Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387105

Nem, belharcok voltak, frakciózások, eltűnt a "hivatalos irányvonal", közép-alsó szinten az államigazgatásban szó szerint teljes tanácstalanság volt. És 

 

Nem kellett itt semmit sem szervezni, igazándiból Sztálin halála, Nagy Imre akkori első miniszterelnöksége után voltaképpen akármikor kitörhetett volna, valójában pont az a pláne, hogy csak 56-ra alakultak így a dolgok. Az általános elégedetlenség az megvolt, a hatalom berkein belüli széthúzás is megvolt - de igazán Rákosi 56 nyarán történő teljes-végleges bukása után jött el az a pont, amikor a hatalmon belül egy szinte anarchikus, több erőközponttal bíró állapot jött létre.

Az meg, hogy pont egy egyetemi gyűlés volt az iniciátor - ez csak véletlen. Megjegyzem, maga a gyűlés sem jöhetett volna létre a tisztán sztálinista időszakban... De ha az ezek után elindult tömegtüntetésekre reagálva Gerőék értelmesen leültek volna tárgyalni - akkor el is csitult volna az egész. De nem, jöttek az erőszakos fellépések, a sortüzek - és kitört a forradalom.

 

Nagyon zavaros konteós gondolkodásra vall azt képzelni, hogy ezt maga a hatalom szervezte meg (mindvégig benne volt a pakliban az, hogy végül is, ha be is jönnek az orosz csapatok, addigra az összes komcsit idehaza agyoncsapják...) - és ezt mindennél jobban cáfolja az utána következő 35 év, amit teljesen determinált az, hogy Kádár és az MSZMP mindvégig rettegett a néptől, egy újabb forradalomtól, ezért félszemmel állandóan Moszkva tűrőképességét sasolva örökösen oldalaztak, próbáltak engedményeket tenni. Így nem viselkedik az, aki győztes, és minden az elképzelései szerint alakult...

Előzmény: Omar Khajjám (387102)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387104

Attól, hogy egy egyetem irányítása alapítványi felügyelet alá kerül - attól még a fenntartására az állam a diákonkénti normatívát ugyanúgy folyósítani fogja (ez törvényi előírás). Viszont az élethosszig tartó mandátummal kinevezett alapítványi kurátorok felett már elvileg semmiféle állami felügyelet sincs, az állam beleszólása megszűnt.

Azt pedig nem szabad alábecsülni, mekkora jelentőséggel jár, ha egy meghatározott kör teljes befolyást tud gyakorolni bizonyos felsőoktatási irányzatok felett. Teljes mértékben kiszoríthatók a szférából a "politikailag nem kívánatos elemek", és mivel nagyon sok értelmiséginek praktikusan ez az egész háttere, egzisztenciálisan is - így ezek ellehetetlenülnek, valószínűleg - ha meg akarnak élni, és abból, ami a hivatásuk - az ország elhagyására kényszerülnek, és ezzel meglepően gyorsan meg lehet szabadulni az összes ellenzéki hátterű értelmiségitől (egy nyilván például a mérnöki pályára nem igaz, de nem véletlenül nem is különösebben gyúrnak az ilyen jellegű egyetemek megkaparintására). De egy orvost már tök jól ki lehet így golyózni az országból...

Az aktuális kormányzat meg nagyon nehezen teheti meg, hogy ennek ellenálljon - gyakorlatilag egy eszköze lenne: nem finanszírozni az adott egyetemet, de ezt diszkriminatív módon nem teheti meg (simán perelne és nyerne az egyetem - ha az akkreditációs kritériumoknak megfelel, akkor jár a támogatás és pont) - ráadásul nyilván hatalmas sivalkodást is lehet csapni, hogy a "libsi kormány ki akarja nyírni a felsőoktatást" - pedig valójában a mostani akarja...

