Ha valóban az adatbázis kezelés miatt ilyen csiga néha, akkor millió lehetőség lehet a gyorsítására. De pontosabbat lehetne mondani, ha ismernénk az adatbázis jelenlegi felépítését :). Ha ezt valaki megadná (miért tenné? :)), akkor építő jellegű hozzászólások is jöhetnének.
Másrészt tényleg érdekes lenne, hogy milyen DBMS áll a forum mögött.
Harmadrészt a cgi-k milyensége is érdekelne. Nyelv és megoldás szempontjából is. Bár azért remélem nem olyen primitív a készítő, hogy minden kérés újabb processzt indít :(, de azért megerősíthetné ezt is valaki.
http://airsoft.kerekperec.hu, a közösség menüpontban van egy fórum, bár nincs kipróbálva közel ekkora terhelésre sem, mint ez, meg jóval egyszerűbb is. Nem nagy durr összehajítani egy fórumot, csak az a nagy durr, hogy szép, kényelmes, ÉS gyors legyen :)
Én nem használnék például SQL-t, semmilyet se. Szerintem a lekérdezésekhez egész egyszerűen nincs rá szükség, viszont ISAM-osan sokkal gyorsabban tudok végigszaladni egy táblán.
Lehet mosolyogni :)
Ezek mind klasszak, de pont nem ezek azok, amik látható gyorsulást eredményeznének. :D De lehet bonyolítani az életet.
Ami az auditot illeti, arról van egy érdekesnek tűnő gondolatom. Fejtegetve: Az index auditálásáért ugye fizetnek, amit az auditor jól magára költ, miközben a "szolgáltatásának" jelentős ktg-e - sávszélesség formájában - ránk van terhelve. Mi lenne ha az auditálás díjából részt követelnénk, mert a tevékenység elvégzéséhez a saját, pénzért vett sávszélességünk egy részét rendelkezésre bocsájtjuk ? :D
NevemTeve !
Ne aggasszon, de a jelenség nálam is előjön. Gondolom sokaknál előfordul ez mostanság.
Hát igen, az auditálás kellemetlen kérdés, ez tagadhatatlan. Én többek között az olvasói szokásokra bazíroznék, jelesül hogy valószínűleg érdemes mesterségesen a memóriában tartani az első x topicot, mert azokra tuti több a hit, mint a többire. A másik, amire tuti bazíroznék, a burst-ösödés, mert bizonyos dolgokat nem végeznék el azonnal, hanem félretennék, és ha relatíve alacsony a terhelés, akkor állnék neki feldolgozni. Fogadni mernék, hogy vannak tipikus hullámok, például ebédidő környékén nyilván csökken a terhelés, munkakezdés körül meg nyilván sokkal nagyobb, mert mindenki azzal kezdi a napot, hogy megnézi, mi a stájsz.
Az audittal meg az alábbi ötleteim lennének:
vagy 'közelebb hozni' valahogy, tehát valahogyan elérni, hogy ne kelljen a világ végére elmennie a szerencsétlen kérésnek,
vagy valami késleltetést és gyűjtést használni, hogy ne azonnal kelljen auditálni, hanem érjen az rá akkor, amikor nincs jobb dolgunk,
vagy azon gyúrnék, hogy az auditálás lassúsága ne hátráltassa az oldal megjelenését, szélsőséges esetben még azt is megkockáztatnám, hogy valami frame-es trükkel vagy JavaScript-es balhéval beszélném rá a böngészőket, hogy ugyan rendereljenek má' hamarabb, és ne várjanak. (Aki meg 2004-ben még se frame-eket, se JavaScript-eket nem tud kezelni, az meg nézze a lassút.)
A fejléceket meg egyértelműen mesterséges cache-be tenném, mint a zállat.
Na mindegy, csak hangosan gondolkozom :D
nem homályos.
csak nem árt hozzá ismerni az adatbázist. (egyesek szerint az illető kókler és nem ő csinálta a fórumszoft (mivel automatikus ragozású szóról van szó :) ), tehát kétségek támadtak....
érthető voltam? :)
A hozzászólások és egyéb "adatok" valószín egy mysql vagy postgresql vagy oracle adatbázisban van. egy ilyen adatbázist más szerkezetűre alakítani adatvesztés nélkül alapvető dolog manapság, ehhez a fenti adatbázismotorok gyártói eszközöket is biztosítanak.
A cgi.ket pedig mindegy hogy alakítod, azok az adatbázisból nyerik ki azt, amit a képernyődre hánynak körbeszemetelve a html és java elemeivel.
Amúgy a fórumsoftnak szerintem semmi baja, nem az az, ami lenyomja a válaszidőt. Elemezzed a forgalamat, amit egy topic behívásánál generálsz a neten. Mindjárt ott van elsőnek az audit.median.hu trágyalassú szervere, de hivatkozik minden index oldal a sher.index.hu traffic.index.hu szerverekre. Talán ezeket a ping-pong-okat kéne optimalizálni, hogy egy topic lehívása során ne dolgoztassuk meg a fél hazai netet audit cégek hasznára a saját költségünkön, stb. :D
Ha fentiek után is lassú, akkor lehet egy adatbázis optimalizáláson gondolkodni.
:) Értem én a tréfát, elvtársak... csak nem szeretem ;) Gondolkoztam ezen, és nem látom okát annak, hogy ne tudjam úgy lecserélni az index jelenlegi fórummotorját egy újra, hogy ebből az userek semmit nem vesznek észre, csak annyit, hogy a válaszidők drasztikusan lerövidülnek. A hardverigény minimálisnak nevezhető, és csak PC-kre lenne szükség hozzá. Lenne benne pár barbatrükk, de hát annyi baj legyen :)