Keresés

Részletes keresés

akottyabotko Creative Commons License 2004.07.03 0 0 91
dolphin Creative Commons License 2004.02.10 0 0 90
"Igen, de most nem eleg csak kimenni az orszagbol, pecsetelni, elszivni egy bagot es visszajonni."

Erre utaltam, hogy szvsz pont ezt nem lehetett mar 2000-2001-ben sem. Ugyanis a magyar hataror forditott vissza olyan embert aki mellettem ult egynapos pecsettel, egy honapos tartozkodas utan... Nyilvan attol is fuggott, hogy milyen pecsetelos bacsit fogsz ki, de ettol meg voltak ilyen csoda dolgok...
A masodik tenyleg sajnalatos, de ezt sem kellene megprobalni a jelenlegi idegenszivu-magyargyulolo-hazaarulo-liberalbolsevista-kapitalista-kommunista kormany nyakaba varrni, ugyanis mar a Horn kormany ota (sot valoszinuleg azt megelozoleg is, csak arrol nincs tapasztalatom) sz@pasok sorozata az idegenrendesztre jarni. Es nem volt semmivel jobb az Orban kormany alatt sem. Ugyanazok a burokratak, ugyanazon asztalok mogul, ugyanolyan fapofaval, ugyanazokat a hulyesegeket mondtak es eppugy foloslegesen b@sztak el a napodat, az eppen regnalo kormanytol fuggetlenul. (Csak a Teve utca csicsasabb lett, mint a regi hely.)

Előzmény: Zézé (88)
dexter363 Creative Commons License 2004.02.09 0 0 89
Tudok moslékabbat mondani. Például halgasd meg a román himnuszt! Abba megírták a román-magyar kapcsolatot. "Ébredj fel román, halálos álmodból, melybe a kegyetlen barbárok sülyesztettek". Ez alatt egyértelműen a magyarokat érti, mert Brassóban íródott a vers. Először csak induló volt, és halállal büntették az éneklését is Magyarországon. Hoppá. Erről olvashattok a http://reviz.freeweb.hu részletesebben.
Zézé Creative Commons License 2004.02.09 0 0 88
Igen, de most nem eleg csak kimenni az orszagbol, pecsetelni, elszivni egy bagot es visszajonni. Otthon kell csucsulni vagy 3 honapot, a kovetkezo hataratlepesig ...

De mondok meg cifrabbat!
Ismerossel tortent, tehat elso kezbol szarmazik az info.
Bevandoroltkent, gyermekuk szuletett, Magyarorszagon. Az egyik nagyokos a gyermeket ismeretlen allampolgarsagukent anyakonyvezte, aminek az lett az eredmenye, hogy otthon ujra kellett anyakonyveztetni. A roman hatosagok kb 3-4 honapig jartak a vegere ennek a roppant bonyolult eljarasnak, majd visszajottek, hogy itt a roman anyakonyvi kivonatot leforditassak magyarra (ismetlem a gyerok itten szuletett!!!) a celbol, hogy az idokozben benyujtott allampolgarsagi kerelmukhoz a gyerek papirjait is csatoltassak rutin eljaraskent. Leven, hogy a roman hatosagok idoben ennyire elhuztak a dolgot, itt kicsusztak a fel eves keretbol, ami alatt a gyereket bevandoroltatthattak volna... Szoval a 10 honapos babaval ... aki, nem gyozom elegge hangulyozni!!- Budapesten szuletett, es csak a magyar hatosagok szandekos-vagy veletlen gancsoskodasa kovetkezteben kellett egyaltalan kivinni az orszagbol, most szepen mehetnek AIDSZ vizsgalatra, lepra, kollera vizsgalatra a ANTSZ-hoz ...

Na ez a totalis meggyalazas!!!!!

Előzmény: dolphin (86)
dexter363 Creative Commons License 2004.02.09 0 0 87
Pontosan ezért nem írok sokat ebbe a fórumba...
dolphin Creative Commons License 2004.02.04 0 0 86
Anyuka, nem igazan 'tom mire gondolsz, de a Fidesz kormany idejen sem tartozkodhattal 30 napnal tobbet tartozkodasi engedely nelkul Mo.-n. Sot 2000-2001-ben a hataron kifejezetten vadasztak azokra (nagy reszukben illegalis munkavallalokra), akik 30 nap utan csak azert leptek at a hatart, hogy uj pecsetjuk legyen es gyakran be sem engedtek oket ujra az orszagba.

Előzmény: muttter (81)
puzdra Creative Commons License 2004.02.04 0 0 85
T. dexter363!

Ne szegje kedved az előző bunkózó hozzászólások sora. Az Index már csak ilyen. Láthatod, hogy Erdély „visszacsatolása” előtt azért néhány magyarnak(?) idehaza is rendet kell raknia a saját fejében.

