Keresés

Részletes keresés

erbe Creative Commons License 2004.11.05 0 0 1487
Na, csak várd ki a végét! :-)
A pesti meg éppen nem abba a kategóriába tartozik, akinek minimális a fosszilis kalória a hamburgerében.
Előzmény: netizen (1479)
micu Creative Commons License 2004.11.05 0 0 1486
OFF

Na ja, Hannibál is szeretett volna atombombát de kénytelen volt beérni a harci elefántokkal... Mi szvsz még nagyon-nagyon keveset tudunk térrõl és idõrõl ahhoz hogy kijelenthessük hogy mit lehet és mit nem... És ez szvsz így is van jól. Pillanatnyilag szerintem messze nem vagyunk felkészülve arra hogy más civilizációkkal felvegyük a kapcsolatot, még a saját problémáinkkal sem igen tudunk mihez kezdeni (AIDS, éhezés, rasszizmus, különféle a másik kiirtását szorgalmazó vallások).

ON

Ezek a problémák azért messze nem a Millenium Falcon hiperhajtómûvének a sufniban történõ elkészítése kategóriájában vannak...
Előzmény: netizen (1478)
Első Polgár Creative Commons License 2004.11.05 0 0 1485
Nem ketlem, hogy a GE gyart fegyvert, es atomfegyvert IS!
Kiteheti mondjuk arbevetele 0.1%-t is akar.

De csak igy siman, egy atomfegyver gyarto cegnek beallitani, merhetetlen demagogia!
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1469)
netizen Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1484
ez igaz, de tendenciajaban hasonlo. Ha a belsoegesu motor optimumon jarathato akkor arrol jar mikozben tolti az aksit, ha viszont nem jarathato optimumon akor leszabalyozza a belsoegesu motort es inkabb a villamos meghajtast hasznalja.
Előzmény: kzsoltkzsolt (1483)
kzsoltkzsolt Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1483
Az autoselet valamelyik legutobbi szamban olvastam egy toyota kocsirol ami mukodeseben hasonlatos (?) a diesel-elektromos hajtasra. Igen, a vasutasok hamarabb feltalaltak mar ezt a cuccot. a robbanomotrot optimalis fordulatszamon tartani, generatort hajtani meg vele es az energiaatvitelt villamosuton megoldani, a meghajtast meg villnaymotorral vegeztetni.
Ennek a témának már régebben utánakutattam. Van egy kisautójuk meg egy terepjárójuk. Az utóbbi nagyon biztató, mert a 20l városban lement 5l-re. A baj hogy mint tudjuk a terepjárók pazarolnak a legtöbbet. A másik infó hogy ez nem teljsen a dízel-elektromos rendszerben működik, mert a kardánra csatalakozik az elektro és a benzin motor is...

Előzmény: netizen (1471)
procurator Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1482

ez már "OFF"

 

"Drill for oil? You mean drill into the ground to try and find oil? You're crazy."

- Drillers who Edwin L. Drake tried to enlist to his project to drill for oil in 1859.

procurator Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1481
"There is not the slightest indication that nuclear energy will ever be obtainable. It would mean that the atom would have to be shattered at will."

- Albert Einstein, 1932

Előzmény: netizen (1478)
procurator Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1480

Az atomerőművek energiamérlege erősen pozitív, néhány % veszik el, erről már raktam be linket.

Előzmény: netizen (1473)
netizen Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1479
erbe - eletszeru az, hogy 1.6 millio pesti az utak kozepen, teveszarbol tuzet gyujtva fasirtot sutoget?
Előzmény: erbe (1477)
netizen Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1478
micu a fenysebessegnel gyorsabban valo mozgasra is van baromira nagy piaci igeny - hidd el - oszt megse megy
Előzmény: micu (1476)
erbe Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1477
"Ez igaz, csak 900 kaloriabol suti a hamburgert ez elobb utobb be fog nevezni a te 100 kaloriadra is."
Na, erre kíváncsi vagyok!
Jobb helyeken ugyanis a tábortüzet tehén- (teve, jak) sz*rból rakják, mint ahogy építkeznek is belőle.
Sajnos, a SUV-osodás (meg elődje, a négykerékhajtás, kombi, családi autóváltozatok, második, harmadik autó) nálunk is kezd elharapódzani.
Ahol indokolt, pl. vállalkozó, aki fuvarozásra is használja, inkább ezzel menjen, hiszen több ilyen dízeles ma már 7 l-rel is beéri. Nade gyereket iskolába hordani?
Előzmény: netizen (1466)
micu Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1476
Ez tisztára attól függ hogy milyen technológiával gyártanak milyen technológiájú napelemet. Biztos vagyok benne hogy ha a napelemekre valóban lenne piaci igény és a gyártásnak a felhasznált energia szabna határt (mint ahogy az olaj fogytával ez bekövethezhet) a gyártók és fejlesztõk találnak megoldást. A gond inkább szvsz ott van hogy mivel nincs benne sok pénz azér szvszt nem igazán folynak túl intenzív kutatások (Pl. egy már a piacon lévõ /Pl LCD/ technológiához képest).
Előzmény: netizen (1470)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1475

