Keresés

Részletes keresés

zsolti05 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 372
ebből akció lesz
zsolti05 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 371
Gyurcsány: szembe kell nézni a hálapénz problémájával - MTI-interjú

A miniszterelnök szerint az egészségügyi reform kapcsán leginkább egy dolgot kell és szabad a kormány szemére vetni: az ágazat legnagyobb hazugságával, a hálapénz problémájával nem mert bátran szembenézni. Gyurcsány Ferenc ezt kedden mondta az MTI-nek adott interjúban.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ezt ő is felrója saját maguknak, mert ami eddig történt az ügyben, az a lényegét nem érintette meg.

Gyurcsány Ferenc szerint beszélni kell a hálapénzről, mert most úgy tesz a társadalom, mintha ez a százmilliárdos nagyságrendű jövedelem nem is létezne. Ameddig ez nincs rendben, addig az egészségügyben mondott minden állításunk és mondatunk nélkülözni fogja a teljes igazságot.

Beszélni kell az orvosokkal, a betegekkel, a civil szervezetekkel, az egészségügyi intézményekkel, illetve a szakmai kamarával is, és egy-két hónap elég lehet arra, hogy a javaslatok elkészüljenek.

"Játsszuk le: azok, akik azt mondják, nem értenek egyet azzal, hogy van vizitdíj, azoknak muszáj válaszolniuk arra, mit gondolnak a paraszolvenciáról, nem általánosságban, hanem konkrétan" - jelentette ki a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint az embereknek el kell mondaniuk, mi a véleményük arról, hogy "az egyik meg tudja fizetni a bonyolult szívműtét százezer forintos paraszolvenciáját, a másik meg vagy összekaparja a pénzt, vagy szégyenkezik, mert egyébként a kórteremben beszélik, mennyibe kerül a dolog".

A miniszterelnök a koalíciós partner SZDSZ-szel zajló, az egészségügyi reformra vonatkozó egyeztetések kapcsán csupán annyit mondott, természetesnek tartja, hogy a biztosítási rendszerrel kapcsolatban vita van a két koalíciós párt között. De június végéig meglesz a végleges, kompromisszumos megállapodás.

kábelbúvár Creative Commons License 2005.02.16 0 0 370
Az elmúlt négy évben ötven százalékkal emelkedett a hálapénz nagysága a szülések esetében, tehát jóval magasabb volt, mint az infláció – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a hálapénz mértékét 2-3 évenként emelik, rendszerint kerek (5-10 ezer forintos) összeggel.
Előzmény: akottyabotko (369)
akottyabotko Creative Commons License 2005.01.16 0 0 369
kábelbúvár Creative Commons License 2004.11.11 0 0 368
Vádat emelt az ügyészség a budapesti MÁV-kórház egyik szülész-nőgyógyásza ellen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt – adta hírül a Magyar Rádió.
netron Creative Commons License 2004.08.18 0 0 367

Ha már újra elõkerült ez a topik...

A hálapénz.hu ugyan mégis megyszûnt, de van helyette más:"Hálapénz? Huh!"

Megtalálható a www.fuggetlenek.com  (Kór-kép menüpont) alatt.

 

kábelbúvár Creative Commons License 2004.08.18 0 0 366

"Ez egy maffia, ahonnan megpróbálják kipiszkálni a nõket" - mondja M. (24 éves egyetemista) a nõi nõgyógyászokról. Hivatalosan nincsenek errõl szóló tényfeltáró tanulmányok, de az általunk megkérdezett páciensek közül többen is érzik ugyanezt, maximum szofisztikáltabban fogalmaznak: "Nehéz lehet nekik érvényesülni ezen a férfiak által uralt pályán, és leküzdeni a furcsa beidegzõdést, miszerint nõgyógyász csak pasi lehet."

