Keresés

Részletes keresés

Fűrész Elek Creative Commons License 8 órája 0 0 236252

Nagyon köszönöm még egyszer!
Sajnos a beavatásra egy picit várni kell, de már tudom, milyen projektben fogom használni először. :)

Előzmény: stolaz (236248)
Amadeus214 Creative Commons License 27 órája 0 3 236251

Erre azért mérget nem vennék. A szilikon tömítőkből kisebb molekulájú sziloxánok (szilikon olajok pl) simán beivódnak a porózusabb felületekbe, fába nagyon is, de üvegszálas müanyagba, akár aluba is. Az acellemez nem annyira porózus.

Egyébként a kikeményedett szilikont nem igazán lehet oldani, max egyes vegyszerektôl megduzzad, meglágyul, és ezután könnyebb mechanikusan eltávolítani.
Persze lehetséges , hogy nem mindig jelentkezik vagy vehető észre felületkezelési hiba korábban szilikonozott felületen, de én óvatos lennék. Főleg, ha nem olaj, hanem pl lakk megy rá, vagy festék.

Előzmény: rfc (236250)
rfc Creative Commons License 2 napja 0 0 236250

Szilikonoldó koncentrátummal simán lejön. Bármelyik autósboltban kapsz, mert azzal zsírtalanítják a kasztnit lakkozás előtt.

Előzmény: fényérték (236240)
409 Creative Commons License 3 napja 0 2 236249

Szép üveg? Lehet jobban örülne egy üveg jó bornak...   :P

Előzmény: Fűrész Elek (236241)
stolaz Creative Commons License 3 napja 0 0 236248

Várom, hogy jelentkezz.

cucu Creative Commons License 3 napja 0 0 236247

Állítólag van hozzá saját szilikon eltávolító! Mással valóban nem lehet!

Paco155 Creative Commons License 3 napja 0 0 236246

Nagylelkű vagyok, te választhatsz. :D

Előzmény: BJaca (236245)
BJaca Creative Commons License 3 napja -1 0 236245

Hoszában a felét, vagy keresztben? :)

Előzmény: Paco155 (236242)
Fűrész Elek Creative Commons License 3 napja 0 0 236244

Nekem belefér... :)

Előzmény: Paco155 (236242)
Fűrész Elek Creative Commons License 3 napja 0 0 236243

Én szilikonnal maszkoltam (amikor már volt hozzá elég eszem), és nem volt probléma leszedni. Igényel némi kapirgálást és csiszolást, de messze nem milliméterekről van szó. 

Paco155 Creative Commons License 3 napja 0 1 236242

Én meg Bjaca fél karját is odaadnám érte. :P

Fűrész Elek Creative Commons License 3 napja 0 0 236241

Ha csak úgy porosodik, én szívesen adok érte egy szép üveg bort...

Előzmény: stolaz (236238)
fényérték Creative Commons License 3 napja 0 0 236240

A szilikonnal az a baj, hogy kb lehetetlen tökéletesen eltávolítani (ha csak le nem gyalulsz majd a felületről pár mm-t). A felületkezeléssel aztán lehet probléma, ritkán tapad jól a szilikonon.

Előzmény: Livio (236235)
stolaz Creative Commons License 3 napja 0 1 236239
Előzmény: stolaz (236238)
stolaz Creative Commons License 3 napja 0 2 236238

Nem vicceltem.

Kb. tizenpár éve rendeltem a szlovák asztalos cégtől (nem jut eszembe a neve, ahonnan a Laguna cuccokat is), de egyszer sem használtam. Szívesen odaadom annak, aki hasznát venné. (az ár a szokásos. Gyere el érte, és vidd)

Előzmény: stolaz (236186)
Livio Creative Commons License 4 napja 0 0 236237

Adok neki egy próbát. Ráadásul épp fekete a ragasztó is benne.

Előzmény: rferi (236236)
rferi Creative Commons License 5 napja 0 2 236236

MElegtaknyot használj talán, az tuti lehúzható a fáról

Előzmény: Livio (236235)
Livio Creative Commons License 5 napja 0 0 236235

Üdv, jó rég jártam erre, kb 90 oldalt kellett átolvasnom novemberig visszamenőleg.

