Keresés

Részletes keresés

waxxablaze Creative Commons License 2003.12.11 0 0 1
lassan ment :DDDDDDDDDD
na mindegy úgytűnik nem update a téme
a modi akár be is olvaszthatja.
pl. ide:
Környezetszennyezés - mi a megoldás?
Előzmény: originalqszi (0)
originalqszi Creative Commons License 2003.12.11 0 0 0
jééééééé, egy 0-ás:))))
waxxablaze Creative Commons License 2003.12.11 0 0 topiknyitó
szóval, marad a pille, begyűjtetlenül.
és ehhez asszisztál az EU!

Ismét mentességet kaphatunk

Szigorodó uniós direktíva a csomagolóanyagokra

Várhatóan négyéves haladékot kap Magyarország az Európai Unió csomagolóanyagokra vonatkozó, elfogadás előtt lévő új direktívája alól. Az új előírások csak a lakossági szelektív hulladékgyűjtés teljes kiépítésével lesznek teljesíthetők.
Ismét mentességet kaphat a csomagolóanyagok újrahasznosítására vonatkozó európai uniós előírások alól Magyarország, ezúttal 2012-ig. A közösség jelenleg hatályos csomagolási szabályozásának teljesítése alól hazánk 2005-ig kapott haladékot, míg az újabb direktíva tervezetének tartalmáról a napokban született megállapodás Brüsszelben, amely az átmeneti mentességek kérdésére is kiterjed. Az új határozat jelentősen szigorítani fogja a jelenleg hatályos újrahasznosítási előírásokat, aminek legfontosabb eleme, hogy az anyagában történő újrafelhasználási követelményeket az eddigi 15 százalékról a műanyag csomagolásoknál 22,5, a fémnél 50, a papírnál és az üvegnél pedig 60 százalékra emeli.
Ez különösen azokat az államokat hozza nehéz helyzetbe, amelyek az eddigi előírások teljesítésében jelentős részben az energetikai célú, azaz égetéses hasznosításra támaszkodtak. A leginkább érintett tagországoknak hosszas vita után annyit sikerült elérni, hogy az energetikai célú hulladékégetést továbbra is szabadon elszámolhassák – nem anyagában történő – hasznosítási teljesítésként, igaz, a kérdés az EU hulladék-újrahasznosításra és -megelőzésre vonatkozó, készülő új stratégiájában ismét napirendre fog kerülni.
A másik nagy vita a Magyarországot is érintő átmeneti mentességek körül folyt. Az új direktívát a tagállamoknak 2008-ra kell teljesíteni, ám ez alól Görög-, Írország és Portugália átmeneti haladékot kért, csakúgy, mint a jövőre csatlakozó államok, köztük Magyarország. A tizenhárom állam egyébként a jelenleg hatályos csomagolási előírások alól is 2005-ig szóló mentességet szerzett. A bizottság tájékoztatása szerint a görögöknek, az íreknek és a portugáloknak 2011-re kell az előírásokat teljesíteni, emellett lapunk úgy tudja: a csatlakozó államok közül hét 2012-ig, egy 2013-ig, további kettő pedig 2014-ig kap haladékot, amelyet egy külön javaslatban rögzítenek majd.
Magyarország minden valószínűség szerint, az eredeti kérésének megfelelően, 2012-ig mentesül az előírások alól – közölték a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban.
Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a szabályozás tervezetét az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak még egyszer meg kell erősítenie, így az új szabályozást a tervek szerint 2004 kora tavaszán adják ki. Ezt a tagállamoknak 2005 őszéig kell saját jogrendjükbe építeni, az előírásokat pedig – mentesség híján – 2008-ig kell teljesíteni. A hazai jogrendbe történő átvétel viszonylag egyszerűen megoldható, csak a 2002-ben kiadott csomagolási rendeletet szükséges 2005 őszéig módosítani. Nagyobb kihívást jelent a hasznosítási előírások betartása, amely a zöldtárca szakértői szerint csak a lakossági szelektív hulladékgyűjtés teljes körű kiépítésével képzelhető el. Magyarországnak egyelőre 2005-ig 50 százalékos – ebből 15 százalék anyagában történő – hasznosítást kell teljesíteni, márpedig az országos hulladékgazdálkodási terv szerint már ehhez is 4 millió lakost kell bevonni a szelektív gyűjtésbe, az iparban és a kereskedelemben jelenleg is magas részvétellel folyó gyűjtés továbbfejlesztése mellett.

Németh I. Gergely, Világgazdaság, 1-2. oldal

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!