Keresés

Részletes keresés

1237 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 318
a halapenz.hu oldalhoz csatlakozó fórumok közvetlen cime: www.hyde-park.tv
Chipie Creative Commons License 2005.01.31 0 0 317
nagyon helyes, hajráf!!!!
Előzmény: 1237 (316)
1237 Creative Commons License 2005.01.31 0 0 316

Nem hagyom :)

www.halapenz.hu újraindul

kheiron Creative Commons License 2004.03.21 0 0 315
Molnár Lajos az SZDSZ, azaz a jelenlegi kormány embere, értelemszerűen úgy nyilatkozik, ahogy a kormány, azaz orvosellenesen, a cikk magyar ismertetőjéből ez derül ki. Hiába, a kórházigazgatói állásnak van ára...
Előzmény: adriánó cselescsávó (312)
adriánó cselescsávó Creative Commons License 2004.03.18 0 0 314
"Nagyon remélem, hogy csak a média ferditette el a szavait és abszulute nem igy értette..."

Attól tartok nem.

Előzmény: zuglo_14 (313)
zuglo_14 Creative Commons License 2004.03.13 0 0 313
Nyilt levél féle Péterfalvi Úr felé...

1,
"Személyes adatnak minősül, így nem hozható nyilvánosságra, hogy egy orvos mennyi hálapénzt kér egy-egy beavatkozásért - idézi az adatvédelmi biztos megállapításait a Népszabadság. Péterfalvi Attila szerint a hálapénzzel kapcsolatos információkat csak az érintett orvos beleegyezésével lehet nyilvánosságra hozni."
Javaslom, hogy ezután minden szakma amely úgy érzi nincs eléggé megfizetve -pláne ha közpénzből, közfeladot lát el, nyugodtan kérjen "hálapénz", hiszen ez a teljesen normális dolog.
Pl. a rendörök is nyugodtan kérjenek birságolás helyet némi "hálapénzt", és persze a tüzoltók, földhivatali dolgozók, sőt a birák is a biróságokon, -a politikusokról nem is beszélve:-)-senkinek semmi köze hozzá ki, mikor mennyit tesz zsebre....

2, Nagyon remélem, hogy csak a média ferditette el a szavait és abszulute nem igy értette...

Üdvözlettel:
egy állampolgár

Off
Remélem internet ügyben pedig nem KÉJ-től tanult..
On

adriánó cselescsávó Creative Commons License 2004.03.09 0 0 312
http://index.hu/gazdasag/magyar/hal040309/

'Az orvosok tartják fent a kiszipolyozó rendszert'

2004. március 9., kedd 12:25

A Financial Times szerint a magyar egészségügyet a pincétől a padlásig át kell alakítani, a reformok útjában azonban az előjogaikra féltékeny, hálapénzre pályázó orvosok állnak. Az eszközpark megfelelő lenne, azonban az orvosok nem minden esetben használják azt.

Az elvileg ingyenes magyar egészségügyben a "történelmi gyakorlattá vált" orvosi hálapénz a beutaló a jobb és gyorsabb ellátáshoz; nélküle gyakran a kezelést is megtagadják - írta a jelenségről közzétett terjedelmes elemzésében a keddi Financial Times.

Orvosok a reformok útjában

A brit üzleti napilap szerint az orvosi hálapénzről nemrégiben nyitott világhálós honlap decemberre a leglátogatottabb magyarországi internetes oldalak egyike lett, jelezvén, mennyire felháborítja a magyarokat saját egészségügyi rendszerük, és az egyre inkább intézményessé váló hálapénzrendszer.

Az orvosok dühös reakciója azonban azt is elárulta, hogy ők alkotják a legnagyobb akadályt a reformok útjában, és mindenképpen fenn akarják tartani a szűk elitet jutalmazó, ugyanakkor az állami erőforrásokat is kiszipolyozó rendszert - írta a Financial Times.

