Valóban üzleti lépés volt a Mol részéről, de nem pénz pénzt fial alapon.
Az Rt. beszállt a horvát olajbizbe, ezt gondolom vágjátok. Azután történt pár esemény...
1. A szerződéseket felül akarták vizsgálni.
2. Mol adott némi zsetont a horvát focinak.
3. Lekerült a terítékről a felülvizsgálat. Persze ez lehet a véletlen műve is :))))))))))
Ezzel nem akarom őket mentegetni, csak nem kell arra gondolni feltétlenül, hogy hazaáruló, opportunista f@szfejek dolgoznak az olajbizben.
hogy a mol elvileg mennyire magyar...idézet a MOL alapszabályából:
"Egy részvényes vagy részvényesi csoport (meghatározását lásd alább) sem
gyakorolhatja a szavazati jogok több, mint 10%-át, kivéve a Magyar Álla-mot, az ÁPV Rt.-t, annak bármely jogutódját, a Magyar Állam nevében
tulajdonosi jogokat gyakorló más magyar szervet és a Társaság megbízá-sából
a Társaság részvényeit vagy azokat megtestesít ő értékpapírokat ke-zel
ő letéteményest...
A mostani Horvát válogatott valószínüleg nem a mol támogatása miatt fogja legyőzni a Magyar válogatottat, de 5-10 év múlva ezért.
A mol pénzét a Horvát szövetség nagyrészben - igen bölcsen - az utánpótlásra fordítja. A Magyar gyerekeket másodállásban alkalmazott edzők, lehetetlen körülmények között nevelik. Ti ezeken a gyerekeken fogjátok az eredményességet számonkérni pár év múlva. És nekem nem az a bajom, hogy ott támogatnak, hanem az, hogy itthon kiszállnak a MOB-tól, Baumgartnertől, a Szolnoki kosarasaktól és a Magyar utánpótlásra eszükbe nem jut áldozni. A Góliát McDonalds-nál is egy Amerikai cég csöpögtet, de a nagy pénzt, biztos, hogy hazaviszi és ott költi el.
Nem csak ettol.De azert jol jon egy kis tamogatas nem?Mondjuk gondolj bele hogy boxolo vagy.A merkozesen az egesz csaladod es es a baratnod is ellened szurkol.Segiti az ellenfeled felkeszuleset es meg tamogatja is nemi anyagiakkal.Arrol nem is beszelve hogy ellened fogadnak.Persze amikor otthon vagy akkor nagyon kedvesek hozzad.
Szerinted nem jol jon nekik a penz?Ugyan mar
Szerintem nagyon is erdemes a magyar fociba penzt fektetni csak azokat az elemeket kell elmozditani a helyukrol akik evtizede kizsigerelik a magyar focit.Mezey "tesztas"gyuka,meszoly kalmanka stb.Arra hiaba varnak a szponzorok hogy ha majd megtisztul minden akkor mi is jovunk.ilyen nincs.Cegcsoportot kell letrehozni es nagy penzt bevinni a fociba a megfelelo "uj"emberekkel.Minden szinten az utanpotlastol a valogatottig.Nem beszelve a klubokrol.A mai szponzori gondolkodas az valami olyasmi mint az az epitkezes mint amikor azt mondja a szponzor hogy ad pezt a teto becserepezesere.A haz epiteset intezze az aki akarja es ugy ahogy.A befejezo lepest mi megcsinaljuk es a nyito bulin is pozolunk a kameraknak.
Nemetorszag egyemberkent allt a schumi moge mert akartak egy nemet vilagbajnokot.Nehanyszor sikerult is nekik.A nemetek ha raallnak egy sportagra akkor megsem allnak a vilaghirig.Nagysagrendekkel jobb az osszefogas mint nalunk.
Tamogathattak volna a Tanzaniai valogatottat is.Nem azokat akikkel egy csoportban vagyunk.Nem az a baj hogy kulfoldre viszi a szaros penzet hanem az hogy az ellenfeleinknek.Igy beleszarni a sajat levesunkbe.Az hogy nem tamogatja a magyar sportot erthetetlen.Egy ekkora cegnek aki joforman monopolhelyzetben van mint mondjuk a matav nehany millio forint elenyeszo osszeg.Gondolom a fejesek a tamogatasert cserebe elis utazgattak szepen mondjuk a Sydney-i olimpiara stb.Ennek a horvat ugynek a hattereben is valami meleg ugy van szerintem.Nem minden tiszta a horvatorszagi "teruletszerzest"illetoen.