Az irány jó. De ebben a témában néhány könyvet, Püski Sándor bátyám boltjából, valóban érdemes lenne elolvasnod. És bár az erdélyi magyarok valóban a 25. órájukat élik, a topicot, úgy tűnik, kicsit korán nyitottad.

Üdv.: puzdra

Előzmény: dexter363 (-)
Verhovay Creative Commons License 2004.02.04 0 0 84
"Ha ennyire fáj neked az erdélyi magyarok elfogyása, indíts mozgalmat barátaid körében"

A megfogalmazásból arra következtetek, hogy neked viszont nem fáj.
Ha így van, akkor egy újabb önző, közönyös nemzetárulót vethetünk meg személyedben.
Akinek nem fáj a nemzet fogyása, az nem magyar, hanem hazátlan, idnetitás nélküli csavargó.

Előzmény: Törölt nick (9)
Verhovay Creative Commons License 2004.02.04 0 0 83
"de azert az SZNT-rol is megvan a velemenyem (lasd pl. Szasz Jenci a maga kis 100.000 eurojaval, amit az IKA-nak kell visszapengessen)"

Nem kell semmit visszapengessen, ez egy sima RMDSZ-, azaz UDMR-hátterű támadás. Az IKA arra adta a pénzt, hogy megvegyék azt az ingatlant, ami meg is történt, a beszámolót elfogadta az IKA. Innentől kezdve nincs miről beszélni. Szász Jenő ebben az ügyben abszolút tiszta.
Csapót meg lehet bírálni a korábbi cikkeiért, az viszont tény, hogy '90 óta következetesen autonómia-párti. Egyébként nem követel mást, mint ami az UDMR-vé változott RMDSZ eredeti programjában is benne van. Az esküszegő UDMR programjában. Mert az UDMR-vezérkar is esküt tett '92-ben a Szent Mihály templomban.

Előzmény: dolphin (75)
dexter363 Creative Commons License 2004.02.04 0 0 82
http://en.wikipedia.org/wiki/Dacia#Roman_rule
http://en.wikipedia.org/wiki/Desteapta-te%2C_Romane%21
muttter Creative Commons License 2004.02.04 0 0 81
Szegény Romániában élő magyar barátaink ! fogadjátok őszinte részvétünket azért a szemét tettért, amit a magyar szoclib párt szégyenszemre Veletek müvelt a 30 napos vizum-megszoritássaal.
Ujra vasfüggönyt vont magyar és magyar közé, nahogy véletlenül szabadon járhasson-kelhessen mondjuk Budapesten egy szerencsétlenségére erdélybe született magyar, aki nem tehet semmiről, aki csak szemét politikai játszmák kárvallottja.
Nem ők mentek el tőlünk, a határokat huzigálták össze vissza és a kivülrekedteken ez a kormány most még egy jó nagyot rúgott.

Szégyenlem magam helyettük, pedig nem rájuk szavaztam.
Tudnotok kell, hogy az ország legalább fele ilyet nem tett volna.

dexter363 Creative Commons License 2004.02.03 0 0 80
Ez érdekes, olvassátok el, a román himnuszról szól: http://www.hhrf.org/rmsz/03jul/03072908.htm
dexter363 Creative Commons License 2004.02.03 0 0 79
http://www.index.hu/politika/kulfold/romzaszlo/
dolphin Creative Commons License 2004.02.03 0 0 78
"Ejnye, nehogy elhidd mar, hogy a romanok felfuggesztettek volna a targyalasokat es hogy minden jogot visszavontak volna ..."

Lattam en mar karon varjut... :-(((

Amugy, nehogy mar Pomogatsbol lassan pufajkas-mszp-fant csinaljunk ;-)). Kulonben szerintem a Szasz Jenonek jutattott nagyvonalu tamogatasok is markansan illeszkednek ... egy masik "kiegyensulyozas" jelige alatt vegrehajtott cselekmenysorozatba... ;-)

Előzmény: Zézé (77)
Zézé Creative Commons License 2004.02.03 0 0 77
Ejnye, nehogy elhidd mar, hogy a romanok felfuggesztettek volna a targyalasokat es hogy minden jogot visszavontak volna ... Nem ismered a romanokat? :))
Cornea neni neve szamomra nem jelent garanciat ... volt egy ket roppant erdekes nyilatkozata meg a 90-es evek elso feleben

Nem latom a kapcsolatot a SZNT es az IKA (mint mszp-s "politikai furkosbot") ujabb szemetkedese kozott. A palyazati penz elszamolas utani visszakovetelese markansan illeszkedik az mszp erdelyi -valasztasok utani-rendcsinalasaba (lasd meg a varadi Mudura kozpont esetet) ... magyarorszagi penzek "aranytalansaganak" :)) kiegyensulyoza jeligere ...

