Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387119

Az is kiderült, hogy Putyin el akarja foglalni a Krím félszigetet.

 

Katonák ezreinek a felkészítését, mozgását nem lehetett eltitkolni.

Előzmény: advocatusdiaboli (387116)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387118

Erre már nem lesz pénz. Most még mennek a monetáris élénkítések, száll el az adósság mindenütt a fejlett világban, mint a rakéta - de akárhogy is alakuljon a járvány sora, ezt egy éven belül le fogják mindenütt szedálni (vagy tényleg jönnek a csődök és a pénzek vészes elinflálódásai, hatalmas bizalomvesztéssel, szintén csődöt okozó pénzpiaci pánikokkal).

Előzmény: Salvor2 (387113)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387117

Persze tudom, hogy mindez így már túl bonyolult, meg "nem is volt lehetséges", de ugye láttunk ennél még sokkal bonyolultabb dolgokat is, ahol a végső igazságot szintén sikerült elhallgatni...

 

Több mint 20 éve elhunyt kékávós ismerőstől se igazán lehetett megtudni ilyen dolgokat. ...vagy ő se tudott mindent, az is könnyen lehet. Szerintem se igazán irányíthatóak ezek a dolgok ha egyszer elindulnak.

Szoktam ehez fűzni, hogy az árvizet terelgetni lehet, az a politika, de magát a vizet nem lehet mesterségesen, az a történelem.

Előzmény: Omar Khajjám (387114)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.02.09 0 1 387116

A konteós gondolkodás leglényege, hogy nem fogadja el, képtelen elfogadni, hogy igenis vannak spontán folyamatok, olyan történések a politikában, társadalomban, gazdaságban - amit nem valaki a háttérből irányított, talált ki, szervezett meg "pont ilyenre"...

Miközben a valóságban egyfelől vannak ilyenek, másrészt az még gyakoribb, hogy ugyan akart valaki valamit - sokszor többen többfélét - de végül kicsúszott a dolog minden kontroll alól, és valami egészen más, senki által nem tervezett-szervezett végeredmény sült ki belőle.

 

De egy konteós ilyenkor is teljesen biztos abban, hogy a háttérben van "valaki", aki "pont így" akarta a dolgokat, és az ő szervezése áll minden mögött. Egy országos felkelést egyszerűen nem lehet megszervezni, végképp nem úgy, hogy aztán az soha ne derüljön ki... Ember, azt nem sikerült eltitkolni, amikor a Monica lepippantotta Clintont, pedig ott nem tolongott aztán tömeg... Te komolyan el tudod képzelni, hogy egyetlen egy ember megszervezett és lebonyolított egy országos tohuvabohut? Ja, és még egy szemtanú sincs, aki látta volna??? Ehhez egy tömeg kellett volna és alapos szervezkedés egy jó ideig - a világon nincs olyan, hogy ezt valaki ne köpte volna el...

Előzmény: Omar Khajjám (387114)
Omar Khajjám Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387115

A "jó oldal" nem külföldet jelent (ugye voltak CIA felbujtásról is elméletek), hanem felsőbb magyar vezetést.

Hivatalosan 1953-ban megszűnt, a BM-be olvadt, aztán a forradalom alatt érdekes módon mégiscsak újjáéledt.

Pl. nagyon valószínűen a Kossuth téri okt. 25-ei lövöldözést a Földművelésügyi Minisztérium tetejéről is kék ávósok rendezték, orosz katonákra is lőttek.

Csak az ávósok aljasságához fért egy ennyire ravaszul kitervelt esemény, ami mindkét oldalon (forradalmi erők és szovjet csapatok) zavart akart kelteni...

És a sort még hosszan lehetne sorolni, egészen okt. 30-ig.

Előzmény: zöldkomcsi: (387107)
Omar Khajjám Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387114

Kádár később jött a képbe, ő mintegy kibicként került mindkét oldalon (MDP - Hruscsov) a lehetséges tényező szerepébe.

 

Nagyon alábecsülitek Gerőt, aztán hogy végső soron nem jött be neki az egész, az egy másik kérdés. Őt kellett volna kifaggatni arról, mi is történt valójában okt. 10-25. között.