"PC es a memoria kerdese. Az uccso 10-15 honpban piszok nagy gond volt a PC tapegysegekkel. 2000-es szinten egy atlagos PC 150W teljesitmenyt hasznalt. Most, 2004 fele egy atlagos PC 300W teljesitmenyt igenyelt."

 

Ez van.  A jelenlegi technológiával a fizikai korlátokat feszegetjük.  Ha sikerül valami újabb technológiát hadrendbe állítani (optika, kvantum) akkor megint lesz pár jó év.

Előzmény: netizen (1470)
dode Creative Commons License 2004.11.04 0 0 1474

Azt akarod ezzel mondani, hogy egy hulladektarolo korul felalitott nehany kornyezetmonitorozo allomas tobb energai hasznal el, mint amennyit azok az atomeromuvek (teljes uzemidejuk alat) megtermeltek, amelyek hulladekat befogadja? Kulonosen, ha 100-szor annyi energiat nyernenk ki egysegyni uranbol, mint manapsag?

 

Tegyuk fel, hogy van egy hulladektarolo, ami 10 db egyenkent 1 GW-os eromu halladekat tarolja. Ez a 10 atomeromu, ha mindegyik 50 evet uzemelt, osszesen 500 GWév energiat termelt. Tegyuk fel, hogy a kornyezet monitorozas megzabal 1 MW-ot. (szvsz ez igen konzervativ becsles) akkor ez 5000 ev alatt 5 GWév energiát kajal meg.

 

Abban persze lehet bizni, hogy ezer ev elteltevel annyira okosak leszunk, hogy pikk-pakk kozombositeni tudjuk majd a veszelyes hulladekot.

 

Kozombositeni, nem hiszem, hogy tudni fogjuk. Viszont annak nincs kulonoseb technikai akadalya, hogy transzmutalo reaktorokkal a nagyaktivitasu hulladék tárolsi idejét néhanyszáz évre csökkentsük. Ilyesmi persze megintcsak nem varhato a kozeli jovoben. Beloluk ha jol tudom, meg prototipus sem epult.

Előzmény: netizen (1473)
netizen Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1473
dode az atomreaktoraid 50-60 evig uzemelnek. Utana 5-6 ezer evig minimum gondoznod kell oket, aktivan monitorozgatni, figyelni a hermetikus elszigeltseget, etc. Ennek ismerteben en nem vagyok annyira biztos abban, hogy osszessegeben pozitiv az energiamerleguk... Abban persze lehet bizni, hogy ezer ev elteltevel annyira okosak leszunk, hogy pikk-pakk kozombositeni tudjuk majd a veszelyes hulladekot.
dode Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1472

breeder reaktor = tenyész-reaktor vagy szaporító reaktor.
a lényege az, hogy a nem hasadó U238-at átalakítja Plutóniummá, és később a Plutóniumból lehetne áramot termelni.

 

A tenyeszreaktor lenyege az, hogy a kampany vegen tobb lesz benne a hasadoanyag(*), mint a kampany elejen volt es ekozben meg aramot is termel. Ezek a reaktorok folyekony natrium hutesuek es a hasadasok legnagyobb reszet gyors neutronok okozzak. Mikozben energiat termel atalakitja az U-238-at Pu-239-e. Ezutan a plutomiumot ki lehet nyerni a kiegett futoelembol es be lehet tenni termikus reaktorba. Termikus es gyors reaktorokkal mukodo atomeromveket megfelelo aranyban hasznalva kb 2 nagysagrenddel jobb hatekonysaggal tudnank az urankeszleteinket felhasznalni, mint a jelenleg altalanos technologiaval.

