(Amúgy pont ma dobott be a Youtube egy videót Agárdi Szilviától, aki elmesélte, hogy pont így veszítette el a látását. Korábban nem is hallottam erről.)
(és asszem el kell mondjam, hogy sajnos egy ilyen műtét után pár évvel _statisztikailag_ elég nagy százalékban ki is szokott alakulni szürkehályog is.)
Én mondjuk már tegnap meghallgathattam a történetet (kicsit több részlettel, de szemléltető ábrák nélkül), de sose árt, ha egy szerencsétlenül járt bajtárs figyelmezteti a többieket egy előre nem látható veszélyre.
Beszámoló a mikroszkóp másik oldaláról (kicsit horror)
Általában az okulár felől szoktunk belenézni, de ezen a héten volt szerencsém a másik oldalhoz. Az életkorotok alapján lehet, hogy nem haszontalan, amit leírok.
A szemészeten a szemet általában először réslámpával vizsgálják. Ez tulajdonképpen egy sztereomikroszkóp, kb 100 mm munkatávolsággal, aminek a két sugármenete közé beépítenek egy elforgatható fényforrást, a tulajdonképpeni réslámpát, aminek a fókusza, az iránya és a fénynyaláb mérete egyránt változtatható. Tartozik még hozzá egy keret, hogy a páciens a megfelelő helyen tartsa a szemét.
Ezzel alapból csak a külső részek vizsgálhatók, szaruhártya, csarnok, pupilla, úgy, hogy a fényforrás megfelelően állítják hozzá. A szemünk összesített törésmutatója kb 60 dioptria, nyugalmi állapotban a végtelenben lévő képet vetíti a retinára, vagyis ha belenéznél, és lenne benne fény, végtelenre akkomodált szemmel látnád a retinát. Szemfenékvizsgálathoz a réslámpát kiegészítik egy 90 dioptriás (!), ún. Volk lencsével (egy eredeti az 500 USD, egy kínai 100 USD), amit a vizsgálatot végző a kezében (!) tart a szemed elé, kb 10 mm-re. Ez a szembe beengedi a réslámpa fényét, illetve a kijövő fényt kb 10-15 mm-re a lencse elé vetíti – ekkor már ezt a képet fogja nézni az operátor a sztereomikroszkóppal.
Egy hete este az utcán egy félkör alakú bevillanást láttam balról. Majd még néhányszor. Azt hittem, az utcai lámpa csillog a szemüveg élén. Bementem, megmostam. Újra bevillant. Azt hittem, felületi szennyeződés. Megnézettem a fiammal. Nem volt rajta semmi. Csukott szemmel is bevillant. A feleségem ekkor azonnal öltözni kezdett, irány az ügyelet – valószínűleg retinaszakadás. Megvizsgáltak (réslámpával). „Csak” üvegtest-leválás, de azért 3 hét múlva kontroll. Magyarázat: a korral az üvegtest „összemegy”, az őt körülvevő ún. hátsó hártya elválik a retinától. Amikor leválik, megrángatja a retinát, mi ezt a mechanikus ingert felvillanásként észleljük. Ha szerencsénk van, utána az elvált üvegtesttel ugyanolyan jól látunk. Mert ha nem, akkor egy adott ponton nem a határhártya enged, hanem a retina, és egy patkó alakú beszakadás jön létre. Ha ez alá bemegy a folyadék, akkor nagy felületen válik le a retina, és akkor megvakul a páciens. Két napra rá, vezetés közben mintha egy fátyolt, vagy füstöt láttam volna a bal szememen. Chatgpt-t kérdeztem (nem röhög: a dugóban araszoltam). Válasz: majdnem biztosan retinaszakadás, azonnal szemészet. 2 óra múlva elvégzett 3 vizsgálat alapján: három helyen szakadt be a retinám.