 

És akkor tegyük hozzá, hogy ez üzletnek sem utolsó - alapítványi formában minden korlát-beleszólás nélkül fel lehet futtatni a fizetős-tandíjas (nyilván főleg külföldieknek szóló) képzést, még ha ez a színvonal rovására is megy, ha az ár versenyképes, lesz elég diák. Az EU folyamatosan igen jelentős összegekkel támogatja a felsőoktatási fejlesztések projektjeit, campusok, infrastruktúra építését, de tárgyi eszköz beruházásokat is - ezek jelenleg éves szinten százmilliárdos nagyságrendű, van év, hogy a normatív magyar kormányzati támogatást meghaladó összegek - ezek elköltéséről ezek után állami kontroll nélkül kizárólag a felkent kuratóriumok dönthetnek, és ezzel folyamatosan biztosíthatnak évi százmilliárdos nagyságrendű megbízáshalmazt a haveri cégeknek - akkor is, ha esetleg  a NER ellenzékbe kerül.

 

 

Az egész egy lépés egy jól szervezett sakkjátszmában, aminek a célja az összes kulcspozíció elfoglalása, és egy olyan helyzet kialakítása, amiben már az sem számít, ha a NER-t leváltja a nép esetleg, és más kormányzatot nevez ki - akkor sem lehet a beágyazott, kialakított maffiától már soha többé megszabadulni, legalábbis a jogállami kereteket betartva aligha. Most azt látjuk, hogy úgy berendezkedik egy rezsim/kurzus, hogy a következő nagy forradalmi felfordulásig nem fogunk tőlük tudni szabadulni...

Előzmény: Tomsz85 (387093)
Omar Khajjám Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387103

"1956  ot az ávh szervezte meg (ami volt még belőle)"

 

Majdnem, kicsit feljebb kellett volna még menni, de jó oldalon keresgélsz.

Előzmény: zöldkomcsi: (387073)
Omar Khajjám Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387102

"Az 1956-os események abszolút tipikusan ezt példázták: valójában kvázi anarchikus állapotok között tört ki, amikor Rákosi bukását követően a Párt "meghasonlott", megszűnt az egységes és egyértelmű irányítása, az alárendelt erőszakszervezetek és azok vezetői egyszerűen nem tudták, mi a teendő"

 

Ez így egyszerűen nem igaz és a történtek meghamisítása.

Az tény, hogy Gerő hátrahúzódott és volt egyfajta kivárás, de nem volt semmiféle anarchia.

Az anarchia éppen akkor tört ki, amikor a felálló átmeneti kormány nem tudta megfékezni Budapesten a forradalmat, csak nagy nehezen okt. 30-ára csillapodtak le a kedélyek.

Előzmény: advocatusdiaboli (387078)
Omar Khajjám Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387101

Olyan is volt, Szegeden.

Előzmény: zöldkomcsi: (387072)
Future181 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387100

Na még egyszer:

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/hidrogenhajtas-vw-scania-teherszallitas-nemetorszag-zold_hidrogen-innovacio.722952.html

 

A VW szerint a teherszállításban minden túl drága és kidolgozatlan a hidrogén üzemanyagcellás technológiát illetően, ezért ők a Scaniával inkább az akkumulátorra teszik a tétjeiket.

Tomsz85 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387099

Lehetetlen egy ember vagy! Kitérsz és csűrsz csavarsz mismásolsz, de egyenes válaszra, az még véletlenül sem vagy képes. Egy nulla vagy! 

Előzmény: zöldkomcsi: (387096)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387098

1848 mindenkinek passzolt, majd Kossuth lelépet a állam kasszával

 

Világos, komolyabb történész berkekben tisztában vannak vele milyen kalandorság volt az a korabeli magyar emigráció.
A fejlődés egyébként nem állt meg, alig pár évvel később már vasúton lehet menni Aradig.

