Keresés

Részletes keresés

tutimagantanar (X) 2017.08.30 -3 0 102

Sziasztok!

Ha matematika tanárt kerestek, nézzetek szét a TUTI magántanár-közvetítőn:

www.tutimagantanar.hu

Egyszerűen, gyorsan, ingyenesen, regisztráció nélkül lehet magántanárt keresni az oldalon. 

mma Creative Commons License 2017.05.24 0 0 101

Tök jó! Meg akartam kérdezni tőled, hogy hol és mikor lesz a következő, de megtaláltam a neten, és úgy látom, hogy idén már csak egy döntő van, meg a táborok.

Mindenesetre köszi az infót!

Előzmény: mmormota (100)
mmormota Creative Commons License 2017.04.24 0 0 100

Ismeritek a Medvematek versenyeket?

Nagyon jópofa, egy barátom elhívott. Szabadban rendezik, 3 fős csapatok indulnak. Van egy csomó állomás. Kap a csapat egy feladatot, megoldja, bemondja az eredményt. Nem mondják meg, jó vagy sem, de ha nem jó, akkor mellékvágányra küldik, több feladatot old meg, hosszabb úton jut a célba. Ha minden jó akkor is vagy 8km séta, ha nem, a duplája is lehet.

A feladatok nem nehezek, nem igényelnek különösebb matematikai ismereteket, de nem típusfeladatok. Szokatlanok, egyedi ötletet igényelnek, szórakoztatóak. Kényes a balansz, mert időre is megy - átgondolni még egyszer hogy biztos legyen, de akkor esetleg állva hagy egy másik csapat, vagy kockáztatni egy hosszú mellékvágányt.

A résztvevők döntő többsége iskolás gyerek, de van két felnőtt kategória is, bárki mehet. Zseniálisan megszervezték, ezernél is jóval több résztvevőt saccoltam, mégse volt fennakadás, várakozás, zökkenő. Kifejezetten jó hétvégi program.

pk1 Creative Commons License 2017.04.07 0 0 99

"azt merte mondani, hogy teljesitmeny szerint kell fizetni az intellektualokat is...."

Nem látok itt problémát. A tudományos teljesítményt csak tudós tudja mérni.

Előzmény: LifeIsGood101 (71)
mma Creative Commons License 2017.04.06 0 0 98

A szomszéd topikban találtam a matektanulás nehézségeinek ezt a kiváló szemléltetését, ami persze a matematika oktatásának a nehézsége is egyúttal, így valójában inkább ide illik. Hála érte Macska Bonifácnak.

https://youtu.be/SyD4p8_y8Kw

ítélőszék Creative Commons License 2017.04.05 0 0 97

Na kérem! Ha ez a topik a politikai vélemények ütköztetéséről fog szólni, akkor sajnálattal ugyan de törlöm a topikot. Azzal az ajánlással, hogy az aktuálpolitikával foglalkzni szándékozók menjenek itt a Fórumon arra a területre, ahol ez a téma. És ahol ez téma lehet, ez itt nem az a terület.

mma Creative Commons License 2017.04.04 0 0 88

Hogy a matematika oktatásáról is beszéljünk picit.

Legyen A és B egy-egy diszjunkt részhalmaza H-nak, és x eleme H-nak, és x nem eleme A-nak.

Akkor lenne sikeres a matematika oktatása, hogy ha ebből senki nem azt a következtetést vonná le, hogy akkor x eleme B-nek. És ha ezt a mindennapi gondolkodásában is tudná érvényesíteni.

Macska Bonifác Creative Commons License 2017.04.02 0 0 79

Na jó, ne álljon itt hülyeség, páne az én hülyeségem (bocs):

" Bár Szingapúr köztársaság, és mint ilyen, az ország vezetését „választják”, Li Kuang-jao megszakítás nélkül volt hatalmon három évtizeden keresztül. A People’s Action Party (PAP, Lee pártja) gyakorlatilag az egyetlen párt az országban. A kritikusok szerint a PAP mindent meg is tett az esetleges konkurens pártok elnyomására: a lejáratástól, pereskedéstől kezdve a választási rendszer (számukra kedvező) átalakításáig terjedt az eszköztáruk. Ezért aztán Szingapúrt inkább tekintélyelvű államnak tartják, mint demokráciának. "

Így fogalmaz a wikipédia. 

Előzmény: mmormota (78)
mmormota Creative Commons License 2017.04.02 0 0 78

Egyébként katonai diktatúra az államforma.

Úgy tűnik, a felvilágosult abszolutizmus messze a leghatékonyabb, sajnos piszkosul függ attól milyen is az a diktátor... Ha történetesen nem jó, akkor nemigen lehet reklamálni... :-)

Szingapurnak szerencséje volt. 

Előzmény: Macska Bonifác (76)
mmormota Creative Commons License 2017.04.02 0 0 77

Szerintem a középiskolai elitképzés az, ami nálunk igazán jól működik.

A legnagyobb gond a leszakadók általános iskolai tanítása.