Néhány évvel ezelőtt volt egy pompás cikk az NS-ben. Rövid kis szösszenet arról hogy Mo-n mért nem lehet jó focit csinálni, holott másutt szinte mindenütt lehet.
Ott is ahol nagy hagyománya van - Anglia
Ott is ahol relatíve új- Törökország, USA(!!)
A hideg északon -Dánia, Norvégia, Svédország
A mediterrán, temperamentumos délen - Olaszo, Sp, Portugália
Nagy országban -Oroszo
Kis országban - Hollandia, Belgium
A gazdag nyugaton, ahol sok pénz van a fociban -Németo, Franciao.
A szegény keleten, ahol aránylag(!) kevés - Bulgária, Románia, Ukrajna
Posztkommunista országban - Horváto, Szlovénia
Ezen belül, velünk szinte teljesen hasonló társadalmi és gazdasági helyzetben lévő országban -Csehország, Lengyelo
Háborúban szétbombázott országban - Jugoszlávia, illetve Szerbia-Mont.
Vagyis mindenütt lehet csak nálunk nem!!
Lehet, hogy igazad van és Lothart éri még meglepetés, de mondjuk arra józan ésszel nem számíthatott, hogy miután kedvesen mosolyogva, bejelentik, hogy a magyar szakemberek támogatni fogják a munkáját, a magyar labdarúgóliga szakmai igazgatója segít létrehozni egy szponzori megállapodást a részben magyar állami tulajdonú olajvállalat és a csoportellenfél között! Szerintem ezzel átléptünk a nonszensz birodalmába. Ép ésszel ezt nem lehet felfogni.
Viszont azt már sejthetjük, hogy itt mért nem lehet jó focit csinálni.
A személyes véleményem ugyanaz ami az előttem lévőké és én is érthetetlennek tartom az egész ügyet! Elismerem, így vizsga időszakban nincs sok időm a hátteret olvasgatni, de én nem értem hogy a mol, ami ha jol tudom, vmilyen szinten állami vállalat is, hogy támogathatja az ellenfelünket?! Számomra az is furcsa volt, hogy az ujpesti focit támogatták különböző állami cégek, de ez példátlan! És nem azért mert savanyú a szőlő, mert Fradista vagyok! A sportszerüség híve vagyok, ugylátszik a mol nem! Eddig sem tankoltam náluk, nem lesz nehéz elkerülni őket. A horvátok véleményét is meghallgatnám azért, én nem szeretem őket, a fociban, még ugy sem, hogy a nyáron a tengerparton szinte a seggünket is kinyalták! Ők tudják ,hogy mennyi bevételük van a turizmusból.
Egyetértek veled, a MOL arra költ, amire akar, és amiről úgy gondolja, hogy a legjobban szolgálja érdekeit. Az embereknek viszont joguk van emiatt utálni a céget.
Mondjuk szerintem nem lenne akkora felháborodás, ha az olimpiai csapatot rendesen támogatnák (mondjuk csak annyira, mint eddig).
Ha a mol nyalni akar a horvátoknak, támogassa a Kostelic testvérek felkészülését. (Talán nem ilyen háborgás!!) Nem ellenfelei a magyar sportolóknak, kiemelkedő egyéniségek, jó reklámhordozók, és horvát nemzeti "hősök".
Szerintem a MOL vezetőinek elment a józan eszük. Totális ámokfutásba csaptak át. Valaki biztosan tudja, hogy e mögött milyen érdekek húzódnak meg. Ha tudja, mondja meg!
A döntés támogatói azt mondják, hogy racionális üzleti döntés született. A trabukkos lópikulát!!!A nemzetközi sportszponzorációs kérdésekben nyilván teljesen járatlan Lothar Matthaeus is teljes megdöbbenését fejezte ki, olvassátok el a nyilatkozatát! Nem is érti, hogy hogyan támogathatja a MOL a csoportellenfelünket. Az ügyletben szerepet vállaló Mészöly Kálmánt eddig sem tartottam sokra, de mostanra erkölcsi hulla lett. A magyar labdarúgást évtizedek alatt idáig juttató vezetők egyike, amikor már végképp nem lehet belőle kihozni semmit anyagilag, akkor a csoportellenfelek szponzorálását oldja meg.