Már ha valakinek érdekében állt volna tisztázni az egészet (Kádáréknak nem volt, miután belecseppentek a hatalomba, valójában csak mint Pilátus a krédóba).

Véletlenek meg nincsenek, a történelemben kiváltképp nincsenek.

 

"mindvégig benne volt a pakliban az, hogy végül is, ha be is jönnek az orosz csapatok, addigra az összes komcsit idehaza agyoncsapják..."

 

Ugyan, Gerő tökéletesen tudta, hogy a kék ávó még abban az esetben is megvédi, ha kifejezetten őt és körét akarnák felkoncolni.

A forradalom alatt is csak azokat sikerült kicsinálni, akik kisebb párttitkárok voltak ill. olyan idealista hülyék, mint pl. Mező Imre.

 

"Kádár és az MSZMP mindvégig rettegett a néptől, egy újabb forradalomtól, ezért félszemmel állandóan Moszkva tűrőképességét sasolva örökösen oldalaztak"

 

Egy nagy fenét, ez csak a fedőszöveg volt.

Valójában Kádárt Maléterék megvédték attól, hogy Gerőék áldozatául váljék a forradalom alatt (és így került be az egyik átmeneti kormányba is), ám mivel Kádár Malétert és Nagyot személyes bosszú címén később elítéltette és megölette, ezért igazán rosszul nézett volna ki, ha egy esetleges forradalom és az utána jövő igazságkiderítés erre netán fényt derített volna. Ezért rettegett valójában egy újabb forradalomtól Kádár.

Szóval egy nagyon aljas ember volt, aki feltehetőleg tudott a forradalom valódi szervezőiről is, de aztán köpönyeget váltott és valójában a magyar elvtársaival (úgymond mindkét oldalon: Gerő-féle centrum és Nagy-Maléter) szembefordulva fogadta el Hruscsov ajánlatát.

Persze tudom, hogy mindez így már túl bonyolult, meg "nem is volt lehetséges", de ugye láttunk ennél még sokkal bonyolultabb dolgokat is, ahol a végső igazságot szintén sikerült elhallgatni...

Előzmény: advocatusdiaboli (387105)
Salvor2 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387113

Az ujabb alapitvanyi egyetemeket is fel fogjak tokesiteni, mint a kozgazt. Ez lesz az a tobb ezer milliard, amirol Orban beszelt. Egyelore az elte es a bme fog kimardni, amig ok is onkent nem kerik.

Előzmény: Tomsz85 (387093)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387112

Az öngól lenne. A demokratikus rendszer éppen ezzel korlátozza a szólásszabadságot, hogy ki ki ordítozhat kedvére az utcán is mert úgy se érdekel senkit ha eggyel többen. ez hatékonyabb mint régen amikor másjus elseje előtt le kellett pecsételni az írógépeket és a stencilezőket. (-:

Előzmény: GPS (387110)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387111

Nem kell neked mindent érteni neked, mondtam már. Nem hülye vagy attól, csak más a világnézeted.

Előzmény: Tomsz85 (387099)
GPS Creative Commons License 2021.02.09 -1 0 387110

 

A facebookot nem tudják....

 

...egyelőre.

.

Előzmény: Future181 (387108)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387109

...érdekes de írásban nem találkoztam ezzel, de az igazán jobboldali Tőkéczky elhunyt történész is így látta, Für Lajos is elszólta magát párszor, "hatalom repedései ..." ilyesmiket hallottam tőle. (-: 

Rendes forradalom volt az, éppen ez, a teljes társadalomra kiterjedő jellege különbözteti meg egy párizsi kommün szerű lázadástól. Lett volna görög típusú 10 évig polgárháború ha nincs itt az orosz, azt nem tudtuk meg szerencsére.

Előzmény: zöldkomcsi: (387107)
Future181 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387108

A facebookot nem tudják.

Előzmény: GPS (387106)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387107

KGB? nyilván az is. Hivatalosan nem volt már ÁVH úgy tudom. A szuezhez mindenképpen időzíteni kellett egyrészt, de más módon nem volt leváltható az a pártvezetés se. (nem jó előérzetem van, szerintem ez se ami most van )-: )

Előzmény: Omar Khajjám (387103)
GPS Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387106

 

Csak szólok, hogy hétfőtől a Hatalom demokratikusan letiltotta az utolsó és egyetlen ellenzéki rádió sugárzását is.