 

 

Nőgyógyászok - II.: "Hímezni is tudnak"
kábelbúvár Creative Commons License 2004.04.29 0 0 365
"Szeretném magamat kipróbálni, de szabadulni akarok az itthoni egészségügyből is, annak nincstelenségétől és hierarchiájától" – mondta lapunknak egy 36 éves altatóorvos, aki az uniós csatlakozás után Nagy-Britanniában fog dolgozni. Persze az anyagi megbecsültség is számít, hiszen Angliában tízszer többet keresnek az orvosok.
"Az itthoni kórházakból alapvető eszközök hiányoznak, kint minden szakmai feltétel adott" – hangsúlyozta a neve mellőzését kérő aneszteziológus. Szerinte, mivel a magyar munkaerő nem mobil, nem kell tömeges orvos-elvándorlásra számítani, ám arra fel kell készülni, hogy épp a legképzettebbek és legmotiváltabb orvosok fognak elmenni.
Külföldön is működnek olyan "toborzóirodák", amelyek magyar orvosokat közvetítenek külföldre. Az első ilyen budapesti irodánál eddig félszázan jelentkeztek, az angliai windsori székhelyű Health Resources Internationalnél (HRI) már 150-en regisztráltak. Többségüket nem csak a pénz motiválja – mondta Szekeres Katalin, a HRI igazgatója.
Az orvoshiány az egész Európai Unióra jellemző. Angliában az orvosok 40-50 százaléka külföldi, 2008-ig tízezerrel akarják emelni a doktorok számát. A Magyar Orvosi Kamara a közelmúltban az Európai Orvosok Állandó Bizottságához fordult, hogyan lehetne megakadályozni az elvándorlást. A nemzetközi testület válasza az volt, hogy minden kormány saját felelőssége olyan körülményeket biztosítani az egészségügyi dolgozóknak, amelyek maradásra bírják őket – tudtuk meg Éger Istvántól, a magyar kamara elnökétől.
Az uniós munkavállaláshoz szükséges igazolások kiadásával az egészségügyi tárca foglalkozik. Ahhoz, hogy egy magyar egészségügyis az unióban állást vállaljon, több dolgot bizonyítania kell. Például hogy az elmúlt öt évben három évig folyamatosan gyakorolta a hivatását, nincs ellene folyamatban etikai eljárás, nem követett el fegyelmi vétséget. Fodor Richárd, a hivatal munkatársa közölte: eddig öt kérelmet adtak be hozzájuk, ám csak május elseje után kezdhetik meg az igazolások kiadását.
MH
kábelbúvár Creative Commons License 2004.04.13 0 0 364
FÖLDI LUCA

A hálapénz és az adatvédelem

Először is tehát külön figyelmet érdemel, hogy a vizsgálat hivatalból indult. Az érintettek közül - ez az állásfoglalásából kiderül - senki nem kezdeményezte az adatvédelmi biztos vizsgálatát. Akikről beszélünk, menő orvosok, nem páriák, nem a társadalom kivetettei, egyénként is és jelentékeny korporáció tagjaként is valakik; ők tudják, miért nem kérték az adatvédelmi biztos fellépését és miért nem mentek bíróságra sem. Igaz, az adatvédelmi biztosnak joga van hivatalból eljárni, és nincs törvényi előírás arra, hogy ezt a lépését indokolja. Ez a döntés megítélésem szerint rendszerint mégis indoklásra szorul, hiszen a hivatalbóli eljárás nem rutinszerű, az ombudsman-modellben éppenséggel rendkívüli eset. (Más az a helyzet, amikor az adatvédelmi hatóság éves terv szerint nagy adatkezelőket ellenőriz, ott az indokot a tervezettség adja.) Ez az adott ügyben azért is fontos, mert a világhálón milliószámra keringenek személyes adatok. Ezrével találunk olyan internetes fórumokat, ahol hasonló adatokat olvashatunk. Ezek ügyében, miért nincs vizsgálat? Talán érdemes a figyelmünkre az a sokszor emlegetett teszt, hogy hivatalból akkor kell eljárást indítani, amikor az érintett nincs abban a helyzetben, hogy panaszkodjon vagy a sérelem ugyan egyenként csekély, de (például tömegessége miatt) az összegződő jogsérelem jelentős. (Figyelmet érdemel, hogy két éve a Nyilvánosság Klub azon indítványát, mely a biztostól vizsgálatot kért, a Magyar Rádió egyik vezetőjének sok egzisztenciálisan kiszolgáltatott rádiós jogait sértő döntése miatt - III/III-as átvilágítási papírok főnöki bekérése -, Péterfalvi azzal utasította el, hogy nem érintettől érkezett.) Ennek alapján most mondhatjuk azt is, hogy a biztos akkor vizsgálódik hivatalból, amikor erre kedvet érez. Ez pedig a bürokratikus modellben sem helyes. Persze a hálapénz-adatok kezelésének hivatalbóli vizsgálata akár megfelelhet valamely józan megfontoláson alapuló alkotmányos tesztnek is, viszont feltűnő, hogy a biztosi állásfoglalás a jelenségről és az abban megnyilvánuló adatvédelmi kérdésekről csak közhelyesen szól, a közzétett szöveg merő rutin, mondat-panel, egészében eléggé tompa. Akkor pedig miért a felbuzdulás hivatalból?
.....