Félnek a döntéshozók

A bírálók szerint az egészségügyet a pincétől a padlásig át kell alakítani, de a további reformoknak ellenáll a Magyar Orvosi Kamara, amely e reformoktól saját fennhatóságát és autonómiáját félti - áll a brit lap elemzésében. A döntéshozókat az tartja vissza, hogy félnek: magukra haragítják az orvosokat - mondta a lapnak egy reformpárti kórházigazgató.

A cikk szerint az orvosok képviselete az egyenlő ellátás védelmére hivatkozva veti el a profitelemek bevezetését a közegészségügyben, és védelmébe veszi a hálapénz elfogadását olyan esetekben, ha azt az orvos nem maga követeli ki. Az idézett kórházigazgató szerint azonban az ellátás színvonala már most sem egységes, és a magas beosztású orvosok "csak a saját zsebüket bélelő rendszert védelmezik".

Féltékeny orvosok

A lap által idézett becslések szerint a magyarok évente összesen ötven-százmilliárd forintot csúsztatnak az orvosok zsebébe, de az összeg több mint nyolcvan százalékát az orvosok kevesebb mint húsz százaléka kapja.

A cikk szerint a hálapénzrendszer még a beruházási döntéseket is eltorzítja. A kórházakban például bőségesen van ultrahang- és CT-berendezés, a hozzáférés ezekhez azonban néhány magas beosztású orvos féltékenyen őrzött előjoga, mivel ezek használata tipikus hálapénzforrás. Mindeközben sok kórház mellékhelyiségei mocsokban úsznak - írja a brit lap.

Az idézett kórházigazgató szerint a közfelháborodás végül rá fogja kényszeríteni a politikusokat a radikális reformra. Egyelőre azonban a hálapénzről nyitott honlapot kellett bezárni, mert a rajta szereplő nevek viselői perekkel fenyegetőztek - áll a Financial Times keddi elemzésében.

Rick Blaine Creative Commons License 2004.01.26 0 0 311
ok. igy stimmel.
Előzmény: stpmod (310)
stpmod Creative Commons License 2004.01.26 0 0 310
Nekem 8 :) hányszor írtad le, most van itt az ideje úgy tűnik.

a pavlovi reflex lényege hogy egy jelenségre egy cselekvéssort végzel el reflexszerűen. A jutalmazás csak a reflex kiépítéséhez kell, a reflex kiépítése után már nem.

Kísérlet: Kutyának tanítod a vezényszóra történő ülést. Ha leül, adsz neki fincsit, hogy rögzüljön egy frankó emlékkép a vezényszó és az ülés mellé. Ha soha többé nem adsz neki, amikor megtanulta, akkor is ül vezényszóra. :)

Előzmény: Rick Blaine (309)
Rick Blaine Creative Commons License 2004.01.26 0 0 309
nem most irtam le eloszor:)
Előzmény: stpmod (307)
Rick Blaine Creative Commons License 2004.01.26 0 0 308
koszonom a megjegyzest. batran javits ki, de ugy tudom, a pavlovi reflex alapja a jutalmazas. amennyiben az orvost akartak jutalmazni, akkor valoban pavloviak. ha a maguk boret feltettek es azert akartak adni, akkor szvsz nem.
Előzmény: stpmod (306)
stpmod Creative Commons License 2004.01.26 0 0 307
emberek, ertsuk mar meg vegre, h a kamaraban is uolyan orvosok ulnek, akik nap, mint nap tartjak a markukat a paraert. ezert az egesz csak egy latszatharc ( az egyik megyei orvosi kamara volt elnoke a maganrendelojeben azokkal a cuccokkal vegzett kismuteteket narkozisban /mondaniom sem kell, aneszteziologus nelkul!/ meg egy-ket eve, amiket a korhazbol sibolt. es o most az etikai bizottsag egyik vezetoje. edes, nem?), ...

