Vizsgálatot kért a Magyar Katolikus Rádió a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kérésére az Antenna Hungáriától és a hírközlési hatóságtól annak felmérésére, mi lehet az oka, hogy a médium adása a vártnál kisebb vételkörzetben fogható - közölte a konferencia titkára csütörtökön Budapesten.
fideszfrakcio.hu
A pünkösdi műsorkezdéshez közeledve a jövő hét kedden tartják a Magyar Katolikus Rádió avatási ünnepségét Budapesten - közölte a rádió vezérigazgató-helyettese.
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek fogja megáldani a VI. kerületi Délibáb utca 15-17. szám alatti rádió kápolnáját, míg az épületet Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke avatja fel - közölte Juhász Judit.
NOL
Bár úgy tűnik, hogy e topik nem túl keresett, azért beírom a tudomásomra jutott néhány információmorzsát...
- az MKPK egy mind jogilag, mind szervezetileg új rádiót hoz létre, az nincs kapcsolatban a jelenleg is működő "Magyar Katolikus Rádió - Eger" formációval. A névhasonlóság kissé(?) félrevezető...
- az egri regionális rádió megmarad, URH-n továbbra is hallgatható
- a pályázat elnyerésétől számított 180 napon belül kell megkezdeni a sugárzást
- az MKPK szeretné Húsvétra beindítani az adást
- az Antenna Hungária jelenleg a szolnoki adót tudja üzembe állítani, így induláskor jobbára csak Kelet-Magyarországon lesz fogható az adás
- a másik két adó (Siófok, Lakihegy) lehet, hogy csak mintegy másfél év múlva indul
(Középhullámú véte nem gond, ha nem zenei rádiónak szánják. Már csak pl. a Sonyt kéne lebeszélni arról, hogy hozzánk ne a nagyon kelet-európai FM/LW hanem a közép-kelet európai FM/MW sávokkal hozza a rádióit.)
Majd hallgatják azok, akik valóban kötődnek az egyházhoz, meg akik elég nyitottak ahhoz, hogy meghallgassák azt is, amihez nem kötődnek annyira. Akik meg csak pártszimbólumként és szlogenként tolták maguk előtt (mégha nem is mindig viszonzatlanul ugye...), azok ugyanúgy kimaradnak belőle mint eddig.
(Érdekes ellentétet fedezhetünk fel amúgy az "intenzív keresztény-nemzeti" kedevlőinek ősimagyar, pogány hagyományok iránti vonzalmában, ami már az Egyház nemtetszését is kiváltotta.)
Nem feltétlenül kell annyit várnod... Ugyanis a www.mkr.hu -ról indulva, akar neten is hallgathatod a jelenleg regionálisan elérhető adást. 3 éve megy, napi 24 órában...
Gondolom lesznek gyökeres változások a műsor struktúrában az országossá válás kapcsán, de azok kiforrásához a 100 nap meg kevés lesz... Országos tudósítói hálozatot, helyi stúdiókat összehozni, gondolom elég sok időbe telik...
Egyébként megfelelő időjárási körülmények között egy ismerősöm a Svábhegy oldalában be tudta fogni az egri adót (a hatvani ugyan közelebb van, de sokkal kisebb teljesítményű)... normálisan az M3-ason kifelé már Gödöllő előtt lehet hallgatni...
Én balos szavazó vagyok, de szerintem ideje volt, hogy a katolikus egyháznak legyen Magyarországon rádiója. A jobboldalnak persze savanyú a szőlő, mert ők 4 évig csak kihasználták a keresztény emberek vallásosságát, rádiót nem csináltak a legnagyobb magyar egyháznak.
Nem egészen. Bár a hírt lehet így is értelmezni... az ORTT honlapján megtalálható az eredeti pályázati kiírás (2003.jún.12.)
Mely szerint:
"...
- A meghirdetett frekvenciákra kizárólag közműsor-szolgáltató jellegű pályázati ajánlat nyújtható be.
- Pályázati ajánlat benyújtható az alábbi speciális karakterisztikával is: speciális célközönségnek szóló vallási jellegű speciális karakterisztika. Ilyennek minősül az ajánlat, ha a műsortervben szereplő műsorszámok a műsoridő 50 %-át meghaladó arányban fordulnak elő.
..."
Vagyis közszolgálatos pályázat nyújtható be. Ezen belül lehet vallási tematikájú, de az én értelmezésem szerint lehetett volna nem vallási tematikájú pályázatot is beadni... (az 50% akkor él, ha vallási, pontosabban akkor vallási, ha 50%)...
Ettől még nem meglepő a kevés pályázat, lévén a középhullámú frekvencia üzemeltetési költsége elég magas (ha jól tudom)... azt hiszem az Antenna Hungária (ha jól tudom, ők az üzemeltetők) biztosan örül, hogy volt egyaltalán pályázó...
Nofene, rég nevettem ilyen jót!
"Amig nem csapnak be senkit addig mi a baj?"
Ja, a római katolikus anyaszentegyház aztán sosem csapna be senkit! Nem olyan családból való.
most majd lesz egy országos. Akinek igénye van rá, az hallgatja.
Ha mondjuk nem csak a népbutító duma jön (amit minden egyház profin csinál), hanem esetleg Erdő Péter... na ott már más a színvonal!
(bár, gondolom, ha eddig beszélni akart akkor odament és beszélt, de azért elég sokminden van a pali fejében amit nem ártana az embereknek hallani)
Amúgy meg csinál rádiót akinek telik rá. A katolikus egyháznak telik az adományokból és az állami támogatásból. Amig nem csapnak be senkit addig mi a baj?
nem, majd elmondják hogy mindenki bűnös, a buzik takarodjanak el, kotont ne használjunk mert terjeszti az AIDS-t és egyéb hasznos dolgokat fogunk megtudni, a keresztény szellemiség jegyében.
dumbó27: remélem óriási lesz a hallgatottsága , úgy látom a polfórum alapján, hogy hatalmas igény van a magyar lakosok körében egy igazi keresztény szellemiségű adóra, amely az igaz magyar keresztényeknek szóla. így aztán, mivel az ország nagytöbbsége fideszes, és ők ügyebár keresztények ez az adó majd le fog söpörni mindent. legalábbis ha néhányan nem hazudoztak itt összevissza mindenfélét.
"Elkötelezett keresztény ember a lakosság 5-10 százaléka, magát valamilyen valláshoz tartozónak vallók körülbelül a 60-70 százaléka a lakosságnak. Ez gyakorlatilag abban nyilvánul meg, hogy az életének bizonyos szakaszaiban mereven nem zárkózik el az ilyen típusú ember a vallástól és az egyháztól. Azt mondja, hogy valahová tartozni kell, vagy pedig: a magam módján vagyok vallásos, ami bizonyos alkalmakhoz, mondjuk a karácsonyhoz, vagy a húsvéthoz, vagy egy keresztelőhöz köti a vallásosságot."
(Bolberitz Pál egyetemi tanár:
Világnézeti pluralizmus Magyarországon a rendszerváltás után)
Ja, azt nem tudtam, hogy középhullámon megy a dolog.
Mondjuk ettől még a szelektív pályáztatás él az 50% miatt. Ki lenne más, aki hajlandó lenne szentfazék-műsorokat nyomni az adásideje több, mit felében?