Viszont ha még megvan a pár éve a Soósnál vett NU2 fotós közdarabod és továbbra sem használod, akkor az általam ígért csiszolóporokra elboltolhatnánk legközelebb :)
Ez az olasz homok gyönyörű! Parádésak azok az üvegdarabkák.
A floridai homokban a rózsaszín szemcsék nem mind Foraminiferák (mint ahogy azt én is csak nemrég tudtam meg): a jobboldali kerekded az valóban az, a baloldali két hosszúkás az pedig lágykorallnak a tüskéje. A Karib-tengeri mintákban (amiket kaptam Tőled, köszönet érte) is mindegyikben van, nem csak ilyen lilás, hanem fehér is jellemzően.
A sokféle homokmintáim közül most kiválasztottam 2 teljesen különböző jellegű tengerpartokon gyűjtöttet. A floridai partról származó szinte teljesen szerves eredetű, ránézésre csaknem hófehér. Főleg koralldarabokból áll, de vannak benne nagyon szép lila szemcsék,parányi sárga csigaház, és lyikacsosvázuak rózsaszínű házacskái (foraminifera). Ezek utóbbiak a többi mintáimban szinte mindig fehérek. ( 1-2 fehér ebben is található.)
A másik minta a Nápoly melletti Amalfi köves partjáról származik. Szinte teljesen szervetlen eredetű csak elvétve találni benne kagylótöredékeket. A tengerbe folyt láva szétaprózódott darabkáiból áll. Nagyrészük többé kevésbé legömbölyödött a hullámok mozgatása miatt, de akadnak közöttük szép csaknem teljesen ép kristályok és vulkáni üvegdarabkák is . Ezek valószínűleg nem túl régen szabadulhattak ki a valamivel puhább kőzetből és még nem tudott érvényesülni a többi szemcse koptató hatása. Ezekből a szebb szemcsékből kiválogattam a mikrószkóp alatt néhány jellegzetes darabot.
Makszutovos sztereo mikroszkópot, Panasonic g7 fényképezőgépet és a Picolay stack programját használtam. Úgy látom, hogy a Picolay sokkal jobban teljesít amikor viszonylag kisebb számú szemcse fényképeit rakatom vele össze. A kisebb nagyításokon látható homokfotók sokkal gyatrábbak vele.
Elvileg de, de lehet, hogy nem értettem jól. https://www.aliexpress.com/item/1005012380172949.html Amit a srác a videóban mutat, az beszerezhetetlen Kínán kívül. Ő ott dolgozik, sok videójában mutogat olyan dolgokat, amik aztán exportra nem elérhetők, úgyhogy az első kb. hasonlót vásároltam.
Az Alin "teleprompter" néven többfajta áteresztéssel kaphatók egészen jó áron. Lehet, hogy a Telavalba az osztókocka helyett kipróbálok ilyet. Azért osztókockát vettem, mert egyszerűbb tisztogatni, mint az érzékeny tükröt, de lehet, hogy tükörrel kevesebb lenne a reflex.