Keresés

Részletes keresés

XNC Creative Commons License 2025.07.09 0 0 11

"Win95-öt meg senki sem akar felrakni egy 486-ra..."

--

Pedig én is megcsináltam....  :)

SBob Creative Commons License 2005.03.14 0 0 10
megjegyzem a DOS-os játékokat senki se akarja Win95 alatt futtatni... Win95-öt meg senki sem akar felrakni egy 486-ra... mert mindkét állítás értelmetlen és óriási marhaság...
Előzmény: bokor2828 (9)
bokor2828 Creative Commons License 2004.08.25 0 0 9

M62-263 hozzászólására:

Nem kis munkával de annál olcsóbban összeraktam újra a 486-ost már egyszer (annak idején másfél évig nyomattam rajta 40MHz-n).

Többé nem fogom, ugyanis mentettem belőle minden értéket (fél marok jumper)

az IC-ket szétégettem gázlángon (nem érdemes lakásban, mert baromi büdös)

a többit meg szétkalapáltam.

Szörnyű érzés volt 1,8 GHz után visszatérni win95höz. Még az mp3-mat se vitte.

Aki szidja az xp-t, hogy mennyire pocsék, azt odaültetném egy ilyen gép elé, küzdjön csak.

üdv. B28

u.i: akinek kellenek jumperek, szóljon csak... :)

Baxter Creative Commons License 2004.05.27 0 0 8
ugyan régi a hozzászólás, de hátha aktuális még... szóval részlet a dosbox manjából, mert ugye mant olvasni jó és hasznos:

MOUNT [-t type] [-size size] driveletter sourcedirectory [-aspi]
[-ioctl] [-usecd number] [-label drivelabel]

MOUNT -cd

Program to mount local directories as drives inside dosbox.

driveletter
The driveletter inside dosbox (eg. C).

sourcedirectory
The local directory you want to have inside dosbox.

-t type
Type of the mounted directory. Supported are: dir (stan-
dard), floppy, cdrom.

-size drivesize
Sets the size of the drive.

-label drivelabel
Sets the name of the drive to drivelabel. Needed on some
systems if the cd label isn’t read correctly. Useful when
a program can’t find its cdrom.

-aspi Forces to use the aspi layer. Only valid if mounting a
cdrom under Windows systems with an ASPI-Layer.

-ioctl Forces to use ioctl commands. Only valid if mounting a
cdrom under windows which support them (Win2000/XP/NT).

-usecd number
Forces to use SDL cdrom support for drive number. Number
can be found by -cd. Valid on all systems.

-cd Displays all detected cdrom drives and their numbers. Use
with -usecd.

Example:

To mount your /home/dos/dosgames directory as C drive in dosbox:
mount c /home/dos/dosgames

Előzmény: ximo (4)
ZöPö Creative Commons License 2004.04.14 0 0 7
Ha nem használsz NTFS-t, akkor megoldás, ha DOS-os programhoz floppyról (esetleg megfelelő CD-ről) bootolsz. Nem játékhoz találtam ki, valaki egy régi könyvelőprogramot akart használni, azóta is hálálkodik az egyszerű megoldásért.
Előzmény: tcs (-)
M62-263 Creative Commons License 2004.04.13 0 0 6
Szerintem nem érdemes ilyenekkel szenvedni. Pár ezer forintnyi ráfordítással össze lehet rakni egy 486-ost. Azon minden régiség fut.
vpe Creative Commons License 2004.03.26 0 0 5
nekem van princeOP 1, 2
Előzmény: FARI (2)
ximo Creative Commons License 2004.03.22 0 0 4
Sziasztok!

Letöltöttem a DOSBOX –ot, hogy elindítsam a MOONSTONE nevezetű régi játékot. Csak sajnos nem tudom kezelni a programot.L (Nem tudok belépni a „c” meghajtóba ezzel a parancsal „c:” Mert vmilyen „z” nevezetű meghajtóba vagyok ; Nem tudom beütni ezt a jelet „\” ,szerintem azért mert nem érzékeli a program az ALT GR gombot. Stb.) Szóval fingom sincs hogy hogyan kell kezelni. AZT SZERETNÉM KÉRNI, HOGYHA VKI LE TUDNÁ ÍRNI, HOGY HOGYAN KELL HASZNÁLNI A DOSBOXOT AKKOR NAGYON BOLDOG LENNÉK!!

agybaj Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3
Üdv!

