Keresés

Részletes keresés

Lady fantasy Creative Commons License 8 órája 0 0 179409

A honlap szerint, ők 15 évet vállalnak kültéren saját anyagra. Mondjuk olyan drága, hogy hobbiszinten nem gondolkodom rajta. Autoklávot nem fogok építeni, meg az anyagot sem tudnám beszerezni. Temetőben a fa-sírhelyeket  is Milesi-vel kezelik mostanság ahogy látom, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy a vastaglazúrjuk erre jó hosszútávon. A leírás szerint sem erre való.

 

Előzmény: Mindenváró Ádám (179408)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 16 órája 0 0 179408
Ennek tán ellentmond kissé az idén vett ablakaimra asztalos által használt Milesi rendszer leírása.
Ott azt írják hogy a töltő és fedő réteg teljesen lezárja az anyagot és fontos hogy mindenütt körben be legyen vonva a fa.

5 év garit adtak a bevonatra de a tapasztalatuk szerint 15 évet is hibátlanul kibír. Ennek feltétele hogy évente át legyen törölve egyszer a saját ápoló folyadékjával.

Amikor még fehérben gondolkoztunk én agyatlan rajta hogy tejfesték+tungolaj tán jobb volna de a profik nem érdeklődtek az ötlet iránt. 😊
Milesi vastag rendszer és slussz. Nincs jobb szerintük. Amúgy a fehér festék rendszerre 10 évet adtak volna de végül lazúr lett.
Előzmény: Lady fantasy (179404)
SchefferJ Creative Commons License 16 órája 0 0 179407

Nekem van tungolajom is, dán olajom is, hardwoord olajom is... ezek közül nekem leginkább a dán olaj jött be. Szépen kihozza a fa erezetét. A tungolaj kicsit sárgássá teszi a felületet. Bár mostanában a vax-okat kedvelem (olajos beeresztés után)

Szalmacsutka Creative Commons License 18 órája 0 0 179406

Remélem, az enyém. Beszerzem a másikat és kipróbálom.. 

Előzmény: generátoros (179403)
fejes.i Creative Commons License 18 órája 0 0 179405

A Nagart által forgalmazott tungolajat használtam, már a 3. dobozt locsolom. Fura, semmivel nem egyező szaga van - illetve egy valamivel tudom társítani, az IKEA-nak volt régebben valami olaja, aminek ilyen szaga volt. De avas szagot, sőt mogyorószagot se vélek felfedezni benne. Száradás után 1-2 nap alatt elmúlik.

 

Előzmény: Szalmacsutka (179402)
Lady fantasy Creative Commons License 18 órája 0 0 179404

Kültéri favédelemmel kapcsolatosan leveleztem régebben egy ismerősömmel, aki ilyen helyen dolgozik. Ő ezt írta erről.

 

Az egy hamis illúzió, hogy a fát be lehet úgy vonni egy festékkel, aminek hosszú élettartam lesz az eredménye. Sőt, minél jobban zár egy réteg, annál hamarabb pusztul a fa.Ez nem az én egyéni álláspontom, hanem a szakma egyértelmű állásfoglalása.Persze vannak kivételek, de az most nem ide tartozik.A lényeg: ha a fát bezárod, akkor nem elzárod a nedvességtől, hanem meggátolod a benne lévő nedvesség eltávozását, és az sokkal tovább fog benne pangani, mint festés nélkül.talán a legjobb példa erre, mikor régen szurokba mártották a faoszlopokat, és így ásták be őket. Ezekbe szépen a felső bütün beszivárgott a víz, és után az nem tudott alul kifolyni. 2-3 év alatt az akácoszlop is elpusztult ha így kezelték.Mondhatnál, nem jut be nedvesség ha jó a zárás, de a hőmérséklet különbség hatására, akár minden reggel keletkezik némi pára a fa belsejében, tehát víz biztosan jut bele.Összefoglalva, a környezettől való elzárással operáló festékek csapdák, a festékgyárak hamis reklámjának félrevezető termékei.A festékrendszerekben az első, alapozó-beeresztő réteg ér valamit, a többi csak azért van, hogy ez a réteg ne mosódjon ki.Csak zárójelben jegyzem meg, A Telifa egészen másképpen operál. Egy biológiailag aktív (BIOCID) hatásmechanizmusú vegyszer vizes oldatát juttatjuk be a szíjács rétegbe.A technológia eredetijét a vadnyugati vasútépítéshez találták fel, mert mire építettek 200 km vasutat, addigra az első km-eket megették a bogarak (termeszek). 