Előzmény: dolphin (75)
akottyabotko Creative Commons License 2004.02.02 0 0 76
Úgy érzem, ez a topic hu" lett a címéhez...
Elnézést!
dolphin Creative Commons License 2004.02.02 0 0 75
Hat kollega, tudod nekem az RMDSZ felso vezetesebol tobben nem a szivem csucskei, az olyanokat mint pl. Verestoy v. Kiss Sanyi szivesebben latnam a politikatol jo messze, de azert az SZNT-rol is megvan a velemenyem (lasd pl. Szasz Jenci a maga kis 100.000 eurojaval, amit az IKA-nak kell visszapengessen). Raadasul (ezt mar tobb topicban emlitettem), amikor tavaly nyaron felmerult, hogy M.o. resztvegyen Romania felveteli targyalasaiban es kormanykorokben Geoana-tol kezdve mindenkinek habzott a szaja, akkor a "22"-ban (amiben pl. a radikalisan magyarellenesnek egyaltalan nem mondhato Doina Cornea szerkesztosegi tag...) olyan cikkek jelentek meg, hogy ha Mo. barmilyen kovetelest tamaszt Romaniaval szemben a csatlakozas soran, akkor a csatlakozasi targyalasokat azonnal fel kell fuggeszteni es az osszes eddigi kedvezmenyt, amit a magyar kisebbsegnek adtak azonnal vissza kell vonni.... Ha erdekel belinkelem az eredeti cikket. (Vagyis, jon a koltoi kerdes, ki is szopna meg a legjobban...?) Szoval abban amit Eorsi mond, sajnos van nemi racio.

p.s. Ja es pl. az SZNT felol hitelesebben hangozna az egesz autonomia dolog, ha netan nem egy olyan emberket kernek fel a tervezet megirasra, aki '89 decembereig az "Elore"-ben hirdette a szocialista tervgazdalkodas legyozhetetlenseget (olyan szakszeru modon, hogy a szalma (sic!!) mint magas taperteku takarmany jelent meg szosszeneteiben), illetve akinek az unokai nem nagyon beszelnek magyarul....

Előzmény: Zézé (74)
Zézé Creative Commons License 2004.02.02 0 0 74
Hogy az igazi alazasrol is szo essen ...
Ime egy SZDSZ-es gyongyszem:


Eörsi Mátyás az SZNT-rôl (a Jobbik szerepe itt mellekes)

(Budapest) * A Jobbik Magyarországért Mozgalom nemzetpolitikai kabinetje szombaton közleményt adott ki, amelyben „mélységesen elítéli" Eörsi Mátyás kijelentését, amelyben az Európa Tanács liberális frakciójának vezetôje kifejtette: a „Nemzeti Tanács a román hatóságok provokálásával megnehezíti" az RMDSZ helyzetét.

Eörsi Mátyás állítása, miszerint az SZNT „provokálja" a román hatóságokat, azon túl, hogy sérti a magyar érdekeket, egyszerűen hamis – áll a közleményben.

A mozgalom képviselôi szerint az kisebbségpolitikai áttörésre, a közjogilag körülbástyázott háromszintű autonómia megvalósítására van szükség, emellett indokoltnak látnák, ha Magyarország védôhatalmi státuszt követelne magának a Kárpát-medencei magyarság felett.

Eörsi Mátyás a közleményre reagálva az MTI-nek elmondta: egy román újságnak nyilatkozott Strasbourgban arról, hogy a román hatóságok provokálása biztosan nem vezet eredményre. A liberális képviselô kifejtette: a kisebbségek ügyében két politika követhetô. Az egyik a SZNT által képviselt, amely sokat követel, semmivel sem elégedett és provokál, vádaskodik. Ezzel a politikával szavazatokat ugyan lehet szerezni Magyarországon és a romániai magyarok között is, de nem lehet valódi sikereket elérni kisebbségi ügyekben – mutatott rá.

„Én igyekszem megérteni a másik fél szempontjait, igyekszem ôket nem provokálni, lépésrôl lépésre eredményeket elérni és meggyôzni a szomszéd ország többségét, hogy attól, hogy az ô országukban a magyaroknak több joguk van, jobban érzik magukat, az nem, hogy nem rossz nekik, ellenkezôleg, ezzel nekik is jobb lesz" – mondta.

Úgy látja, az RMDSZ – amely az elmúlt években ezt a politikát követte - sikereket ért el. Kijelentette: a romániai magyarság létszámának csökkenése sajnos kétségtelen tény, ennek fô oka azonban Románia gazdasági helyzete, de részben a rosszul sikerült státustörvény is hozzájárult a Magyarországra költözéshez.

A védôhatalmi státus követelése – mint mondta – nevetséges, mert ilyet Magyarország a nagyhatalmaktól nem fog megkapni és „megint csak arra alkalmas, hogy provokálja a románokat és ezzel újabb ellentétet szítson a romániai román többség és a magyar kisebbség között".