Tehát ha valaki hétfőtől a 92,9 -en csak sistergést hall - ne a készülékét vigye szervizbe, mert nem abban van a hiba.

.

advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387105

Nem, belharcok voltak, frakciózások, eltűnt a "hivatalos irányvonal", közép-alsó szinten az államigazgatásban szó szerint teljes tanácstalanság volt. És 

 

Nem kellett itt semmit sem szervezni, igazándiból Sztálin halála, Nagy Imre akkori első miniszterelnöksége után voltaképpen akármikor kitörhetett volna, valójában pont az a pláne, hogy csak 56-ra alakultak így a dolgok. Az általános elégedetlenség az megvolt, a hatalom berkein belüli széthúzás is megvolt - de igazán Rákosi 56 nyarán történő teljes-végleges bukása után jött el az a pont, amikor a hatalmon belül egy szinte anarchikus, több erőközponttal bíró állapot jött létre.

Az meg, hogy pont egy egyetemi gyűlés volt az iniciátor - ez csak véletlen. Megjegyzem, maga a gyűlés sem jöhetett volna létre a tisztán sztálinista időszakban... De ha az ezek után elindult tömegtüntetésekre reagálva Gerőék értelmesen leültek volna tárgyalni - akkor el is csitult volna az egész. De nem, jöttek az erőszakos fellépések, a sortüzek - és kitört a forradalom.

 

Nagyon zavaros konteós gondolkodásra vall azt képzelni, hogy ezt maga a hatalom szervezte meg (mindvégig benne volt a pakliban az, hogy végül is, ha be is jönnek az orosz csapatok, addigra az összes komcsit idehaza agyoncsapják...) - és ezt mindennél jobban cáfolja az utána következő 35 év, amit teljesen determinált az, hogy Kádár és az MSZMP mindvégig rettegett a néptől, egy újabb forradalomtól, ezért félszemmel állandóan Moszkva tűrőképességét sasolva örökösen oldalaztak, próbáltak engedményeket tenni. Így nem viselkedik az, aki győztes, és minden az elképzelései szerint alakult...

Előzmény: Omar Khajjám (387102)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387104

Attól, hogy egy egyetem irányítása alapítványi felügyelet alá kerül - attól még a fenntartására az állam a diákonkénti normatívát ugyanúgy folyósítani fogja (ez törvényi előírás). Viszont az élethosszig tartó mandátummal kinevezett alapítványi kurátorok felett már elvileg semmiféle állami felügyelet sincs, az állam beleszólása megszűnt.

Azt pedig nem szabad alábecsülni, mekkora jelentőséggel jár, ha egy meghatározott kör teljes befolyást tud gyakorolni bizonyos felsőoktatási irányzatok felett. Teljes mértékben kiszoríthatók a szférából a "politikailag nem kívánatos elemek", és mivel nagyon sok értelmiséginek praktikusan ez az egész háttere, egzisztenciálisan is - így ezek ellehetetlenülnek, valószínűleg - ha meg akarnak élni, és abból, ami a hivatásuk - az ország elhagyására kényszerülnek, és ezzel meglepően gyorsan meg lehet szabadulni az összes ellenzéki hátterű értelmiségitől (egy nyilván például a mérnöki pályára nem igaz, de nem véletlenül nem is különösebben gyúrnak az ilyen jellegű egyetemek megkaparintására). De egy orvost már tök jól ki lehet így golyózni az országból...

Az aktuális kormányzat meg nagyon nehezen teheti meg, hogy ennek ellenálljon - gyakorlatilag egy eszköze lenne: nem finanszírozni az adott egyetemet, de ezt diszkriminatív módon nem teheti meg (simán perelne és nyerne az egyetem - ha az akkreditációs kritériumoknak megfelel, akkor jár a támogatás és pont) - ráadásul nyilván hatalmas sivalkodást is lehet csapni, hogy a "libsi kormány ki akarja nyírni a felsőoktatást" - pedig valójában a mostani akarja...

