Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.08 0 0 391184

Vagy a fogyasztáson. A top 10 % fogyasztásának FELE elmenne virtuálisba, akkor a Bolygó fellélegezhetne...

Előzmény: advocatusdiaboli (391183)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.04.08 0 2 391183

Most miért kezded elölről? Ezeket már milliószor kiveséztük... Napelemmel, szélkerékkel nem lehet ellátni a világot energiával - egészen addig, ameddig a nagy léptékű, gazdaságos ipari energiatárolást meg nem oldjuk. Az meg egyelőre sehol, ötletek vannak, semmi több.

A realitás meg az, hogy egy EV pont annyira tiszta, amennyire a töltésére használt energia megtermelése volt az - márpedig egy szénerőműről töltve konkrétan koszosabb, mint akármilyen ICE autó. AKÁRMILYEN. Még egy régi füstölő fostalicskánál is koszosabb.

A mostani német, sőt, a szélkerekes dán energiamix mellett is tisztább egy hibrid Prius, mint akármilyen EV. AKÁRMILYEN. De még a magyar mellett is kicsivel.

 

Feltéve, hogy nem számoltuk az akkuk jelenleg még nagyon jelentős többlet-környezetszennyezéssel megvalósítható gyártásáról - mert akkor még rosszabb a képlet. És igen, az akkuk újra fel is dolgozhatók - ami szintén egy igen energiaigényes és környezetszennyező folyamat (nem véletlenül pakolják be tömegesen a kínaiak a lepukkant, élettartamuk egy részét már kiszolgált EV buszokban futó celláikat mindenféle olcsó szerszámba inkább, meg adják el kisebb kapacitásúnak felcímkézve - újrafeldolgozás helyett).

 

Nem az autókon kell pörögni, hanem az energiatermelésen. Azt kell megoldani. Tiszta és kellően felskálázható energiaforrások kellenek. Ha azok meglesznek - akkor jön az autó.

 

És ez nem terelés - jelenleg a világ személyautó-állománya nem sokkal több szennyezést okoz, mint a világon használt hőerőművek által produkált szennyeződés kb: tizede. De legfeljebb a nyolcada.

 

Hibásak a prioritások, a reggeltől-estig EV-n (és napelemen) pörgés sima figyelemelterelő pótcselekvés.

Előzmény: szilvatövis (391181)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.04.08 0 0 391182

Minek vesz Mercit valaki, aki pontosan tudja, hogy nincs pénze fenntartani, hogy egy ilyen kocsin idősebb korban AKÁRMIKOR előfordulhat olyan hiba, ami a kocsi értékét meghaladó összegből javítható csak meg rendesen?

 

Ez nem olyan merci volt, nem tudom a típusokat megjegyezni, ez nagyon gazdaságos volt, szerintem ez a vitara ami van helyette nem olyan, ez költségesebb lesz annyi idős korára.

Taxinak, haszonjárműnek mint személyautó, szerintem a mercedes gyártmányok közt vannak a legalkalmasabbak.

Az újabbakat nem ismerem, a smarttal hamar lett bosszúság, hogy senki nem tudja megállapítani mi a baja, vigyem Budaörsre.

Előzmény: advocatusdiaboli (391180)
szilvatövis Creative Commons License 2021.04.08 -4 0 391181

Lehet fantáziálni környezetszennyező EV-kben, a valóság azonban az, hogy:

- Az EV-n nincs kipufogó, ~lehetetlen, hogy normál üzemben füstöt bocsásson ki. 

- Az ICE égéstermékeket bocsát ki, e nélkül ~lehetetlen a működése.

- A dízelek kipufogógázkezelőjét ki ~lehet herélni akár 5 évesen és még 15 évig százszoros mennyiségű toxikus anyagokat bocsáthat ki.

- A napelemnek, szélkeréknek nincs kéménye ~lehetetlen, hogy füstöt bocsásson ki normál üzemben.

- A füstmentesen termelt árammal az EV-t föl ~lehet tölteni, a benzinest ~lehetetlen.

- A napelemet, szélkereket, EV-t ~lehet gyártani megújulókból származó energiával, füstmenetesen.

- Az elégetett fosszilis energiahordozók újrahasznosítása ~lehetetlen.