 

Megnéztem, ez az eljárás nem olcsó, és házilag sem nagyon kivitelezhető.

Előzmény: Szalmacsutka (179390)
generátoros Creative Commons License 18 órája 0 0 179403

Az én tung olajomnak nincs avas erős szaga, marad a kérdés, hogy melyikünk-é a hamisítvány?

Előzmény: Szalmacsutka (179402)
Szalmacsutka Creative Commons License 18 órája 0 0 179402

Lementem, megszagoltam. Avas disznózsír szaga van, egy kifejezetten erős, szúrós, kellemetlen szag. Mogyoró nuku. Lehet hogy egy avas példányt kaptam, de ez fura lenne mert elvileg nem nagyon tud megavasodni. Vagy nagyon más az érzékenységünk. 

Előzmény: Szalmacsutka (179398)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 19 órája 0 0 179401
Én mindig kimérve kaptam mert csak 1-2 litert veszek egyszerre.
De itt a gyári adatlapja: https://www.oli-lacke.de/en/products/product/oli-ks-820-i-1c-hard-seal/

Előzmény: armorarc (179400)
armorarc Creative Commons License 26 órája 0 0 179400

Kösz az infót,  A 820 lakkolajjal kapcsolatban esetleg a doboz egyéb részén nincs feltüntetve az összetétel vagy ,hogy tartalmaz -e valamilyen szintetikus alkid gyantát egyéb  elemet  pu-,nitrocellulóz stb.?

Előzmény: Mindenváró Ádám (179393)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 28 órája 0 0 179399

Lehetséges, én minden esetre mostanában nem veszek ilyesmit újra.
A lakkolaj bevált az olyan dolgokra amiket natúron szeretnék látni, a Milesi meg a színes selyemfényű dolgokra. Másra nemigen van szükségem, mostanában úgyis inkább csak elméletben alkotok.

 

Bár most készülök átfújni egy párától megindult fényes fehér MDF fürdőszobai bútort, arra sztem az autófesték boltban vásárolt akrilt fogom fújni. Saját edzője már megdöglött, most ki lesz próbálva hogy vajon mit szól egy HS lakk edzőjéhez ami van itthon. 

Előzmény: 409 (179396)
Szalmacsutka Creative Commons License 28 órája 0 0 179398

Közben megtaláltam, Hope's Tung Olaj, elvileg 100%-os és utánanéztem megint, maga a termék nem tűnik gagyinak, ismerik-használják. 

 

Viszont, büdös. Nekem is büdös (avas zsírszaga van, semmiképpen nem enyhe mogyoró), asszony viszont kiszaladt a szobából tőle, három hét száradás után se bírta. Én is éreztem, de nem kaptam tőle hányingert. Végül egy extra viaszos borítás megoldotta a dolgot nagyjából. 

 

Az lehet még, hogy megromlott valahogy. 

 

Annak idején utánanéztem, és sokan írták a neten hogy büdös, úgyhogy elfogadtam hogy ez ilyen. 

 

Előzmény: Szalmacsutka (179397)
Szalmacsutka Creative Commons License 28 órája 0 0 179397

Hú, de jó lenne, ha igazad lenne, és csak az enyém lenne valami büdös vacak..

 

Holnap lefényképezem a dobozt, addig is, ti mit használtok? 

 

Előzmény: 409 (179395)
409 Creative Commons License 30 órája 0 0 179396

"50 százalék valamilyen nafta volt benne."