 

(*) (azert irom ezt ide, mert a fenti mondatombol ugy tunhet, hogy feltalaltam a perpetum mobilet, pedig nem :-) )
hasadoanyag = ami termikus neutron hatasara hasad. Pl.: U-233, U-235, Pu-239.
hasadokepes anyag = ami kepes elhasadni es nem hasadoanyag. Ilyen a torium es minden ami annal nagyobb, tobbek kozott az U-238. Ok csak gyors neutronok hatasara hasadnak es joval kisebb valoszinuseggel mit a hasadoanyagok. Beloluk keszulhet a szaporito reaktorok uzemanyaga.

 

tudomásom szerint nincs üzemben olyan erőmű, ami Plutóniumot használna üzemanyagként, mert ez sokkal veszélyesebb mint az Uránium. 

 

Hasznalnak atomeromuvekben un. MOX uzemanyagot, ami uran- es plutoniumoxid kevereke. Tudomasom szerint a MOX egyetlen hatranya, hogy - mivel reprocesszalasbol keletkezik - a friss uzemanyagnak sem elhanyagolhato az aktivitasa. (a banyaszott uranbol keszult friss uzemanyagot siman lehet kezzel kezelni.)

 

A tenyészreaktorokból nyert Plutoniumot tipikusan bombák készítésére használják.


A bombahoz a plutoniumot termikus reaktorokban allitjak elo. (a termikus reaktorban is keletkezik plutonium. igaz, hogy a gyorsreaktorban tobb, de termikust epiteni joval egyszerubb.)

 

A tenyeszreaktorokkal szvsz az a problema, hogy dragabb es veszelyesebb mint a termikus reaktorok. Osszesen nehany darab epult eddig beloluk, azok is javareszt mar bezartak es nem is tudok rola, hogy akarna barki is epiteni ilyet.

 

Atomreaktorok segitsegevel egyebkent remekul lehet hidrogent is fejleszteni, igy hosszu tavon akar a kozlekedesben is lehet szerepe az atomenergianak. Aznban nem latom a hatalmas erofesziteseket ebbe az iranyba.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1427)
netizen Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1471

A felix wankel fele motornak az otto/diesel motrokhoz kepest

- lenyegesen jobb a hatasfoka

- lenyegesen alacsonyabb a karosanyag kibocstatasa

csak:

1 nagysagrenddel bonyolultabb gyartani.

 

Az autoselet valamelyik legutobbi szamban olvastam egy toyota kocsirol ami mukodeseben hasonlatos (?) a diesel-elektromos hajtasra. Igen, a vasutasok hamarabb feltalaltak mar ezt a cuccot. a robbanomotrot optimalis fordulatszamon tartani, generatort hajtani meg vele es az energiaatvitelt villamosuton megoldani, a meghajtast meg villnaymotorral vegeztetni.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1467)
netizen Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1470

micu barmennyire is jo a napelem (fotoelektromos cella) van egy rohadtnagy kellemetlenseg vele kapcsolatban: negativ az energiamerlege. Ez azt jelenti, hogy az eloallitasa tobb energiat igenyel, mint amennyit ki lehet belole nyerni az elettartama soran. Ugyanez igaz sajnos a duracell-re meg a NiMH akksikra. tobb energiat nyel el az eloallitasuk/toltesuk, mint amit szolgaltatni kepesek.

 

PC es a memoria kerdese. Az uccso 10-15 honpban piszok nagy gond volt a PC tapegysegekkel. 2000-es szinten egy atlagos PC 150W teljesitmenyt hasznalt. Most, 2004 fele egy atlagos PC 300W teljesitmenyt igenyelt. A PC-k ezen belul a processzor, videokartya es memoriak energiaellatasa hatalmas gondot okozott a tapegyseg konsturktoroknek. Bonyolultabb, robosztusabb tapegyseget kellett tervezniuk. A PC tapok ara az atlagos 3000Ft-os szintrol 7000Ft-os szintre novekedett. Mindekozben megjelent egy vadiuj es prosperalo ipar, ami abbol el, hogy a PCk-ben keletkezo extra ho elvezetesere megoldasokat kinal.

