Szia, én még új vagyok a mangó nevelésben, az enyém még csak 3 hete bújt ki, de kezdetektől fogva világítom növény nevelő lámpával. Mivel a mangó déli növény ezért nagyon sok fényt igényel és nálunk ilyenkor ősz/télen abból nem sok van, ezért be kell segíteni nekik plusz fénnyel. Én egy ilyennel világítok neki:
Amit még olvastam róla, hogy párából is magas páratartalomra van szüksége, szóval lehet hogy valamelyik hiánya okozza, hogy a levelei száradnak, de lehet betegség is :(
tavaly pont ilyenkor vetettem el a magot, augusztusig nagyon szépen nőtt is, meg volt a levele atartása is, viszont onnantól kezdve megállt a növésben, sőt még az utóbbi időben a levelei is elkezdtek elszáradni. Van valami tipp, hogy mi történhetett? Nyáron kapott trópusi/citrus földet 1:1 arányban rendes itthoni földdel és azóta nem mutat semminemű fejlődést. Eddig tőzeges földben volt sima földdel 1:1 arányban keverve. Külön tápot addig sem kapott, amíg szépen fejlődött.
Szerinted ha tehetném nem azt csinálnám? De sajnos a környező városokbansehol nem találtam. :( Azért fordultam hozzátok, hátha tudtok segíteni. De Akkor Bocsánat! :) Ha mégis valaki tud nekem segíteni Írjon! Nagyon Köszönöm! :)
Sziasztok! Valaki tudna nekem mangót vagy mangó magot küldeni postán? Nagyon szeretnék az avokádó mellet mangót is nevelgetni!!! és gyönyörködni benne! :) Előre is köszönöm! A részleteket megbeszéljük privátban!
Én is készülök mangót ültetni. Ahogy operáltuk ki a magházból a magot, akkor egy kicsit megsérült a mag domború része. Vízben ázik most, holnap szeretném földbe ültetni. Ha B tipusú virágföldbe teszem, amiben van biohumusz és ha keverek hozzá még tőzeget az jó lesz a mangónak? Mondjuk feles vagy harmados arányban?
Arról nem találtam semmit, hogy a magot hogy tegyem a földbe? Vízszintesen vagy függőlegesen és mennyire takarjam földdel? A mag bab formájú, gondolom a homorú részén csírázik.........
hali énis ültettem amango magot 2 is kiprobálom igyis ugyis mert eddig kettö helyen néztem hogyan kell mango magot csiráztatni. már jo ideje el vannak ültetve d méd semmi kise bujt pedig mind a kettö hejyen 1-2 hetet irtak hogy kibulyik. az elsö magot 1 napik vizben ált aztán szétnyitottam már a csirázás elindult és savanyu földbe raktam ahogy irták. de még igyse bujt ki. mit tegyek te hogy csináltad?? hogy folytassam a magok nem rohadtak el élnek még. köszi a segitséget
Pár hete ültetett mangó magoncom már 8cm-es. Mennyit kell öntözni, és milyen földkeverékbe tanácsos átültetni?? Szerintetek később szükség lesz tápoldatozásra???
Gyakorlatilag a mi égövünkön cserepes később dézsás növényként nevelhető, mivel fagyérzékeny. Ha kinőtte a cserepet évente tavasszal érdemes átültetni. Bővebb infót a Nálunk is megterem című könyvben találsz
Ha hagyod száradni a földjét kb 1 hétig, akkor új hajtást fog hozni. Ekkor újra locsolni lehet. Azt olvastam, hogy a trópusi növények akkor fejlődnek a legtöbbet, mikor nem kapnak annyi vizet.A levelek viszont akkor fejlődnek tovább, ha a száraz időszak után kapnak vizet. Ez nálam bevált az avokádónál és a mangónál.