„Ha jóhiszemű vagyok, akkor azt mondom, illuzórikus követelés. Nem vagyok egyébként ennyire jóhiszemű, és azt gondolom, hogy ez egy nagy lánggal elmondott lózung: aki azt mondja 2004-ben, hogy Magyarországnak védőhatalmi szerepet kell kapnia, az vagy az egészbôl semmit nem ért, vagy pedig pontosan érti, és azt gondolja, megint legyen egy konfliktus a két ország között" – jelentette ki a szabad demokrata politikus. (MTI)

No hat erre kollene itt koncentralni, nem pedig arra, hogy mikor kerult tobbsegbe egy kisebbseg

Előzmény: dolphin (73)
dolphin Creative Commons License 2004.02.02 0 0 73
Aha, ilyenkor, amikor beegtel jon a szokasos mellebeszeles, mi.... :-DDDD..

"The bear, the bear, the bear is on fire..."

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.02 0 0 72
Na látom a topic címének megfelelően, magyargyűlölő
olvtársak a topicot is szétgyalázták..:(
dolphin Creative Commons License 2004.02.02 0 0 71
Bocs, elszurtam a kiemelest :-(

"Szepen ki lehet am mindent magyarazni, nem ;)??
A lenyeg a lenyeg, a XVIII sz vegen kerultek tobbsegbe (a XIX sz vegen 60%) a romanok, ezt senki sem vitatja ..."

Acsi kollega, csak lassan a testtel :-)). Ha visszaolvasod a topicot, a vita azon indult el, hogy a tenyt, melyet szerinted "senki sem vitat", a mi Macikank megis vitatja, szerinte csak a XIX. szazad vegen kerultek tobbsegbe a romanok Erdelyben. Namost, az en hozzaszolasaim erre az apro nuanszra hivtak fel az olvtars figyelmet (szvsz jogosan).
Eszemben sincs azt allitani, hogy a vilagtortenelem soran mindig tobbsegben voltak a romanok, de tudod mit, a Nyarady tanulmanyt gyorsan ide kivonatolom, hogy pontos legyen a kep (kiemelesek tolem):


Az elso´´ hiteles oklevél, amely Erdély területén (pontosabban Fogaras vidékén) románokat említ, 1222-bo´´l származik. Szórványos megjelenésük legkorábbi ido´´pontja - késo´´bbi oklevelekbo´´l következtetve - a 12. század legvégére teheto´´. Ioan Slavici román történész is csak a 13. század elejére teszi a románok mint nyugtalan hegyi pásztorok érkezését, megállapítva, hogy - a magyar, székely és szász lakossághoz képest - nem lehettek még sokan, mert egyébként több értesülésünk volna tetteikro´´l és életükro´´l.
[...]
Makkai László az Erdély betelepülésére vonatkozó kérdésekre "a Déli Kárpátokban, Fogaras és Hátszeg vidékén talán már a 9. századtól ott élo´´ románság" társadalmi helyzetéro´´l nemrégen úgy nyilatkozott, hogy "ezek éppúgy privilegizált határo´´rök voltak, mint a székelyek". Majd hozzáteszi: "Az 1290-es években az erdélyi közgyu´´léseken a magyarok, szászok és románok universitásáról (közösségéro´´l) beszélnek, tehát ekkor a románok is szabad és privilegizált közösségnek számítottak." Szerinte a katonai érdemeikért nemesi rangra emelt kenézek ido´´vel "saját népük földesurai lettek, s az eredetileg velük azonos szabadságot élvezo´´ köznépet jobbágysorba taszították".
Az 1241. évi tatár betörés katonai tanulságait levonva, az uralkodók magas hegyi várak építésével szervezik meg a határok védelmét. Ezeknek a váraknak a környéke azonban mezo´´gazdasági mu´´velésre alkalmatlan volt, a tatárdúlás következtében amúgy is megfogyatkozott számú, földmu´´ves életmódhoz szokott magyar és szász népesség áttelepítése kivihetetlennek látszott. Az új várakat környezo´´ hegyvidék dús legelo´´i csak hegyi pásztor népnek biztosíthattak megélhetést. Ez magyarázza, hogy a királyok az új várkerületeket a Balkánról észak felé vándorló román juhpásztorokkal népesítették be.

[...]
A román bevándorlás a 13. századtól kezdve csaknem öt évszázadon keresztül váltakozó intenzitással, de folyamatosan tartott. A 14. század közepéig még csak az amúgy is lakatlan hegységeket és közvetlen környéküket népesítették be, de az erdélyi medence közepén a magyarság és a szászok összefüggo´´ tömbjét nem szakították meg román települések. Az a szörnyu´´ pestisjárvány, mely 1348-49-ben egész Európán végigpusztítva Magyarország és Erdély lakosságát megtizedelte, megnyitotta az utat a hegyvidéken kisebb veszteséget szenvedett s állandó bevándorlással gyarapodó románságnak a magyarok és szászok elnéptelenedett falvaiba. Az eddig egymás mellett élo´´, összefüggo´´ nemzetiségu´´ tömbök fokozatosan egymásba fonódó mozaikká alakulnak, magyar, szász, román falvak, kétnemzetiségu´´ falvak tarkán váltogatják egymást.