Ezzel egy huszárvágással semmissé tetted az itt papoló orvosok eddigi hozzászólásait. Nagyon örülök ennek, nem őmiattuk, hanem mert végre valaki az ő köreikből mondta ki az eleddig kimondhatatlant. És ez az a pont, ahonnan, nektek több érdemi mondanivalótok nem lehet....

Előzmény: stpmod (306)
stpmod Creative Commons License 2004.01.26 0 0 306
nem hinnem, h pavloviak. akkor eppenhogy nem adnanak, ha tudjak milyen helytelen dolgot cselekszenek

A pavlovi reflexek lényege, általában a reflexeké, hogy nem tudatosak. Ettől reflexek. De ezt csak csendben jegyzem meg.

Előzmény: Rick Blaine (280)
adriánó cselescsávó Creative Commons License 2004.01.25 0 0 305
"nem lesz itt valtozas egy centimeternyi sem. nincs jobb uzlet annal, mint allami korhazban allami muszerekkel, allami noverkevel es allami gyogyszerekekkel maganbeteget tartani"

Nyilvánvalóan ezt féltik a magánosítástól.

"a kamara elnoke nyafog es nem azt mondja, h ennyi es itt az ideje, h mi is lepjunk, tegyuk meg mi az elso gesztust, h kemenyen fellepunk az orvostarsadalmat lejarato hienakkal szemben, akkor ott is nagyon nagy gaz van. a tobbi euphemizmus. en egert eddig nagyon tiszteltem. remelem ezutan sem kell benne csalodnom. dehat ugye, ez mar politika."

Nem áll módomban tudni, hogy eddig mit tiszteltél benne, de legyen neked. Amit viszont a megnyilvánulásaiban tapasztaltam semmi tiszteletet nem ébreszt bennem.

Előzmény: Rick Blaine (304)
Rick Blaine Creative Commons License 2004.01.25 0 0 304
emberek, ertsuk mar meg vegre, h a kamaraban is uolyan orvosok ulnek, akik nap, mint nap tartjak a markukat a paraert. ezert az egesz csak egy latszatharc ( az egyik megyei orvosi kamara volt elnoke a maganrendelojeben azokkal a cuccokkal vegzett kismuteteket narkozisban /mondaniom sem kell, aneszteziologus nelkul!/ meg egy-ket eve, amiket a korhazbol sibolt. es o most az etikai bizottsag egyik vezetoje. edes, nem?), aminek nem ketseges a kimenetele. addig, amig a nagy halak meg nem buknak, nem lesz itt valtozas egy centimeternyi sem. nincs jobb uzlet annal, mint allami korhazban allami muszerekkel, allami noverkevel es allami gyogyszerekekkel maganbeteget tartani. ezek mennek, meg a baranyfelhok. mas megoldas nincs, mint a nyilvanossag. es ha ilyenkor a kamara elnoke nyafog es nem azt mondja, h ennyi es itt az ideje, h mi is lepjunk, tegyuk meg mi az elso gesztust, h kemenyen fellepunk az orvostarsadalmat lejarato hienakkal szemben, akkor ott is nagyon nagy gaz van. a tobbi euphemizmus. en egert eddig nagyon tiszteltem. remelem ezutan sem kell benne csalodnom. dehat ugye, ez mar politika.
Előzmény: adriánó cselescsávó (303)
adriánó cselescsávó Creative Commons License 2004.01.25 0 0 303
ja és még

"A kamara honlapjával kapcsolatban meg sajnos nem vagyok kompetens"

Nem ez volt a kérdés. Hanem az, ha a kamarának annyira nem volt fontos az általad mondott dolog, hogy legalább a honlapján rajta legyen, akkor miért a médián kéred számon, hogy nem volt főcím? Egyáltalán létező dologról beszélünk?

Előzmény: kheiron (295)
kheiron Creative Commons License 2004.01.25 0 0 302
Radiológia.
Előzmény: Rick Blaine (300)
kheiron Creative Commons License 2004.01.25 0 0 301
Azok a csúnya befektetői körök állnak az egész hepaj mögött, mi?