 

Atlagos processzor 2000 elott olyan 10-15W-ot disszipal. Atlagos processzor jelenleg 75W-ot disszipal. Atlagos VGA kartya 2000 elott  3-4 W-ot disszipal. Atlagos VGA kartya manapsag 40W-ot disszipal Atlagos memoria teljesitmeny-igeny 2000elott 3-4 W, atlagos memoria teljesitmeny-igeny kelenleg 35-40W. Kommersz PC-k hutesere szukseges aktiv hutoberendezesek manapsag (ventillatoros/vizhutes) 15-20W extra teljesitmenyt igenyelnek

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1469

"A GE atomfegyverek gyartoja??????
ez a csavo jobban csusztat, mint a Pravda annak idejen."

 
még egy kis ráadás: egy Oscar díjas rövidfilm.  1992-ből.  Feltárja a GE reklámszlogenje "Mi jó dolgokat hozunk az életbe" és a való élet közötti ellentmondást.
 
 
http://www.newday.com/films/DeadlyDeception.html 
 
Deadly Deception:
General Electric, Nuclear Weapons and Our Environment

by
Debra Chasnoff


 Deadly Deception
 
Academy Award, Best Documentary Short Subject

Deadly Deception
juxtaposes GE's rosy "We Bring Good Things To Life" commercials with the true stories of workers and neighbors whose lives have been devastated by the company's involvement in building and testing nuclear bombs.
These tragic stories are answered by the inspiring activism of the GE Boycott, a grassroots campaign run by corporate accountability organization, INFACT, to pressure GE out of the nuclear weapons industry. Nine months after this powerful video won an Oscar in 1992, the corporate giant did indeed pull out of the deadliest business of all. Ideal for classes on business ethics, advertising, environmental issues, the arms race, media literacy, and community organizing.

27 minutes/VHS
 

Előzmény: Első Polgár (1457)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1468

"A GE atomfegyverek gyartoja??????
ez a csavo jobban csusztat, mint a Pravda annak idejen."

 
Mi ebben olyan hihetetlen?  A Boeing pedig JDAM bombákat gyárt.  A repülőgép biznyisz nem nagyon megy az utóbbi időben, de a részvényeseket ez kevéssé zavarja, mert a pénznek nincs szaga.
 
A GE 50 éven keresztül volt a nukleáris fegyverkezés egyik fő hajtómotorja, 1986-ban bevételének 11%-a az atombombák előállításából jött.  Nyilvános tiltakozások hatására 1993-ra kiléptek a bizniszből - a Szovjetúnió szétesése után már nem volt mivel magyarázni az atombombagyártás szükséges és felettébb hasznos voltát.

 

 

http://multinationalmonitor.org/mm2001/01july-august/julyaug01interviewmulvey.html
 
Multinational Monitor: Why did Infact target GE?
Kathryn Mulvey:
We targeted GE as the leader in 50 years of the production and promotion of nuclear weapons in all phases of that business –– from design in the Manhattan Project all the way through testing and delivery.

MM: When did you start the campaign?
Mulvey:
We began the Nuclear Weaponmakers Campaign in 1984, put GE on notice in 1985, and launched the GE boycott on June 12, 1986.

MM: When did the campaign stop?
Mulvey:
We won and called off the boycott in April of 1993, when GE completed its move out of the nuclear weapons business. The sale of GE’s aerospace division to Martin Marietta marked a decisive final step in the reduction of GE’s presence in that industry. GE essentially got out of the production of nuclear weapons, and is no longer a driving force promoting nuclear weapons.

MM: What had they done along the way to lessen their involvement?
Mulvey:
They had gradually reduced the proportion of their revenues that came from nuclear weapons production. When we targeted them in 1986, about 11 percent of GE’s revenues came from nuclear weapons. Shortly before the sale to Martin Marietta, it was down to about 4 percent. That came both from the growth of GE’s revenues and an actual reduction in the dollar volume of their nuclear weapons-related work.

Előzmény: Első Polgár (1457)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1467

"Mellesleg azért ez utóbbi téren is jócskán volt fejlõdés, különösen a legutóbbi olajváltság után. Anno egy kis méretû autó (zsiguli kategória) úgy 10-12 litert evett százon vegyes (városi/vidéki) forgalomban, míg ez után ez lement úgy 6 -7 liter közelébe."

 

Azért érdekes, hogy az autó fejlődéséhez szükség van olajválságra, a komputerek pedig fejlődnek szépen válságok nélkül is :))   Lehet, hogy azért mégiscsak jelentős különbség van a két iparág között.