[...]
Bár nem volna talán megoldhatatlan feladat, hogy a rendelkezésre álló forrásanyag feldolgozása alapján Erdély 14. századi etnikai viszonyairól a valóságot legalább megközelíto´´ képet kaphassunk, az azonban bizonyos, hogy a kutatások eddig feltárt eredményei erre nem nyújtanak leheto´´séget.

[...]
egész Erdély 15. század végi népessége Mályusz becslése szerint a következo´´képpen oszlott meg:
Magyar--- 200000  47%
Székely---  55000  13%
Szász -----  70000  16%
Román---- 100000  24%
Összesen 425000 100%
[...]

A mohácsi csatavesztés után önálló életének útjára induló Erdély állapotáról kitu´´no´´en tájékoztat a kor egyik legmu´´veltebb történetírója, az Európa tudós köreiben nagy tekintélynek örvendo´´ Verancsics Antal. De situ Transsylvaniae... címu´´ mu´´vében [...]Felsorolja, hogy Erdélyt "háromféle nemzet lakja: székelyek, magyarok és szászok" - majd így folytatja: "hozzájuk kell tennünk azonban az oláhokat is, akik száma ezek [ti. a székelyek, magyarok vagy szászok] akármelyikével könnyen egyenlo´´ lehet..." ("Natio eam triplex incolit: Siculi, Hungari, Saxones, adiungam tamen et Valacchos, qui quamlibet harum facile magnitudine aequant...") Eszerint a románok száma talán valamivel meghaladhatta a népesség egynegyedét.

[...]
Valóban, a 16-17. századforduló körül már megkezdo´´dik Erdély romlása. A Báthori Zsigmond ingatag politikája következtében gazdátlanná vált ország lakosságát elo´´bb Mihály vajda, majd Basta csapatai, román, rác, vallon, hajdú egymással versenyezve, éveken át hajmereszto´´ kegyetlenséggel irtották. A földek mu´´veletlenül maradtak, úgyhogy az életben maradottakat az éhínség, majd a pestis tizedelte meg. Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemsége idején fél évszázadig nem járt ellenséges had Erdélyben, az ország újjáépül, gazdaságilag megero´´södik, a tudomány és mu´´velo´´dés fellendül. Erdély népi ero´´i növekednek. A békés korszaknak véget vetett II. Rákóczi György 1657. évi szerencsétlen kimenetelu´´ lengyelországi hadjárata. A betört török-tatár martalócok, a két vajda seregei négy éven át rabolják, égetik az országot, gyilkolják, rabságra hurcolják a lakosságot. A pusztulás fo´´ként a magyarságot sújtotta. A szászokat fallal övezett városaik védték, a románok nagyobb tömege még a természetes védelmet nyújtó erdo´´s hegyekbe húzódhatott, a székelyek is ahavasokba menekülhettek. A hét megye nyílt vidékein, a hadak útjában fekvo´´ jobbágyfalvak elpusztult magyar parasztságának helyére a hegyekbo´´l leszálló románok telepednek. E hatalmas pusztulás nyomán Erdély népességének jelento´´s fogyatkozása következett volna be, ha egyideju´´leg nem fokozódik a román bevándorlás. Míg az összes népesség a 17. század végén valószínu´´leg nem volt nagyobb, mint egy évszázaddal korábban, a gyarapodó románság számaránya egyes feltevések szerint a századforduló tájáig mintegy 7-8 százalékkal emelkedhetett.

Szamadatokat nem irok, mert zavarosak, de teny, hogy feltehetoleg 1750 es 1780 kozott kerultek valoszinuleg tobbsegbe a romanok.
Az, hogy 1850-ben mennyi volt az elso generacios "emigrans" szvsz nem annyira egyszeru meghatarozni, reven, hogy egy emberolto lenyegesen rovidebb mint 150 ev. :-)
Igy mar jobban tecc? :-)

Előzmény: Zézé (68)
dolphin Creative Commons License 2004.02.02 0 0 70
"Szepen ki lehet am mindent magyarazni, nem ;)??
A lenyeg a lenyeg, a XVIII sz vegen kerultek tobbsegbe (a XIX sz vegen 60%) a romanok, ezt senki sem vitatja ..."