Készül nálam egy dió asztal, aminél a nagyobb fahibákat fekete epoxival akarom javítani. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.

Sziloplasztból csinálnék gátakat a lapon, hogy ne terüljön szét nagyon. Milyet szabad használni, ami nem hagy nyomot a fában? 

Milyen fajta/anyagú fóliát használhatok alatta, amihez nem ragad a gyanta?

Figyelemfelkeltésnek mellékelek egy képet is. 

cucu Creative Commons License 5 napja 0 0 236234

Az is meglehet, hogy zsanérok nélkül jól illeszkedne a tokhoz...

Előzmény: BJaca (236232)
Fűrész Elek Creative Commons License 5 napja 0 0 236233

A küszöbnél normálisnak tűnik, nem feszül oda, könnyen zárható az ajtó. A zsanért néztem meg én is először, de ott szerintem nem nagyon van mit tenni. 

Előzmény: BJaca (236232)
BJaca Creative Commons License 5 napja -1 2 236232

Lehet, az egyik lécben volt valami nagyobb csomó. A küszöbre ráfeszül az ajtó? Én biztosan a zsanérokkal próbálnék kezdeni valamit. A zsanér oldalán fent ha eltümteted a fél centi rést, már jobban fog kinézni. 

Előzmény: Fűrész Elek (236231)
Fűrész Elek Creative Commons License 6 napja 0 0 236231

Logikus, amit írsz, csak azt nem értem, hogy a ház többi ugyanilyen ajtaja miért teljesen frankó. Egyik sincs megvetemedve, nem ennyire, kicsit sem. Persze lehet, hogy pont ennél a lakásnál volt valami különös eltérés, de elég fura. 

Amit szintén nem értek, hogy egy lécbetétes ajtó hogy tud úgy torzulni, mint ami egy tömör fa mozgására jellemző inkább. Az érdeklődésem őszinte, nem igazán értek én ezekhez...

Előzmény: Paco155 (236230)
Paco155 Creative Commons License 6 napja 0 2 236230

Erzsébeti megerősítette a gyanúmat, hogy ez egy nem tömör hanem lécbetétes ajtó valamilyen fedőlappal. Ezt nem fogod tudni beirdalni és a vágásnál vékonyabb lemezekkel kitöltve összeragasztani. Nem is tudom, hogyan lehetne, esetleg festéket lecsiszolni, meggőzölni kicsit a szűkebb oldalt és utána ismét lepecsételni párazáró festékkel....   A gondot az okozza hogy télen bent mindig szárazabb a levegő mint kint a lépcsőházban és ez az ajtó két oldalán eltérő módon "duzzasztotta/szikkasztotta" a fát évtizedeken át.

Előzmény: Fűrész Elek (236224)
Fűrész Elek Creative Commons License 6 napja -1 0 236229

Te aztán tudsz biztatni. :)

De abszolút hiszek neked, és én is úgy gondolom, hogy nem a zsanérokkal van a baj. (Ez volt amúgy az első gondoltatom, de a zsanérokat megnézve már nem úgy hiszem.) Szerintem az ajtólap valamiért behajolt felül, a baloldalát valamennyire megfogta a zsanér, a jobb viszont szépen elhúzott. 

Sajnos nekem ezt most meg kéne reparálnom valahogy. 

Az én első elképzelésem az volt, hogy lemarok a felső részből, beragasztok valami keményfa betétet, és síkba marom az egészet (majd a belső oldalát is síkba marom, végül az élén is kialakítom a megfelelő profilt. Nyilván irgalmatlan szopás megcsinálni, és a hosszú távú problémát nem is oldaná meg, de talán elfogadható eredményt adna. (Igen, ez a "kikenjük sárral" megoldást kicsit igényesebb megközelítésben.) 

A másik megoldás, amit a neten találtam, az ajtó síkba feszítése, hosszú furatok készítése és becsapolása (keményfa tiplivel vagy akár fémrúddal). Ez egyszerűbbnek tűnik, de nem tudom, mennyire működne...

Nyilván lehet egy teljesen új ajtólapot csinálni, de ez most abszolút nem fér bele sem az időbe, sem a lehetőségeimbe.