A másik, de talán nem annyira súlyos probléma az egyetemek színvonalának csökkenése a tömegesedés miatt.

Előzmény: Macska Bonifác (76)
Macska Bonifác Creative Commons License 2017.04.02 0 1 76

Szingapúr veszi át a módszereket tőlünk (is). Na nem a stratégiai alapelveket (legyen minden jó!), hanem a konkrét kidolgozott módszereket, példákat, tananyagot. Ahogy pl Kína is, Szingapúr is nézi a KöMaL-t, kapcsolatot ápolnak az itthoni olimpiai csapat vezetésével (meg a többi országéval), stb. Azt hiszem hogy nem az ottani olimpiai vezetés végzi a saját szakállára, hanem az állam is segít, amúgy passz.

A módszer pedig a pénz.

Egyébként katonai diktatúra az államforma.

Bár "elvileg" az szar, szerintem egy normálisabb cégvezető (Jobs, Musk, de akár fele ilyen jók) simán sokkal jobban képes kormányozni, mint a demokratikusan megválasztott 400 fő + szabad piaci verseny..

Az pedig lutri, hogy az aktuálisan megszavazott vezetőség mennyire jó szakemberekből áll, vagy mennyire van meg a szándékuk. 

Előzmény: mmormota (75)
mmormota Creative Commons License 2017.04.02 0 0 75

Én meglehetősen pragmatikus vagyok. Tanulni, módszereket átvenni attól érdemes aki jól csinálja. Szingapur egyértelműen ilyen. Nem csak az oktatásban, hanem a gazdaság fejlődési ütemét tekintve is.

LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.04.02 -1 0 74

Szerintem eddig "oktatasrol" tarsalogtunk !

Előzmény: mmormota (73)
mmormota Creative Commons License 2017.04.02 0 0 73

Attól tartok, ez a politika fórumra tartozik, ha ebbe az irányba halad a társalgás, innen kirúgnának.

Előzmény: LifeIsGood101 (71)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.04.02 -1 0 72

Azsiabol 7-8an vannak a lista elejen. Azt mertem egyszer kerdezni: mi szekelyek hulyulni jottunk Europa-ba ???....:-)

Előzmény: mmormota (70)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.04.02 -1 0 71

Az oktatas is POLITIKA,

Trumpot utalja minden valamire-valo "egyetemes-Intellektual", mert azt merte mondani, hogy teljesitmeny szerint kell fizetni az intellektualokat is....

Ha netan eddig nem tudtad a Trump ellenes "Internacionalis"(FASISZTA) tuntetesek is ezert tortentek....

Előzmény: mmormota (68)
mmormota Creative Commons License 2017.04.02 0 0 70

Szingapur azért érdekes, mert ugyanaz a problémájuk a malájokkal, mint nekünk a cigányokkal, és ők éppen ebben értek el sikert. A lengyeleknél ez nincs.

Előzmény: LifeIsGood101 (69)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.04.02 -1 0 69

"A buta lengyelek" is nagyot ugrottak elore !

(minden emberi tevekenyseg politika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ) Ugy tunik fiatal vagy, estleg nagyon le vagy maradva...:-)

Előzmény: mmormota (68)
mmormota Creative Commons License 2017.04.02 0 0 68

Szingapur első helye érdekes. 

http://mozgasterblog.hu/blog/szingaprban-szegreglnak

Csak ebből villámgyorsan politikai hitvita keletkezne.

Előzmény: LifeIsGood101 (67)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.04.02 -1 0 67

Senkinek se erdeke hogy a nep okos legyen !

Szomoru, es erdekes az amcsi-magyar testveriseg:

http://www.businessinsider.com/pisa-worldwide-ranking-of-math-science-reading-skills-2016-12

Előzmény: Macska Bonifác (66)
Macska Bonifác Creative Commons License 2017.04.02 0 0 66

A hh/hhh rétegen kívül bevezette már a divat.

LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.04.02 -1 0 65

Az egyik amcsi valamifele egyetemi-dékán (csodabogar) szerint:

"Ideje lenne bevezetni az ovodaba a komputer hasznalatat".....

mmormota Creative Commons License 2017.03.29 0 0 64

Olyankor is előfordul, ha az oktató nem igazán érti amit éppen el kellene magyaráznia. Egy előadás akkor a legjobb, legérthetőbb, ha az előadó stabilan, biztosan, a minimálisnál jóval szélesebb összefüggésében képes átlátni a kérdést. 

Előzmény: mma (63)
mma Creative Commons License 2017.03.29 0 0 63

Néha van olyan érzésem, hogy egyes mérnök oktatók azon élvezkednek, hogy a dolgok minél bonyolultabbak és áttekinthetetlenebbek legyenek. Akkor lehet jól szívatni a diákokat. Lehet, hogy ennek estél te is áldozatul annak idején.

Előzmény: egy mutáns (62)
egy mutáns Creative Commons License 2017.03.29 0 0 62

Erre inkább nem válaszolok, mert lehet, hogy félreértem a kérdésed, és a válaszom túl indulatos lenne.