- A toxikus ICE fanok állításával szemben az EV akkuk nem toxikus hulladékok, hanem alapanyagok, ~lehetséges az újrahasznosításuk. Ahogy egyre több lesz belőlük, úgy épül ki az újrahasznosító infrastruktura:

https://www.planettemalade.com/a-group-of-lithium-companies-complete-the-recycling-loop/

https://spectrum.ieee.org/energy/batteries-storage/lithiumion-battery-recycling-finally-takes-off-in-north-america-and-europe

https://www.wired.com/story/the-race-to-crack-battery-recycling-before-its-too-late/

https://www.bmw.com/en/innovation/life-cycle-of-a-battery-cell.html

https://www.volkswagenag.com/en/news/stories/2019/02/lithium-to-lithium-manganese-to-manganese.html#

~: valós gazdasági értelemben.

advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.04.08 0 3 391180

Ez elég tipikus történet, és azt lehet rá mondani, hogy akinek volt pénze majomra, legyen már banánra is...

 

Amikor a suttyógyerek mindenképpen ültetett sportkipufogós fekete BMW-t akar, mert csak az a menő, de közben még egy új Suzuki árának is csak a töredéke csörög a zsebében - akkor nem tudom sajnálni azért, ami ebből végül kisül...

Minek vesz Mercit valaki, aki pontosan tudja, hogy nincs pénze fenntartani, hogy egy ilyen kocsin idősebb korban AKÁRMIKOR előfordulhat olyan hiba, ami a kocsi értékét meghaladó összegből javítható csak meg rendesen?

 

A Lajtától nyugatabbra nem véletlenül dobálják gombokért ezeket a kocsikat a vásárlók után - akik szinte kivétel nélkül kelet-európai nepperek...

Előzmény: zöldkomcsi: (391174)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.04.08 0 1 391179

Az a baj tudod, hogy ez a tapasztalat nyilvánvaló módon a 20-25 évvel ezelőtti autókról szól. Másról nem is szólhat...

Viszont a mostaniak NAGYON NEM OLYANOK, még egy legolcsóbb Dacia Sanderoban is három hengeres, downsizingelt agyba-főbe elektronizált - ugyanakkor picike, egyliteres - turbómotor van, meg CAN bus, stb...

Előzmény: raider (391177)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.08 0 0 391178

Mekkora futasteljesitmeny mellett? Mert azert az se mindegy.

Előzmény: raider (391177)
raider Creative Commons License 2021.04.08 0 0 391177

Tapasztalatom szerint rendszeres karbantartás esetén egy 20-25 év közötti életkor az, ami felett egy nyugati autó vállalhatatlanul megbízhatatlan lesz. Mondjuk el tudom képzelni, hogy a német prémiumgyártók autói jóval korábban gazdasági totálkárrá válnak.

Előzmény: zöldkomcsi: (391174)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.04.08 -1 0 391176

100 tonna közelébe fel lett töltve a magyar aranytartalék. Nem tán az orosz ukrán határon történtek miatt?

(ja! el ne felejtsek szólni nektek, hogy ha a közel-keleti olaj egyszer leáll, az soha többé nem indul ám el újra )-: )

zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.04.08 0 0 391175

azt mondják olcsóbb lesz mint egy bádogkanna a benzinnek, az akkumulátor az áramnak. (ha ilyen arányban a hamburger is, akkor ezek valóban jó kilátások) igaz, olyat is mondogattak 5 éve körül, hogy a napelem olcsóbb lesz mint az égetett agyag vagy beton tetőcserép, de az utcában most még is látom bramacra cserélik a régit egy házon.

Előzmény: Platon (391171)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.04.08 0 0 391174

Túlzás, hogy 6-8 éves autó bontó érett, de az biztos, hogy kezdenek bajok lenni vele és a rendes szerelő ritka és drága.

Egy mercit elvittem Solymárra, az ajánlott szakszervízbe 10 évesen és mondak rá 2.5 millió felújítás javítás költséget, ami akkor lehetetlen helyzet volt. Aztán annyiba talán nem lett, de rengeteg baj kezdett lenni vele és a szerelők persze közel se ingyen mindég majdhogynem úgy adták visza ahogy volt. Igaz, a végítélet az volt, hogy a beszerzett új fogaskoszorút valaki hulladék vasnak nézte és a méhtelepen már nyoma veszett. )-: A fél autót szét kell szedni érte, jó évig egy villáskulcs volt az üllés alatt, ha nem akart indulni mozdítottam vele kicsit a főtengelyen. Végül valamennyiért ott lett hagyva a szerelőnek.

Előzmény: GPS (391170)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.04.08 0 2 391173

Az EV esetében egy akkucsere tényleg gazdasági totálkár. És már elnézést, de amit eddig láttunk - az alapján egy átlagos EV-t az akkupakkja NEM FOGJA KISZOLGÁLNI. És nem, nem lesz rá házibarkács megoldás, mint az öreg zöldségesmercire...