Előzmény: BözsiBözsi (236228)
BözsiBözsi Creative Commons License 6 napja 0 1 236228

Ez egy kutyaközönséges lemezelt ajtó, valamikor a bauhaus-os időkből.

Nincs benne semmi extra.

A szerkezete műszakilag megegyezik a mai lemezelt ajtókkal, természetesen a saját korának megfelelően.

Kb. a '20-'30-as években készülhetett.

Számomra az lenne a furcsa, ha nem lenne vindseft... :)

Gyakorlatilag minden ilyen ajtó az.

Amit itt látok az semmivel sem rosszabb, mint a saját "átlaga".

Az a különbség a mostani, és az akkori lemezelt ajtók közt, hogy ez több mint valószínű, hogy borovi (talán akár vörös!) fenyőből van, határozottan erős frízekkel, és kb. 5-6-os rétegelt lemezzel van burkolva.

Így b*szott nehéz a szerencsétlen... Gyak 1 ember nem is nagyon tudja kezelni, mivel olyan sárnehéz.

Sosem lesz egyenes... :)

Amúgy tök mindegy, hogy egyenes -e vagy sem. A lényeg, hogy a tok mennyire passzol a laphoz ebből a szempontból.

Akár lehetne benne egy k*rva nagy S alak is, ha a tok leköveti a formát. :)

Teljesen mindegy, melyik a görbe, ez itt csak egymáshoz képest értelmezhető.

Visszacsinálni gyak nem lehet.

Simogatni, erőltetni lehet, de vagy nem lesz szép (ebben az estben ez is másodlagos), és max javítani lehet rajta, de véglegesen megoldani nem.

Persze működőképesre lehet alakítani, de kompromisszumokkal kizárólag.

Tökéletes sosem lesz.

A pántokat meg vétek lecserélni bármire is.

Az eredeti pántok mindig elég erősek, és strapabírók.

Állítani meg a régi pántokat is lehet 3D-be is...

Nincs új a nap alatt... Igaz erősebb fogó, és kalapács kell hozzá, de ezért vétek lecserélni a pántokat.

cucu Creative Commons License 6 napja 0 0 236227

Lipótvárosban vannak ilyen ajtók... Pozsonyi út és környéke. Ez úgy 80 éves lehet.

Előzmény: Fűrész Elek (236225)
cucu Creative Commons License 6 napja 0 0 236226

Én megpróbálkoznék a zsanérok cseréjével. Vannak állítható zsanérok, imbuszkulccsal lehet bejjebb húzni, ha kell, de nem minden határon túl.

persze, vizsgálni kell hogy melyik van eldeformálódva, vagy mindkettő. Ajtólap vagy a tok? Korrekció után jöhet az állítható zsanér.

Előzmény: Fűrész Elek (236217)
Fűrész Elek Creative Commons License 6 napja 0 0 236225

90+-os bácsi halt meg a lakásban, valódi hozzátartozó nélkül, a villanyóra-leolvasó találta meg. Elképesztő körülmények között élt, az ajtó kimondottan tiszta és rendes ahhoz képest, ahogy a többi dolog kinézett. 

Ezek az ajtók közel 100 évesek, nem hiszem, hogy szemétből készült, de jogos a felvetés, meg kell nézni. 

Sajnos most odázni kell, nem tudjuk lecserélni (sem tokostul, sem csak az ajtólapot). 

Előzmény: rfc (236223)
Fűrész Elek Creative Commons License 6 napja 0 0 236224

Igen, és igen.

Előzmény: Paco155 (236222)
rfc Creative Commons License 6 napja 0 0 236223

Mi ez az elképesztő mocsok, meg a rendőrségi zárpecsét? Vettél olcsón egy tetthelyet a Hős utcában?

(Hogy konstruktív is legyek: sokan fognak javasolni sokfélét, gyalulást/lécezést, csiszolást/súlyozást/vizezést, de ezek csak kitolják az elkerülhetetlent: a cserét. Az a tény, hogy riglivel be lehetett húzni a tetejét, azt sejteti, hogy ez nem tömör fa, hanem valami falemez/pozdorja kombó. Első lépésben meg kéne csiszolni, hogy milyen anyag ez egyáltalán.)

Előzmény: Fűrész Elek (236217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!