 

Természetesen az autóiparban is van fejlődés, hiszen az autó és a komputer egyaránt képvisel anyagi és szellemi értékeket, a különbség csupán az arányokban van.  Mivel az autó elsősorban az anyagi világhoz kapcsolódik, ezért itt nehéz látványosat alkotni - itt szükség van 75 évre és egy olajválságra, hogy 2x-es javulást érjünk el.  A komputerek elsősorban szellemi termékek, ezért ezek 1,5 évente duplázzák kapacitásukat - csak úgy saját maguktól.

 

"És persze megjelent egy csomó újítás aminek nem sok köze van a fogyasztáshoz de az autó szempontjából mindenképp fejlõdés: ABS, különféle extrák, aszbeszt nélküli fékbetétek, katalizátorok, injektor, stb."

 

csupa komputer által vezérelt cucc.  Csupa szellemi hozzáadott érték.  Az igaz nagy újítás az lenne, ha feltalálnák a virtuális autót, amivel virtuálisan lehetne menni egyik helyről a másikra.  Az talán megoldaná a Peak Oil-t :))

Előzmény: micu (1461)
netizen Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1466

[i]Ahol nincs olyan gépesítés, automatizálás, ide-oda fuvarozgatás, ott is megsül a hamburger, csak fasírtnak hívják, és esetleg 1/10-ed fosszilis energiafelhasználással.[/i] Ez igaz, csak 900 kaloriabol suti a hamburgert ez elobb utobb be fog nevezni a te 100 kaloriadra is.

 

Hogy mit is mondjak azon a tipikus utazasi sebessegen ahogy autozunk 4 szemelyt + 50kg payloadot szamolva 1300 ccm is untig eleg, nincs szukseg 3000+ ccm-re. De ez valamiert nem akar belatodni odaat.

Előzmény: erbe (1447)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1465

 

"Nehezen tudok elképzelni olyan eseményt,amiböl bush&co jól jöhetne ki.

 

Alapvetően,3 évvel ezelött az emberek felkérték(mégha nem is szavazásal) hogy tegye biztonságosabbá az életüket.

Ha ezt ennyi idő alatt nem tudta megtenni,akkor miért vesztegessenek egy hozzá nem értövel még néhány évet?"

 

Annyira nem is kell megerőltetned a fantáziádat.  Éppenséggel 9/11 után, amikoris bebizonyosodott, hogy az Usákok nincsenek biztonságban - nos akkor volt Bush népszerűségének csúcspontján.  Usákia =/= Spanyolország.  Terrortámadás esetén Bush előjönne a kézenfekvő teoriával: "ha Kerry-re szavaztok, akkor azt csináljátok amit a tenoristák akartak!"

 

 

Lám-lám.  Még csak nem is volt szükség tűzijátékra.  Elég volt meglobogtatni Oszama legújabb videóját.

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1174)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1464
 
2060-ra elolvadhat az északi-sarki jégtakaró

 
http://index.hu/tech/tudomany/klim1103/
kzsoltkzsolt Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1463
Apropó, épp tegnap röhögtem egy jó nagyot. Az ujdonsült ipari miniszter azt nyilatkozta hogy egy csomó ipari parkot akar építeni, és persze mindegyiket autópálya mellé. Ekkor felvillant bennem (ha jól emlékszem a festő nevére) Repin a hajóvontatók című képe, és elképzeltem ahogy a miniszter és stábja olyan 5 év múlva kötéllel húzza a számítástechnikai eszközökkel megrakott teherautót az ipari parkba, mivel elfeljtettek a villamosított iparvágányt oda kiépíteni...
erbe Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1462
"Amúgy amennyire én tudom a napelemek hatáfoka ma úgy 5% és ezt szeretnék felvinni 8-ra."
A gőzőlt vékonyréteg napelemek 5-6%
Amorf SI napelemek: 8-10%
Polikristályos SI napelemek 10-14%-ig
Monokristályos napelemek 15-20%
Többrétegű napelemek max 23%
A hatásfok arányában kb. exponenciálisan emelkedik az áruk, a technológia és a felhasznált anyagok függvényében. A gőzölt vékonyréteg kivétel, mert a gyenge hatásfok ellenére az ára a polikristályosokéval egyezik. Nagyon drága alapanyagokból készül, viszont vékony, könnyű, hajlékony, akár sátor tetejére is fel lehet teríteni.
Előzmény: micu (1461)
micu Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1461
Látom töretlen a hited, hogy ha elég sokan csinálják, akkor előbb-utóbb megéri.
Igen. Minél több ember töri a fejét valamin annál valószínûbb hogy az egyiknek eszébe jut egy jó megoldás.

