Keresés

Részletes keresés

Szamizdatos Creative Commons License 2009.11.07 0 0 134
                            Ki volt Dr. Krassó György?

 

 Egy ötvenhatos forradalmár és szabadságharcos, akit nagyon hamar, és méltatlanul kitörölt a nemzeti emlékezet. Annak ellenére, hogy 1956 szellemét, az 1991 február12-én bekövetkezett haláláig mindvégig megőrizte, ápolta és hirdette.

 

Halála előtt két héttel esett össze a Goethe Intézetben, ahol Mészöly Miklós író hetvenedik születésnapi rendezvényén vettünk többen részt. A harmadik szívinfarktus végzett vele. Többször újraélesztették, de életét nem sikerült megmenteni.

Rövid életrajza: 1932 októberében született Budapesten. Édesanyja az otthoni feladatokat ellátva nevelte két gyermekét, Györgyöt és bátyját, Miklóst. Édesapja ügyvéd és nyelvtanári munkával kereste a kenyeret. Bátyja, aki filozófia szakon végzett, a marxista filozófus Lukács György előadásaira járt. Felejthetetlen barátom Gyuri, tízenhétévesen megszakította gimnáziumi tanulmányait és kitanulta az esztergályos szakmát. Röviddel utána kitűnő eredménnyel érettségizve fejezte be gimnáziumi tanulmányait.

1951- ben a Közgazdasági Egyetemen folytatta tanulmányait, ahonnan 1955-ben, feltehetően politikai nézetei miatt kizárták. Közgazdasági tanulmányait csak 1981-ben ledoktorálva fejezte be. Közben nem mindennapi életutat járt be. 1956- ban részt vett a rádió ostromában.

Október 25-én a Nádor utcai lakásába hazafelé tartott, fáradtan és óvatlanul.
Ennek következtében a Belügyminisztérium épületét a Nádor utca sarkán őrző ávósok elfogták, ahonnan csak október 30-án a forradalom győzelme jóvoltából szabadult ki.
A forradalom és a szabadságharc leverése után illegális röplapokat terjesztett.
Letartóztatták és államellenes felforgató tevékenységért, tíz év szabadságvesztésre ítélték.

1963-ban amnesztiával szabadult. Ám egy perce sem hagyták magára a diktatúra
Államvédelmi szervei. Telefonját lehallgatták, leveleit felbontották, besúgókkal vették körül, 1991-ben bekövetkezett haláláig. Gyuri 1982 –től szamizdat butikot tartott
fenn a lakásán, ahol a barátokon és a vásárlókon kívül, a rendőrspiclik is gyakorta megfordultak. Nekik volt „köszönhető” többek között, hogy Dr. Krassó György életének legapróbb mozzanatiról is tudomást szerzett a Belügyminisztérium titkosszolgálata. Magyar Október Kiadó néven Gyuri értékes, nálunk betiltott könyveket jelentetett meg. Többek között: Georg Orwell 1984 című könyvét, Duray Miklós Kutyaszorítóját. Emiatt lakásán gyakoriak voltak a házkutatások, és az illegális-kiadványok elkobzása. Nemegyszer az említett kiadványokkal együtt őt is elvitték, államellenes összeesküvéssel gyanúsítva. Ám bizonyítékok hiányában minden esetben nevetségessé tette vádlóit és a minden alapot nélkülöző vádak rágalmakká silányulva kártyavárként omlottak össze. 1984-ben rendőri felügyelet alá helyezték. 1985-ben egy máig tisztázatlan baleset következtében Londonban élő bátyja életveszélyes sérülésekkel kórházba került. Gyuritól megtagadták az útlevelet, amit a nemzetközi tiltakozás hatására végül megkapott. Miklós bátyja, aki szintén részt vett az 1956-os forradalomban, röviddel öccse látogatása után belehalt égési sérüléseibe. Gyuri Londonban maradt, ahol megalapította a Magyar Október Sajtószolgálatot. Neki köszönhető többek között, hogy a Szabad Európa Rádió és a BBC hiteles képet kapott a magyarországi közállapotokról.

Csak 1989-ben tért vissza két szívinfarktussal a háta mögött, és megalapította a Magyar Október Pártot. A csaló választójogi törvény ellen a parlament előtt tiltakozott barátaival.
Később utcai demonstrációkat szervezett. Itt került sor az ÁVH egyik vezéralakjának, Münnich Ferenc szobrának a ledöntésére, és a róla elnevezett Nádor utca visszakeresztelésére.

