-os termelésnövekedés mellett hány évre biztosítanak ellátottságot. A táblázat adatai szerint egy-két nemzedék ellátottsága is biztosított, ha egyáltalán megmarad az igény az adott ásványféleségre.
     
     
    Ezzel az a baj, hogy semmi jel nem mutat arra, hogy 30 év múlva ne lenne szükség kőolajra, másrészt pedig ez a táblázat egy matematikai spekuláció, ugyanis nem veszi figyelembe, hogy a kitermelés inkább a Gauss-i haranggörbére hasonlít, semmint egy olyan exponenciális függvényre, amely évi 2%-al növekszik, utána pedig hirtelen belezuhan a nagy semmibe.
     
    Kovács úr a globális felmelegedéshez is ért:
     
     
    http://www.mindentudas.hu/kovacs/20030924kovacs.html?pIdx=13




    A fentiek alapján minden természettudományos alapot nélkülöz az a nézet, hogy a globális hőmérsékletemelkedés okozója a fosszilis energiahordozókat felhasználó ipari létesítmények (erőmű, gépkocsi stb.) CO2 kibocsátása.
     
    A fosszilis ásványi nyersanyagok energetikai arányának (ami jelenleg az OECD országok átlagában 60 %) csökkentésére (az atomenergián túlmenően) a termonukleáris fúziós energia felhasználásig aligha lesz számottevő lehetőség. A fosszilis energiahordozók (tüzelőanyagok) felhasználásának számottevő korlátozása nemkívánatos hatással lenne a fenntartható fejlődésre. Fontos volna, hogy racionálisan értékeljük a természeti tényeket, ne engedjünk a szenzációhajhászásnak.
     


    Előzmény: hubab (4231)
    krezidiesel Creative Commons License 2005.10.09 0 0 4234
    Ezekről a témákról irodalmat esetleg tudnál ajánlani? Csakhogy esténként pozitiv gondolatokkal telve aludjak el...:-))) Előre is köszi!
    Előzmény: Törölt nick (4229)
    hubab Creative Commons License 2005.10.09 0 0 4233
    Elnézést, 18000 évvel korábban.
    Előzmény: hubab (4232)
    hubab Creative Commons License 2005.10.09 0 0 4232

    Úgy tűnik, a mai napon a tv nagyon hozza magát a témakörben.

     

    A History adón ment egy műsor a Peak Oil témakörben, lényegében minden lényeges dologról beszélt, ami ebben a témában fontos. Megszólaltak benne Matt Simmons és más ismert szakértők a témában.

    A szakértők és az olajtársaságok jóslatai a  a valós hiányok kialakulásáról műsor szerint 20010 és 20025 között szórnak.

    Előzmény: hubab (4231)
    hubab Creative Commons License 2005.10.09 0 0 4231

    Azért vannak már nálunk is, akik realitásként gondolnak a kőolaj utáni korban, és készülnek rá.

    Éppen most néztem a Mindentudás Egyetemén egy előadást:

     

    http://www.mindentudas.hu/czvikovszkytibor/20051002czvikovszky.html

    lcoder Creative Commons License 2005.10.09 0 0 4230
    Tedd még hozzá: ütközés kisbolygóval, UFO támadás a bolygó ellen, stb...
    Előzmény: Törölt nick (4229)
    ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.10.09 0 0 4228

     

    Katrina után felfüggesztették a Davis-Bacon törvényt, amelyik az usák minimál-bért szavatolta.  A Davis-Bacon törvényt 1931-ben léptették életbe, a gazdasági válságból való kilábalást elősegítendő.

     

     

    http://www.guardian.co.uk/international/story/0,,1575235,00.html

     

    The focus of Democratic opposition is the White House decision to suspend the 1931 Davis-Bacon act, which requires firms working under government contract to pay locally "prevailing wages" to workers.

     

    Critics argue that the law's suspension will mostly benefit big corporations such as Dick Cheney's former employer, Halliburton, at the expense of the local poor who need a decent wage more than ever.

     

     

    A CBS televizón egy demokrata és egy republikánus műsorvezető "vitatkozott".  A demokrata szerette volna rávenni a republikánust, hogy ismerje be ezt a tényt: Bush megszüntette az 1931 óta érvényben levő Davis-Bacon törvényt.  A végeredmény:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     http://www.canofun.com/blog/videos/rhodesparshalloct805.wmv

     

     

    Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (4223)
    ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.10.08 0 0 4227

     

    Értelmes gondolatok J.H.Kunstler-től, a Long Emergency szerzőjétől.