 

Lehet, hogy ez volt a baj. Mondjuk mahagónira nem kentem, de nekem nem foltosodott eddig semmi és nem is lett "lisztes" kinézetű. Illetve de, a gyúródeszka lisztes, nem csak kinézetre. :))

Előzmény: Mindenváró Ádám (179393)
409 Creative Commons License 30 órája 0 0 179395

 

 "A tungolajhoz meg annyit, hogy jó anyag, de elég büdös, olyan avas disznózsír szaga van."

 

Ha azt írod, hogy büdös, akkor nem szólok, mert kinek mi a büdös. Viszont azt bizton állítom, hogy avas disznózsír szaga nincs. Legalábbis a valódi/tiszta tungolajnak. Szerintem enyhe mogyoró illata van, aztán az is elmúlik. Van több fajta faolaj, ezek általában valamilyen arányban tartalmaznak tungolajat is. Ezeknek más és más szaguk van, de mire kikeményednek ezeknek is elmúlik*. Egyedül az olcsó fűszerbolti** volt olyan, hogy félév múlva is büdös volt, de többen esküsznek rá, hogy a mostani már nem olyan.

 

 

* a kreidezeit keményolajra azt írják, hogy hígítható terpentinnel. Na azt többé nem teszem, attól sokáig büdös lesz. Nélküle nem szaglik.

 

** megeshet, hogy csak a neve volt olaj.  :((

Előzmény: Szalmacsutka (179374)
MN 3100 Creative Commons License 30 órája 0 5 179394

Szervusztok kedves piknikezők!

 

Tiszta szívemből sajnálom, hogy nem

tudtam eljutni Egy Griff-hez és a találkozót

ki kellett hagynom.

 

Sajnos, sehogy sem volt módom ezt a

szombatot szabaddá tenni. Csak a

regisztrációig jutottam el.

 

Biztos, nagyon tanulságos és

kellemes volt az közös program. Bár

nem voltam ott, de így is köszönettel

tartozom Egy Griff-nek a szervezésért és

egyáltalán a lehetőségért.

 

Péter

Mindenváró Ádám Creative Commons License 1 napja 0 0 179393

Bocs, hogy belevau... Nem pont mit kérdel, de hasonló.


Jómagam egy nagy mahagóni étkezőasztalt kezeltem olajjal.  Pomázon vettem azt az olajat, 50 százalék tungolaj és 50 százalék valamilyen nafta volt benne. Igen bőségesen használtam, vagy négyszer is átkentem vele jó bőven és törlés.
Egyes helyeken egész besötétedett tőle az anyag és még 6 hónappal a kezelés után is világosodott a színe visszafelé, máshol kevésbé volt ilyen változékony. Kár hogy nem fotóztam a változást. 

 

Az asztal lapja viszont egy idő után olyan kiszáradt, "lisztes"  kinézetet kapott (fejesi is írt ilyesmi tapasztalatról úgy emlékszem)  .

Erre fogtam magam és átdörgöltem a lap felső részét Borma kemény viasszal . Kár volt... csak átmenetileg lett szép egyáltalán nem volt tartós. 

 

A végén aztán valaki egy vörösboros üveggel szép kerek jelet csinált a közepére. Meglátszott a helye.

 

Ekkor aztán lecsiszoltam az egész tetejét, persze tömte a viaszmaradvány a papírt rendesen.   Utána pedig átkentem a már többször linkelt Oli 820 lakkolajjal.  Ennek már jó pár hónapja. Azóta semmi baja, természetes a kinézete és tartós is. 

Előzmény: armorarc (179389)
szabad paraszt Creative Commons License 1 napja 0 0 179392

Igaz, adtam is egy pluszt. Titkon reméltem, hogy van itt köztünk a témában járatos vegyész vagy faipari mérnök ès kémiai, fizikai oldalról is megvilágítja a kérdést. de lehet Ök sem akarnak beszállni...

Pedig az egyik legfontosabb téma, ha valaki fával barkácsol/dolgozik és akkor ennyi poszt után is csak zavar van.

