Végül a Bakosnál kaptam egy 25mm-es CMT marót, jó drágán, de nem nagyon volt más opcióm.
Összeraktam a sledet, ki is próbáltam, legalábbis egy "proof of concept" futam erejéig. Holnap már fix mélységgel fogom tolni, szóval nem lesz ilyen okádék...
Plusz egy kép a leolajozott fáról, szerintem elég ütős.
Akkor még egy tanács: ha van lehetőséged, úgy állítsd össze a szettet, hogy ne kelljen nagyon hajolnod munka közben, mert, bár nem tudom, hogy a te hátad mennyire bírja, de idővel nagyon el tud fáradni és ez fixen hosszú idő lesz....
(nekem nem csak a hátam fáradt el, de még a karomat is alig bírtam a fejem fölé emelni egy fél napos, folyamatos Triton tologatás után)
Nincsenek igazán kiálló részek, elég szép, sík az anyag. A gyalugéptől kicsit félek, csak egy kétkéses belépő szintű Makitám van, nem nagyon szeretném, ha szétszedné a felszínét. A 20mm-t természetesen nem egy menetben fogom leszedni, 1-2mm-es fogásokat tervezek csinálni. Attól nem tartok, hogy túl hamar meglennék vele... :)
A szálirány kevésbé izgalmas szerintem. Én mostanában pont diót "gyalultam" így és még a bütüjét is egész korrektül kezelte. De erre pár tolás után rá fogsz érezni, hogy hol merre mozgasd, illetve, minél kisebb a fogás, annál szebb lesz a felület úgyis.
Ellenben én a 20 mm-t soknak érzem ezzel a módszerrel levenni, főleg, hogy elég nagy a felület is. A nagyon kiálló részeket nem tudod kézi gyalugéppel előkezelni?
Nálam a nagy Triton és egy Yonico bit dolgozott (12,7-es szárral, kb. 2" ~ 5-6 cm körüli átmérővel), de azzal is inkább az 1, max 2 mm fogásmélység volt még kezelhető. Egyszer benéztem az első menetet és egy 3-4 mm magas leszedendő rész is beakadt egy-egy rövidebb szakaszon, de azt már nem szerette. Vitte, de nagyon finoman kellett tolni, hogy ne szálljon el az egész miskulancia.
Én a szár vastagság alapján dönteném el. 8-as szárhoz hatvanas fölöttit semmiképpen, jó nevűből mondjuk hatvanas, ismeretlen kínaiból talán max ötvenes. Ami ennél nagyobb ahhoz 12-es szár kell. A marógép csak annyiban érdekes hogy a szarabbak rosszabbul tolerálják a kienyensúlyozatlanságot és hamarabb csapágyasok lesznek. És a fordulatszám nagyon fontos TARSD BE!!!: Router bit speed chart
b.) próbáld meg Bakosékat a 22 kerületben: Bakosfa lehet, hogy van nekik a boltban. Sőt Bohács-Barkácsot is érdemes lehet felhívni (ők Diósdon vannak): Főoldal - Bohács Barkács
Jó lesz az kicsit lépcsősen, de valahogy le kell vennem jó 20mm-t és síkba tennem a két oldalát. Aztán majd epoxy után egy tisztítás és egy csomó csiszolás...
A terv megvan a sledre, ami problémás az egy kicsit a helyszűke, de remélem, legalább az egyik oldalt meg tudom csinálni holnap. :) Persze ismerem már ezeket a projekteket, hogy általában hogyan skálázódnak a tervekhez képest. :D
Egy (első) projektre jó lesz a POF is. Hogy hol tudsz tisztítómarót holnap kézbevenni? Hubakker. Gőzöm sincs. De ne aggódj, úgysem holnap kell majd mert először kell egy keretet készítened arra egy elég merev hidat és szánt is. Szóval csúszni fog ez egy kicsit. :)
Már csináltam így nagyobb deszkát. Ha nem tökéletesen merőleges a maró, akkor kis lépcsőket fog csinálni. Minél nagyobb a fej, annál inkább. Bár kevésbé haladós, de d=20-as marószárral nem erőlteti meg a gépet, és utána excenterrel szépen be lehet csiszolni. Egy alulétrára raktam fel, az vezette meg a kalodát. Egy dolog fontos, hogy marhára meg kell szorítani a patront, hogy még csak véletlenül se változzon a fogásmélység.
POF 1200 BF a csodamasina típusa, 2016-ban vettem, de még a dobozából se volt kiszedve soha. Remélem, működik. :)
8mm-es szárak mennek bele, szóval elvileg jó lehet, amit ajánlottál. Hauch Tomi egyszer tesztelte ezt a cuccot, nem volt tőle elájulva, de szerintem nekem jó lehet erre az egy projektre.