Tetszik, vagy sem, az egészségügy üzlet, a világon az egyik legjobb. Magyarország (bár csak 10 milliós), elég nagy piac ahhoz, hogy senki nem mondjon le róla csak úgy, pláne, ha meg lehet teremteni azon feltételeket, hogy kedvező áron megszerezzünk egy csomó ingatlant, biztos állami finanszírozásssal, majd addig csavarjunk, amíg az állam még és még ad pénzt.

Nem véletlen, hogy az állam úgy fél a valódi privatizációtól (az OEP monolit lebontásától), mint ördög a szenteltvíztől. Nálunk egy igazi magánkórház van, Telkiben. Sok mindene van, de egy nincs: az OEP semmilyen körülmények között sem fizet ki semmit. Nem köt vele szerződést, pedig az jó lenne. Miért nem köt? Csak.

Tudod a befektetői körök még nincsenek helyzetben, nem úgy, mint a fehérköpenyes bűnözők. Ők már be vannak betonozódva a rendszerbe, nekik sokkal nagyobb a befolyásuk és semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy a rendszer változzon.

Tudod, a befektetői kör kvázi ott ül a parlamentben, és hiába van "az orvosoknak" befolyása, ha a kormánypárt elhatároz valamit, és törvényt hoz róla, akkor az úgy is lesz. Beszélhetsz "befolyásról", az, hogy az eddigiek során az orvosok (képviseletében a kamara) véleményét abszolút nem vették figyelembe, ez ellen szól.

Az, hogy néhány professzornak valóban nem érdeke, hogy változzon a rendszer, természetesen igaz. De a "kuliknak" igenis érdeke.

Előzmény: adriánó cselescsávó (298)
Rick Blaine Creative Commons License 2004.01.25 0 0 300
kulfoldon sincs kolbaszbol a kerites, ugyanugy halnak itt is megfele azz emberek, de legalabb tisztessegesen megfizteik. tudom, en vallaltam, meg minden, de magam is szivesebben dolgoznek otthon, ha megfizetnek.

kheiron, micsinalsz? lehet, mar irtad, de elfelejtettem..

Előzmény: kheiron (299)
kheiron Creative Commons License 2004.01.25 0 0 299
Tudom :-))))))))

Azonban egyrészt létezik a jus murmurandi, másrészt létezik a szabályokban lefektetett "egyéb érdekérvényesítő és nyomásgyakorló eszköz" is.

Neked nem tetszik, hogy az orvosok nyavalyognak a pénzükért, nekem nem tetszik, hogy ennyire kevés a pénzem. Aztán majd szépen megállapodunk, így vagy úgy - nekem könnyű a dolgom, mert nemzetközi hiányszakmát űzök, de mégsem szívesen hagynám el az országot.

Előzmény: adriánó cselescsávó (297)
adriánó cselescsávó Creative Commons License 2004.01.25 0 0 298
"Bár ez eléggé kategorikus, racionális érv is van az éles elkülönítés mellett, mégpedig igen egyszerű. Az orvosnak alapvetően két érdeket kell figyelembe vennie: a betegét, és a sajátjáét - e két dologért kell küzdenie, ha már mostohák a körülmények"

Csak nem??!! Ne mondd! Akkor ezek a zsaroló orvosok nem is orvosok, hanem annyi közük van az orvostársadalomhoz, mint egy váltókezelőnek. Ne hülyíts! Ez alapján kizárhatnád majd az egész orvostársadalmat. Ez lett volna a racionális érv, ami mentén kizártad a politikussá, vagy akár ugye kamarai elnökké lett orvosokat? Mert ugye az utóbbinak is kell tudni más érdekeket szem előtt tartania, főleg a főmaffiózókét.
Azok a csúnya befektetői körök állnak az egész hepaj mögött, mi? Nem is a betegeket kizsebelő orvosi érdekkörök, ugye? Mert befektetői körök nélkül olyan jól működik itt minden. Tudod a befektetői körök még nincsenek helyzetben, nem úgy, mint a fehérköpenyes bűnözők. Ők már be vannak betonozódva a rendszerbe, nekik sokkal nagyobb a befolyásuk és semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy a rendszer változzon.

