A mézborkészítésnek számtalan receptje van, mindenki a sajátjára esküszik. Mielőtt véleményt alkotsz a miénkről, kérlek igyál belőle!
Az USA-ban Coloradoban évenként megrendezik a Nemzetközi Mézborfesztivált (International Mead Festival).
A korrekt értékeléshez kategóriákat állapítottak meg.
Ezek 2004-ben a következők voltak:
Med: mézbor, mézsör
Választék: nagyon száraz, száraz, félédes, édes, nagyon édes. Néhány készítmény szénsavas, mint a pezsgő, míg mások csendesek, mint a fehérbor. Plusz adhatsz hozzá gyümölcsöt, növényeket, drogokat, vagy fűszereket az erjesztéshez mézet, ez a csöndes mézbor. Hosszan erjesztve, legalább 50% méztartalom felett.
Kereskedelmi mézborok megítélése a versenyen:
Ezek a kategóriák szolgálnak kiinduló pontul a versenyen.
A kategóriák a bírálat során keveredni fognak, ahogyan arra szükség lesz.
Bracket or Braggot: Malátával készült mézbor, legalább 20% méztartalommal
Cyser: Mézbor almaborral, almalével, almával,
Dessert Mead - Desszert mézbor: Mézbor 14% alkoholtartalom felett. Tartalmazhat elemeket más kategóriákból. Mi létrehoztunk egy új kategóriát a magasabb alkoholtartalmú mézboroknak. A Desszert mézbor kategória segít megítélni a 225 benevezett desszert mézbor mindegyikét.
Hydromel: Mézbor 10% alkoholtartalom alatt. Tartalmazhat elemeket más kategóriákból.
Melomel: Mézbor készítmények gyümölccsel - kivéve almával és szőlővel készült mézborok. Ez a kategória is magában foglal növényi eredetű mézborokat.
Metheglin: Mézbor készítmények egyéb növényekkel, fűszerekkel.
Specialty: Mézbor készítmények 50% fölötti méztartalommal erjesztve. Hogy ne legyen átfedés akategóriák között, kettő vagy több kategória kombinációját tartalmazza.
Tej: Mézbor készítmények erjesztve, és hagyományos spontán erjedéssel.
Traditional - Hagyományos mézbor: Nem fajta mézből, gyümölcs, növények és fűszerek hozzáadása nélkül.
Varietal: Mézbor készítmények fajtamézből, egyedi virág, vagy kevert mézből - gyümölcs, növények, fűszerek, aromák, hozzáadása nélkül.
A mézben is van valamennyi sav, bár kevesebb. És jellegzetes íze is van, abban sem szenved hiányt. Az interneten fellelhető források mindegyike csak mint lehetőséget ismerteti a fűszerezést. Más ízesítési módok is vannak: lehet szőlő-méz vagy gyümölcs-méz vegyes bort is csinálni.
Ezek úgy aránylanak a mézborhoz, mint mondjuk a gyümölcsbor vagy a fűszerezett bor a "sima" borhoz.
Kinek kinek ízlése más, az enyém azt mondja, hogy csínján a fűszerrel, ami eleve jó, azt fűszerrel ne javítsuk, mert az már rontás. Meg azt is mondja, hogy vannak borkülönlegességek (tokaji aszu, jégbor, ürmösbor, stb), és vannak a normál borok. Na mostan elbeszélgetvén valakivel egy pohár bor mellett, a választás nem az aszu lesz, hanem a chardonnay, kékfrankos, vagy ami éppen, de nem a jégbor, és főleg nem a tokaji aszu, mert attól összeragad a szám, és úgy nem is lehet beszélgetni :)
Én csak a szlovák mézborokról tudok nyilatkozni, ott az összes általam kóstolt fűszerezve van. Ha logikusan gondolkodunk, akkor ez azért lehet, hogy valahogy pótolja azt a savtartalmat, ami a szőlőboroknál alapból megvan, hogy ne csak szimplán édes íze legyen. De ez szigorúan csak az én elméletem, utána kéne olvasni a tradícióknak.