Előzmény: Szalmacsutka (179390)
kuperta Creative Commons License 1 napja 0 0 179391

Több mint 10 éves terasz fedésemet most cseréltem, teljesen megette a műanyag trapézlemezt a nap.

Az alatta lévő fa szerkezetet, eredetileg, vörös zománc festékkel kezeltem, emlékeim szerint egy rétegben. Főleg esztétikai oka volt, ilyen színűt képzeltem el. Igazából ez is egy akril alapú festék, de valószínű a magasabb pigment , és töltőanyag tartalma miatt jobban ellenáll a napnak.

A fedés alatti részek gyakorlatilag nem is fakultak, kivéve a fedést tartó cseréplécek felső oldalát. Az oszlopok és a széldeszkák már alaposan fakultak barnultak, a széldeszkákon be is repedezett, a terasz déli tájolású. 

A hagyományos zöld, barna külső oldali ablakfestés talán nem véletlenül volt olyan elterjedt. Nekem tetszik is a színes faszerkezet.

Előzmény: Szalmacsutka (179390)
Szalmacsutka Creative Commons License 1 napja 0 7 179390

Saját tapasztalat: Ha a kültéren azt érted, hogy szabadon éri az eső meg a nap (ez a két nagy ellenség), akkor nincs tökéletes megoldás. Ami nekem magamnak a legjobban bejött, az a vékonylazúr vagy valami pác, én a Milesi-t szeretem. Lélegzik alatta a fa, felvesz és lead vizet, és a Milesinek vannak elég szép színei is. Ha nincs pigment a kezelő anyagban, akkor elszürkül a fa a naptól, azt én nem szeretem nézni de van aki bírja. Aztán vannak olajok, pl teraszdeszkára, azok tudnak szépek lenni, időnként újra kell kenni (de a lazúrt és a pácot is). Én a tungot kültérre nem próbáltam, de inkább arra tippelnék, hogy azt is megeszi a nap és az eső egy idő után. A lakk az elején szép, de aztán rétegesen, hólyagosan jön le, iszonyú ronda. A vastaglazúr is hámban jön le. Van még, amikor annyira lealapozod és lekened hogy lényegében műanyaggá változtatod: nekem ez nem jön be, mert akkor minek a fa. Végül vannak az égetéses módszerek, van ez a jappán szenes dolog, de vannak más termomodifikáló módszerek is. Azzal ki lehet kapcsolni a rohadást elég alaposan, de a szürküléssel nem tudom, mi van, mert sose próbáltam (valaki)? Végül van az hogy békén hagyod, pl nekem van kültéri akác asztalom, évente lecsiszolom a tetejét, azt annyi. Ha valaki tud más megoldást abszolút kültérre, érdeklődve várom.. 

 

Ha a fa meg van védve a víztől és valamennyire a naptól, akkor már sok jó és szép megoldás van. 

 

Az a lehülyéző stílus, amit itt nyomatnak néhányan, nekem unalmas, nem szállok be. Ha értelmetlen gyűlölködést akarok látni, bekapcsolom a TV-t (nem kapcsolom be). 

 

 

Előzmény: kuperta (179388)
armorarc Creative Commons License 1 napja 0 0 179389

Üdv.Olvasva az írásodat úgy látom van már tapasztalatod a tiszta tungolajjal ,ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem feléd. A már beszáradt kikészített csak olajozott felületeket ha még tovább akarom nemesíteni, akkor van még lehetőségem nc -- pu lakk felvitelére vagy azok nem tapadnak meg rajta és idővel ledobja a felület.? Mivel még nem dolgoztam  tiszta tungolajjal ezért érdeklődöm, hogy a későbbiekben fölöslegesen ne rendeljek fussak fölösleges köröket. Keményfákkal dolgozom.

Előzmény: Computerguru (179375)
kuperta Creative Commons License 1 napja 0 0 179388

Kicsit elvesztettem a fonalat.

Mivel célszerű kezelni a fát, hogy sokáig, szép és ellenálló legyen, akár kültéren is?