Acsi kollega, csak lassan a testtel :-)). Ha visszaolvasod a topicot, a vita azon indult el, hogy a tenyt, melyet szerinted "senki sem vitat", a mi Macikank megis vitatja, szerinte csak a XIX. szazad vegen kerultek tobbsegbe a romanok Erdelyben. Namost, az en hozzaszolasaim erre az apro nuanszra hivtak fel az olvtars figyelmet (szvsz jogosan).
Eszemben sincs azt allitani, hogy a vilagtortenelem soran mindig tobbsegben voltak a romanok, de tudod mit, a Nyarady tanulmanyt gyorsan ide kivonatolom, hogy pontos legyen a kep (kiemelesek tolem):


Az elso´´ hiteles oklevél, amely Erdély területén (pontosabban Fogaras vidékén) románokat említ, 1222-bo´´l származik. Szórványos megjelenésük legkorábbi ido´´pontja - késo´´bbi oklevelekbo´´l következtetve - a 12. század legvégére teheto´´. Ioan Slavici román történész is csak a 13. század elejére teszi a románok mint nyugtalan hegyi pásztorok érkezését, megállapítva, hogy - a magyar, székely és szász lakossághoz képest - nem lehettek még sokan, mert egyébként több értesülésünk volna tetteikro´´l és életükro´´l.
[...]
Makkai László az Erdély betelepülésére vonatkozó kérdésekre "a Déli Kárpátokban, Fogaras és Hátszeg vidékén talán már a 9. századtól ott élo´´ románság" társadalmi helyzetéro´´l nemrégen úgy nyilatkozott, hogy "ezek éppúgy privilegizált határo´´rök voltak, mint a székelyek". Majd hozzáteszi: "Az 1290-es években az erdélyi közgyu´´léseken a magyarok, szászok és románok universitásáról (közösségéro´´l) beszélnek, tehát ekkor a románok is szabad és privilegizált közösségnek számítottak." Szerinte a katonai érdemeikért nemesi rangra emelt kenézek ido´´vel "saját népük földesurai lettek, s az eredetileg velük azonos szabadságot élvezo´´ köznépet jobbágysorba taszították".
Az 1241. évi tatár betörés katonai tanulságait levonva, az uralkodók magas hegyi várak építésével szervezik meg a határok védelmét. Ezeknek a váraknak a környéke azonban mezo´´gazdasági mu´´velésre alkalmatlan volt, a tatárdúlás következtében amúgy is megfogyatkozott számú, földmu´´ves életmódhoz szokott magyar és szász népesség áttelepítése kivihetetlennek látszott. Az új várakat környezo´´ hegyvidék dús legelo´´i csak hegyi pásztor népnek biztosíthattak megélhetést. Ez magyarázza, hogy a királyok az új várkerületeket a Balkánról észak felé vándorló román juhpásztorokkal népesítették be.

[...]
A román bevándorlás a 13. századtól kezdve csaknem öt évszázadon keresztül váltakozó intenzitással, de folyamatosan tartott. A 14. század közepéig még csak az amúgy is lakatlan hegységeket és közvetlen környéküket népesítették be, de az erdélyi medence közepén a magyarság és a szászok összefüggo´´ tömbjét nem szakították meg román települések. Az a szörnyu´´ pestisjárvány, mely 1348-49-ben egész Európán végigpusztítva Magyarország és Erdély lakosságát megtizedelte, megnyitotta az utat a hegyvidéken kisebb veszteséget szenvedett s állandó bevándorlással gyarapodó románságnak a magyarok és szászok elnéptelenedett falvaiba. Az eddig egymás mellett élo´´, összefüggo´´ nemzetiségu´´ tömbök fokozatosan egymásba fonódó mozaikká alakulnak, magyar, szász, román falvak, kétnemzetiségu´´ falvak tarkán váltogatják egymást.

[...]
Bár nem volna talán megoldhatatlan feladat, hogy a rendelkezésre álló forrásanyag feldolgozása alapján Erdély 14. századi etnikai viszonyairól a valóságot legalább megközelíto´´ képet kaphassunk, az azonban bizonyos, hogy a kutatások eddig feltárt eredményei erre nem nyújtanak leheto´´séget.

[...]
egész Erdély 15. század végi népessége Mályusz becslése szerint a következo´´képpen oszlott meg:
Magyar--- 200000  47%
Székely---  55000  13%
Szász -----  70000  16%
Román---- 100000  24%
Összesen 425000 100%
[...]

A mohácsi csatavesztés után önálló életének útjára induló Erdély állapotáról kitu´´no´´en tájékoztat a kor egyik legmu´´veltebb történetírója, az Európa tudós köreiben nagy tekintélynek örvendo´´ Verancsics Antal. De situ Transsylvaniae... címu´´ mu´´vében [...]Felsorolja, hogy Erdélyt "háromféle nemzet lakja: székelyek, magyarok és szászok" - majd így folytatja: "hozzájuk kell tennünk azonban az oláhokat is, akik száma ezek [ti. a székelyek, magyarok vagy szászok] akármelyikével könnyen egyenlo´´ lehet..." ("Natio eam triplex incolit: Siculi, Hungari, Saxones, adiungam tamen et Valacchos, qui quamlibet harum facile magnitudine aequant...") Eszerint a románok száma talán valamivel meghaladhatta a népesség egynegyedét.