Előzmény: ,m,1710 (387097)
,m,1710 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387097

A 1956 "történészei" hehe

de te is érezted a hatásait a "vidámbarak formájába" lehetett téglát meg cementett lopni Ez sokmagyarnak a 1956.

de Europa történelem könyvébe örökre be van irva

 

a magyar történelmet hasraütéssel találták ki, attol függöt, hogy ki volt a goré

1848 mindenkinek passzolt, majd Kossuth lelépet a állam kasszával

 

Előzmény: zöldkomcsi: (387083)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 -1 0 387096

Nem tudom hány darab van, kicsit se érdekel ki regisztrálta ezt a nicket, az se, hogy fiú e vagy lány. (((-:

Előzmény: Tomsz85 (387094)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387095


Mitől lesz más az, hogy most egy egyetemet az állam által létrehozott alapítvány fogja fenntartani?

 

Írta valaki itt, ne függjön a kormánytól. Úgy gondolják, hogy a rendszer az nem változik, továbbra is tiszteli a magántulajdont, jogállam lesz, így tartják meg a hatalmat.

Előzmény: Tomsz85 (387093)
Tomsz85 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387094

Felejtsd el azt, hogy ti! Felhasználónevek vannak! Nekem ez az 1 db van! 

természetesen a kérdésre megint nem válaszolsz: Gondolom neked is telejen mindegy lenne az, ha egyik reggel arra kelnél, hogy kilakoltatnak, 150kg holmit elvihetsz magaddal, a házad, boltod, patikád természetesen marad, itt a pecsétes papír róla, neked meg családostól irány valami kijelölt kényszerlakóhely? 

Előzmény: zöldkomcsi: (387090)
Tomsz85 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387093

Na ezekről az egyetemi átszervezésekről érdekel a véleménye! Írhatsz hosszan is, el fogom olvasni! Vajon mi van mögötte? Azt nyilván én is tudom, hogy a totális kézi irányítás bevezetése zajlik már régóta, mindent a kormánynak, a Fidesznek és Viktornak alárendelni. 

Mitől lesz más az, hogy most egy egyetemet az állam által létrehozott alapítvány fogja fenntartani? Az egyetem fenntartása pénzbe kerül, eddig az állam tette. Most ki fogja? Most egy állami alapítványnak honnan lesz erre pénze?  Ha ugyanúgy az állam adja az alapítványnak, akkor ugyanaz, csak egyik zsebből átteszi a másikba. Az első átszervezett egyetemnél írtak olyat, hogy különböző állami cégek részvényeit bocsátották a rendelkezésükre, tehát elvileg onnan jöhet az osztalék. De a többinél erről szó nem volt. Az alapítvány jelöli ki a kuratórium tagjait, tehát nyilván a hatalomnak tetsző embereket, ez oké, ezt értem. Vagy egyszer csak jön egy tőkeemelés az alapítványban, és hogyhogynem Csányi fog beletenni pénzt mondjuk az új Agráregyetembe, és ezzel már neki lesz a legnagyobb részesedése, így az történik amit ő akar. 

Előzmény: advocatusdiaboli (387071)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387092

Igazabol az csak egy jelkepes hatalomatvetel volt. A polgarhaboruban dolt el, hogy tenyleg at tudjak venni a hatalmat.

 

Ott az dőlt el ami úgy látszik kötelező szakítópróba minden birodalomnak, a rómaiban is megvolt és az usa -nak is, volt ilyesmi bizáncban is. Az eu. ban nem, ezért ilyen amilyen. (egyelőre legalábbis)

Előzmény: Salvor2 (387091)
Salvor2 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387091

Igazabol az csak egy jelkepes hatalomatvetel volt. A polgarhaboruban dolt el, hogy tenyleg at tudjak venni a hatalmat.

 

Most megy a Duna tv-n a Csendes Don uj orosz tv-sorozat (gyerekkoromban a regit is lattam). Szepen bemutatja, hogy hanyszor valtozott a hatalom egy faluban, sot egyes emberek is nagyszor valtottak oldalt. Es mindket oldal gyilkolta a masikat (a legutobbi reszben az oreg hangadokat nyirtak ki a vorosok). De lassan, fokozatosan a vorosok kerekedtek felul. Ez mar tortenelmi szuksegszeruseg volt, a kevesek nem tudnak uralkodni a sokak folott, ha az utobbiaknak meg van a lehetoseguk, hogy valtoztassanak. Akkor meg volt.

