Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2003.12.22 0 0 30
"Ezt nehéz lesz lefordítani franciára. Még én se tudnám"
No comment."
Van ilyen pl hogyan forditanad le mas nyelvre azt a magyar kifejezest,hogy meg a szeme sem all jol. Szoszerint le lehet,de hogy az legyen az ertelme is ami a magyarban az nem konnyu,meg egy szinkrontolmacsnak sem.

Előzmény: BaSand (13)
devereaux Creative Commons License 2003.12.22 0 0 29
Rothschild
Röné Creative Commons License 2003.12.22 0 0 28
Semmi.
Előzmény: Törölt nick (15)
szarvasmarha Creative Commons License 2003.12.22 0 0 22
mind1

Pöpivel ellentétben valszeg ma már százezrek birtak itthon rendesen megtanulni franciául.

Előzmény: Törölt nick (20)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.12.22 0 0 21
"Kattints már a www.jobbik.net -re... Akkor láthatod, hogy az nem a Jobbik Magyarország honlapja... "

Muhaha!

Előzmény: szedlacsek2 (16)
szarvasmarha Creative Commons License 2003.12.22 0 0 19
Pixy válasz erre | adatok | e-mail 2003-12-22 13:12:28 (1)

Tiszta szerencse, hogy a Jobbiknál rengetegen vannak, akik tudnak belgául, így le tudták fordítani ezt a levelet. Mondjuk magyarul nem tudnak, de nem lehet mindent egyszerre.
Előzmény: Törölt nick (17)
szedlacsek2 Creative Commons License 2003.12.22 0 0 16
Kattints már a www.jobbik.net -re... Akkor láthatod, hogy az nem a Jobbik Magyarország honlapja...

off

Mennyi itt az indexen a várakozási idő...???

Nekem iszonyú hosszúnak tűnik...

on

Előzmény: Törölt nick (10)
szarvasmarha Creative Commons License 2003.12.22 0 0 14

Belgium hivatalos nyelvei: francia, holland, német.
Előzmény: Törölt nick (8)
BaSand Creative Commons License 2003.12.22 0 0 13
Én nem láttam az ominózus TV adást, ha láttam volna sem mentem volna sokra vele, mert egy kukkot sem tudok franciául.
Azonban.
A napokban volt egy beszélgetés Medgyessyvel, amin három EU-s újságíró vett részt. Ha jól emlékszem egy brit, egy német, meg egy francia (vagy belga?)

Medgyessy elég folyékonyan beszélt. Jóformán végig, egyes szám első személyben. Pont olyan mondatokat eresztett meg (természetesen magyarul), mint amik a cikkben is le van írva. A legszebb azonban az volt, hogy egy mondat kapcsán megjegyezte: (itt most majdnem szószerinti idézet következik, a majdnem szó, a biztonság kedvéért)
"Ezt nehéz lesz lefordítani franciára. Még én se tudnám"
No comment.

Powersystem Creative Commons License 2003.12.22 0 0 12
És ez, hogyan műxik ül a belga a tv előtt aki szerintem magyar lehet ezt azért mondom mert a normális belga lesz..ja hogy ki a magyar min.elnök és gondolja, hogy én most jól beszólok a miniszterelnöknek?
Röné Creative Commons License 2003.12.22 0 0 11
És?

Mi köze hozzá a Jobbiknak?

Előzmény: Törölt nick (10)
szedlacsek2 Creative Commons License 2003.12.22 0 0 9
:))))))

Ne csinád ezt... még most is folynak a könnyeim a röhögéstől...:D:D

Előzmény: Hamu Pinocska (4)
El Condor Creative Commons License 2003.12.22 0 0 7
Szegeny brusszeli tevenezo biztos PeterKem roman akcentusa miatt nem ertette, mit akar franciaul osszemakogni.
Előzmény: szedlacsek2 (-)
Röné Creative Commons License 2003.12.22 0 0 6
Hogy jön ide a Jobbik?!
Előzmény: Törölt nick (1)
Turbó Fix Banán PC Creative Commons License 2003.12.22 0 0 5
MI ennek a lényege néhány mondatban?
Előzmény: szedlacsek2 (-)
szedlacsek2 Creative Commons License 2003.12.22 0 0 3
Érdekes, én még belga nyelvről nem hallottam....

Sőt: született belgáról sem...

Előzmény: Törölt nick (1)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.12.22 0 0 2
Bár a topicindító szöveg politikai elfogultsága és rosszindulata nem vitatható, tartalmaz nyilvánvalóan igaz és megszivlelendő megállapításokat.

Teljesen valószínütlen, hogy miniszterelnökünk, akinek fogalmazáskészsége magyar nyelven is rémisztő (szörnyülködve hallgattam az Inforádió kéjjesen részletes tálalásában az MSZP tavaszi kongresszusán elmondott gyermeteg makogványát) idegen nyelven ennél kicsit is jobb minőségben tudna megszólalni.

Egy politikus sokkal jobban teszi, ha idegen nyelvtudás vonatkozásában kevesebbet mutat a valóságosnál, mintha többet.

Előzmény: szedlacsek2 (-)
Széllovas Tomika Creative Commons License 2003.12.22 0 0 0
Ahogy elnézem a stílust és a fogalmazást, ezt a cikket vagy egy óvodás, vagy egy értelmi fogyatékos írta. Én szégyelltem el magam olvasás közben.

0 a cikk, 0 a jobbik.