Ha az MLSZ vezetősége nagy nehezen rájön, hogy a saját hajunknál fogva nem tudjuk kihúzni magunkat a szarból, és kivülről kell mindig győzni akaró edzőt hozni, aki mögött ráadásul komoly marketing erő is van, akkor jönnek a langyos lóh*gyban tapicskolni szerető magyar "szakemberek" és elintézik, hogy az ellenfeleink több szponzori pénzt kapjanak.
Azt merted mondani, kicsi Matthaeus, hogy a cél az, hogy kijussunk a vb-re? Hát nem tudtad, hogy mi magyar szakemberek veszteni jobban szeretünk? Még megnőnének az elvárások velünk szemben és dolgozni kellene! Képezni magunkat, felvenni a versenyt a nemzetközi szakembergárdával! Nyelvet tanulni! Majd mi megmutatjuk, hogy igenis itt nem lehet elérni semmit, ha nekünk nem sikerült neked se menjen!
Komolyan mondom nem értem, hogy ebben az országban miért gyúr mindenki arra, hogy a másikat és ezzel saját magát is lejárassa. Itt ez a Baumgartner ügy, ahol aláírnak egy szponzori szerződést majd a legutolsó pillanatban visszalépnek. Nem veszik észre, hogy ezzel az egész országot lejáratják? Na meg a foci, amúgy sincs a magyar foci elég szar helyzetben, ezek meg itt az ellenfelet szponzorálják. Na jó, lehet, hogy a magyar focit nemj tartják erre érdemesnek, de akkor se vigyék a kib*szott pénzüket külföldre, adják inkább a sikeres olimpiai sportágaknak.
Csatlakozva az előttem szólókhoz, én is bojkottálni fogom a mol kutakat és erre szólítok fel minden MAGYAR sportszerető embert!
1 MOB a mol nem fizet a továbbiakban, mert lejárt a szerződés az olimpia évében.
2 Baumbartner akkor kap támogatást, ha a Minardi végigmegy az összes futamon.
3 A Magyar válogatott csoportellenfelét támogatja közel 2 milliárd forinttal a mol. A Horvát szövetség ezt a pénzt nagyrészben a Horvát utánpótlásra fordítja. Akik feltehetően ezekután is hülyére vernek, majd minket és páran, majd az eredménytelenséget fogják emlegetni.
Ezekután valóban érthető, hogy nem érted, miért hisztiznek páran. Reméem van gyereked aki Afrikai körülmények között sportol, míg a legnagyobb Magyar cég a Horvát gyerekeket nevelgeti. Reméljük a Horvát Olimpiai Bizttságot is megtámogatják, mert annak is lenne reklámértéke.
épp az, hogy már nem annyira költ. meg a horvátok ráadásul csoportellenfeleink is. én megértem, hogy üzletileg fontos, hogy elnyerjék a horvátok szimpátiáját, de ne a magyar sport kárára támogassák őket.
Nem egészen értem mi ez a hiszti a mol miatt. Adott egy cég, amelyik üzleti megfontolásból pénzeket mozgat, kifizet, átad. Annak megfelelően, ahogy érdekei megkívánják. Jelentős cégek esetében ez nem egyedi, legfeljebb az összeg és a partner miatt látványos. De mindenféle jótékonysági meg téves állam- és dzsóbácsi szereppel felruházni egy céget, és ilyen jellegű döntéseket számon kérni elég nevetséges dolog. (Pláne, hogy máskülönben elég rendesen költ magyarországi sporttevékenységre is).
Egyébként ilyen alapon minden külföldi tulajdonú cég kivonulhatna a hazai sportból, és akkor nem sok minden maradna...