Előzmény: Tomsz85 (387086)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387090

1944. volt a csúcs, fokozatosan erősödött ez és azután lecsengés 1956. ig. Ti tulajdonítatok túlzott jelentőséget annak, hogy kakastoll vagy vöröscsillag a dekoráció.

Előzmény: Tomsz85 (387088)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387089

Igen, de csak azért lehetett sikeres mert volt már munkásosztály és liberális értelmiség is.

(...egyébkén amoda meg 50 évig Hoover FBI igazgatóval a maffia volt a tényleges hatalom pedig hivatalosan nem létezett. )

Előzmény: Tomsz85 (387086)
Tomsz85 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387088

Amiket te írogatsz rendre, na azok a rettentő nagy túlzások. 

Gondolom neked is telejen mindegy lenne az, ha egyik reggel arra kelnél, hogy kilakoltatnak, 150kg holmit elvihetsz magaddal, a házad, boltod, patikád természetesen marad, itt a pecsétes papír róla, neked meg családostól irány valami kijelölt kényszerlakóhely. 

 

Előzmény: zöldkomcsi: (387084)
Salvor2 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387087

Iden januarban a tajvani export 43%-a ment Kinaba. Legalabb 15 eve megjosoltam itt, hogy idovel a tajvani gazdasagi es uzleti korok fogjak szorgalmazni az egyesulest az anyaorszaggal, mert gazdasagi szempontbol letkerdes lesz szamukra, olyan meghatarozo lesz szamukra gazdasagilag az anyaorszag sulya.

Tomsz85 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387086

A töritanáromat idézve: a NOSZF egy kis kommunista puccs volt. Mondjuk kicsinek nem volt kicsi, az eredménye semmiképpen, hisz egy kontinensnyi országban vették át teljeskörű a hatalmat évtizedekre. 

Előzmény: advocatusdiaboli (387078)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387085

akarmi is tortenik az orszagban.

 

na...na....na....na....! .... (-:

Előzmény: Salvor2 (387076)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387084

Forradalom valójában mindig akkor tör ki, amikor egy nagyon elnyomó rezsim átmenetileg meggyengül.

 

Amikor a társadalom már megváltozott valójában és már csak bele kell rúgni egyet. Na de 56 a rendszerváltást zárta le ami 1920.-ban kezdődött, annak semmi jelentősége, hogy közben vöröscsillagra cserélték a kakastollat, svábra a zsidót, kulákra a kommunistát, elvtársakra kegyelmeséket. Azt a klerikális elnyomó rendszert hiába cserélték kommunistára, a lassú víz csak mosta a partot továbbra is. (a csúcsán érdekes, nemzeti kormány idegenrendészetre és határok betolakodók elleni megvédésére alapozta a népszerűségét, azért tehette mert a fiatalság jelentős része akkor se tartózkodott az ország területén)

A kádár csak afféle restauráció volt mint a francia után a feudális rend esetén is. Az semmi az a 20 év ami volt még utána. a fejlődésre írogatom szorgalmasan, hogy az az olajkorszak kellős közepe, ide ennyi jutott belőle. 56 után 10 évvel:

 

 

 

Csak a túlzásaitokat szoktam kifogásolni. (-:

Előzmény: advocatusdiaboli (387078)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387083

De igen, történészek így tudják. Konkrétumokat nem, az is igaz, az se derült ki máig se a rádióhoz ki küldött fegyvereket azzal a mentőautóval. De hát ez mindég így szokott lenni, az se tiszta máig se, kik hozatták fel párizsba azt a hulligán társaságot akik szétverték a bastille-t és ki intézte, hogy csak 21 katona védje)

Forradalom nélkül egyébként később Kubában is ez történt, ott sikerült megkérni Cstro elvtársat, hogy ne a terepjárójából irányítsa az országot, hanem egy minisztertanács lett a hatalom gyakorlata mint a többi szocialista országban.