    "Bushnál veszélyesebb vezetők várhatók".

     

    http://www.kunstler.com/spch_petrocollapse.html

     

     

     

    PetroCollapse New York Conference
    October 5, 2005

     

    Remarks by James Howard Kunstler
    Author of The Long Emergency

     

    In the waning months of 2005, our failure to face the problems before us as a society is a wondrous thing to behold. Never before in American history have the public and its leaders shown such a lack of resolve, or even interest, in circumstances that will change forever how we live.

     

    Even the greatest convulsion in our national experience, the Civil War, was preceded by years of talk, if not action. But in 2005 we barely have enough talk about what is happening to add up to a public conversation. We're too busy following Paris Hilton and Michael Jackson, or the NASCAR rankings, or the exploits of Donald Trump. We're immersed in a national personality freak show soap opera, with a side order of sports 24-7.

     

    Our failure to pay attention to what is important is unprecedented, even supernatural.

     

    This is true even at the supposedly highest level. The news section of last Sunday's New York Times did not contain one story about oil or gas - a week after Hurricane Rita destroyed or damaged hundreds of drilling rigs and production platforms in the Gulf of Mexico - which any thought person can see leading directly to a winter of hardship for many Americans who can barely afford to heat their homes - and the information about the damage around the Gulf was still just then coming in.

     

    What is important?

     

    We've entered a permanent world-wide energy crisis. The implications are enormous. It could put us out-of-business as a cohesive society.

    We face a crisis in finance, which will be a consequence of the energy predicament as well as a broad and deep lapse in our standards, values, and behavior in financial affairs.

     

    We face a crisis in practical living arrangements as the infrastructure of suburbia becomes hopelessly unaffordable to run. How will fill our gas tanks to make those long commutes? How will we heat the 3500 square foot homes that people are already in? How will we run the yellow school bus fleets? How will we heat the schools?

     

    What will happen to the economy connected with the easy motoring utopia - the building of ever more McHouses, WalMarts, office parks, and Pizza Huts? Over the past thirty days, with gasoline prices ratcheting above $3 a gallon, individuals all over America are deciding not to buy that new house in Partridge Acres, 34 miles from Dallas (or Minneapolis, or Denver, or Boston). Those individual choices will soon add up, and an economy addicted to that activity will be in trouble.

     

    The housing bubble has virtually become our economy. Subtract it from everything else and there's not much left besides haircutting, fried chicken, and open heart surgery.

     

    And, of course, as the housing bubble deflates, the magical mortgage machinery spinning off a fabulous stream of hallucinated credit, to be re-packaged as tradable debt, will also stop flowing into the finance sector.

     

    We face a series of ramifying, self-reinforcing, terrifying breaks from business-as-usual, and we are not prepared. We are not talking about it in the traditional forums - only in the wilderness of the internet.

    Mostly we face a crisis of clear thinking which will lead to further crises of authority and legitimacy - of who can be trusted to hold this project of civilization together.

     

    Americans were once a brave and forward-looking people, willing to face the facts, willing to work hard, to acknowledge the common good and contribute to it, willing to make difficult choices. We've become a nation of overfed clowns and crybabies, afraid of the truth, indifferent to the common good, hardly even a common culture, selfish, belligerent, narcissistic whiners seeking every means possible to live outside a reality-based community.

     

    These are the consequences of a value system that puts comfort, convenience, and leisure above all other considerations. These are not enough to hold a civilization together. We've signed off on all other values since the end of World War Two. Our great victory over manifest evil half a century ago was such a triumph that we have effectively - and incrementally - excused ourselves from all other duties, obligations and responsibilities.

    Which is exactly why we have come to refer to ourselves as consumers. That's what we call ourselves on TV, in the newspapers, in the legislatures. Consumers. What a degrading label for people who used to be citizens.

     

    Consumers have no duties, obligations, or responsibilities to anything besides their own desire to eat more Cheez Doodles and drink more beer. Think about yourself that way for twenty or thirty years and it will affect the collective spirit very negatively. And our behavior. The biggest losers, of course, end up being the generations of human beings who will follow us, because in the course of mutating into consumers, preoccupied with our Cheez Doodle consumption, we gave up on the common good, which means that we gave up on the future, and the people who will dwell in it.