 

És akkor tegyük hozzá, hogy ez üzletnek sem utolsó - alapítványi formában minden korlát-beleszólás nélkül fel lehet futtatni a fizetős-tandíjas (nyilván főleg külföldieknek szóló) képzést, még ha ez a színvonal rovására is megy, ha az ár versenyképes, lesz elég diák. Az EU folyamatosan igen jelentős összegekkel támogatja a felsőoktatási fejlesztések projektjeit, campusok, infrastruktúra építését, de tárgyi eszköz beruházásokat is - ezek jelenleg éves szinten százmilliárdos nagyságrendű, van év, hogy a normatív magyar kormányzati támogatást meghaladó összegek - ezek elköltéséről ezek után állami kontroll nélkül kizárólag a felkent kuratóriumok dönthetnek, és ezzel folyamatosan biztosíthatnak évi százmilliárdos nagyságrendű megbízáshalmazt a haveri cégeknek - akkor is, ha esetleg  a NER ellenzékbe kerül.

 

 

Az egész egy lépés egy jól szervezett sakkjátszmában, aminek a célja az összes kulcspozíció elfoglalása, és egy olyan helyzet kialakítása, amiben már az sem számít, ha a NER-t leváltja a nép esetleg, és más kormányzatot nevez ki - akkor sem lehet a beágyazott, kialakított maffiától már soha többé megszabadulni, legalábbis a jogállami kereteket betartva aligha. Most azt látjuk, hogy úgy berendezkedik egy rezsim/kurzus, hogy a következő nagy forradalmi felfordulásig nem fogunk tőlük tudni szabadulni...

Előzmény: Tomsz85 (387093)
Omar Khajjám Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387103

"1956  ot az ávh szervezte meg (ami volt még belőle)"

 

Majdnem, kicsit feljebb kellett volna még menni, de jó oldalon keresgélsz.

Előzmény: zöldkomcsi: (387073)
Omar Khajjám Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387102

"Az 1956-os események abszolút tipikusan ezt példázták: valójában kvázi anarchikus állapotok között tört ki, amikor Rákosi bukását követően a Párt "meghasonlott", megszűnt az egységes és egyértelmű irányítása, az alárendelt erőszakszervezetek és azok vezetői egyszerűen nem tudták, mi a teendő"

 

Ez így egyszerűen nem igaz és a történtek meghamisítása.

Az tény, hogy Gerő hátrahúzódott és volt egyfajta kivárás, de nem volt semmiféle anarchia.

Az anarchia éppen akkor tört ki, amikor a felálló átmeneti kormány nem tudta megfékezni Budapesten a forradalmat, csak nagy nehezen okt. 30-ára csillapodtak le a kedélyek.

Előzmény: advocatusdiaboli (387078)
Omar Khajjám Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387101

Olyan is volt, Szegeden.

Előzmény: zöldkomcsi: (387072)
Future181 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387100

Na még egyszer:

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/hidrogenhajtas-vw-scania-teherszallitas-nemetorszag-zold_hidrogen-innovacio.722952.html

 

A VW szerint a teherszállításban minden túl drága és kidolgozatlan a hidrogén üzemanyagcellás technológiát illetően, ezért ők a Scaniával inkább az akkumulátorra teszik a tétjeiket.

Tomsz85 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387099

Lehetetlen egy ember vagy! Kitérsz és csűrsz csavarsz mismásolsz, de egyenes válaszra, az még véletlenül sem vagy képes. Egy nulla vagy! 

Előzmény: zöldkomcsi: (387096)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387098

1848 mindenkinek passzolt, majd Kossuth lelépet a állam kasszával

 

Világos, komolyabb történész berkekben tisztában vannak vele milyen kalandorság volt az a korabeli magyar emigráció.
A fejlődés egyébként nem állt meg, alig pár évvel később már vasúton lehet menni Aradig.

Előzmény: ,m,1710 (387097)
,m,1710 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387097

A 1956 "történészei" hehe

de te is érezted a hatásait a "vidámbarak formájába" lehetett téglát meg cementett lopni Ez sokmagyarnak a 1956.

de Europa történelem könyvébe örökre be van irva

 

a magyar történelmet hasraütéssel találták ki, attol függöt, hogy ki volt a goré

1848 mindenkinek passzolt, majd Kossuth lelépet a állam kasszával

 

Előzmény: zöldkomcsi: (387083)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 -1 0 387096

Nem tudom hány darab van, kicsit se érdekel ki regisztrálta ezt a nicket, az se, hogy fiú e vagy lány. (((-:

Előzmény: Tomsz85 (387094)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387095


Mitől lesz más az, hogy most egy egyetemet az állam által létrehozott alapítvány fogja fenntartani?