Előzmény: GPS (391170)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.04.08 0 1 391172

Az átlagéletkor, az ugyebár átlagéletkor - a mediánt nem ismerjük, és a jövőt sem. Gyanítom nagyon, hogy a jövőben erősen csökkenni fog az ICE autók átlag-életkora is mindenütt a világon (egyszerűen nem érik meg a mostaniak az idősebb kort, mert fenntarthatatlanná válnak) - a mostani átlagszámban azért nagyon erősen ott van az, hogy még jelentős mennyiségben vannak forgalomban a 80/90-es évekből származó, egyszerű felépítésű, környezetszennyező, rozzant, de olcsón életben tartható autók is.

Az EV-k esetében meg egyszerűen nincs tapasztalat, a legelső, jóformán prototípus-darabok is csak most kezdik elérni a 10 éves kort, de ezekből olyan kevés van, hogy lámpással kell keresni. A valóság az, hogy az utakon futó EV-k háromnegyede három évesnél fiatalabb, és négyötödük még garanciális (a gyárak meg betegesen titkolóznak), ebből adódóan még azt sem látjuk egyértelműen, ténylegesen mit is bírtak-bírnak az akkuk, milyen hibák fordulnak elő.

 

De az ezzel foglalkozó fórumok tapasztalatai alapján a korai EV-k gyakorlatilag mindegyike már akkucserés, ami használt autónál bőven-bőven a teljes gazdasági totálkárt jelenti - amire persze az EV-fanok azt fogják mondani, hogy folyamatosan javulnak az akkumulátorok és a maiak már nem ilyenek - de ezt csak újabb tíz év múlva fogjuk látni.

Előzmény: Platon (391169)
Platon Creative Commons License 2021.04.08 0 1 391171

Az akkupack tönkremenetele gazdasági totálkár.

Előzmény: GPS (391170)
GPS Creative Commons License 2021.04.08 -4 0 391170

 

A BEV-ek 6-8 év után kuka, egy giga nagyon szennyező akku packkal.

 

Ugyan miért is?

Elszakad bennük a vezérműlánc ami gazdasági totálkárosra veri a motort, vagy miért is kell kikukázni egy 6-8 éves, mai autót?

.

Előzmény: Platon (391169)
Platon Creative Commons License 2021.04.08 0 0 391169

Az ICE autók átlagéletkora az USA-ban 14 év. A BEV-ek 6-8 év után kuka, egy giga nagyon szennyező akku packkal.

 

Ez akkora különbség hogy ha napfénnyel meg jóindulattal működne, akkor is nagyobb lenne a környezeti lábnyoma. 

Előzmény: advocatusdiaboli (391166)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.04.08 0 1 391168

Az is az, de ezt már megbeszéltük. A városok nem a normálisan működő és normális állapotú Euro6-os járművek miatt büdösek, hanem a széttaposott, régi szarok miatt - és sok felé ebbe még egy extra nagyot belerúg télen a fűtés is.

 

Az viszont egy jogos kérdés, hogy a 2014 szeptemberétől érvényes Euro6-os normának megfelelő, már mindenképpen komolyan elektronizált kocsik többsége mennyire lesz idősen életben tartható. Mivel ezek közül még az elsők is csak most kezdenek el kicsit megöregedni (hat évesek az elsők !!), még nincs hosszú távú tapasztalat, miközben azért azt már kezdi a piac észrevenni, hogy még a korábbi, kevésbé agyonbonyolított Euro 3-4-5-ös kocsik is tizenévesen és sok kilométerrel fenntarthatatlan rémálommá válhatnak, gazdaságosan már nem javítható (és házilagosan nem kendácsolható) hibákkal.

A mai Mercikből sem lesz ám "zöldséges", 15-20 évesen mennek a bontóba.

Előzmény: SoherMajom (391167)
SoherMajom Creative Commons License 2021.04.08 0 1 391167

a lokalis szennyezest viszont jelentosen csokkenti. varosban az is fontos.

Előzmény: advocatusdiaboli (391166)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.04.08 0 2 391166

Ez ugyanolyan túlzó és kategorikus vélemény, mint tövisé. SZVSZ...

 

Nem biztos, hogy kisebb, az sem, hogy nagyobb - meg kell vizsgálni, üzemeltetési profiltól, helyi adottságoktól függ. Globálisan nézve, a mostani globális energiamix és mostani akkutechnológia mellett általánosságban viszont tényleg TÉNY, hogy az EV nem jelent valós előnyt, sőt, még egálba is csak akkor tud kerülni egy takarékosabb ICE kocsival, ha kihasználják rendesen (sokat mennek vele).

Ellenben a mai tipikus EV felhasználás, amikor második-harmadik autónak, bevásárolni, évi sokszor 5-10-15 ezres futásteljesítményekre (tessék megnézni a vonatkozó USA EV használt-kocsis honlapokat, mennyit futott Teslákkal, Leafokkal vannak tele - jóval az ottani átlag alatt futnak ezek !!!) - hát az sanszos, hogy totális öngól, konkrétan többet árt a bioszférának, mint használ.