ÉS

kábelbúvár Creative Commons License 2004.03.18 0 0 363
Elmarasztaló határozat esetén figyelmeztethetik, megbírságolhatják, vagy akár ki is zárhatják az orvosi kamarából azt a kórházigazgatót, akivel szemben a Financial Times-nak adott nyilatkozata miatt indítottak etikai vizsgálatot. A kamara vezetősége azon háborodott fel, hogy a kórházigazgató reformellenesnek nevezte a szervezetet. Az orvos szerint a véleményszabadság "brutális sérelmét" jelentené, ha elmarasztalnák azért, mert a kamarával ellentétes véleményt képvisel.
ORIGO

Ez nálunk a demokrácia.

Ifj. Hegedűs + belefér a szólásszabaccságba...

Előzmény: kábelbúvár (362)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.03.16 0 0 362
Éger szombaton úgy rikácsolt, mint 1 zsebdiktátor!

"– Konkrétan például ez az állítás az önök etikai kódexében milyen vétségnek számít?

– – Orvos orvosról, nyilatkozik, de molesztáló módon, az orvosi kamara tevékenységéről, mint a kamara tagja, homlokegyenest mást állít, mint ami a kamarának a folyamatosan közzétett, kommunikált és minden tag számára egyértelműen köztudott koncepciója, és szakmapolitikája, és ehhez hasonló sértéseket – ez mindenféleképpen etikai vizsgálatot igényel. Etikai alapszabály, hogy gyakorlatilag orvos orvosról ilyet nem nyilatkozhat, nem mondhat róla – ilyet a Magyar Orvosi Kamara tagja a Magyar Orvosi Kamara döntései, politikájával szemben gyakorlatilag mint kamarai tag nem nyilatkozhat meg. A kamarán belül megvannak a megfelelő fórumok, ahol az ellenvéleményét kifejtheti. Adott esetben az ellenvélemény kerül túlsúlyba, akkor ez a kamarának a továbbiakban képviselt álláspontja, na de hát most bocsánat, egy negyvenezer fős tagságú testület szanaszéjjel beszél, akkor ez hova vezet?

– Tehát, egyik orvos sem mondhatja el a véleményét, hogyha az esetleg negatív az orvostársadalomra nézve?

– Elmondhatja a véleményét, azonban azt gondolom, hogy mindenképpen igazolnia, illetve bizonyítania kell.

– Azért kíváncsiskodom, mert én úgy tudom, hogy ebben a cikkben általában az orvostársadalomról van szó, és annak elitjéről; nincsen megnevezve senki, tehát nem vádolnak személy szerint senkit, még olyan szinten sem, hogy beosztáshoz kötik. Tehát nem írják körül, hogy kik lehetnek ebben a bizonyos elitben, hanem általában kijelentik azt, amit ön is említett.

– Téved, mert az előbb idéztem önnek, hogy milyen területen érint dolgozó orvoscsoportot – nevet például konkrétan nem –, a CT, ultrahang, képalkotó diagnosztika, elmondtam önnek. Bocsánatot kérek, ha kérdez, legyen szíves odafigyelni arra, hogy mit válaszolnak. Prekoncepcióval nem lehet riportot csinálni.

– Én csak kíváncsi vagyok arra, hogy...