[...]
Valóban, a 16-17. századforduló körül már megkezdo´´dik Erdély romlása. A Báthori Zsigmond ingatag politikája következtében gazdátlanná vált ország lakosságát elo´´bb Mihály vajda, majd Basta csapatai, román, rác, vallon, hajdú egymással versenyezve, éveken át hajmereszto´´ kegyetlenséggel irtották. A földek mu´´veletlenül maradtak, úgyhogy az életben maradottakat az éhínség, majd a pestis tizedelte meg. Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemsége idején fél évszázadig nem járt ellenséges had Erdélyben, az ország újjáépül, gazdaságilag megero´´södik, a tudomány és mu´´velo´´dés fellendül. Erdély népi ero´´i növekednek. A békés korszaknak véget vetett II. Rákóczi György 1657. évi szerencsétlen kimenetelu´´ lengyelországi hadjárata. A betört török-tatár martalócok, a két vajda seregei négy éven át rabolják, égetik az országot, gyilkolják, rabságra hurcolják a lakosságot. A pusztulás fo´´ként a magyarságot sújtotta. A szászokat fallal övezett városaik védték, a románok nagyobb tömege még a természetes védelmet nyújtó erdo´´s hegyekbe húzódhatott, a székelyek is ahavasokba menekülhettek. A hét megye nyílt vidékein, a hadak útjában fekvo´´ jobbágyfalvak elpusztult magyar parasztságának helyére a hegyekbo´´l leszálló románok telepednek. E hatalmas pusztulás nyomán Erdély népességének jelento´´s fogyatkozása következett volna be, ha egyideju´´leg nem fokozódik a román bevándorlás. Míg az összes népesség a 17. század végén valószínu´´leg nem volt nagyobb, mint egy évszázaddal korábban, a gyarapodó románság számaránya egyes feltevések szerint a századforduló tájáig mintegy 7-8 százalékkal emelkedhetett.

Szamadatokat nem irok, mert zavarosak, de teny, hogy feltehetoleg 1750 es 1780 kozott kerultek valoszinuleg tobbsegbe a romanok.
Az, hogy 1850-ben mennyi volt az elso generacios "emigrans" szvsz nem annyira egyszeru meghatarozni, reven, hogy egy emberolto lenyegesen rovidebb mint 150 ev. :-)
Igy mar jobban tecc? :-)

Előzmény: Zézé (68)
eremit Creative Commons License 2004.02.01 0 0 69
dolphin 61-e némileg ellent mond a Te számaidnak, de "summa summarum" -ahogy a JEL szokta valószinüleg nem fölényes latin tudását, valami bennfentes, gentrire hajazó vidékies izzel csillogtatni - a háromszáz évvel ezelött meghaladott állapotokra való hivatkozás nem támasztja alá azt a mérhetetlen arroganciát, és intranzingenciát, amivel itt egyesek Transsylvania felett rendelkezni akarnak.
Előzmény: Zézé (68)
Zézé Creative Commons License 2004.02.01 0 0 68
A folyamat elejerol te is lefelejtettel egy szamadatott ;)
1720-ban meg Erdely 50% magyar volt, 1780-ban mar csak 32%, 1850-ben 26% ...

A fent emlitett idoszak utolso 150 evben kb 1.2 millio roman koltozott be Erdelybe, vagyis a mai! osztrak terminologia szerint 1850-ben a roman lakossag kis resze volt nemzeti kisebbseg, nagyobb resze (7szerese) emigrans (lasd burgenladni magyarok es az 56-osok)

Szepen ki lehet am mindent magyarazni, nem ;)??
A lenyeg a lenyeg, a XVIII sz vegen kerultek tobbsegbe (a XIX sz vegen 60%) a romanok, ezt senki sem vitatja ...

Előzmény: dolphin (66)
dolphin Creative Commons License 2004.02.01 0 0 67
a Magyar Hírlapban Máthé Éva marosvásárhelyi újságíró kritikusan és reaálisan ír? (lásd idézett cikket)

Nezem az idezett cikket :-))):
"Markó Béla pragmatizmusa, bölcs érvrendszere, türelme, intelligenciája - mind megannyi értékes kártya a nagy politikai játszmában."

Ki hitte volna, hogy Macika oda sullyed, hogy Markot pragmatikusank, bolcsnek mondja ... ;-PPPPPP

Előzmény: Törölt nick (64)
dolphin Creative Commons License 2004.02.01 0 0 66
Macika, Te kis hitetlen, hat mar sajat, kulonbejaratu "miniszterelnokod" hivatalanak sem hiszel? ;-))) Hat hivd fel a hivatal akkori illetekeseket, biztos szivesen megmondjak...
Egyebkent, minthogy a kerdeses adat a "Jelentés
a romániai magyarság helyzetér?l" -ban volt (van ?) gondolom, a jelenkori "Erdelyrol" van szo - azaz Partiummal egyetemben. :-)

De itt van meg par szam, ami bizonyitja, hogy a "csak a XIX sz. vege" teoriad vastagon nem igaz:

Nyárády R. Károly: Erdély népességének etnikai és vallási tagolódása a magyar államalapítástól a dualizmus koráig