A vermutot nem csak a fűszerezés teszi vermuttá, hanem adnak hozzá égetett szeszt is. Néhány napja volt erről egy érdekes cikk az indexen, hogy a vpop az Éva vermutot más vámtarifaosztályba (magasabb adótartalmú) akarta sorolni emiatt.
Vannak egyébként sima fűszerezett borok is.
A szűretlen pedig opálos, kissé zavaros, és nagyon fincsi.... Hétvégén megyek, és be is szerzek egy újabb adagot.
Gondolom azert, mert elsosorban bort keszitunk, es nem vermutot, egyelore csak elfedne az izet a sok hozzaadott fuszer. Bar a neten a mead-re rakeresve rengeteg recept van, ha vegleg ki lesz meritve az osszes borkeszitesi lehetoseg, akkor sor kerul a vermutkeszitesre :)
???
Nem értem a kérdést. Hogy jön ez ide?
Szlovákiában minden medovinakészítőnek titkos fűszerezési receptje van.
Hétvégén az apósomék hoztak Galgócról (Hlohovec) medovinát. Szűretlen, és nagyon erős (17% alkoholfok), és eddig ez a legfinomabb, amit ittam. Anyagilag is ez a legkedvezőbb, 1 liter 100 korona, ami messze a legolcsóbb, persze az is benne van, hogy közvetlenül a galgóci cukorgyárból hozta.
Ne várjátok azt, hogy a medovinának kifejezetten mézíze lesz! Annyira lesz mézíze, mint a bornak szőlőíze. A cukortartalom nagyrésze átalakul alkohollá. Persze azért az illatából és az aromájából lehet érezni a származását.
Egyébként tapasztalataim szerint a legédesebb nagyszombati világos (svetla) medovina.
svetla - vilagos
horka - keseru
voda - viz
vceli med - mez (meh-mez :o)
extrakt z liecivych bylin - Gyogynovenykivonat
kyselina vinna - borsav?
podavajte chladenu s citronom , odporucame podavaf chladenu s citronom - hutve,citrommal ajanljak.
e202,e211 - tartositoszerek :)
Szilveszterre en is beszereztem Nagyszombatbol egy uveg vilagos mezbort... a mezet lehetett benne gyonyoruen erezni, olyan edes volt, hogy egy picit egette is a torkot (mint pl. a nagyon suru forro csokiban a cukor)... finom volt.
Sikerult vegre beszerezni eredeti Medovinat, ez Jozef Juhasz (Nove Sady) termeke, kernem is a segitseteket a szlovak feliratok megerteseben:
a "tipusa" "svetla" vagy "horka", illetve az osszetetele: voda, vceli med, extrakt z liecivych bylin, kyselina vinna, stabilizator E211/ kozervovane E202.
Ill. "podavajte chladenu s citronom" "odporucame podavaf chladenu s citronom", le tudjatok ezeket nekem forditani?
A kostolas eredmenye: pint mesterrel egybehangzoan nem rossz, kellemes Martini/Cinzano ize van, de a mezbol nem sokat (semmit) lehet erezni, a szegfuszeg mindent elnyom. A mienk sokkal jobb, mar csak le kellene vegre tisztulnia :)
a mézbor párlatát készítik, horvátországban ittam is olyat, nagyon finom. természetesen mi is fogunk ilyet csinálni Alejandro mesterrel, talán nem is sokára, valamelyik nem túl jól sikerült eresztésből. persze ez nem a jó stratégia, a pálinkát nem az elrontottból kell csinálni, de most az egyszer megbocsát az Úr.
A konyak (cognac) a francia Cognac megyében készített borpárlat, a brandy az minden egyéb borpárlat, vagy egyéb alkoholos italból készített párlat. A medovinából mint ilyenből szintén lehet párlatot készíteni, bár még sehol nem láttam ilyet, pedig nagyon meg szeretném kóstolni.
Ja, borszarmazekokban eleg muveletlen vagyok, de ezt most megjegyzem :) Magyarul mindenkeppen 'vermut' a szabalyos (fonetikus) atiras az eredeti 'vermouth'. Bar szerinte (http://www.infoplease.lycos.com/ipd/A0725992.html) a vermut se jo kifejezes, mert az csak a fuszeres feherborra hasznalhato.