Nézzük meg egy kicsit közelebbről a kőolaj helyzetét. Egyre többen termelik. Egyre többen használják. Egyre jobb a technológiánk. A te eszmefuttatásod szerint egyre olcsóbbnak kéne lennie. Mégis egyre drágul. Miért van ez?

Nos elárulom: azért mert fizikai korlátokba ütköztünk. Nagyobb a kereslet mint a kínálat.
Nem. Azért az alapanyag (nyersolaj) véges, ráadásul egyre nehezebben elérhetõ helyen van.
A kõolaj kitermelés gyakorlatilag nem termelõ tevékenység hanem egyszerû bányászat. A finomítás már más kérdés, de igazán itt is jó régen elérték már azt ami ezen a területen elérhetõ, a dolog nem igazán fejleszthetõ tovább, ráadásul a költségnek csak egy viszonylag kis részét jelenti, az alapvetõ árbefolyásoló tényezõ a nyersolaj ára.

Viszont egy napelem gyártása és az olaj bányászata között azért van némi különbség. Ez kb olyan dolog mint a kalapács. Ezt is lehet csinálni fából, rézbõl, vasból, acélból többféle technológiával, felhasznált nyersanyaggal, energiával és persze minõségben. Pl. végsõ soron a növény is napelem csak nem áramot termel és picit macerás kinyerni belõle az energiát...
A lényeg az hogy míg az egyik alapvetõen egy nyersanyag kitermelõ tevékenység, a másik egy termék, ugyanúgy mint Pl. egy memória, számítógép vagy akár autó. Mellesleg azért ez utóbbi téren is jócskán volt fejlõdés, különösen a legutóbbi olajváltság után. Anno egy kis méretû autó (zsiguli kategória) úgy 10-12 litert evett százon vegyes (városi/vidéki) forgalomban, míg ez után ez lement úgy 6 -7 liter közelébe. De lehetett volna ezt tovább is fokozni, de elmúlt az olajválság így az autók fogyasztása szépen visszahízott, bár a kisebb fogyasztású jószágok továbbra is magmaradtak de a középkategóriás járgányok terjedtek igazán el amik most annyit zabálnak kb. mint anno a kicsik. És persze megjelent egy csomó újítás aminek nem sok köze van a fogyasztáshoz de az autó szempontjából mindenképp fejlõdés: ABS, különféle extrák, aszbeszt nélküli fékbetétek, katalizátorok, injektor, stb. Most hogy megemelkedik az olaj ára szvsz a gyárak ídòvel (úgy 4 év késéssel) elsõ körben valószínûleg ismét a fogyasztást csökkentõ / alternatív energiaforrásokat használó újításokkal fognak jelentkezni.

Amúgy amennyire én tudom a napelemek hatáfoka ma úgy 5% és ezt szeretnék felvinni 8-ra.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1456)
micu Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1460
és hozzátenném, hogy nem Florida az egyedüli állam, ahol a bűntetett előéletű egyének leírták magukat a társadalomból.
Mintha kicsiny hazánkban is a joggyakorlat része lenne a közügyektõl való eltiltás. Más kérdés hogy a rablógyilkos aligha dõl a kardjába amiatt hogy ezért most az SZDSZ-nek eggyel kevesebb szavazója lesz... Azt viszont erõsen kétlem hogy egy hiteltartozás miatti közügyektõl való eltiltást lenyelne az USA-ban (vagy bármely civilizált országban) az istenadta nép.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1453)
Mezőbándi Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1459
>>A GE atomfegyverek gyartoja?????? <<

Látom rögtön ráharaptál a lényegi mondanivalóra.

Valóban helyesebb lett volna, ha azt írja, hogy "alkatrészeinek egykori gyártója".

Ma meg vadászrepülőkhöz, katonai helikopterekhez, hadihajókhoz gyárt hajtóműveket. Akárhogy is vesszük, van köze rendesen a hadiiparhoz.
Előzmény: Első Polgár (1457)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2004.11.03 0 0 1458

Volt a Scientific American egy régi kiadásában egy jó cikk, az erőműépítő lobbik tevékenységéről és arról, hogy megfelelő adópolitikával az energia nagy részét simán meg lehetne takarítani. De nem érdeke senkinek. Pl. Energiatakarékos lámpák alkalmazása.

 

Ebőváry

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!