Akkor is gusztustalan a mol. Ezzel tehát egyetértünk. Abban viszont nem, hogy az utánpótlásra érdemes-e áldozni. Én ugyan nem tudom, hogy a Horvát gyerekenél, milyen hatékonysággal tüntetik el a pénzt, a Magyar valóságot viszont ismerem. A molt-t senki nem gátolja abban, hogy a pénzének elköltésének, helyét, módját meghatározza, ellenőrizze. Ennek a cégnek esze ágában nincs Magyarországon költeni. Nem adnak a MOB-nak, nem adnak a Baumgartnernek, a Magyar fociban sem érdemes szerintük az utánpótlást támogatni. Mindenhol van kifogás. Ezekután szerintem nyugodtan törölhetnék a Magyar szót a nevükből és nem érdekel, hogy a többi töltőállomás honnan veszi a benzint, de nekem a moltól hányingerem van.
Itt uzletrol van szo.A mol nyalni akar a horvatoknak hogy ne legyen gond a horvatorszagi terjeszkedesebol.Ha jol tudom mar birosagi ugyrol is szo van.Umdorito az egesz.Nem az a gond hogy a magyar fociba nem rak peznt hanem az hogy az ellenfelt segiti.A magyar autos elmegy tankolni az otthagyott penzen jol jatszik a horvat valogatott a magyarok ellen.Magyar polgar meg a tv elott duhong.Megint jol atba...tak.
Azert azt meg megneznem hogy mondjuk az angol valogatott mikor fog kifutni a nemetek elleni vb meccsre mercedes -benz feliratu mezben.Sajnos ilyen a magyar valosag.Viragzik az emberek arculkopese es az hogy hulyere veszik az embereket es hulyenek nezik.Ezekhez kepest a haznelkuli csiga az egy gerincoszlop.
Szegény Baumgartner decemberben, amikor aláírta a Forma–1-es Minardival a szerződését, még nem tudta, hogy be kellene szereznie néhány cáfolhatatlan anyakönyvi kivonatot arról, hogy vannak horvát ősei. Talán most könnyebb dolga lenne.
Ehelyett nagy nyugalomban elutazott Thaiföldre nyaralni, abban a tudatban, hogy egy éven át ott lesz a versenyeken. Egy hét után már sejtette, ha a MOL-on múlik, akkor baj lehet, most pedig, hazaérkezése után már biztos: ha a MOL-on múlik, akkor marad a Forma–3-nál. Pedig bemutatkozása meg a monzai futam után örömtüzek gyúltak. Ő lesz a jövő Forma–1-es pilótája, dörzsölték elégedetten tenyerüket a kamerák előtt. A vécében aztán visító röhögésbe kezdtek.
A menedzser, Bernie Ecclestone jobbkeze, Frank Tamás viszont nem hátrált.
– Megfűzöm az államot, hiszen ez nemzeti érdek – mondta egy megbeszélésen. Fűzzed csak, fűzögessed csak, gondolták magukban, de a karácsony előtti hétfőn dél tájban Gyurcsány nagyvonalúan bejelentette, az állam ad négymillió dollárt. „Mert rendkívül tehetséges pilótáról van szó, és a magyar állam örül a magyar emberek sikereinek” – indokolt.
Nyugi gyerekek, letesztelhetjük az országot
Fél kettőkor már hívták is a MOL-székházból a minisztert.
– Feri, jó lesz ez nekünk?” – hangzott az álnaiv kérdés.
– Nyugi gyerekek, letesztelhetjük az országot, ha nagyon ellenállóak az emberek, akkor baj van, ha nem, akkor meg odaadjuk neki a lóvét – válaszolt, mentolos cukorkát szopogatva.
– De a Frankot nem lehetne kihagyni belőle? – kérdezte az inkognitóját őrző MOL-vezető.
– Én nem bánom, de ti találjátok ki, hogy miért kell eltávolítani – mondta a Feri.
A negyedrészben állami tulajdonban lévő MOL támadásba lendült. A kommunikációs osztályra többen bevitték a Forma–1-mindentudó című könyvet, egy munkatársnak az interneten kellett böngésznie a honlapokat. És záporoztak az ötletek.
– Először arról volt szó, hogy a Jordanhez megy a Baumgartner Pisti, nem? – kérdezte egy szőke próbaidős PR-os.
– Ez jó lesz kezdetnek, de nem Pisti, hanem Zsolti – mondta a részlegvezető, akinek az agyában összeállt a kép, visszanézte a hivatalos levelezést, Frank Tamás ilyet ugyan nem ígért, de ezzel sarokba lehet szorítani.