Előzmény: kheiron (295)
adriánó cselescsávó Creative Commons License 2004.01.25 0 0 297
"Már csak az kell, hogy a "hippokratészi esküre" hivatkozz... :-DDDDD"

Ne terelj! E között és a között amit én mondtam ég és föld a különbség.

Előzmény: kheiron (296)
kheiron Creative Commons License 2004.01.25 0 0 296
Már csak az kell, hogy a "hippokratészi esküre" hivatkozz... :-DDDDD
Előzmény: adriánó cselescsávó (294)
kheiron Creative Commons License 2004.01.25 0 0 295
OS: Országos Sajtószolgálat. A kamara honlapjával kapcsolatban meg sajnos nem vagyok kompetens.

A 2. ponthoz.

Kissé paradox módon, és elég cinikusan szemlélve, valaki azért megy el orvosi végzettséggel politikusnak, mert rossz orvos, és nem tud megélni a szakmájából. Létezik persze az is, aki megnyerte a főnyereményt, és nincsenek anyagi motivációi, pusztán idealizmusból, a világ jobbá tételének szándékával lesz pártkatona, de attól tartok, ők vannak kevesebben.

Így hát hiába "jött valaki az orvostársadalomból", kb. annyi köze van az orvosláshoz, mint egy váltókezelőnek; automatikusan kizárja magát az "én orvos vagyok" kategóriából.

Bár ez eléggé kategorikus, racionális érv is van az éles elkülönítés mellett, mégpedig igen egyszerű. Az orvosnak alapvetően két érdeket kell figyelembe vennie: a betegét, és a sajátjáét - e két dologért kell küzdenie, ha már mostohák a körülmények. Egy politikus azonban nem teheti meg, hogy nem veszi figyelembe a szuahéli kisebbséghez tartozó kazánkovácsok szövetségének követeléseit, mert elvesztheti a szavazataikat, illetve a mögöttük álló gazdasági érdekcsoportok támogatását.

Nézd csak meg Gógl Árpádot: mint kamarai elnök, igen nagyon kemény volt, aztán miniszterként hipp-hopp elfelejtette mindezt - ő tipikus képviselője az imént vázolt típusnak, de mondhatnám Kökényt is. Mikola más, az ő őrmester-stílusában nem volt túl nagy változás, de természetesen az irányok nála is cserélődtek rendesen.

Amúgy meg nem "a politikusok" akarják szétverni az egészségügyet, csak néhány erős gazdasági érdekcsoport kíván több bevételhez jutni - ha ennek az az ára, hogy páran meghalnak.... hát ők így jártak.

Érdemes egyszer megnézegetni a magyar cementipar privatizációjának történetét egyébként.

Előzmény: adriánó cselescsávó (293)
adriánó cselescsávó Creative Commons License 2004.01.25 0 0 294
Ahhoz senki nincs köze, hogy ezt a szakmát választottad, mindaddig amíg nem erre hivatkozva akarsz kipréselni az emberekből többlet juttatásokat.
Előzmény: Rick Blaine (292)
adriánó cselescsávó Creative Commons License 2004.01.25 0 0 293
A 2 dologra.

