Gondolom az, hogy "Makita" még nem jelent semmit. Sokféle Makita van. Nemrég vettem egy ilyet és szupernek találom. Beszélőviszonyban sincs a szupermarketes és barkácsbolti szerszámokkal! Öröm volt vele dolgozni. Persze, az örömnek ára is van.
Most jelen állás szerint úgy gondolom, hogy kezdésnek elég lenne három marófej. Egy amivel lekerekítem az anyag éleit, egy amivel tudok írni betűket, számokat, és egy amivel pl a gerendák, pallók éleibe mintát tudok marni. Mint a filagóriák, kerti kiülők lábaiba szoktak marni. Ti biztos tudjátok mire gondolok...
Ha Bosch lesz akkor egyenlőre azzal a marófejjel használom amit adnak hozzá.
Ha a Makita lesz a kiválasztott, akkor ahhoz veszek egy Yato, Lidl, Aldis készletet. Vagy van a közelben Makita bolt, ott tudok venni darabara is Makita marófejeket. Ebben a közeli boltban is lehet venni Makita rto700c-t, csak rendelni kell, és nem tudom megnézni, megtapogatni. Meg 4ezerrel drágább is.
Párszor már elhangzott itt a fórumon az a jótanács, hogy nyugodtan vegyél egy ilyen olcsó készletet és kezd el használni. Így legalább rájössz arra, hogy egyáltalán milyen marófejek is szükségeltetnek számodra, s abból a fajtából később veszel majd normális minőségű darabot.
A makita maróbitek egészen használhatóak, és nem is túl drágák. (lekerekítésre pl egy makita bitet használok)
Van nekem is egy ilyen alap szettem, párezerért vettem talán Obi-ban. Hulladék az összes, pillanatok alatt égeti a fát, kimegy az éle, stb.
Alapvetően a feladathoz kell venni bitet, ezek a szettek ritkán jók. (jó pl a festool szettje, azok minőségi bitek, de mikor pár éve néztem, akkor volt 70k)
Mintha kérdezted volna, hogy milyen biteket érdemes venni: CMT-t használtam, ezek nagyon jók, Freud dettó, de a Fisch-el sem nyúlsz mellé. Biztos van még egy marék más márka, ami jó, de nekem ezekkel van tapasztalatom. Gyakorolni tök jók a makita bitek, ezeket a legtöbb helyen lehet kapni is (a többi az inkább rendelős)
Arra készülj fel, hogy nem olcsó cuccok ezek, simán több pénzt el lehet költeni bitre, mint az alapgépre.
Ma vettem egy rózsaszín korongot a köszörűre, ez egy kicsit durvább. Egy régi vésőmet éleztem meg, a rőzsaszínnel normális élszöget köszörültem, a barnával szinte tükrösre políroztam. Viszi a szőrt a kezemen.
Megvan a négy oszlop, legyen 9x9-es. Adott a masszív panel. Ami gondolom, hogy egy colos vastagságú.
Kellenek gerendákat, ugyezzel a módszerrel elkészitve, ugyanebben a méretben, minden elembe benutolsz egy colos x colos nutot, felsőmaróval.
Az oszlopok lent 10cm hosszabbak maradnak- mind a panelek és egy gerenda vastagság, oda csapolod be az alsó 4 gerendát, a felső legyen 5cm hoszabb mind a panelek és egy gerenda vastagság.
Összeállítsz két oldalt a oszlopok becsapolva és enyvezve is a gerendákba, ezeket kitámasztod függőbe és beépíted a másik két panelt is, amin csap az alsó és egy felső gerenda van.
Egy 4x4x4-es fúrt csapos illesztés elég. Az oszlopokba pont befér két ilyen csap, hogy ne érjen össze.
A csapok és a panelek összetartják a négy oldalt, így nem kell egy csavart se befúrj. Az ajtó keretét, megcsinálod az egyik lapok, szerelsz rá két oszlopot és egy kötést. Azokat is csapolva.
Létezik beüthető oszloptartó, a belmérete 91x91x140mm van egy 780mm tüske rajta, azt nagykalapáccsal be tudod ütni talajba. Egy oszloptartóba 4 darab szerkezeti facsavar 8x50-es kell.
Innen ki leget találni a tetőt.
Felvinnék két oszlopot magasabbra, oda még készitenék egy gerendát és erre fel lehet szerelni a szarufákat, elől és oldalt elzárod a téglalapot és két háromszögget.
Egy csavar se látszik sehol, csak az oszlotartókba.
Ha nekiállsz, nem olyan nagy munka. Le kell rajzolni méretarányosan, le kell szabni az anyagot pontosan és ki kell jegyezni a csapolásokat.
Kivésni egy 4x4-es csapfészket egy jó vésővel nem nagy dolog, a csapokat meg lehet csinálni egy jó pászító fűrésszel is. Aztán kiütöd vésővel.
Csak száraz pallót kell szerezni.
Ha 2cm vastag hajópadlót használnál az oldalaknak, a panók helyett, nagyon jól nézne ki.
Én kezdetnek a marógéphez kapott fejeket használtam. Arra kell vigyázni, ne égesd meg. Haználhatók. A csapágyas biteknél használat előtt mindig adj egy csepp olajat a csapágynak. Az igazán jó marófejeknek ott van jelentősége, mikor egy menetben nagyot akarsz fogni.
Ez az igmtools-tol szoktam rendelni, azokkal nincs gond, vagy aliexpress, de ott hullamzo a minoseg, van hogy ujonan eget, vagy gyorsan kopik, van par ami jo is, de legalabb olcso :).