     

    There are a few other impediments to our collective thinking which obstruct a coherent public discussion of the events facing us which I call the Long Emergency. They can be described with precision.

     

    Because the creation of suburbia was the greatest misallocation of resources in the history of the world, it has entailed a powerful psychology of previous investment - meaning, that we have put so much of our collective wealth into a particular infrastructure for daily life, that we can't imagine changing it, or reforming it, or letting go of it. The psychology of previous investment is exactly what makes this way of life non-negotiable.

     

    Another obstacle to clear thinking I refer to as the Las Vegas-i-zation of the American mind. The ethos of gambling is based on a particular idea: the belief that it is possible to get something for nothing. The psychology of unearned riches. This idea has now insidiously crept out of the casinos and spread far-and-wide and lodged itself in every corner of our lives. It's there in the interest-only, no down payment, quarter million-dollar mortgages given to people with no record of ever paying back a loan. It's there in the grade inflation of the ivy league colleges where everybody gets As and Bs regardless of performance. It's in the rap videos of young men flashing 10,000-dollar watches acquired by making up nursery rhymes about gangster life - and in the taboos that prevent us from even talking about that. It's in the suburbanite's sense of entitlement to a supposedly non-negotiable easy motoring existence.

     

    The idea that it's possible to get something for nothing is alive and rampant among those who think we can run the interstate highway system and Walt Disney World on bio-diesel or solar power.

    People who believe that it is possible to get something for nothing have trouble living in a reality-based community.

     

    This is even true of the well-intentioned lady in my neighborhood who drives a Ford Expedition with the War Is Not the Answer bumper sticker on it. The truth, for her, is that War IS the Answer. She needs to get down with that. She needs to prepare to send her children to be blown up in Asia.

     

    The Las Vegas-i-zation of the American mind is a pernicious idea in itself, but it is compounded by another mental problem, which I call the Jiminy Cricket syndrome. Jiminy Cricket was Pinocchio's little sidekick in the Walt Disney Cartoon feature. The idea is that when you wish upon a star, your dreams come true. It's a nice sentiment for children, perhaps, but not really suited to adults who have to live in a reality-based community, especially in difficult times.

     

    The idea - that when you wish upon a star, your dreams come true - obviously comes from the immersive environment of advertising and the movies, which is to say, an immersive environment of make-believe, of pretend. Trouble is, the world-wide energy crisis is not make-believe, and we can't pretend our way through it, and those of us who are adults cannot afford to think like children, no matter how comforting it is.

     

    Combine when you wish upon a star, your dreams come true with the belief that it is possible to get something for nothing, and the psychology of previous investment and you get a powerful recipe for mass delusional thinking.
    As our society comes under increasing stress, we're liable to see increased delusional thinking, as worried people retreat further into make-believe and pretend.

     

    The desperate defense of our supposedly non-negotiable way of life may lead to delusional politics that we have never seen before in this land. An angry and grievance-filled public may turn to political maniacs to preserve their entitlements to the easy motoring utopia - even while reality negotiates things for us.

     

    I maintain that we may see leaders far more dangerous in our future than George W. Bush.

    Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (4132)
    ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.10.08 0 0 4226

     

    az Usákok - bár nem jeleskednek a benzin-takarékosságban - azonban igen jó weblapokat készítenek, ami ezt elősegítheti :))

     

    http://www.fueleconomy.gov/

     

     

     

    Törölt nick Creative Commons License 2005.10.08 0 0 4225
    Törökó-t akkor lehet jó befektetési célpont,ha az EU tagság által kikényszerített feltételrendszer létezik.Mo is azért jó befektetési célpont,mert létezik az EU szabályrendszere,amit az EU csatlakozás miatt kényszerítettek ki.
    Előzmény: Első Polgár (4222)
    Törölt nick Creative Commons License 2005.10.08 0 0 4224

    Két okbol nem kell félni tölle:

    -az urán 100* gyakoribb mint pl a higany,és igaz hogy csak 100-ad annyi van a földkéregben mint klórbol és ezredannyi mint vasbol,de aszem ezekhez képest sok energiát tartalmaz:-)

    -A víz 2* jobban oldja az uránt mint a sót,ami azt jelenti hogy a tengerfenékböl kioldott urán gyakorlailag korlátlan utánpótlást jelent,persze csak szaporítóreaktorok esetében.

    Előzmény: Wouldnotsayso (4221)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!