1. Nem tudom mi az az OS, de nem kell annyira kiakadni, mert a kamara honlapján a kereső is kizárólag az etikai kódexre (ek) ad ki találatot, de oda 4-et is. Ha esetleg ide Éger István regnálása után kerültek bele a hálapénzre vonatkozó részek és te erre utaltál, akkor ez esetben hordoz némi örvendetes elemet eddigi ténykedése. No persze azért az ek passzusai sem túl meggyőzőek, így érdemei e tekintetben sem lennének éppen gigásziak. De gyanítom, hogy ez nem is az ő érdeme, hanem az ek elég régen úgy néz ki ahogy. Akkor marad a kérdés: miről írtál az imént? Miért nincs lóbetűkkel a kamara honlapján, ami mellesleg 512 kB-os ADSL kapcsolat mellett is lassú? S ha a kamara nem tartotta ennyire fontosnak, hogy feltegye, akkor mitől lett volna fontos másnak? Persze lehet, hogy egyébként fent van a szájton, csak a kereső nem ad ki rá találatot és nem is találom sehol. Ez esetben is előző kérdésem marad életben.

2. Szóval ne legyek már hülyének nézve!
Ha nem feltételezünk pártoldaltól függetlenül annyi tisztességet az orvostársadalomból jövő eü politikusainkról, hogy eszük ágában sincs szétverni az egészségügyet, akkor az azt vonja maga után, hogy feltételezhetünk ilyet mondjuk a kamara elnökéről is. Nem veszembe ezeket a dumákat. Én Éger Istvánnak sem a céljait vitatom, arról még én is elhiszem, hogy ő jó lelkiismerettel vállalhatja. Én az eszközeit vitatom, melyek nem a politikusokkal szemben, hanem velem szemben tisztességtelenek.

Előzmény: kheiron (290)
Rick Blaine Creative Commons License 2004.01.24 0 0 292
senki nem mondta. az akartam lenni es nem gyarban dolgozni. ehhez aztan senkinek semmi koze. es ha minden orvos megfogadna ezt a csodalatos ideat, akkor a banyasz operalna, ugye? lehet akkor nem is kene para..
Előzmény: Fülöpmami (291)
Fülöpmami Creative Commons License 2004.01.24 0 0 291
Kicsit ciki. Ki mondta bárkinek hogy orvos legyen? Menjen gyárba dolgozni 3 műszakba, azt nézzen mint a luki nyúl. Vagy kerüljön minden pénzbe, és akkor a banyák nem naponta mennek ingyen vérnyomáűst méretni, mikor én még 3 éve a háziorvos szagát se éreztem, pedig a lóvét kapja utánnam! Ja buzit meg TBre operálunk, de a szülés, szívműtét stb.. boriték kérdése!
kheiron Creative Commons License 2004.01.24 0 0 290
Két dolog.

Az egyik a kamara és az ő kommunikációja.

Tavaly nyáron, amikor Éger István elnök lett, már megvolt a kamarai állásfoglalás a hálapénz-rendszer ellen - az más kérdés, hogy a sajtó tisztelt képviselői miért nem voltak képesek használni az OS által hozzájuk is eljuttatott anyagot.

A másik meg: A minél rosszabb, annál jobb úton. Porig kell rombolni az egészségügyünket, aztán mindenki megy kezeltetni magát máshova, mert nálunk nincs ellátás.

Nem, porig kell rombolni, hogy fehér lovon bejöhessen a magántőke, olcsón, önfeláldozóan megvegyen mindent, majd megemelje az árakat, és hirtelen nyereségessé váljon. A tőkésnek (mondjuk egy német húsnagykernek) ugyanis nincsenek olyasféle kötelezettségei és gátlásai, mint amilyenek a jelenlegi rendszerbe be vannak építve.

Előzmény: adriánó cselescsávó (289)
adriánó cselescsávó Creative Commons License 2004.01.24 0 0 289
Akkor a legjobb úton haladunk. A minél rosszabb, annál jobb úton. Porig kell rombolni az egészségügyünket, aztán mindenki megy ezeltetni magát máshova, mert nálunk nincs ellátás.

Na jó ez csak aféle fekete humor volt.

Előzmény: Rick Blaine (288)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!