 

Előzmény: jocofriend (179386)
Computerguru Creative Commons License 1 napja -2 2 179387

"Meg is válaszoltad magadnak a kérdést. A mész tartósítja el, mert az nem szerepel az étlapon.  Erősnek nem nevezném: mindenhol azt írják véletlenszerűen lepattog és külön adalékot kell hozzáadni, ha ezt nem szeretnéd."

 

Látszik, hogy nem értesz hozzá, de ez nem gátol meg, hogy beszélj róla (vagy bármiről). :)

Azért a tejfestéket hoztam fel példának, mert sokat dolgozok vele, igyekszem természetes anyagokat használni ha tudok, de egyébként a hulladékot sem azért gyűjtöm szelektíven vagy nem azért vezetek villanyautót, hogy téged bosszantsalak.

A negatív véleményém abból adódik, hogy félrevezeted az embereket, ráadásul teszed ezt egy szakértő álarc mögé bújva. Tételesen leírtam hol mondtál hülyeséget és mivel eddig semmit nem sikerült megcáfolni, itt a vita részemről le is van zárva.

 

"Tudnád linkelni a gyártó garancia-leírásából azt a részt, hogy hány évet ad meg az első kötelező átkenésig kültéri használat esetén? Ez megmutatja mit gondol a gyártó (nem én) a saját terméke várható élettartamáról, erős UV-sugárzás esetén."

Nem tudom. Veled ellentétben én igyekszem csak olyan dolgokról nyilatkozni, amit ismerek, saját magam is kipróbáltam vagy létezik rá kétségbevonhatatlan bizonyíték. Ha te azt mondod, hogy a természetes olaj, pl. a tungolaj nem elég tartós, akkor nyilván kipróbáltad és azért mondod, mert láttad, hogy a baktériumok megették, igaz?

 

"Az ásványi olaj nem állati erdetű, hanem kőolajból készül. Már egyébként itt elvágtad magad nálam, mint szakértő egy életre."

LOL. Mielőtt a saját szakértelmedről bizonyságot teszel, legalább a wikire nézz már rá ilyen nickkel! :)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kőolaj

"A kőolaj (más néven ásványolaj) a Föld szilárd kérgében található természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék."

 

Na igen, ebből vannak a problémáink. Az ilyenek miatt mondod, hogy a festék az egy színezett lakk. A kőolaj nem állati eredetű, hanem állati anyagok IS vannak benne. Meg egy csomó növény. Ja és azért irreleváns, mert több millió év alatt alakul ki, semmi köze ehhez a témához, vagy a festékek, olajok tartósságához általánosságban.

 

Előzmény: jocofriend (179386)
jocofriend Creative Commons License 1 napja -4 1 179386

"ugyanis vannak, több mint 1000 éves tejfestékkel festett bútorok is. Mi az oka?"

Az hogy beltérben, víztől védett helyen tárolták őket? Vagy azt gondolod, hogy a kazein (túró) önmagában ellenáll bárminek is?

"Hogy a mész és tejfehérje egy elég erős kötőanyagot hoz létre."

Meg is válaszoltad magadnak a kérdést. A mész tartósítja el, mert az nem szerepel az étlapon.  Erősnek nem nevezném: mindenhol azt írják véletlenszerűen lepattog és külön adalékot kell hozzáadni, ha ezt nem szeretnéd. És még olajos átkenése is javasolt! Szóval biztos nem a tejfesték védte meg azt a bútort ezer évig, ha még ő is további védelemre szorul. Amúgy van több ezer éves, élő fa, ami nincs lekenve se tejfestékkel, se faolajjal se megégetve. Védett, száraz helyen, felületkezelés nélkül is kibír a fa több száz évet.

Érdekes módon a legtöbb lap ugyanazt a blogot jelöli meg forrásként, amit pár napja itt leszóltam. Csak nem az azúrbagoly lapcsalád tulajdonosát/webmesterét tisztelhetjük személyedben? Ez megmagyarázná miért vagy ilyen ellenséges velem szemben. :)

"Vagy a tungolaj..."