Helyette mondok egy másik példát. 

Van a vektoranalízisben a Gauss-Osztrogradszkíj tétel, Stokes tétel. 

Mikor ezt tanultuk, a jegyzet oldalakon keresztül foglalkozott azzal, hogy milyen tértartományok, felületek és görbék esetén érvényes a tétel. Ilyen szavakra emlékszem, hogy "rektifikálható", stb. 

Ezt hosszasan és (számomra legalábbis) bonyolultan tárgyalta, rengeteg segédtétel stb. jött elő. Végül hirtelen kijött a tétel, mint az eddig mondottak következménye. 

Az egészből pont a lényeget nem értettem meg, elvesztem az előzményekben. 

DE.

A mérnöki gyakorlatban általában néhány sima görbével, felülettel határolt tartományok fordulnak elő. 

Szerintem elég lett volna ezekre kimondani ezeket a tételeket (hiszen úgyse igazak a matematikusok által elképzelhető minden tartományra), és nagyobb hangsúlyt helyezni arra a - szerintem sokkal inkább lényeges - ismeretre, hogy ezek a tételek sem mondanak ki semmi mást, mint amit az egyszerű integrálszámításból is már jól tudunk, hogy tudniillik egy függvény deriváltjának az integrálja egy tartományon kiszámítható a tartomány határán felvett értékek megfelelő integrálásával is:

Inta->b f'(x)dx = f(b)-f(a)

De ez az info a levezetések végére teljesen elsikkadt a tételek érvényességéhez szükséges tartományhatárok tulajdonságai elemzésének szinte áttekinthetelen, és a műszaki tudomány számára teljesen érdektelen elemzése miatt. 

1m

Előzmény: Macska Bonifác (61)
Macska Bonifác Creative Commons License 2017.03.27 0 1 61

Miért nem járja hogy  "a matematikusok most ne nézzenek ide"?

Előzmény: egy mutáns (60)
egy mutáns Creative Commons License 2017.03.27 0 0 60

Köszönöm. 

Meglehet: ez nem bizonyítás, ill.: nem levezetés - matematikailag.

Viszont ilyenek lépten-nyomon előfordulnak pl. a mérnökképzésben. 

Mégse lehet minden ilyen kis pimf levezetésnél oldalakat teleírni, és az sem járja, hogy "a matematikusok ne nézzenek ide". 

Ezért kéne az oktatásnak erre kitérni, legalábbis azoknál, akiknél a matek nem alaptudomány, hanem eszköz - amivel gyorsan, személetesen lehet eredményt elérni, és utána a tényleges szaktárgyi mondandóra koncentrálni. 

1m

Előzmény: Macska Bonifác (59)
Macska Bonifác Creative Commons License 2017.03.25 0 0 59

Ez nem bizonyítás.

A hozzá szükséges elmélet hosszú.

De az én sem értettem soha, hogy miért nem lehet legalább kimondani hogy mikor legális a dx, dt stb jelekkel a szokványos algebrai műveleteket elvégezni. Gondolom valami egészen nagy függvényosztályon ez nem jelent gondot. (Fizikában pl sokszor szakaszonként C^inf minden)

Nekem igazából fogalmam sincs.

Előzmény: egy mutáns (57)
rocky reloaded Creative Commons License 2017.03.25 -1 0 58

T. Olvtársak! Keresek: Laricse (Varga T): Matematikai példatár I. és II. kötet. 1960-nál nem régebbi kiadást. Jó árat fizetek.

egy mutáns Creative Commons License 2017.03.20 0 0 57

A matematikát másképp kell oktatni a matematikussá válni akaróknak, és azoknak, akik eszközként szeretnék majd azt használni. 

Mondok egy példát. 

A mérnökök számára egy levezetés pl. a Newton 2-ből a mozgási energia tétele, a következők szerint történhet néhány sorban:

F=m*a=m*dv/dt

Integráljuk egy g görbén (a test pályáján) az 1 és 2 pontok között, hogy megkapjuk az erő munkáját:

W=Int(1-2)m*dv/dtds

namost: ds=v*dt, amivel:

W=m*Int(1-2)dv/dt*v*dt

dt-vel egyszerűsítek  *)

W=m*Int(1-2)v*dv=Δ(m*v2/2)

*): itt mindenféle megjegyzések hangzanak el, hogy pl. a matematikusok most ne nézzenek ide, stb., ami - szerintem - nagyon szánalmas. 

Valójában, gondolom, a helyettesítéses integrálást kellene alkalmazni. 

1. Hogy nézne ki egy matematikai szempontból kifogástalan levezetés? 

2: Amikor a helyettesítéses integrálást tanítják, nem lehet-e elmondani, hogy a fenti formális (szemléletes és gyors eredményhez vezető) egyszerűsítés matematikailag miért korrekt, ahelyett, hogy szánalmas megjegyzéseket kell, tegyenek az oktatók. 

1m

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!