– Nem kíváncsi, ne haragudjon, ön prekoncepciót csinál, én pedig prekoncepcióra nem nyilatkozom… elmondom önnek készséggel, hogy indult egy vizsgálat, amelyik alapján egy helyzetet az arra hivatottaknak tisztázni kell. Ön pedig beállít valamit úgy, mint hogyha ez már előre el lenne ítélve, vagy el lenne rendelve, hogy mi lesz ennek a vége. Erről szó nincsen. Arról van szó, hogy a Magyar Orvosi Kamara mint hivatásrendi köztestület őrködik gyakorlatilag a magyar embereket gyógyító grémiumnak a tisztességén és a becsületén. És hogyha erre nézve a testület valamelyik tagja folyamatosan és hogy úgy mondjam, sértő módon nyilatkozik, és a kamarának a szakmapolitikai célkitűzéseit egyértelműen homlokegyenest másképpen és ellenkezőleg állítja be, mint ahogy az ténykedik – mint ahogy azt mondja, hogy reformoknak ellenáll a Magyar Orvosi Kamara, például ide van írva ez is, akkor, már bocsánatot kérek, hát ebben a kamarának meg kell nyilvánulnia. Ha azt mondja, hogy a kamara érdekelt a hálapénz-rendszer fenntartásában. Ami konkrétan annyira nem igaz, hogy a kamara nyolc hónapja egyebet sem mond, minthogy elég a hálapénzből, nem ez a megoldás, meg kell szüntetni, tisztességesen kell a gyógyítókat hivatalosan honorálni. Ilyet nem lehet állítani, hogy a kamara abban érdekelt, hogy megmaradjon a hálapénz."
radio.hu

Filburt Creative Commons License 2004.03.09 0 0 361
Sajnos mostanaban boven van tapasztalatom korhazi ugyekben. Tenyleg az a gyakorlat, hogy ha van penz, van kezeles es van elfogadhato szintu ellatas. Ha nincs penz, akkor dogolj meg ahol vagy. Nem tulzok, amig az orvos zsebebe nem kerult boritek, ismerosom naponta 1x kapott fajdalomcsillapitot (daganatos volt), boritek utan amint kezdodtek a fajdalmai kapott rajuk valamit.

Erdemes elolvasni a korhazakkal foglalkozo Moldova konyvet, mert bar nem tul izgalmas es a leirt allapotok mindenki elott nyilvanvaloak, jol latszik belole, hogy bizony a jelenlegi rendszer elvezoi az orvosok. Hogy az orvosok mely retege es hany szazaleka jar jol, azt nem tudom eldonteni, de nekem ez jott le a konyvbol (pedig szerintem Moldova pont azt akarta kihozni belole, hogy 'jajj szegeny orvosok', amiben szinten lehet nemi igazsag).

Azt kell tapasztalnom, hogy adott esetben egy maganrendeles v. maganklinika (eddig csak jarobetegkent voltam ilyen helyeken) talan osszessegeben nem dragabb, mint az allami ellatas, mert hatekonysagra torekednek. Nekem pedig megeri hamarabb es 'jobban' meggyogyulni, mint hetekig varakozni, feleslegesen befekudni, etc. Ugy velem, sulyosabb esetben az arkulonbozet a halapenz es egy maganklinika kozott nem olyan jelentos. Persze mindez sajat privat tapasztalatokon alapulo velemeny.

Filburt

tanu X Creative Commons License 2004.03.09 0 0 360
....es milyen erdekes, hogy ez a cikk pont azon a napon jelent meg a magyar sajtoban, amikor a nagy ivu eu miniszterunk bejelentette, hogy a gyogyszerkasszaban van egy gyengecske 20%-os hiany, amit a cegekkel akarnak ismet kifizettetni:-(((((

Hiaba ha egyszer piacgazdasag.....

Persze nem a kormany tehet rola, hogy nincs gyogyszer es penz, stb....hanem az a sok szemet orvos akinek nem eleg a hivatalos 60 ezer netto.....

Ezek a veletlenek egyre jobban elgondolkodtatnak...multkor a kamarai felhivassal veletlenul parhuzamosan megjelent egy cikk (az osszes mediumban;-)) ami partatlan felmereseket idezett miszerint a betegek szerint lelkiismeretlenek az orvosok....