Frank nyomban félreállt. Vagyis fizetni kellene. A részlegvezetőnek eszébe jutott egy újabb érv, amit egy véletlenül ajándékba kapott sportévkönyvben olvasott.
– A Jordan tizenhárom pontot szerzett, a Minardi egyet sem – világosodott meg. Ezzel büszkén odaállt a vezetők elé, akik vállon veregették, de mivel tudták, hogy ezzel még nincs vége a történetnek, azt is mondták neki: kell szerezni egy ennél brutálisabb indokot is.
– Az is megvan – mondta bátran, és megigazította emblémás nyakkendőjét. – Érjen célba mindegyik futamon!
A horvát foci kell nekünk, a horvát foci fontos
– A Forma–1-enciklopédiában olvastam a hatszáznyolcadik oldal táján, ez még csak Schumachernek sikerült, neki is csak egyszer. De hát mutassa meg, milyen felkészült csávó, nem? – A vezetők bólogattak.
A terv tehát megalapozott háttérmunka alapján elkészült.
– A figyelmet azonban el kellene terelni az ügyről, be kell dobni még egy, korántsem rokonszenves döntést – mondta egy alelnök visszafogottan.
– Rendezzük le a horvát ügyet – találta Hernádi Zsolt elnök, Szórád József igazgató szavába vágva.
– A horvát foci kell nekünk, a horvát foci fontos, ott van eredmény, és az INA-résztulajdonlás beígért kormány-felülvizsgálatát is megúszhatjuk. És a határtól a Zágrábig mindössze egy benzinkút van, majd építünk mi oda annyit – közbeszerzés nem lényeg –, hogy ha a magyar útra kel az Adriára, otthon érezze magát – lelkesedett Hernádi.
Tudod, vb-selejtező
– Vigyázzunk, vigyázzunk! Egy csoportban vagyunk! – kiáltott fel újra egy alelnök.
– Miben? – kérdezett vissza Hernádi.
– Tudod, vb-selejtező – nyugtatgatták.
– Aha. Az nem lényeg – mondta, és megrendelte a '98-as vb-bronzmeccs felvételét. Azt, amelyiken a Suker lövi a győztes gólt.
– Jó a koncepció – üzente Gyurcsány, aki nem ért rá, mert lekötötte a lobbizás a Győr-Moson-Sopron megyei elnöki pozícióért. Szóval, vége.
A horvátok, akik messze nem olyan erősek, mint pár éve, a Nemzeti Sport szerint kapnak nyolcmillió eurót (több mint kétmilliárd forintot!), Baumgartner, aki az ország arca akarna lenni, hoppon marad. Az olimpiai bizottságnak, amelyik Sydneyben még fontos volt – és a cégvezetők jókat tapsoltak a győzelmek után – már korábban hátat fordítottak. Athénba utazni tényleg nem nagy élvezet, Portugália sokkal jobbnak tűnik, jobb az éghajlat is, nem is lesz akkora tömeg, meg dugó se.
A Hernádi–Szórád duó pedig készülhet, hogyan ugrik Dado Prso nyakába, amikor a csatár győztes gólt lő a Népstadionban, a kilencvenegyedik percben Király kapujába
A másik. Majd ha a magyar fociban odamegy a pénz ahova szánják, s nem egyesek zsebébe, ahogy ez történik húsz éve akkor lesz értelme befektetni oda. S hogy egy multi horvátokat támogat, nem baj egészen addig amíg ezt a hazájában is megteszi, de a Mol nem teszi és ez így gyomorforgató. ennyit erről.
A másik. Nme azért nem fektetnék egy vasat se a magyar fociba, mert nem szeretném ha jobb lenne, és normális körülmények között tudnának játszani, hanem azért mert azok a pénzek amik eddig bekerültek az utánpótlásba immár húsz éve, el is tűntek ide vagy oda, közben egyre szarabb a létesítményhelyzet, nincs pálya, 70-es évek hangulata veszi körbe az egész utánpótlást, amíg nincs kristálytiszta helyzet ez ügyben addig én egy fillért nem adnék, mert nem oda megy a pénz ahova szeretném, erről ennyit. S mint írtam a gyerekek megérdemelnék, csak nem ők kapják...