Keresés

Részletes keresés

novakl Creative Commons License 2 órája 0 0 41478

Most nézem, hogy ez nem az általános tört tubus a rajzon, hanem az 1,6 szorzójú és az egy záróüveg, nem lencse. Mindegy, az a biztos, ha végigellenőrzöm az optikai elemeket.

Előzmény: novakl (41477)
novakl Creative Commons License 2 órája 0 0 41477

Igen, biztosan különbözőek, de sajnos a rajzok sem pontosak. A Vertivalén már/még úgy-ahogy sugármenetet ábrázolnak, de ott sem jó mindenhol a rajz. A tört tubus felső (gyűjtő) lencséje például biztos, hogy ragasztott, a "művész" viszont egyszerű lencsével ábrázolta. Majd ha lesz időm megpróbálom az enyémen végigvezetni a sugarakat, egyébként tegnap már elkezdtem. Úgy emlékszem, hogy a Vertival mezőrekesz előtti lencséjének a pozíciója sem ott van, ahová az ábra mutatja. Azért, mert egészen közel esik a mezőrekeszhez. Onnan tudom, hogy pár napja a beledugós polárszűrő kiugrott a fészkéből és nem bírtam a rekeszt sem kihúzni tőle. Úgy gondoltam, hogy valami vékony fém csővel visszapiszkálom a lencse és a rekesz közötti térben, de ott nincsen tér, a lencse egészen a rekesznél van! Már azt hittem örökre benne marad (vagy szétflexelem az egész kart, de azért kár lett volna), amikor egy pöcögtetésnél szerencsére visszaugrott a helyére és kijött a rekesz.

Előzmény: rferi (41476)
rferi Creative Commons License 4 órája 0 0 41476

Szerintem a két gép sugármenete, és az adódó méretek nagyon különböznek, emiatt szerintem totál más lencsék vannak a két bevilágítóban.

Ráadásul szerintem az sem  mindegy, hogy a Vertivalt nem szerelik erre a különleges, vegyes forrású, kétféle irányítású megvilágítólapra, mint ami a Fluoval 2 alapesete, és, ha megnézed, eléggé más távolságból indul a lámpa fénye a gép oszlopába emiatt. Szerintem ez is teljesen átrendezi az adott lencse adatait.

A Vertival sugármenetét átfordítottam, hogy ugyanarról az oldalról kukkoljuk.

Látható, hogy bár kb. ugyanabban a magasságban van a karban a prizma, de egyrészt van előtte egy lencse, másrészt az utána levő lencse sem ugyanabban a pozicióban van, a rekeszről nem is beszélve.

És még egy gondolat: a lámpák kollektorlencséiből is többféle volt beépítve, még attól is különbözött, ha bajonettes volt, vagy, ha állványra szerelős-különállós.

Nem mértem ki egyesével a fókusztávjukat (hogy a fene egye meg!!), de nem lennék meglepve, ha különbözőek lettek volna.

Előzmény: novakl (41469)
novakl Creative Commons License 1 napja 0 0 41475

Igazából nem annyira lehet más a Vertival lencse fókusztávolsága. Most kb. 90 mm-est használok és egészen jól kijön a sugármenet. Rövidebb fókuszú biztosan nem jó, de lehet, hogy 120-as még jobb lenne, ilyet még nem próbáltam. Még az sem lehetetlen, hogy bedughatóra készítek két különböző lencsét és cserélem a lámpán attól függően, hogy min használom.

Előzmény: rferi (41473)
novakl Creative Commons License 1 napja 0 0 41474

Ez is lehetséges. Azzal megalkuszom, ha a Vertivalra optimalizált lámpától valamivel kisebb lesz a Fluovalban a fénysűrűség az optimálisnál, de egyenletes marad a látótér kivilágítása. Úgyis csak gerjesztésre kell ott a fény, a rövid hullámhosszú sugarak nem jutnak az okulárba. A Vertivalban viszont reflektált fényt nézek, emiatt fontosabb, hogy teljesen Köhler megvilágításom legyen.

Előzmény: rferi (41473)
rferi Creative Commons License 1 napja 0 0 41473

De a Vertivalnál még az is lehetséges, hogy nem lesz jó a 120mm fókusztáv sem, mivel máshol vannak a karban cuccok, amikhez igazodni kell!!