Most bejelentik az ujabb megszoritast(nincs penz gyogyszerre, nominative csokken ez egeszsegugyre szant penz, nem engedelyezik ujabb nagy erteku gyogyszerek artargyalasat,stb..), es pont aznap kiderul, hogy az egeszrol az orvosok tehetnek ok allnak a reformok utjaban es fenyegetik szegeny politikusokat:-))))))

Előzmény: YaMo (359)
YaMo Creative Commons License 2004.03.09 0 0 359
http://index.hu/gazdasag/magyar/hal040309/

'Az orvosok tartják fent a kiszipolyozó rendszert'
A Financial Times szerint a magyar egészségügyet a pincétől a padlásig át kell alakítani, a reformok útjában azonban az előjogaikra féltékeny, hálapénzre pályázó orvosok állnak. Az eszközpark megfelelő lenne, azonban az orvosok nem minden esetben használják azt.

MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2004. március 9., kedd 12:25

Az elvileg ingyenes magyar egészségügyben a "történelmi gyakorlattá vált" orvosi hálapénz a beutaló a jobb és gyorsabb ellátáshoz; nélküle gyakran a kezelést is megtagadják - írta a jelenségről közzétett terjedelmes elemzésében a keddi Financial Times.

Orvosok a reformok útjában

A brit üzleti napilap szerint az orvosi hálapénzről nemrégiben nyitott világhálós honlap decemberre a leglátogatottabb magyarországi internetes oldalak egyike lett, jelezvén, mennyire felháborítja a magyarokat saját egészségügyi rendszerük, és az egyre inkább intézményessé váló hálapénzrendszer.

Az orvosok dühös reakciója azonban azt is elárulta, hogy ők alkotják a legnagyobb akadályt a reformok útjában, és mindenképpen fenn akarják tartani a szűk elitet jutalmazó, ugyanakkor az állami erőforrásokat is kiszipolyozó rendszert - írta a Financial Times.

Félnek a döntéshozók

A bírálók szerint az egészségügyet a pincétől a padlásig át kell alakítani, de a további reformoknak ellenáll a Magyar Orvosi Kamara, amely e reformoktól saját fennhatóságát és autonómiáját félti - áll a brit lap elemzésében. A döntéshozókat az tartja vissza, hogy félnek: magukra haragítják az orvosokat - mondta a lapnak egy reformpárti kórházigazgató.

A cikk szerint az orvosok képviselete az egyenlő ellátás védelmére hivatkozva veti el a profitelemek bevezetését a közegészségügyben, és védelmébe veszi a hálapénz elfogadását olyan esetekben, ha azt az orvos nem maga követeli ki. Az idézett kórházigazgató szerint azonban az ellátás színvonala már most sem egységes, és a magas beosztású orvosok "csak a saját zsebüket bélelő rendszert védelmezik".

Féltékeny orvosok

A lap által idézett becslések szerint a magyarok évente összesen ötven-százmilliárd forintot csúsztatnak az orvosok zsebébe, de az összeg több mint nyolcvan százalékát az orvosok kevesebb mint húsz százaléka kapja.

A cikk szerint a hálapénzrendszer még a beruházási döntéseket is eltorzítja. A kórházakban például bőségesen van ultrahang- és CT-berendezés, a hozzáférés ezekhez azonban néhány magas beosztású orvos féltékenyen őrzött előjoga, mivel ezek használata tipikus hálapénzforrás. Mindeközben sok kórház mellékhelyiségei mocsokban úsznak - írja a brit lap.

Az idézett kórházigazgató szerint a közfelháborodás végül rá fogja kényszeríteni a politikusokat a radikális reformra. Egyelőre azonban a hálapénzről nyitott honlapot kellett bezárni, mert a rajta szereplő nevek viselői perekkel fenyegetőztek - áll a Financial Times keddi elemzésében.