A Kerekasztal lovagjainak a többség kirekesztésével kötött megállapodását elítélte, egy, a Magyar Narancsban felvázolt cikkében előre látta, mi fog több év múlva történni nálunk. Sajnos, lángelméjű barátom jóslata beteljesedett. Az ország kifosztva, tönkretéve.

Nyertesei, ha különböző mértékben is, „a politikai elit”és a különböző pártok klientúrája.
Vesztesei: a magyar nép többsége. Valamennyi párt, sajnos, mára a Globális tőke kiszolgálója és dróton rángatott marionett figurája lett. Ha nem is olyan mértékben, de a FIDESZ MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG is. Ennek a pártnak a vezetői már nem a választópolgároknak, hanem a globális tőke és helyi csicskásai kívánságainak akarnak megfelelni. A Lisszaboni Szerződés csont nélküli megszavazása, és a Magyar Gárdától való többszöri elhatárolódásuk mindezek ékes bizonyítéka.
Ha élne felejthetetlen Gyuri barátom, szomorúan tapasztalná jóslata beigazolódását.

Bogád Antal

Szamizdatos Creative Commons License 2009.11.07 0 0 133
  KRASSÓ GYÖRGY EMLÉKÉRE  

   Elmentél. Most egyedül járod

   a szabadság csillagútjait,

   végtelen űrt hagytál. Ki segít,

   ha közöttünk szétporladt a Híd?

 

   Kaméleon világ színpompázik

   emberi tisztesség mit sem számít,

   a lélek a csöndes árnyvilágba

   túlpartra, igazak közé vágyik.

 

   Bogád Antal

 

 

                         
luciluca Creative Commons License 2004.10.05 0 0 132

Kedves elemes!

Neked is biztosan mondta már ötven-hatvan éves, vagy idősebb ismerősöd, hogy ezt telefonban inkább ne... Általános reflex ez annak ellenére, hogy nyolcmillió körüli telefon széles körű lehallgatása fizikai képtelenség. Nagyon sokan rezzennek össze még a lakáscsengőre, a szirénára. Lassan oldódik a görcs, a többségünkben már csak a kihalásunkkal... :(

 

üdv luciluca

Előzmény: elemes (130)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.10.05 0 0 131

Ezek a berögződött szokások általában kormányfüggetlenek.

 

Demeter fia + most is dógozik, hacsak ki nem rúgták...

Előzmény: elemes (130)
elemes Creative Commons License 2004.10.05 0 0 130

nyilvan, de pixy egy 2004-es 168orabol idezett.

 

most olvastam, hogy az a no (a minap halt meg 77 evesen) aki a psycho-ban a zuhanyozoban leszurt csajt jatszotta, evekig nem mert zuhanyozni, annyira mely benyomast tett ra a forgatasnak ez a ket hete. lehet, hogy szegeny hodosan roza eseteben is csak errol van szo. raadasul manapsag mar az a bizonyos kattanas sincsen, ami jelezne, hogy behuzott a rele, elindult a magno.

Előzmény: kábelbúvár (129)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.10.05 0 0 129

Se Demeterben + a fiában...

;-))

Előzmény: elemes (128)
elemes Creative Commons License 2004.10.05 0 0 128

Habár Hodosán Róza - bizonyos okokból - ma sem szeret telefonálni.

Nem bizik a mar az MSZMP KB-ben is a titkosszolgalatokat felugyelo Toth Andrasban...? Megertem.

Előzmény: Törölt nick (90)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.10.05 0 0 127

No, Lőcsei Gabriella is teljesítette a 7i penzumot...

Ő is szamizdat-szakértő lett.  :)

 

Botcsinálta szabadelvűek

Előzmény: kábelbúvár (125)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.10.04 0 0 126

Valszeg +vágták a 2. részt...

 

György Péter: Besúgók és provokátorok
Előzmény: kábelbúvár (125)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.09.22 0 0 125

A januári nagy vitát kiváltó bemutató után, a hétfői repríz miatt már bírósági ügy lesz a Szamizdatos évek című dokumentumfilmből.