Félig-meddig ide tartozó problémám van:
Hogy a manóba' lehet működésre bírni a Worms Armageddont Windows XP alatt? A menü -ott is vannak graf. hibák 1ébként- után ugyanis szétfagy az egész.
(Anno kerestem hozzá vmi. patchet, de nem találtam)

FARI Creative Commons License 2004.01.26 0 0 2
Sziasztok! Azután érdeklődnék, hogy meg tudjátok-e mondani, hogy a régi XT-s játékokhoz hogyan lehetne hozzájutni (pl. Princes 1-2, Pacmans, Pipelline, stb.) Köszi.
bokor2828 Creative Commons License 2004.01.19 0 0 1
Sziasztok.

Hasonló problémáim nekem is vannak.
Már vagy fél éve XP-t használok és meg se próbáltam a régi dolgokat.
Win98alatt semmi se akart menni.

Viszont most meglepődve tapasztaltam, hogy nagyon sok program jól fut XP alatt, ami win98tól meghalt.
Dűne2, Prince1, Prince 2, Battlechess.

Kisebb gondok vannak, főleg a hanggal, de legalább mennek!

Tim the Enchanter Creative Commons License 2004.01.17 0 0 0
Az általad összefoglalt problémák kikerülésére a legegyszerűbb megoldás valamilyen x86-emulátor használata. Ajánlom a dos-os játékokra kihegyezett dosbox nevű programot, open source, tehát 0 forintot kell fizetni érte. :)
Előzmény: tcs (-)
tcs Creative Commons License 2004.01.16 0 0 topiknyitó
Sokan vannak, akiknek még vannak a régi DOS-os játékok, floppikon, CD-ken elfekvőben. Nosztalgiából (vagy a felcseperedett gyerekének) néha az ember elővesz ezekből, és meglepve tapasztalhatja, hogy az újabb gépeken, alaplapokon ezek már nem működnek. Sokféle oka lehet ennek, és ebben a topic-ban szeretnék választ kapni:
A) Ki milyen - zseniális, szivetmelengető, stb. - HW változtatásokat ismer az alaplapok generációin át, amelyek ilyen a működésképtelenségeket okoznak?
B) Tud-e valaki megoldásokat a különböző gixerek kiküszöbölésére?

Az egyik legújabb tapasztalatom (nem tudom más is találkozott-e vele?), hogy vannak olyan alaplapok (BIOS-ok?) amelyek már nem ismerik a sima DOS alatt az UMB-t, illetve ebből következően az EMS szimulációt se. Mivel sok régi játéknak a 640KB-ból kell vagy 570KB, a megoldás a rezidens programok (pl. egér) UMB-be való helyezése lenne(és persze a HMA használata, ami most azért még működik). Mi ilyenkor a megoldás?

Egy régebbi probléma a procik megnövekedett sebessége. Ez bizonyos régi játékoknál, amelyeket Turbo Pascal-ban írtak meg, úgy jelentkezik, hogy a program induláskor hibajelzéssel leáll (a hiba oka 0-val való osztás). Ez közismert a Pascal-osoknak: a CRT programegység hibája, és patch-ek vannak ennek a javítására. Ők csak újrafordítják a programot a patch-elt CRT-vel, és minden rendben. De egy kész játék már le van fordítva, arra nincs patch! Vagy tud valaki arról, hogy van olyan progi, ami megkeresi a lefordított programban a hibás kódot és patch-eli? (persze a Turbo Pascal régebbi változataira is).

Szintén sebességi probléma, hogy sok régi játék az időzítéseket fix programciklusokkal végzi, és egyes játékok kezelhetetlenül felgyorsulnak. Feltaláltak-e már erre valamiféle "virtuális processzorlassító"-t? (Nem a Windows-ra gondolok)

A fenti gondok mellett eltörpül az a dolog, hogy némely régi játékot elbír egy NT alapú Windows (én W2K-t használok), másokat (Windows-ost is) csak a W98 bírja, és vannak olyanok amikhez DOS6.22-t kell BOOT-olni.

Megkérek mindenkit, hogy megoldásként ne a játékok ívjavítását javasolja (azaz a széles ívben elhajítás), hanem építő jellegű tanácsokat várnék. Véleményem szerint a régi játékok kultúrális értékek (szellemi alkotások) melyeket nem elfelejteni kell. Csak példaként említem, hogy a barokk kor zseniális zeneszerzőjének J.S. Bach szerzeményeinek csak töredéke maradt fent (mintegy 1080 mű), mivel a halála utáni stílusváltozás következtében a félrehányt kották nagy része elkallódott. Gondolom ma sem örülne mindenki annak, hogy évtizedek múlva pl. a Beatles-nek már csak 5-10 száma (és nem is a legjobb) lenne megtalálható. Valamikor a játékokkal is így leszünk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!