Előzmény: szedlacsek2 (-)
szedlacsek2 Creative Commons License 2003.12.22 0 0 topiknyitó

Egy brüsszeli tévénéző levele

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tegnap este ismét megnézhettük a Szabad Brüsszeli Televíziónak adott interjúját. Én most hallottam Önt először beszélni, nagy esemény volt ez számomra, számunkra. Nemcsak az volt érdekfeszítő, amit mondott, hanem az is, ahogy mondta. Valahol azt olvastam, hogy Orbán Viktor külföldi útjai során nyilatkozataival lejáratja Magyarországot. Hát akkor ez az interjú mi volt, Miniszterelnök Úr?

Vegyük csak sorba, mi történt a brüsszeli tévé stúdiójában, mi volt az, amin megütköztünk.

Először is, Ön nem tudja a francia nyelvet olyan fokon beszélni (pardon, dadogni), ahogy azt elvárjuk egy miniszterelnöktől. Akkor miért vállal el interjút ezen a nyelven, miért nem kért a követségről egy tolmácsot és beszélne magyarul. Ha figyelembe vesszük, hogy a mindennapos beszéd számára 40-60 ezer szót tartalékol a francia nyelv, akkor bátran mondhatjuk, hogy Ön legfeljebb négy-ötszázat ismer belőlük. Annyit, amennyit egy birkapásztor ismerhet, aki az Alpok derekán él majd egy éven keresztül az állataival, egyetlen beszélgető partnereivel.

Biztos emlékszik rá, hogy az újságíró döbbenten hallgatta, kitekintgetett a stáb felé, mert egyszerűen nem értette, mit akar mondani. Én megértettem, mert tudok magyarul, és kitaláltam, hogy a magyar gondolatokat próbálta lefordítani franciára. De ez így nem megy! A francia nyelv fordított szórenddel beszél, s ez volt segítségére abban, hogy óriási marhaságokat összehordjon, amit késöbb az újságíró mosolyogva
hallgatott.

Voltak azonban gyönyörű mondatai is, amiket Arditi sem tudott volna szebben elmondani. Ezeket a mondatokat betanította valaki Önnek, mert szépen csengtek: hogy mennyire tönkretette az Orbán kormány az országot, de Ön, amióta kormányfői szerepet vállalt, mindent rendbetett, a forint sose volt ilyen erős, boldogok, megelégedettek az emberek, fellendült a gazdasági élet és külön megjegyezte, hogy az Ön kormányának köszönhetően 30 milliárd amerikai dollár áramlott be a gazdasági életbe, és tette hozzá, ez csak a kezdet.

Mindent első szám első személyben mondott: én így határoztam, én úgy határoztam, ezt nem tűröm el, azon még elgondolkodom, majd még meglátom.
Mindezt madzagvékony száját összepréselve jelentette ki, valami borzalmas dadogás közben, amitől visszahőkölt a kérdezője. Figyelmeztetem, itt Nyugat-Európában nem szeretik az Erős Pistákat, tegyen le arról az álmáról, hogy Chirac-nak vagy Berlusconi-nak Ön dirigálni fog. Ön egy porszem hozzájuk képest.

Szabad kérdeznem valamit? Ön beszédhibás, Miniszterelnök Úr? Ezt nem tudtuk. Isten ments, hogy megbántsam ezzel, de akkor tennie kellene valamit ez ellen. Nem az ó-görög kavicsra gondoltam, Ön egy Napóleon-aranyat előkaphatna valamelyik zsebéből, mielőtt beszélni kezdene, hogy a nyelve alá dugja. Szörnyű volt hallgatni, még szörnyűbb nézni, ahogy végtelen dadogás közepette keresi a francia szavakat, amik az Istennek nem jutottak az eszébe. Emlékszem, fiatal koromban ismertem egy illetőt, dadogó Kovácsnak hívták, aki csodák csodájára nem dadogott,
amikor énekelt. Arra gondoltam, hogy ahelyett, hogy ilyen, a hallgatóság számára szörnyű fogyatékosságát felfedné a nagyvilág előtt, mi lenne, de tényleg, ha énekelve beszélne. Ugyan menjen már! Ki törődik ma már ilyesmivel. Nézze, meg miket tesz Károly herceg, Carole Rotchild vagy a monacói (ejtsd: monakói) lányok. Mondja el énekelve a mondókáját.
Biztos ismeri a híres csárdás szövegét, hogy : „ha énnékem sok pénzem lesz, felülök a repülőre”. Milyen sikere lenne, ha ezt úgy énekelné, hogy : ha a magyaroknak sok pénzük lesz, felülnek a repülőre, vagy „ha a magyaroknak sok pénzük lesz, vesznek tíz deka csirke szárnyat.

Na, szóval, hogy pesties legyek, csak néztünk, mint ló a moziban. Ez lenne Magyarország miniszterelnöke? Jézus-Krisztus! Mit fognak gondolni a belgák Magyarországról? Az egyik barátom azt kérdezte, hogy lehet egy ilyen embert kiengedni az országból? Még valami: közel 50 éve lakom francia területen, de én még nem hallottam csak a fűszeresek szellemi nívója alatt úgy befejezni mondatot, hogy valaki háromszor azt mondja, satöbbi, satöbbi, satöbbi. ((50 perc alatt legalább 30 mondatot így fejezett be) ne tagadja, mert meg van a felvétel)).

Szégyellheti magát, Miniszterelnök úr! Magyarország és a magyar nép Önnél sokkal jobbat érdemel.

A magyar szocialista tábornak pedig azt üzenem, hogy csakis a hülye ember nem változtatja meg a véleményét.

Tisztelettel:
Egy brüsszeli tévénéző

A cikk tulajdonosa: Jobbik.NET - Hírportál http://portal.jobbik.net

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!