 

Ezt tudtuk meg Szilágyi Sándortól, az összeállítás egyik megszólaltatottjától, aki bepereli a film készítőit, de a Duna TV-t is, ha a jövő héten a második részt sugározzák. Modor Ádám szerkesztő-riporter és Gulyás János rendező-operatőr munkáját, amely a Kádár-korszak ellenzéki Beszélő-köréről készült, januárban vetítette a Magyar Televízió. Ezt követően az M 2 Záróra című adásában vita volt a látottakról, elsősorban arról: a valóságos eseményeket, összefüggéseket torzította-e a szerzők optikája. Az egyik érintett és a filmben megszólaltatott Szilágyi Sándor kifogásolta, hogy az összeállítás azt a hamis tényt sugallja, mintha a benne szereplők összejátszottak volna a kommunista pártellenzékkel. Vlahovics Katalin, a Duna TV programszerkesztője úgy nyilatkozott: szívesen látják Szilágyit és Gulyást, hogy még a jövő hétfői adás előtt végezzék el a szükséges módosításokat.

NOL

kábelbúvár Creative Commons License 2004.07.23 0 0 123

Örülj neki!

 

Jobb, mint a fafejű!

;-)

Előzmény: Fine Tune (121)
Fine Tune Creative Commons License 2004.07.23 0 0 122

"Azért ne reméld, hog Krassó a hozzád hasonló szélsőjobbos jellembajnokokkal ..."

 

Miért is vagyok szélsőjobbos?

 

(Nem mintha zavarna, csak kérdem).

Előzmény: Törölt nick (114)
Fine Tune Creative Commons License 2004.07.23 0 0 121

Nem írok hosszan, nem értem miért jelent problémát értelmezni.

 

1. "de fogsz te még szeretni volt ellenzékieket, mai eszdéeszeseket, csak el kell patkolniuk" 

 

Feltéve, hogy haláluk előtt Erdélyt visszacsatolják:)

 

2. "Krassóra egy szóval nem mondtam rosszat."

 

Akár mondhatsz is, ha olyan, van itt elég manus aki kijavít. TOvábbá ugyan miért kellene mindenkinek ugyanazzal a szemüveggel néznie Krassót.

 

3. "marxista szocialista és forradalmár vala"

 

Ezzel még akkor is elvitatkoznék, ha egy időben Krassó maga állította ezt. Azt el tudom képzelni, hogy ellenzékisége elején valóban (ezzel nagyon nem lenne egyedül) azt hihette, hogy nem az eszmével, hanem a megvalósítással van baj.  Okos ember lévén azonban hamar felismerhette, hogy magával a marxizmussal van az alapvető probléma.  Ezt segítette, hogy a komcsik szemében bármilyen forradalmár kriminológiai kategória volt, feltéve, hogy a szovjetek nem álltak mögötte.  A lényegen különben nem változtat, Krassó nem harcos marxistaként ismert

 

4. "Ők voltak azok, akiknek eszméivel a demokratikus ellenzék ugyan nem értett egyet"

 

Ez egy marhaság, Krassó legfeljebb mai SZDSZ-es szemmel nem volt része a "demokratikus" ellenzéknek. Miért kellene egy demokratikus ellenzéknek homogénnek lennie? Én speciel részénel tekintettem.

 

5."Krassó nem volt toleráncs az antiszemitizmussal szemben."

 

Senki nem állította ennek ellenkezőjét. Én pusztán azt jegyeztem meg, hogy a ballib média "szokásos" eljárását követően feltehetően nácit faragtak volna belőle. Magyarul hazudtak volna Krassót illetően.  

 

 

 

 

 

 

Előzmény: edice petlice (112)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.23 0 0 120
Mindenesetre tudomásom szerint Krassó egykori pártjából senki sem került a ballibek közé.
Előzmény: kábelbúvár (119)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.07.23 0 0 119
Szal nem lehet extrapoláni, no.
Előzmény: Törölt nick (118)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.23 0 0 118
A Történelmi Szociáldemokrata Párt elnöke.
Előzmény: kábelbúvár (117)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.07.23 0 0 117

És Zűrös Matyi hova vergődött?!

Előzmény: Törölt nick (116)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.23 0 0 116

Viszont az ultraliberális jellemtelenekkel sem, az is biztos.

Elárulok egy titkot:a Magyar Október Párt egyik vezetője, Krassó jobbkeze, Bánlaki József volt, aki később a MIÉP politikusa lett.Hoppá!