Lebrecht M. - a gubernium 1794. évi népességi nyilvántartása alapján becsülve:

Etnikum --------- --Szám- -%-
Magyar és székely 481681 33,0
Szász (német)---- 181790 12,5
Román ----------- 729316 50,0
Cigány ---------- 62315 4,3
Zsidó ----------- 1606 0,1
Örmény ---------- 1090 0,1
Összesen ------- 1458559 100,0

[...]
A Partiumot ezúttal is Erdélyhez számítva, a honos népesség (Einheimische Bevölkerung) nemzetiségi megoszlásáról a Bécsi Császári és Királyi Kereskedelmi Minisztérium Statisztikai Igazgatósága a következ? eredményeket tette közzé:

A népesség száma és etnikai megoszlása 1850-ben

Nemzetiség --- Szám -- %
Román ------- 1226998 59,5
Magyar ------ 535888 26,0
Német ------- 192438 9,3
Örmény ------ 7600 0,4
Cseh és szlovák 3743 0,2
Zsidó -------- 15570 0,8
Cigány ------- 78906 3,8
Egyéb -------- 771 0,0
Összes népesség 2061914 100,0

Varga E. Árpád: A népesség fejl?dése, az etnikai és felekezeti viszonyok alakulása a jelenkori Erdély területén 1869-1920 között

(Egesz Erdely)
Ev Osszesen Magyarok Romanok Nemetek Egyeb osszesen

1869 - 4224436 - 1053500 - 2492500 - 502900 - 175500
1880 - 4032851 - 1046094 - 2297251 - 503777 - 185729
1910 - 5259918 - 1661967 - 2829389 - 565004 - 203558

(Csak Királyhágóntúl)
1869 - 2152805 - 627700 - 1259500 - 214600 - 51000
1880 - 2084048 - 630753 - 1184993 - 211364 - 56938
1910 - 2678367 - 918217 - 1472021 - 234085 - 54044

(Az 1869. es 1880. adatok csak a polgari nepessegre vonatkoznak, az elobbiek szamitott ertekek, utobbiban a beszelni nem tudok egyenletesen voltak elosztva az 1910. viszont a teljes nepessegre. Mindharom eseten a jiddis anyanyelvuek a Nemetekhez voltak beszamitva.)

Előzmény: Törölt nick (62)
eremit Creative Commons License 2004.02.01 0 0 65
offtopic
Macika, macika egyre zavarosabban beszélsz.

Hogyan "alakulnak az izraeliták" - valami sportrendzvényre gondolsz? A la "Kettes sorokba fejlődj?"

Egyáltalán mi a fene köze van Erdélynek a cionistákhoz*?

És látom, nagyon csunya bácsi neked az a Markó, mert, hogy nem hajlandó az őt megválasztók nyugalmát, politikai befolyását és kiegyensulozott állampolgári létét kockára tenni Orbán Viktor 2006.-os választásási győzelméért, meg valam zaftos kis magyarüldözésért.
Nem is érti az ember!

---------------*
Azok legalább a vágyott földre akartak menni és nem Palesztinát hozzácsatolni ahhoz az országhoz, ahol éppen éltek. Netán te is ki akarsz vándorolni Romániába?
Nem foglak visszatartani.

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.01 0 0 64
Hogyne Hitetlen, hogyne...:))))
Mellesleg tanulmányozhatod az izraeliták alakulását is, hátha számodra érdekes lesz..:)))

Aztán ezzel az "ősi föld" féle bullshit teoriáddal amivel , végre fel lehetne már hagyni: A XXI.- században ezzel már nem lehet palimadarat fogni." okitsd a cionistákat akár...
Hálásak lesznek...:)

No de, ismétlem: mi köze ennek a mai ballib kirekesztő "nemzetpolitikához" - nos és az RMDSZ ballib antidemokratikusan önmagát bebetonozó Markó-féle csúcsvezetéséhez, amiről most a Magyar Hírlapban Máthé Éva marosvásárhelyi újságíró kritikusan és reaálisan ír? (lásd idézett cikket)
Semmi. Vagy nagyon is sok.

Nahát:)

Előzmény: eremit (63)
eremit Creative Commons License 2004.02.01 0 0 63
Verd csak a vasat macika: Ha alkalmasan leszükited Erdélyt Székelyföldre, akkor biztosan kedvezöbb arányszámokat kapsz.

Szóval visszatérve a lényegere: ezzel az "ősi magyar föld" féle bullshit -al, végre fel lehetne már hagyni: A XXI.- században ezzel már nem lehet palimadarat fogni.

Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.01 0 0 62
Aha.
És megmondanád hogy milyen NÉPSZÁMLÁLÁSI adatokra hivatkozik bárki?:)))

No és : mennyire veszi Erdélyt területileg ?:)))
Pl. a Partiumot?

Nahát:)

Előzmény: dolphin (61)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!