Tudnád linkelni a gyártó garancia-leírásából azt a részt, hogy hány évet ad meg az első kötelező átkenésig kültéri használat esetén? Ez megmutatja mit gondol a gyártó (nem én) a saját terméke várható élettartamáról, erős UV-sugárzás esetén.

"van olyan japán pagoda, ami shou sugi ban technikával (égetés + tungolaj) többszáz éve dacol a természet erőivel"

Nos, az általad hamarosan belinkelt leírásból ki fog derülni, hogy ez a faolajnak köszönhető-e. Remélem nem kallódott el valahol a papír. :)

Tudod bizonyítani, hogy ezek a pagodák csak a készítésükkor lettek átkenve, és azzal az egy felületkezeléssel bírják több száz éve? Mert ha rendszeresen kenegették, újították, akkor ez semennyire nem bizonyíték a technika tartósságára.

 

Értem én a lényeget: minél többször és minél több helyen le kell írni a "shou sugi ban", "égetés", "tungolaj"  keresőszavakat, és akkor az oldalad jobb eredményt ér el a keresési találatok között (SEO). Látod milyen rendes vagyok, még ebben is segítettem neked. :)

 

"Az ásványi olaj nem állati erdetű, hanem kőolajból készül. Már egyébként itt elvágtad magad nálam, mint szakértő egy életre."

LOL. Mielőtt a saját szakértelmedről bizonyságot teszel, legalább a wikire nézz már rá ilyen nickkel! :)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kőolaj

"A kőolaj (más néven ásványolaj) a Föld szilárd kérgében található természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék."

 

 

sr1

Arra voltam kíváncsi, hogy a furnérra rákened-e az "YS-M009"-et?

PU nálam nem játszik.

Előzmény: Computerguru (179385)
Computerguru Creative Commons License 1 napja -2 2 179385

Őszintén remélem, hogy ezeket a butaságokat csak polgárpukkasztásból mondod és közben a markodba röhögsz, mert ha komolyan elhiszed, akkor nem túl rózsás a helyzet.

 

Nos, a bio olajok tartósságához elég kevés köze van annak, hogy az elhullott állatok mennyi idő alatt bomlanak le. De, hogy ne ezt a blőd baromságot cáfoljam meg, mondok festékre vonatkozó analógiát is: a tej néhány nap alatt elromlik, a tejfesték pedig nem, ugyanis vannak, több mint 1000 éves tejfestékkel festett bútorok is. Mi az oka? Hogy a mész és tejfehérje egy elég erős kötőanyagot hoz létre. Vagy a tungolaj amikor a fával kölcsönhatásba lép, polimerizálódik és van olyan japán pagoda, ami shou sugi ban technikával (égetés + tungolaj) többszáz éve dacol a természet erőivel.

 

A természetes olajokhoz általában nem azért adnak adalékot a gyártók, mert a tartóssággal van gond, hanem a száradási idővel, vagy a felhordási technikával. Ipari méretben az nem fér bele, hogy ronggyal dölzsölgessünk többszáz négyzetméteres felületeket, várjunk 24 órát a száradásra és ezt ismételjük meg háromszor (tungolaj). A leggyakoribb adalék a száradást gyorsítja.

 

Az ásványi olaj nem állati erdetű, hanem kőolajból készül. Már egyébként itt elvágtad magad nálam, mint szakértő egy életre.

 

A sok olaj hiba, lentebb leírtam miért. Mondjuk nem az az oka, hogy megeszik a baktériumok.

Előzmény: jocofriend (179381)
stolaz Creative Commons License 1 napja -1 0 179384
sr1 Creative Commons License 1 napja 0 0 179383

PU-hoz kell festőkamra vízfüggönnyel. A szűrőket kéthetetetne ki kell tiisztítani és félévente cserélni. 

Előzmény: jocofriend (179381)
sr1 Creative Commons License 1 napja 0 0 179382

A keményfa pórusos.

A filler alapozót nedves a nedvesre fell felvinni két három rétegbe, azt a masszív még kibírja és a furnéros nem biztos.