Előzmény: novakl (41472)
novakl Creative Commons License 1 napja 0 0 41472

Persze, simán. Csak akkor az a baj, hogy én ugyanazzal a lámpatesttel akarom megoldani az epi megvilágítást a Vertivalhoz, mint a Fluovalhoz. Egyszerre úgysem használom a kettőt. Reméltem, hogy menni fog. Persze még lehet, hogy menni is fog, csak az esély kisebb így.

Előzmény: rferi (41471)
rferi Creative Commons License 2 napja 0 0 41471

Hát lehet, hogy a Vertivalnak síkdomború lencse jobb, nem?

Előzmény: novakl (41469)
novakl Creative Commons License 2 napja 0 0 41470

Akkor az tényleg felső megvilágító hely lesz szerintem.

Előzmény: rferi (41465)
novakl Creative Commons License 2 napja 0 0 41469

Köszönöm szépen! Érdekes, hogy a Vertival epilámpájának belógó lencséje viszont a rajzok szerint síkdomború. Sajnos olyanom sincsen eredeti, de annál csak ez utóbbi lencse a kérdéses, hiszen a Vertivalnak apertúrarekesze is van. (Hogy én hogy utálom a fénynyaláb alapú rajzokat, mennyivel jobb volt régen, amikor a konjugált sugármenetet adták meg.) Mindenesetre most már nagyjából fel tudom vázolni magamnak a sugármenetet visszafelé az objektívtól a megvilágítóig. Simán lehet, hogy az esetemre módosítani kell az eredeti lencséken, de az elvet akarnám látni, hogy mi képez le mit hová.

Előzmény: rferi (41467)
rferi Creative Commons License 2 napja 0 0 41468

Ja, és valamiért a gépbe belógó homlokfelületére egy A3 felirat van ezüsttel szitázva.

Lehet - sőt, belegondolva biztos - hogy ebből többféle volt, attól függően, hogy melyik karhoz tartozott.

Előzmény: rferi (41467)
rferi Creative Commons License 2 napja 0 0 41467

Eszembe jutott, felmásztam, szétszereltem

A lencse szimmetrikusnak tűnik, egyforma görbületekkel mindkét oldalán.

Előzmény: novakl (41452)
Jóska Pityu Creative Commons License 2 napja 0 0 41466

Engem érdekelne. Esetleg eltudnád nekem küldeni emailben?

Előzmény: lesi fotós (31157)
rferi Creative Commons License 2 napja 0 0 41465

52 mély és 28mm átmérőjű

Előzmény: novakl (41464)
novakl Creative Commons License 2 napja 0 0 41464

Visszatérve a Telaval tartozékdobozhoz: mérd meg a feltételezetten felső megvilágító lyukát. Legalább 43 mm mélynek kellene lennie és 28 mm átmérőjűnek. A mélység abban az esetben lehet kisebb, ha kevésbé mélyen nyúlik be az általam készítettnél, de 40 mm-t szerintem el kell érnie.

Előzmény: novakl (41454)
rferi Creative Commons License 2 napja 0 0 41463

Számítok rátok!

Előzmény: ruzsa janos (41461)
rferi Creative Commons License 2 napja 0 0 41462

Egyben kiadnám a Guernica-t, mi! :D

Előzmény: novakl (41460)
ruzsa janos Creative Commons License 2 napja 0 0 41461

Csak szólnod kell, okosba' megoldjuk :) 

Előzmény: rferi (41459)
novakl Creative Commons License 2 napja 0 0 41460

De ha el is érnéd, elképzeltem hogy néznél ki mikroszkóppal műtve a talpadat. Mint egy Salvador Dalì festményen :)

Előzmény: rferi (41459)
rferi Creative Commons License 2 napja 0 0 41459

Ilyeneket én is szoktam csinálni - magamnak, a kezemen. Mondjuk,ha belelépnék egy ilyenbe, nem tudom mi lenne velem - mikroszkóptól függetlenül. Nem érem el a saját talpamat már! :)

Előzmény: ruzsa janos (41458)
ruzsa janos Creative Commons License 2 napja 0 3 41458

Na de mi a haszna?... kérdezte a minap egy ismerősöm, már.mint ha az embernek ily mikroszkóp -izéi vannak.

Nos, a gyerek két napja eltört egy üvegedény, majd bele is lépett. Két nap után még érzékeny volt, megszületett a döntés: megműtjük.

Normális ember ezzel az ügyeletre megy, de ott szvsz semmilyen mikroszkóp sincs.