kábelbúvár Creative Commons License 2004.01.28 0 0 358
Hálapénz kikényszerítése miatt őrizetbe vett rendőrség kedden Pozsonyban egy szülészorvost. A Markíza televízió esti jelentése szerint az orvost a hálapénz átvétele közben érték tetten. Az esetről azt lehet tudni, hogy a gyanúsított egy kismama férjétől még a nyáron tízezer korona hálapénzt kért a szülés levezetéséért, de a férj ezt megtagadta. Az orvos követelését megismételve azzal fenyegette meg a fiatal szülőket, hogy ha nem fizetnek, a kismamát törli páciensei sorából. A férj ezek után a rendőrséghez fordult, ami tettenéréshez és őrizetbe vételhez vezetett. Ha az orvos bűnössége beigazolódik, a bíróság több év börtönbüntetést róhat ki rá.
INDEX
fromme Creative Commons License 2004.01.21 0 0 357
Az ombudsman pornográfnak minősítette a hálapénzt és ezért az ezzel foglalkozó internetes oldalt betiltatta.

fromme

kábelbúvár Creative Commons License 2004.01.19 0 0 356
Jó közelítés...
Előzmény: aamen (355)
aamen Creative Commons License 2004.01.18 0 0 355
"hálapénz nem jó megnevezés"

a "vedelmi penz" az jobb lenne? vegulis, kb. ugyanazt takarja.

Előzmény: plussh (354)
plussh Creative Commons License 2004.01.18 0 0 354
A hálapénz nem jó megnevezés!
Ez olyan összeg, ha nem adod, nézd meg magad!
Az orvos , tisztelt a kivételnek, szinte nyíltan elvárja, hogy adjad.
Ha nem tudsz adni és ezt még ki is hangsúlyozod, kicsi pénzed elővételével, a nagy hatalmú urak ezt éreztetni fogják veled.
Mindenki mondja a magáét, orvosok, betegek, csak a miniszter hallgat, hogy mit akar tenni!
Halló Kökény úr HALL BENNÜNKET?
MIÉRT NEM AKAR MEGSZÓLALNI!!
Ezt a palackból kiengedett szellemet vissza kellene jól zárni mert ez nem vezet sehová!EU!!!!?
Persze az átmenetet senki nam akarja vállalni!
kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2004.01.18 0 0 353
Elnézést, de még valami:
Sajnos a jogegyenlőség elve is súlyosan sérül. Egyes jogászok szerint egyszerűen törölni kellene az idevágó passzust, és már nem is bűn a bűn.
Ha egy szerencsétlen ember némi élememet lop,az bűn (természetesen).
Ha egy magasan képzett értelmiségi, státuszából eredően arra kényszeríti embertársait, hogy erőn felül és törvényellenesen anyagiakat adjon át, ez már gondolkodóba ejti a fiskálisokat.
Ha elég sokan rabolnak, elég a rablás tényállását törölni a BTK.ból és probléma megoldódott. Lehet, demagóg voltam, de roppant módon türelmetlenné tesz ez a hezitálás az érintettek körében.
-kkg-
Előzmény: kétkezi GAZ-da (352)
kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2004.01.18 0 0 352
Nos, kedves csutak! ez a kórházakban eluralkodó "gengszterizmus" és ennek züllesztő hatása a társadalomban exponenciálisan tovagyűrűzik. Egyetértek véleményeddel, legfeljebb kiegészíteném. Talán az orvostársadalom erős érdekérvényesítő képességével is összefügg, hogy ez a "rák" ennyire elhatalmasodott. Egyetemi orvostanárok(!), osztályvezető (!) főorvosok találják ezt a szerencsétlen, a társadalom -egyéb oldalakról is támadott- erkölcsiségét pusztító jelenséget méltányosnak, megszolgáltnak és jogosnak. Szándékosan összemosnak össze nem tartozó dolgokat,és alig hallható néhány tiszta hang.
Jó ez az INTERNET!
kétkezi
Előzmény: csutak (351)
csutak Creative Commons License 2004.01.18 0 0 351
Sajnos ma a képzett jogászok a bűnözők érdekeit védik!
Ezúton kérek bocsánatot a Tisztességes Orvosoktól!
De pont miattuk kellene végre a sok gengsztert kivágni a kórházakból. Sajnos ma már oda jutottunk, hogy egyes nagytudású doktorok (az orvosok tisztességesen gyógyítanak) saját meglévő tudásukra féltékenyen ügyelnek. Azt át nem adják.
Mivel nincs hiteles video felvételem az általuk elbaltázott dolgokról nem írok konkrétumokat. Elég ha az ember néhány mai ujságok kinyit.
Azt hiszem egy valóban működő piacgazdaság ezt nem tűrheti.
Igaz ehhez pár apróság hiányzik, pl. a valódi fizetés mindenkinek.
Nem csak az orvosnak.
Előzmény: Hayloft Ezekiel (2)
hanyadik Creative Commons License 2004.01.16 0 0 350
Most magyarázza a bizonyítványát az ombucman az M2-n!
Egyelőre egyedül van...
feketebarany666 Creative Commons License 2004.01.16 0 0 349
Én nem értem a médiát miért szidja az oldalt.
Teljesen jó, tiszta képet ad a mostani állapotokról. Alig van benne rossz vélemény.
Sajnos az orvosok ugy látják hogy mi vagyunk értük, és nem ők miértünk. Tisztelet a kivételnek.
Mi is nemsokára szeretnénk gyereket és nagyon jó átfogó képet kaptunk a lehetőségekről.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Arnyeklovas Creative Commons License 2004.01.16 0 0 348
A hálapénz nem borravaló, hiszen
1. amúgy amúgy ingyenes szolgáltatás mellé fizetek.
2. nagyon is nem hálából, hanem előnyökért (éppen ezért korrupció)