PU-val kibírja. 

Előzmény: Szalmacsutka (179379)
jocofriend Creative Commons License 1 napja -3 1 179381

A "bio" olajok tartósságát illetően abból lehet kiindulni, hogy egy kidőlt fa/ elhullott állat hány év alatt bomlik le. Ha ezek az olajok olyan tartós védelmet adnának, mint a reklámanyagok sugallják, akkor a bomlási folyamat évtizedekig tartana, vagy inkább évtizedek múlva indulna csak meg. A mag (amiből az olajat préselik) se indulna csírázásnak, ha az olajtartalma évtizedekig megvédené a nedvességtől. A különböző olajos magvak fogyasztása, az olajban/zsírban sütés se lenne egészséges, ha a szervezet ezeket az anyagokat nem lenne képes lebontani. De ezek a magvak az alapvető táplálék részét képezik az állatok és az ember számára, tehát oka van annak hogy ez így van. Így viszont a rovarok és gombák is képesek lebontani, azután pedig már nem véd a víz ellen sem.

 

Ezért adnak hozzá az olajokhoz különböző szintetikus adalékokat a gyártók, hogy ezt a bomlási időt kitolják, és egyéb tulajdonságait feljavítsák. Csakhogy azután már nem lesz bio. Úgy tűnik kompromisszumot kell kötni. Vagy a rész-szintetikussággal, vagy a rövidebb élettartammal kell megbarátkozni.

Az adalékoktól mentes ásványi olaj is természetes ilyen értelemben (mivel állati eredetű), de mégse tartjuk annak, mert a lebomlási ideje hosszú. Viszont épp ezért biztosít tartósabb védelmet a víz, rovarok és penész ellen. Tűz ellen nem biztos :)

Másik probléma megtalálni a megfelelő anyagot és hozzá a megfelelő eljárást, amivel az a felületen marad.

 

A sok olaj nem hiba, sőt az lenne a legtartósabb, ha teljes keresztmetszetében telítenéd a fát. Persze csak hosszan bomló olaj esetén (lásd vasúti talpfák), egy tisztán bio anyag esetén ez értelmetlen, mert úgyis megeszik a baktériumok. Ez otthon nem kivitelezhető, hacsak nincs egy megfelelő méretű nyitható, nyomásálló tartályod. Hosszan-tartó áztatással tudod még növelni a beivódás mélységét. De az olaj csak addig véd ez esetben is, ameddig el nem kezd lebomlani.

 

 

"Lehet hogy mindegy, de miért nem lehet vizes lakkal? Engem érdekel.."

Lehet, csak sokkal több idő és vannak veszélyei.

Azért több idő, mert a víz felhúzza a szálakat, és minden ami benyomódott (pl életlen szerszám vagy csiszoló miatt), az kidagad. Ezért vizes pác vagy lakk előtt be kell vizezni a felületet, megszárítani, és megcsiszolni éles és finom-szemcséjű csiszolóval.

Veszélyek: a víztől megdagad a lap --> szélesebb lesz. Ha pontosan dolgoztál, esetleg nem fér majd be a helyére. Kiszáradás után meg rések keletkeznek a táblák között. Furnérnál, ha nem tökéletes a ragasztás, akkor felpúposodik, amit nehéz javítani.

Egyszóval nyűg annak, aki haladni akar. És mivel sok ember a félkész, lapra-szerelt termékek nyomott áraihoz viszonyítja a tiédet, ez egy elég nyomós érv.

Én ennek ellenére vizes-bázisú anyagokat használok (és szívatom magam)  már vagy 15 éve, mert pl 100 liter pác elfújásánál az immunrendszerem és a környezetem számára sem mindegy, hogy abból 98 liter víz, vagy valami szerves hígító párolog el.

 

 

sr1

Ennek a víztartalmától nem dagad a fa?

Előzmény: Szalmacsutka (179374)
kofic Creative Commons License 1 napja 0 1 179380
Biztosan igazad van.
Előzmény: jocofriend (179376)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!