Igen, tudom, hogy ilyesmire, kérdés, hogy ez elég jó minőségű-e (ráadásul azonnal kell, holnap reggel/délelőtt át kéne vennem, ez még szűkebb keresztmetszed, mint az ár), szóval, hogy ez a darab például kibírná-e ezt a terhelést...
Igen, a marógép jó kérdés...
Nagyon kedves ismerősöm szívességből engedi használni a műhelyét (ami egyébként nagyon jól felszerelt), de erről a technikáról nem hallott, és félti a maróját (ami egy nagyobb Makita amúgy). Nekem sajnos csak egy kis kézi Makim van, illetve valahol egy szégyenkezve rejtegetett Parkside-om (jó régi, sose használtam). Valószínűleg erre az utóbbira marad a munka. Normál esetben inkább vennék valamit, de most tényleg nadrágszíj van...
Sziasztok, egy újabb nyöszörgés és segítségkérés. Mellékelem a már emlegetett pallót, ezt kéne síkba hozom és levékonyítanom. Sajnos egyetlen opcióm maradt, a felsőmarós megoldás... Ehhez szeretnék tippeket kérni, milyen marót vegyek, amihez nem kell jelzáloghitelt felvenni. Abszolút a jó szerszámok híve vagyok, de most nincs igazán mozgásterem, szóval csak a nagyon költséghatékony megoldások jöhetnek számításba.
Ráadásul jó sokat kell levenni belőle, de mindenképp kis fogásokban fogok dolgozni, mert nagyon érzékeny a felület, ennél sokkal kevésbé figurás részek is csúnyán kiszakadtak az ipari gyalun...
"Párhuzamosan" kötöd őket két végükön egy-egy háromszög alakú lemezzel, aminek minden sarkában furat van. Kettő a két rugónak, a harmadiknál szereled a szekrényre.
Milyen a rögzítése a teleszkópnak? Merrt az ajtón egymás mellé lehet tenni, a szekrény oldalán meg távtartóval a másik fölé. Esetleg a szekrény közepébe egy osztót, és oda berakni a másik két releszkópot.
Bár ekkora ajtóhóz az autós csomagtér teleszkóp is szóbajöhetne.
3-4 centit kell kiöntenem kb... A kenegetést mindenképp megcsinálom, igazándiból csak a pontos anyag és szín az, ami még helyre kell tennem a fejemben...
A vékonyabb rétegre javasolt epoxi öntőgyanta lesz neked az optimális, ahogy Paco írta, de nem kell túlgondolni, mert kb minden epoxi tudni fogja ezt. Ne kérj gyors kötésűt. Kb minden elhangzott, de még egyszer kiemelném: folyik, nagyon le kell ragasztani az repedés alját, nekem az alu szalag vált be legjobban. Tegyél alá nejlont, vagy valamit. A bütün is kiszivárog, ha a fa vége felé használod. Vízszintezd be kb előtte. Nagy repedés oldalát ecsettel kend le és hagyd meghúzni a gyantát, utána öntsd ki a rést második lépésben. Akkor köt össze kémiailag, ha picit még ragadós a felszíne. Ha teljesen kikeményedik, akkor meg kell csiszolni az új réteg előtt, hogy fizikailag hozzáragadjon.
Az összetevőket nagyon pontosan kell kimérni ("patikamérlegen") , nemcsak kb. Jól össze kell keverni. Az edző allergizálhat , ritkán fordul elő, de súlyos tud lenni, úgyhogy gumikesztyű javallott.
Max. akkor lehet ráírva, ha a Magyar kft csomagolja, forgalmazza. De a származási hely Kína kell legyen rajta. Bevett simlis trükk ez. Mint a Makói Hagyma, vagy a Kovászos Kenyér,...stb. Ezek mind védett cégnevek, így jogilag megfelelnek.
"Egyebkent mindig kivancsi voltam, miert nem vakumozzak meg ontes elott az epoxy-t, ehhez egy porszivo es egy nejlonzacsko is eleg."
Van aki csinálja legalábbis láttam már. Oktatóvideóban biztosan.
"Jo otlet a tulontes, de attol felek, hogy ha nagyon szetfolyik, beszivarog olyan helyekre is, ahova nagyon nem szeretnem."
Körbetapasztod gyurmahurkával, vagy melegtakonnyal csinálsz egy gátat, utána mindkettőt elég könnyű leszedni
"Sajnos a res eleg nagy, kerget is el kell tavolitani belole. "
Mérd meg a kérgezés után és ahhoz válaszd a gyantát
"Egy figuras kőrisbe menne, ami (talan) nem tul feher, de azt se nagyon szeretnem, ha teljesen beleolvadna ezek a lefgobb nyomoraim. "
Habos kőrisből csináltam az ebédlőasztalunkat ismerem a színét. megnyugodhatsz semmi sem fog beleolvadni azt a színt nem tudod kikeverni. Inkább valami közepes kontrasztban gondolkodj, mondjuk manhattan szürke vagy ilyesmi