Gerinctelen és hazug az orvosi kamara, amikor a többletmunkára hivatkozik.
Hogyb is mondta Schmidt Mária? Tehát polgáriasan: az ilyeneket lelövik, mint egy kutyát.

Előzmény: SpM (342)
pilótakeksz Creative Commons License 2004.01.16 0 0 347
Sziasztok!
Álljon már meg a tricikli!Ez az egész hálapénz
dolog úgy büdös ahogy van!Az,hogy az orvos előre
megmondja,hogy mennyi az un. hálapénz,ne adj isten még el is kéri,az legalább olyan,mint ha megállna melletted a rendőr amikor épp agyon akarnak verni és közölné,hogy 50k lesz a hálapénz,különben keress másik rendőrt,vagy a tűzoltó aki szintén közli,hogy 50k vagy bent égsz.
Másnak is kevés a fizetése,de ez nem jogosít fel senkit,hogy kizsarolja,ráadásul attól,aki a legelesettebb és legkevésbé tehet róla.
Pl. szülészeknél,ha választott orvos van,legyen készenléti díj,de az nehogy már 50k legyen...kicsit nagyok az igények.
pandras Creative Commons License 2004.01.15 0 0 346
Megsaccolta már valaki, mekkora bevételtől esik el az állam kb:10 év alatt? Az elmaradt TB-t egy részét visszaosztanák az orvosoknak.
DE! amig ilyen gyalázatosan alacsonyak a magyarországi keresetek, a levont TB is alacsony marad. Tessék ebből gazdálkodni, vagy csinálni valamit a bérekkel. P
Előzmény: SpM (342)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.01.15 0 0 345
Tán vissza kéne hozni a VGMK-t. :)
Előzmény: pandras (344)
pandras Creative Commons License 2004.01.15 0 0 344
Olvasom, hogy: "Az orvosi kamara szerint
a szülészeknek jár a pluszpénz
Hivatalosan nem ismerik a halapenz.hu tartalmát."
Akkor miért nem adnak tételes számlát a külön szolgáltatásukról? A korház miért tűri ezt a "maszekolást" az ő intézményében, az ő eszközeivel? Talán a maszek zsebe érdekelt ebben?
P.
SpM Creative Commons License 2004.01.15 0 0 343
Hogy forditsam le nemetre a halapenz szot? das Dankgeld? (Ilyen szot meg sose hallottam!)

A Halasz fele nagyszotarban (1983) es keziszotarban (1973) sajnos nem talalom.

A Mini-tini szotar http://mek.oszk.hu/00000/00071/html/tin05.htm szerint:

megveszteget, csúszópénz: bunda, bundázik, csúsztat, dugimani/pénz, dugizik, fekete; gyorsan jön, gyorsan megy; hálapénz, lepénzel, jatt, kenőpénz, megken, smászer/sutyi/szánkópénz (“a szánkó is csúszik”), zsarolka

Ha a kenopenz-kent forditom le (das Schmiergeld) azt esetleg felreertik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!