A szovjet bevonulásra volt e szükség az csak a  vitatott, lett volt görög típusú polgárháború vagy tudott volna a nélkül is stabilizálódni valami. 

(na de most nincsen itt a Vöröshadsereg, lehet megmutatni, hogy kell csinálni ((((-: )

Előzmény: ,m,1710 (387079)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.09 -1 0 387082


Vagy akár mondhatjuk hívőjére, mert az egész nagyon hasonlóan működik a valláshoz. Nem kell X Y-nak fizetést kapnia se Orbántól, se Sorostól, se Gyurcsánytól, elég ha ebben és nem a másik eszmében hisz, és azzal hogy őt nyomták be egy demokratikus, választói ellenőrzés alatt nem álló szervezet élére, máris szerzett az eszme egy hídfőállást

 

Nem látom az eszméket. Pedig tudhatnák ezek is most, hogy egypártrendszert a nélkül nem lehet működtetni.

Előzmény: padisah (387080)
padisah Creative Commons License 2021.02.09 0 1 387081

ez az egész játszma leginkább a sajtó esetében jön elő

 

adott egy média: netes hírportál, tévé, napilap etc, hozzáféréssel a közönséghez

kik fogják és milyen elvek szerint ezt a médiát működtetni?

 

1) nincs felette demokratikus kontrol

Elméletileg piaci kontrol lehetne, de gyakorlatilag ahogy az index esetén is látható volt, egy veszteséges médiát is simán meg lehet úgy támogatni kívülről, vagy csődökkel és feltőkésítésekkel az eszmeiségét továbbvinni, hogy a fizető hallgatóság nélkül is megy a dolog

 

2) akik működtetik nem konkrétan alkalmazottai az ideológiának, hanem betért hívők, akik akár a saját anyagi helyzetük rovására is folytatják a műsort, a pénz leginkább arra kell, hogy ne kelljen elkullogniuk rendes állás után, hanem folytatni lehessen a propaganda terjesztését

 

3) a nyugati demokráciát tulajdonképpen nem a politikus irányítja

a politikus nem vezeti a társadalmat (ha megpróbálja rögtön populista geci lesz belőle) hanem követi, mint a Mutti, aki mindig zseniálisan megérezte merre fordul a közvélemény, és gyorsan odaállt mintha vezetné a tömeget

 

A közvéleményt az újságíró, a média vezeti és irányítja. Aki aztán egyébként egy kibic, semmi felelőssége nincsen, és le sem váltható. Attól hogy X média ostobaságokat szajkózótt, azt egy politikus megvalósította (a köz egyetértésével) az X médiát nem fogják se bezárni, de még a közönsége sem fogják elhagyni, legfeljebb a megvalósító politikus bukik meg, és jöhet a helyére új

 

sajnos az a klasszikus, és 'becsületes' újságírás, akinek a hite legfeljebb az objektivitásról és az újságírói szakma becsületéről szólt, az mára kihalt, vagy elnyomják a hangját a propagandisták, akik szó szerint veszik a 'véleményformáló értelmiségi' szerepét

Előzmény: padisah (387080)
padisah Creative Commons License 2021.02.09 0 1 387080

érdekes, hogy ugyanez a rendszer, amikor hivatalosan nem a megválasztott kormánytól függ egy állami finanszírozású szervezet működése, azt a demokrácia fellegvárának, meg a fékek és ellensúlyok rendszerének nevezik - persze csak balról -, egész addig amíg a vezetését a baloldal így vagy úgy le tudta cserélni a saját híveire.

