Keresés

Részletes keresés

pagrus Creative Commons License 21 órája 0 0 41321

Gyógyulást!
Támogatás a szemnek: astaxanthin, rezveratrol, szedem mióta a jobb szemem elkezdett romlani, 70%-os volt a legutóbbi sportorvosin.

íjászként még nem annyira veszélyes, de pont a domináns szemem, amivel célzok. De hát 70+ korosztályban előfordul.

Előzmény: ruzsa janos (41312)
rferi Creative Commons License 29 órája 0 0 41320

Ez szerencsés, tudom, anyámon is mindkét szemét műteni kellett.

Csak az nem szerencsés, hogy egyik baj szüli a másikat.

Előzmény: novakl (41319)
novakl Creative Commons License 29 órája 0 0 41319

Szerencsére a szürkehályog jól gyógyítható és egészen idős korban is végeznek olyan műtétet.

Előzmény: rferi (41315)
novakl Creative Commons License 1 napja 0 0 41318

Jobbulást kívánok úgyszintén!

halmos ferenc Creative Commons License 1 napja 0 0 41317

Drukkolok Neked, hogy sikerüljön a beavatkozás !!! 

mrobes Creative Commons License 1 napja 0 0 41316

Jobbulást!

(Amúgy pont ma dobott be a Youtube egy videót Agárdi Szilviától, aki elmesélte, hogy pont így veszítette el a látását. Korábban nem is hallottam erről.)

rferi Creative Commons License 1 napja 0 0 41315

Jobbulást kívánok!

(és asszem el kell mondjam, hogy sajnos egy ilyen műtét után pár évvel _statisztikailag_ elég nagy százalékban ki is szokott alakulni szürkehályog is.)

m_balint Creative Commons License 1 napja 0 0 41314

Ez úton is jobbulást kívánok!

Én mondjuk már tegnap meghallgathattam a történetet (kicsit több részlettel, de szemléltető ábrák nélkül), de sose árt, ha egy szerencsétlenül járt bajtárs figyelmezteti a többieket egy előre nem látható veszélyre.

lesi fotós1 Creative Commons License 1 napja 0 0 41313

Uhhh.Ez durva! Köszönet,hogy megosztottad! Vagyunk páran,akiket érinthet a dolog....Jobbulást kívánok! 

ruzsa janos Creative Commons License 2 napja 0 2 41312

Beszámoló a mikroszkóp másik oldaláról (kicsit horror)

Általában az okulár felől szoktunk belenézni, de ezen a héten volt szerencsém a másik oldalhoz. Az életkorotok alapján lehet, hogy nem haszontalan, amit leírok.

A szemészeten a szemet általában először réslámpával vizsgálják. Ez tulajdonképpen egy sztereomikroszkóp, kb 100 mm munkatávolsággal, aminek a két sugármenete közé beépítenek egy elforgatható fényforrást, a tulajdonképpeni réslámpát, aminek a fókusza, az iránya és a fénynyaláb mérete egyránt változtatható. Tartozik még hozzá egy keret, hogy a páciens a megfelelő helyen tartsa a szemét.

Ezzel alapból csak a külső részek vizsgálhatók, szaruhártya, csarnok, pupilla, úgy, hogy a fényforrás megfelelően állítják hozzá.
A szemünk összesített törésmutatója kb 60 dioptria, nyugalmi állapotban a végtelenben lévő képet vetíti a retinára, vagyis ha belenéznél, és lenne benne fény, végtelenre akkomodált szemmel látnád a retinát. Szemfenékvizsgálathoz a réslámpát kiegészítik egy 90 dioptriás (!), ún. Volk lencsével (egy eredeti az 500 USD, egy kínai 100 USD), amit a vizsgálatot végző a kezében (!) tart a szemed elé, kb 10 mm-re. Ez a szembe beengedi a réslámpa fényét, illetve a kijövő fényt kb 10-15 mm-re a lencse elé vetíti – ekkor már ezt a képet fogja nézni az operátor a sztereomikroszkóppal.