Nekem bent van télen a szobában, az ablakban, ahol délután éri a nap. Nemsoká kiviszem a teraszra, de nem hiszem, hogy a tűnapra. Max.úgy, hogy egy kicsit érje a napocska, de nem a tűző, déli, még túl fiatal, hogy mindenféle környezeti krízisnek kitegyem. :) Az avokádóm is kint van, de csak néha teszem a napra (szintén nem a vad tűzőre), aztán a teraszon belül van, ahol nem tűzi folyamatosan, és jól érzi magát, télen ugyanabban az ablakban van, mint a mangó. Nagyon szép az is.
Nekem is van pár mangómagoncom. Én a gyümölcshús eltávolitása után lemosom a magot, majd egy napig száradni hagyom, ezután vizben áztatom 1 napig. És csak ezután ültettem el, majd párás meleg helyre teszem. Ezzel a módszerrel szinte minden éleképes mag kikelt nálam. Sok sikert mindenkinek
Eddig azért nem írtam ide, mert (tényleg) nem volt nagy mozgás. DE MOST!!! Végre valaki írt. Nekem is kb. 25 cm-es, de eddig nincs vele gond, szépen fejlődik. Íme a kép róla. :)
Bár nem nagyon merem eltenni máshova, folyamatosan ebben az ablakban van, ahol egész délután éri a nap. Tavaly ültettem el a magot, azt nem tudom, hogy mikor, de még nincs egy éves. Tápoldatot még nem mertem neki adni.
Köszi a választ, (a banán topicban is), nem gondoltam volna, hogy erre valaha is reagál majd valaki :) Majd felteszek egy képet róla, egyébként van a tetején levélkezdemény ezért is csodálkozom, hogy megállt.
Amint a topikban látod, nagy pörgés nincs, azaz a/ akinek van, annak nincs vele gondja, vagy b/ mindenki addig jut, hogy sikerül kicsíráztatnia egy magot aztán a növény valamilyen okból - néhány hét, hónap után elpusztul. Nekem sikerült egyet az első évben átteleltetnem, még a következő nyáron is vegetált, hozott több szinten új leveleket, aztán minden igyekezetem ellenére elpusztult. Sajnálom, mégha csak szobanövény lett volna belőle, akkor is. Amúgy a 25 centiseden vannak levelek? Ha igen, a tetején levélkezdemények esetleg?
Kiástam a magot, lefelé két hosszú gyökeret eresztett, felfelé viszont semmi.Se hajtás, se csíra.De ha már ekkora gyökere van, akkor reménykedhetek, nem?
Hello! Most én is megpróbálok kikelteni egy magot.Nemrég már volt egy nagy magom, azzal nem akartam semmit csinálni, csak ottmaradt az aszalon egy tányéron.Elmentünk otthonról hétvégére, és mikor visszajöttem, látom ám, hogy kinyílt a mag, és biztosan ki is csírázott volna, ha nem szárad ki közben. Most az új magot egy kínai kajás dobozba tettem, mert annak van teteje, amit kicsit kilyuggattam.Tehát most az új mag nedves tőzegben, lefedve vár az ablakban.Remélem, hogy lesz belőle valami.
Sziasztok, most kelt ki az első mangóm, kb 5 cm 'nagy'. Adjatok tanácsot, meddig kell párás levegőn, nylon alatt tartani? Még el van dugva egy izraeli mangómagom, és most vettem egy guatemalait, ami még nincs elültetve. (Már ha lehet hinni a ráragasztott cimkének.) utaznikell, nem tudnál fotót felrakni a 3 éves fácskáról? Nagyon érdekelne, mi lesz belőle.
harom hettel ezelott hoztam magyarorszagrol izraelbe ket cserep azaleat. Akkor gyonyoruen viragoztak, mostanra az egyik teljesen kiszaradt. Szerintem meghalt.
Ez normalis, vagy valamit elrontottam?
Hoztam ugyanakkor 3 db jacint hagymat is. Egyelore nem ultettem el oket. Mitevo legyek???