 

Előzmény: Törölt nick (114)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.07.23 0 0 115
Elképzelni mindent lehet...
Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.23 0 0 114

"Krassó mai (balliberális szemmel) nézve egy antiszemita hőbörgő 56-os lenne, a ballib média már régen kikészítette volna."

 

Azért ne reméld, hog Krassó a hozzád hasonló szélsőjobbos jellembajnokokkal állt volna össze.

Előzmény: Fine Tune (106)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.07.23 0 0 113

Hiteles forrásaid vannak...

:(

Előzmény: Woland (105)
edice petlice Creative Commons License 2004.07.23 0 0 112

Senki halálának időpontjára nem szeretnék tippelni, de fogsz te még szeretni volt ellenzékieket, mai eszdéeszeseket, csak el kell patkolniuk.

Krassóra egy szóval nem mondtam rosszat. Egyébként marxista szocialista és forradalmár vala, ennélfogva az emberi jogi ideológia sztrádáján az igazi szocializmus eszméjétől fénysebeséggel távolodó ellenzékiekhez eszmeileg kábé annyi köze volt, mint a Bulányinak. Ők voltak azok, akiknek eszméivel a demokratikus ellenzék ugyan nem értett egyet, de kiállt azért a jogukért, hogy elmondhassák.

Egyébként tévedsz: Krassó nem volt toleráncs az antiszemitizmussal szemben.

Előzmény: Fine Tune (111)
Fine Tune Creative Commons License 2004.07.23 0 0 111

Nálad viszont az lenyügöző, ahogy egy alapvetően mai SZDSZ-es kritikámat átfordítod Krassó fikára.

 

Egyébként az, hogy halott ellenzékiek nem tudnak visszabeszélni, az inkább a mai SZDSZ szerencséje, különösen igaz lenne ez a megalkúvást következetesen  elutasító Krassóra. 

 

Na a ballib média szerint ezért kb. úgy lenne Krassó antiszemita, amint hogy én nem tisztelem a halott ellenzékiek emlékezetét. 

Előzmény: edice petlice (108)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.23 0 0 110
Sajnos pont az a baj,hogy már halott.Ha ma is élne,talán sok minden máshogy alakul...
Előzmény: edice petlice (108)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.23 0 0 109
Így van,a "felelőtlen hőbörgő" titulust már akkor megkapta.(Lásd Modor Ádám,Molnár Tamás írásait.)
Előzmény: Fine Tune (106)
edice petlice Creative Commons License 2004.07.23 0 0 108
Lenyűgöző, ahogy tisztelni tudjátok a halott ellenzékieket. Halott ellenzéki, jó ellenzéki. Na ja, ők már nem tudnak visszabeszélni.
Előzmény: Fine Tune (106)
Fine Tune Creative Commons License 2004.07.23 0 0 107

"tudod, ahol az operettellenzék (ne szépítsük, szinte kágébé) által szervezett álmárciustizenötödikén az operettrendőrség taszigálja a serdült orbánt. "

 

Az igazi rendőrség, gondolom, Demszkyt, Kunczét és Petőt üldözte, miközben a D-209-es ügynök belülről és magasról küzdött a KGB ellen.

 

 

Előzmény: bormester (100)
Fine Tune Creative Commons License 2004.07.23 0 0 106

"Krassó saját magán kívül senkit nem tartott hitelesnek,..."

 

Ha egyáltalán így volt, a mai politikai viszonyokat figyelembevéve azt hiszem, jónéhány volt ellenzékinél ezt ma igazolva is látná. Krassó mai (balliberális szemmel) nézve egy antiszemita hőbörgő 56-os lenne, a ballib média már régen kikészítette volna.

Előzmény: Törölt nick (102)
Woland Creative Commons License 2004.07.23 0 0 105

Hát, ilyenek vótak' ezek. Jó olvasgatást!

 

http://www.mn.mno.hu/index.mno?cikk=185602&rvt=9

Woland Creative Commons License 2004.07.23 0 0 104

Ma már kétszer beégtél :) ezért nem kéne forszíroznod a harmadikat. :)) Szeretem a bájos butákat, de te nem is vagy bájos. :) Érdekes, hogy e kései órán rajtad kívül senki nem szólt hozzá a topikhoz...

 

pvc: Csurka nekem nem ingem, jó író volt, káros politikus, semmi több.

Előzmény: Törölt nick (102)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!