 

Vagy akár mondhatjuk hívőjére, mert az egész nagyon hasonlóan működik a valláshoz. Nem kell X Y-nak fizetést kapnia se Orbántól, se Sorostól, se Gyurcsánytól, elég ha ebben és nem a másik eszmében hisz, és azzal hogy őt nyomták be egy demokratikus, választói ellenőrzés alatt nem álló szervezet élére, máris szerzett az eszme egy hídfőállást

 

nekem ez az egész jogállamiság duma bűzlik

ebből a fenti mintára önjáró szervezetek sokasága jön létre, amelyek felett nincs demokratikus kontroll, a vezetőjét sem lehet lecserélni, magát a szervezetet sem lehet megszüntetni, vagy eliminálni az odacsorgó közpénzeket

 

ebből hízik óriásira a bürokrácia, ebből lesz a deep state, ami mindenféle értelemben kivezet a demokrácia definíciójából, és átvezet a kommunizmusba (= a bürokrácia nyílt és erőszakos diktatúrája)

Előzmény: Salvor2 (387076)
,m,1710 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387079

 

1956ot a ávh szervezte

 

Te zkhomchi (meg sok mások) te egy agyamosott tudatlan khomchi vagy

a agyonhazudozott kiforgatott 1956 történelemröl

 

azt a "gyöztesek"  gyártották és két három elpuhult generációnak adták be sikerrel.

 

a átlag magyar a hátaközepére sem kivánja, neki 1848 jobban fexik

 de a elsö szög volt a kommunizmus összeomlásának

csak akkor még nem tudták, a "vidámbarakot " is 56 nak köszönheték a "élvezöik"

Előzmény: zöldkomcsi: (387073)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.02.09 0 1 387078

Forradalom valójában mindig akkor tör ki, amikor egy nagyon elnyomó rezsim átmenetileg meggyengül. Az 1956-os események abszolút tipikusan ezt példázták: valójában kvázi anarchikus állapotok között tört ki, amikor Rákosi bukását követően a Párt "meghasonlott", megszűnt az egységes és egyértelmű irányítása, az alárendelt erőszakszervezetek és azok vezetői egyszerűen nem tudták, mi a teendő, kihez-mihez kell igazodni, "ki a barát, ki az ellenség", nem kaptak utasításokat sem, ehelyett az elvileg vezető testületek egymással civakodtak.

És közben a háttérben ott volt egy frusztrált, megfélemlített, nyomorgó társadalom, aminek végletesen elege volt az egészből. No ilyenkor elég egy szikra, ahogy a Nagy Francia Forradalom is pont ilyen sablonra működött.

 

Ezzel szemben például a NOSZF valójában nem volt forradalom, tök sima lokális puccs volt.

Előzmény: zöldkomcsi: (387073)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387077

Miért gondolod, hogy nem értik meg? Hogyne értenék meg...

 

Nem ez a gond, hanem az, hogy nagyon korlátozott, amit tenni tudnak, és ahogy írtam: ez is komoly személyes kockázatokkal járhat.

 

Ezért hivatkoztam az SZFE ügyére - ha így áll hozzá mindenhez a kormányzat, akkor keresztül tudja úgyis erőltetni az akaratát mindenképpen. Ha a nem együttműködő egyetemet egyszerűen megszüntetik, még hallgatók addigi tanulmányait is készek odadobni a szemétdombra - akkor mit tudsz tenni??

Előzmény: Salvor2 (387076)
Salvor2 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 387076

A kancellar egy komisszar, nem az egyetem erdekeit kepviseli, hanem a Partet. Ezt mindenki megertette mara.

 

Amit furcsanak tartok az az, hogy meg a professzori tanacsban sem ertik meg az emberek, hogy az alapitvanyi mukodesre valo atteres, meg magasabb szintre emeli a partiranyitast. A kancellart le tudna valtani egy kesobbi kormany, de ha az egyetemi kuratorium a Part (=fidesz) kezeben van, akkor az ott is marad, lehetne barmilyen kormany. A hvg cikk ezt ugy fogalmazta meg, hogy az alapitvanyi rendszerre attert egyetemeket Orban szemelyesen fogja iranyitani elete vegeig, akarmi is tortenik az orszagban.

Előzmény: raider (387069)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!