Ami nekem volt, az egy zoomos sztereó.

A rendelkezesre állo eszközök: injekciós tűk, jód, egeszen finom titán-csipesz.

Egesz jól tűrte.

A szilánk teljesen átment a bőrén, szerteszét kellett vágni a bőrt, lidokain nem volt - nem egy Pepsi-érzés.

m_balint Creative Commons License 3 napja 0 0 41457

2. Az ábra szerint a JL készletet birtoklók nagyobbik részének nincs mikroszkópja, ami szintén furcsa.

Az ábra leegyszerűsíti azt a szituációt, hogy létezik a JL készlet valahol, csak épp nincs használatban. Az elmúlt 2-3 évből 2 olyan esetről tudok (és mivel nem tudok mindenről, tuti van még ilyen), amikor magyar állami intézményben leltározáskor / selejtezéskor előkerült egy sose használt, tiptop állapotú JL készlet, amiről senki se tudta hogy mire való, hogy van egyáltalán egy ilyen az intézmény területén, ki intézte oda, és hogy mire lehet felrakni. 

Előzmény: jalpar (41456)
jalpar Creative Commons License 3 napja 0 0 41456

Több szempontból is hibás az ábra.

1. Legalábbis Jeff be kéne, hogy férjen az icipici metszetbe, ami a körülmények és Jeff ismeretében nehezen hihető.

2. Az ábra szerint a JL készletet birtoklók nagyobbik részének nincs mikroszkópja, ami szintén furcsa.

Előzmény: m_balint (41436)
novakl Creative Commons License 3 napja 0 0 41455

Ja, jó, köszi!

Előzmény: rferi (41453)
novakl Creative Commons License 3 napja 0 0 41454

Ha otthon leszek, akkor lemérem mekkora lehetett a felső megvilágító bedugós nyaka. Nem, nincsen eredetim, de az ábrák és az illeszkedő méretek alapján készítettem egyet magamnak. Nem igyekeztem ugyanolyat készíteni, de a bedugós résznek ugyanolyan átmérőjűnek és hosszúnak kell lennie, mint az eredetinek. Akkor a hab lyukának méretével összehasonlíthatod.

Előzmény: rferi (41451)
rferi Creative Commons License 3 napja 0 0 41453

Tényleg, hétvégén írj rám, el ne felejtsek felmászni a szekrény tetejére, lebányászni a megvilágító izét!

Előzmény: novakl (41452)
novakl Creative Commons License 3 napja 0 0 41452

Nincs mit. Csak viszonoztam a Fluovalos segítségedet. :)

Előzmény: rferi (41451)
rferi Creative Commons License 3 napja 0 0 41451

Szerintem jó helyen kapiskálsz!

Csak nem a zárókupaknak a helye az a nagy luk, amiben most az immerzió van, hanem a kupak helyett való megvilágító cuccé.

Megnéztem közelről a habot, és látszik, hogy egy peremes cucc kissé megnyomta a felső lapját a luk körül.

Szerintem a vékony csőrésszel lefelé kell oda bedugni ezt (bár azért ez még véleményes, nem látom át a sugármenetet):

Abba a lukba - amiben eddig az immerziós cseppentőkupak volt - való a mikroval kulcs, amivel a gépet szét lehet bontani.

A szögletes mélyedésbe való lehet az analizátor, és a felette levő félköríves aljú részbe a polarizátor, aminek 32 mm-esnek kell lennie, mert a szűrőtartóba való.
Az kb 5mm vastag szokott lenni, mint a vájat.

És megtaláltam az okulárokba való üvegeket is, jól sejtettem, részecskeszámolásra valók, egy szép,értelmes felületnagyságokból álló sort adnak ki együtt, és igen, a 12,5x okulárba valók (az élesíthetőbe):

Nagyon köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!

Előzmény: novakl (41444)
rferi Creative Commons License 3 napja 0 0 41450

Tuttamén-tuttamén!

A kollektív agy mindent visz!

Ez tényleg Telaval cucc lesz!

Ha viszont csak beletették az immerziós flaskát (külön a cseppentős kupakkal, ami azért nem semmi, ha nem belevaló, mert nem felejtették el!!!), akkor találjuk ki, mi menne oda amúgy!?

Mer a lik az ott van....

novakl Creative Commons License 4 napja 0 0 41449

Lehet, hogy csak véletlen van benne. Találtak valamit, ami beleillett.

Előzmény: m_balint (41448)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!