Taxi üzemben meg már előnyösebb. Valamivel. Valójában ott sem ver agyon egy hibridet.

Előzmény: Platon (391162)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.04.08 -1 0 391165

Nyugodjon már le mindenki, hamarosan úgy is megjön a napszél és aztán 30 évig úgy is nyugiban lesz minden autó aminek elektronikája van. Ezt a pár évet már ki lehet várni, azután majd szerintem is az elektromos fog terjedni, ha nem is 500km hatótávval és százával a lóerőkkel, hanem mint a konflis vagy a parasztszekér.

Na, megnyugodott mindenki? 

zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.04.08 0 0 391164

Kevesebb van belőle, a lángossütőnek nincs annyi olaja mint a benzinkutasnak.

Előzmény: GPS (391157)
szilvatövis Creative Commons License 2021.04.08 -4 1 391163

 ...a tartós ICE járművek teljes élettartamra vetített környezeti lábnyoma sokkal sokkal kisebb mint a BEV-eké.

 De sürgős volt validálni a toxikus ICE fanok veszélyes tévhiteiről szóló megállapításaim. :-)

Előzmény: Platon (391162)
Platon Creative Commons License 2021.04.08 0 1 391162

Tövis tövis....

 

Megint a hazugságok meg a szalma bábozás. Rajtad kívül senki nem mondta hogy a dízel nem szennyez. Az hangzott el, hogy a tartós ICE járművek teljes élettartamra vetített környezeti lábnyoma sokkal sokkal kisebb mint a BEV-eké.

 

Ez ugye egy tény, vitatni nem tudod, tehát be is indul nálad a dezinformációs automata.

Előzmény: szilvatövis (391161)
szilvatövis Creative Commons License 2021.04.08 -4 1 391161

Sajnos az ICE superfanok még mindig ott tartanak, hogy a dízel nem szennyez, az EV szennyez. Nem csak a dízelek kipufogógázai toxikusak, hanem ezek a hittanok is, de ez a cikk túlmegy minden határon, az idiotizmus mintapéldája lehetne.

szilvatövis Creative Commons License 2021.04.08 -3 0 391160

Dióolajat minden tankba!

Előzmény: szilvatövis (391159)
szilvatövis Creative Commons License 2021.04.08 -3 0 391159

Nem tudom mit szólna a sok dízelfan, ha dióolajjal kellene az autójuk hajtatni. Rögtön tisztább lenne a városok levegője. :-)

Előzmény: GPS (391157)
GPS Creative Commons License 2021.04.08 -3 1 391158

 

"Jelenleg egy új autó élettartama körülbelül hét év,

 

Melyik univerzumban?

Hány ország van a világon, ahol 7 év családi használat után már csere-kényszer lenne?

- Az, hogy létezik egy-két ország, ahol akkorák a szerviz-órabérek, hogy csak garancia-ideig érdemes autót tartani - az egy dolog.
- De akkora faszságot kijelenteni, hogy: "egy mai autó élettartama átlag 7 év" - hát ehhez jó nagy marhának kell lenni.

 

FIGYELEM: Egy mai autó, emberi (tehát nem vadmarha) használatban - 7 éves korában ÚJSZERŰ állapotban van! kívül is, belül is - motorikusan meg pláne.

 

Ki mondta, hogy 7 év az élettartam?

.

Előzmény: PinkBull (391155)
GPS Creative Commons License 2021.04.08 -2 0 391157

 

Sőt, benzinkútra sincs szükség, hiszen mindenféle hulladék olajjal elpöfögnek, így tényleg környezetbarát CO2-semleges módon működtethetők:

 

Ez biztos? Tehát a használt sütőzsír a "CO2 semlegesség" záloga? - nem is értem mijafaszért kell ennyit agyalni a korszerű üzemanyagokon.

 

.

Előzmény: Kisfiatal (391137)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.04.08 0 1 391156

Jól látod, pontosan erről van szó, ilyesmiben nem szabad megkérdezni az emberek véleményét, hogy mit akarnak.

A jövő már nem erről szól, hogy "te" mit akarsz vagy mit nem, hanem mit lehet vagy nem lehet.

Előzmény: PinkBull (391154)
PinkBull Creative Commons License 2021.04.08 0 1 391155

"Jelenleg egy új autó élettartama körülbelül hét év, legyen az benzines, dízel, vagy elektromos."

 

Ez netto huiyeseg amugy. 

Előzmény: Kisfiatal (391137)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!