Egy hete este az utcán egy félkör alakú bevillanást láttam balról. Majd még néhányszor. Azt hittem, az utcai lámpa csillog a szemüveg élén. Bementem, megmostam. Újra bevillant. Azt hittem, felületi szennyeződés. Megnézettem a fiammal. Nem volt rajta semmi. Csukott szemmel is bevillant. A feleségem ekkor azonnal öltözni kezdett, irány az ügyelet – valószínűleg retinaszakadás.
Megvizsgáltak (réslámpával). „Csak” üvegtest-leválás, de azért 3 hét múlva kontroll.
Magyarázat: a korral az üvegtest „összemegy”, az őt körülvevő ún. hátsó hártya elválik a retinától. Amikor leválik, megrángatja a retinát, mi ezt a mechanikus ingert felvillanásként észleljük. Ha szerencsénk van, utána az elvált üvegtesttel ugyanolyan jól látunk. Mert ha nem, akkor egy adott ponton nem a határhártya enged, hanem a retina, és egy patkó alakú beszakadás jön létre. Ha ez alá bemegy a folyadék, akkor nagy felületen válik le a retina, és akkor megvakul a páciens.
Két napra rá, vezetés közben mintha egy fátyolt, vagy füstöt láttam volna a bal szememen. Chatgpt-t kérdeztem (nem röhög: a dugóban araszoltam). Válasz: majdnem biztosan retinaszakadás, azonnal szemészet. 2 óra múlva elvégzett 3 vizsgálat alapján: három helyen szakadt be a retinám.

A kezelés (azonnali): az említett vizsgálati rendszer kiegészül egy dichroikus tükörrel bevetített lézerforrással, majd az orvos több sorban körbeégeti a beszakadást. Egy impulzus kb 100 msec és 150 mW. Segédlézerrel céloz, majd a zöld lézerrel lő. Ebből kaptam 150 darabot. Tartott úgy 5-6 percig. Nem egy Pepsi-érzés. Úgy az ötödiknél szeretnél belerúgni. Két nap múlva kontrol, majd újabb 100 belövés. A dolognak még nincs vége, kb 2 hét, míg kiderül, hogy mi lett.

Szóval kedveseim, mivel nektek is fontos a kétszemes látás, ha ilyen tünetetek van, irány a szemészet.

Egy kis statisztika: 60 év fölött az emberek kb 60%-ának lesz üvegtest-leválása, ennek pedig a 10-15 %-a jár retina szakadással, szóval úgy minden 15-dik emberszámíthat erre. Mi itt vagyunk úgy 10-15-en, szóval statisztikailag én már elvittem a balhét 😊

Fotók innen:

https://www.goldingmaudeyecare.co.uk/understanding-retinal-detachment-a-case-study-from-our-practice/

https://timothyjackson.london/patients/retinal-holes-and-tears/

https://www.youtube.com/watch?v=AchZQ2tDcno

Retinal Tear Laser Surgery - COMPLETE GUIDE

https://www.youtube.com/watch?v=2lMCe6MWzVY&t=12s

novakl Creative Commons License 2 napja 0 0 41311

Ha az UV kikapcsolása után is világít, akkor azt foszforeszcenciának hívják.

Előzmény: pmate955 (41307)
jalpar Creative Commons License 2 napja 0 0 41310

"RMS menet"

Valóban. Öregszem, ez van.

"hajlamos a delaminációra,"

Erre azért láttam már példát.

"jó Axio gépekhez"

Ezt kiszúrtam, mondtam, hogy ezt benézte.

Előzmény: m_balint (41309)
m_balint Creative Commons License 2 napja 0 0 41309

RMS menet, hajlamos a delaminációra, jó Axio gépekhez - nem is értem hogy nem szúrtad ki ezeket :)

Előzmény: jalpar (41308)
jalpar Creative Commons License 2 napja 0 0 41308

Konkétan mire gondolsz?

Előzmény: m_balint (41305)
pmate955 Creative Commons License 2 napja 0 5 41307

A LED lámpa búrájából készült diffúzor kiváló a buborékokon kívül bármihez. Aragonit Spanyolországból. Macro objektív, kb. 20mm széles látómezővel.

UV-ra egész érzékeny, miután megszűnik a gerjesztés, még fluoreszkál egy másodpercig.

pmate955 Creative Commons License 2 napja 0 0 41306

Köszi! :)

Előzmény: lesi fotós (41301)
m_balint Creative Commons License 3 napja 0 0 41305

Azért van még azon kívül is téves info a leírásban.

Előzmény: jalpar (41297)
novakl Creative Commons License 3 napja 0 1 41304

Ezek szerint bibircsesbogár lárva.

novakl Creative Commons License 3 napja 0 0 41303

Ügyes, ez nagyon hasonlít.

lesi fotós Creative Commons License 3 napja 0 0 41302
lesi fotós Creative Commons License 3 napja 0 3 41301
Előzmény: lesi fotós (41300)
lesi fotós Creative Commons License 3 napja 0 0 41300

lentebb adtam egy linket,ami -most látom!- nem működik.A Google képkeresőbe tedd bele a képet.Ontja a hasonló képeket. :-) Egy kicsit több részlet sokat segíthetne a hasonló fajok közül kiválasztani. 