A kezelés (azonnali): az említett vizsgálati rendszer kiegészül egy dichroikus tükörrel bevetített lézerforrással, majd az orvos több sorban körbeégeti a beszakadást. Egy impulzus kb 100 msec és 150 mW. Segédlézerrel céloz, majd a zöld lézerrel lő. Ebből kaptam 150 darabot. Tartott úgy 5-6 percig. Nem egy Pepsi-érzés. Úgy az ötödiknél szeretnél belerúgni. Két nap múlva kontrol, majd újabb 100 belövés. A dolognak még nincs vége, kb 2 hét, míg kiderül, hogy mi lett.
Szóval kedveseim, mivel nektek is fontos a kétszemes látás, ha ilyen tünetetek van, irány a szemészet.
Egy kis statisztika: 60 év fölött az emberek kb 60%-ának lesz üvegtest-leválása, ennek pedig a 10-15 %-a jár retina szakadással, szóval úgy minden 15-dik emberszámíthat erre. Mi itt vagyunk úgy 10-15-en, szóval statisztikailag én már elvittem a balhét 😊
lentebb adtam egy linket,ami -most látom!- nem működik.A Google képkeresőbe tedd bele a képet.Ontja a hasonló képeket. :-) Egy kicsit több részlet sokat segíthetne a hasonló fajok közül kiválasztani.
"Én nem használok sokat mesterséges inteligenciát, szóval lehet hogy tévúton járok, de nem az szokott így féligazságokból hetet-havat összehordani?"
De, egyértelműen a ChatGPT vagy a Gemini műve. A szövegből az is látszik, hogy a képeket mutatta meg neki a fickó, meg az is, hogy a gép angolul gondolkozik, angolban szokásos kifejezések vannak benne (pl. "munkalova" - ilyen szó szerintem nincs is a magyarban); meg az egész szöveg stílusa olyan dedós. Ez angolban elfogadott, sőt szokásos, magyarban furán hat.
De én nem lennék túl szigorú a szöveggel. Azt benézte, hogy ez nem Zeiss West, hanem NDK-s, de különben szerintem rendben van a leírás.
Az eladó részéről pedig - ha fogalma sincs mit árul - még mindig jobb ötlet megkérdezni a mesterséges intelligenciát, mint odaírni az első hülyeséget, ami eszébe jut.
Az már kicsit problémásabb, hogy az árat is ez alapján a reklámszöveg alapján lőtte be az eladó, de hát ezzel is csak magának árt. (Mert ennyiért nem fogja eladni, az tuti)
Először én is holyvalárvára gyanakodtam, de nem teljesen olyan, amilyenekről képet találtam. Pedig ismerős valahonnan ez a lárva, csak meg kell találni valamelyik könyvemben :)
Aztán nagyon gyorsan rájöttem, hogy semmi értelme az egésznek és abbahagytam.
Mindig elkéstem a lemosó permetezéssel (másfajta pedig nem is volt) és attól féltem, hogy rossz lesz a termés. Meggyünk szinte sosem volt értékelhető mennyiségben. Tavaly teljesen elfelejtettem a permetezést és alig bírtuk összeszedni a meggyet :)
Nagyszerű dolgok kerülhetnek elő egy olyan lusta kertész birodalmából mint pl a miénk !
Hangyautánzó pókot, hangyalesőt, igen sokféle és ritka lepkefajt, pókot,szitakötőt, mifenét találtam már. Igaz a kertünk nem látott vegyszert soha, ha nem számítom bele azt a pár megtévedt gondolkozású évet amikor tavaszi lemosópermetezéssel és a meggyfák gombaellenes fröcskölésével próbálkoztam. Aztán nagyon gyorsan rájöttem, hogy semmi értelme az egésznek és abbahagytam . Elképesztően gyönyörű az a fajgazdagság ami megfigyelhető egy ilyen kicsit is magára hagyott kertben ! Kb kétszáz éven át évente 2x kaszálták és ez egy rendezett területet eredményezett. Az elmúlt 45 év alatt én gondozom,azóta nem csak fű van rajta. Remélem nem sokat rontottam rajta ! Már többször gondoltam rá, hogy érdekes lenne módszeresen felmérni milyen növény és állatfajok találhatóak benne. De már a tóban található algák és egyéb apróságok felmérése is nagy feladat lenne.