 

Írta valaki itt, ne függjön a kormánytól. Úgy gondolják, hogy a rendszer az nem változik, továbbra is tiszteli a magántulajdont, jogállam lesz, így tartják meg a hatalmat.

Előzmény: Tomsz85 (387093)
Tomsz85 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387094

Felejtsd el azt, hogy ti! Felhasználónevek vannak! Nekem ez az 1 db van! 

természetesen a kérdésre megint nem válaszolsz: Gondolom neked is telejen mindegy lenne az, ha egyik reggel arra kelnél, hogy kilakoltatnak, 150kg holmit elvihetsz magaddal, a házad, boltod, patikád természetesen marad, itt a pecsétes papír róla, neked meg családostól irány valami kijelölt kényszerlakóhely? 

Előzmény: zöldkomcsi: (387090)
Tomsz85 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387093

Na ezekről az egyetemi átszervezésekről érdekel a véleménye! Írhatsz hosszan is, el fogom olvasni! Vajon mi van mögötte? Azt nyilván én is tudom, hogy a totális kézi irányítás bevezetése zajlik már régóta, mindent a kormánynak, a Fidesznek és Viktornak alárendelni. 

Mitől lesz más az, hogy most egy egyetemet az állam által létrehozott alapítvány fogja fenntartani? Az egyetem fenntartása pénzbe kerül, eddig az állam tette. Most ki fogja? Most egy állami alapítványnak honnan lesz erre pénze?  Ha ugyanúgy az állam adja az alapítványnak, akkor ugyanaz, csak egyik zsebből átteszi a másikba. Az első átszervezett egyetemnél írtak olyat, hogy különböző állami cégek részvényeit bocsátották a rendelkezésükre, tehát elvileg onnan jöhet az osztalék. De a többinél erről szó nem volt. Az alapítvány jelöli ki a kuratórium tagjait, tehát nyilván a hatalomnak tetsző embereket, ez oké, ezt értem. Vagy egyszer csak jön egy tőkeemelés az alapítványban, és hogyhogynem Csányi fog beletenni pénzt mondjuk az új Agráregyetembe, és ezzel már neki lesz a legnagyobb részesedése, így az történik amit ő akar. 

Előzmény: advocatusdiaboli (387071)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387092

Igazabol az csak egy jelkepes hatalomatvetel volt. A polgarhaboruban dolt el, hogy tenyleg at tudjak venni a hatalmat.

 

Ott az dőlt el ami úgy látszik kötelező szakítópróba minden birodalomnak, a rómaiban is megvolt és az usa -nak is, volt ilyesmi bizáncban is. Az eu. ban nem, ezért ilyen amilyen. (egyelőre legalábbis)

Előzmény: Salvor2 (387091)
Salvor2 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387091

Igazabol az csak egy jelkepes hatalomatvetel volt. A polgarhaboruban dolt el, hogy tenyleg at tudjak venni a hatalmat.

 

Most megy a Duna tv-n a Csendes Don uj orosz tv-sorozat (gyerekkoromban a regit is lattam). Szepen bemutatja, hogy hanyszor valtozott a hatalom egy faluban, sot egyes emberek is nagyszor valtottak oldalt. Es mindket oldal gyilkolta a masikat (a legutobbi reszben az oreg hangadokat nyirtak ki a vorosok). De lassan, fokozatosan a vorosok kerekedtek felul. Ez mar tortenelmi szuksegszeruseg volt, a kevesek nem tudnak uralkodni a sokak folott, ha az utobbiaknak meg van a lehetoseguk, hogy valtoztassanak. Akkor meg volt.

Előzmény: Tomsz85 (387086)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387090

1944. volt a csúcs, fokozatosan erősödött ez és azután lecsengés 1956. ig. Ti tulajdonítatok túlzott jelentőséget annak, hogy kakastoll vagy vöröscsillag a dekoráció.

Előzmény: Tomsz85 (387088)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!