Előzmény: novakl (41296)
novakl Creative Commons License 3 napja 0 0 41299

Remélem legalábbis...

Előzmény: jalpar (41297)
rferi Creative Commons License 3 napja 0 1 41298

Van olyan topik, hogy Rovarok, bogarak, pókok

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9126953

Előzmény: m_balint (41292)
jalpar Creative Commons License 3 napja 0 0 41297

"Én nem használok sokat mesterséges inteligenciát, szóval lehet hogy tévúton járok, de nem az szokott így féligazságokból hetet-havat összehordani?"

De, egyértelműen a ChatGPT vagy a Gemini műve. A szövegből az is látszik, hogy a képeket mutatta meg neki a fickó, meg az is, hogy a gép angolul gondolkozik, angolban szokásos kifejezések vannak benne (pl. "munkalova" - ilyen szó szerintem nincs is a magyarban); meg az egész szöveg stílusa olyan dedós. Ez angolban elfogadott, sőt szokásos, magyarban furán hat.

De én nem lennék túl szigorú a szöveggel. Azt benézte, hogy ez nem Zeiss West, hanem NDK-s, de különben szerintem rendben van a leírás.

Az eladó részéről pedig - ha fogalma sincs mit árul - még mindig jobb ötlet megkérdezni a mesterséges intelligenciát, mint odaírni az első hülyeséget, ami eszébe jut.

Az már kicsit problémásabb, hogy az árat is ez alapján a reklámszöveg alapján lőtte be az eladó, de hát ezzel is csak magának árt. (Mert ennyiért nem fogja eladni, az tuti)

Előzmény: m_balint (41291)
novakl Creative Commons License 3 napja 0 0 41296

Először én is holyvalárvára gyanakodtam, de nem teljesen olyan, amilyenekről képet találtam. Pedig ismerős valahonnan ez a lárva, csak meg kell találni valamelyik könyvemben :)

novakl Creative Commons License 3 napja 0 0 41295

Aztán nagyon gyorsan  rájöttem, hogy semmi értelme az egésznek és abbahagytam.

Mindig elkéstem a lemosó permetezéssel (másfajta pedig nem is volt) és attól féltem, hogy rossz lesz a termés. Meggyünk szinte sosem volt értékelhető mennyiségben. Tavaly teljesen elfelejtettem a permetezést és alig bírtuk összeszedni a meggyet :)

Előzmény: halmos ferenc (41294)
halmos ferenc Creative Commons License 3 napja 0 2 41294

Nagyszerű dolgok kerülhetnek elő egy olyan lusta kertész birodalmából mint pl a  miénk !

Hangyautánzó pókot, hangyalesőt, igen sokféle és ritka lepkefajt, pókot,szitakötőt, mifenét találtam már. Igaz a kertünk nem látott vegyszert soha, ha nem számítom bele azt a pár megtévedt gondolkozású évet amikor tavaszi lemosópermetezéssel és a meggyfák gombaellenes fröcskölésével próbálkoztam. Aztán nagyon gyorsan  rájöttem, hogy semmi értelme az egésznek és abbahagytam . Elképesztően gyönyörű az a fajgazdagság ami megfigyelhető egy ilyen kicsit is magára hagyott kertben ! Kb kétszáz éven át évente 2x kaszálták és ez egy rendezett területet eredményezett. Az elmúlt 45 év alatt én gondozom,azóta nem csak fű van rajta. Remélem nem sokat rontottam rajta ! Már többször gondoltam rá, hogy érdekes lenne módszeresen felmérni milyen növény és állatfajok találhatóak benne. De már a tóban található algák és egyéb apróságok felmérése is nagy feladat lenne. 

pmate955 Creative Commons License 3 napja 0 0 41293

De. Ez tipikus AI slop.

Előzmény: m_balint (41291)
m_balint Creative Commons License 3 napja 0 2 41292

1 - biztos van valami hobbirovarhatározó FB csoport :)

1,5 - itt - https://www.inaturalist.org - még örülnek is, ha feltöltesz egy ilyen észlelést és meghatározzák neked

2 - nem lehet ez valami holyvalárva?

3 - lehet azért nem találtál semmit, mert épp új fajt fedeztél fel, erről eszembe jutott a pár évvel ezelőtti hangyakutató sztori: https://ng.24.hu/termeszet/2019/11/19/sajat-kertjeben-fedezett-fel-uj-fajt-egy-rovarasz/

Előzmény: pmate955 (41287)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!