A leirasok szerint nincs igazan kulonbseg mezsor es mezbor kozott, valoszinuleg inkabb az eleszto fajtajatol, a kialakult alkohol es cukorfoktol fugg. Peldaul, amit hazilag csinaltunk, szerintem inkabb brandy vagy konyak, mint bor, lehet vagy 12-15%-os.
A méz nagy áldás. Méz jó és a gyógyit. Borba és más italbá és teahoz finom és süteménbe is jó kenyérre kenhet. Nálam otthonomban Azerbajszán ember régen szeretik mézes bor, de nem úgy mint szlovák ember csak mézet adnak vele és sütemént. Boldog ünnepkor itt is lehet bort és méz és sütemén enni és örülni. Sziasztok.
A mézsörről én is hallottam már, valami lengyel specialitás, bár igazából nem tudom mi az. Persze engem is érdekelne közelebbről.
Egyébként pint megjegyzésére: szerintem nálunk is megvan a méz kellő tisztelete és kultúrája (hiszen szerintem a világon a legjobb méz nálunk, vagy legalábbis a Kárpát-medencében van), csak a medovina-készítés sikkadt el a szőlő megjelenésével. A szlovákoknál pedig a náluk maradt tokaji terület kivételével nincs komoly szőlőtermő terület, így nem tudta a szőlő teljesen kiütni a medovinát.
A nagyszombati tenyleg nagyon finom.... csak vigyazni kell vele, mert itatja magat, es az ember eszre sem veszi, hogy megivott ket litert :o). A karacsonyi vasarban sikerult nagyon rosszat kifognom nemreg :(, de altalaban ott is finom... telen forron, nyaron hidegen jeggel, esetleg sorrel keverve (korma? vagy mi a neve, erdekes ize van)....
Es egy kerdes: a mezsor=mezbor, vagy az valami teljesen mas?
Jozan esszel belegondolva, a mez sokkal hamarabb hozzaferheto volt, mint a tobbi noveny, amit meg lehet erjeszteni (buza, arpa: nemesitett, es komlo is kell hozza, szolo: csak mediterran videken), ezert valoszinuleg osibb. A kumisznal is idosebbnek kell lennie, mert az mar a haziasitas utani korszakbol eredhet. Persze, az irasbeliseg elotti idokben tortentekrol csak tippelni lehet.
Lehet, hogy ez meger egy szlovak turat :) de valoszinuleg mar csak a ket unnep kozott fogunk tudni menni, ha Pozsonyban nem talalunk, akkor jol fog jonni a nagyszombati cim.
A medovina sokkal ősibb, mint a bor, az emberiség első alkoholos italát mézből erjesztették már bőven a történelem előtti időkben is, a szőlő kultusza újabb eredetű.
Ma jártam a Vásárcsarnokban, ahol van egy mézes bolt, és láttam ott mézes bort. Persze nem medovina volt, hanem csak mézzel ízesített bor. Kérdeztem az eladónőt, hogy van-e véletlenül medovinájuk, de ő még sose hallott róla. Ekkor elmondtam neki, hogy nagyjából hogy készül, mire megnyugtatott, hogy ilyen ital nem is létezik :-))) Néhány percig még kötöttem az ebet a karóhoz, aztán még mielőtt meggyőzött volna, szétváltak útjaink. Hát sajnos ilyen itthon a mézkultúra, hogy még az ezzel foglalkozók se ismerik a medovinát.
neked nem, mert kár volna, de a többieknek mondom:
a mézbor nem bor, hanem mézbor, pont úgy, ahogy a ribizlibor, meggybor, almabor sem bor, hanem ribizlibor, meggybor illetve almabor.
a mézbor annyira "poplacsek" "hányadék", hogy egyidős a szőlőborral, de az is lehet, hogy régebbi annál. mindenesetre a történelem homályába vész az eredete, de elég jól követhető a hellén kor előtti időkig. elég sajnálatos, hogy míg a körülöttünk levő szláv kultúrák átvették és megőrizték a méz tiszteletét, addig mi ezt nem tettük.
további információért a mead szót kéretik beírni a keresőbe.
Szerencsétlenek!!!!Jegyezzétek meg,hogy,bort csak SZŐLŐBŐL lehet előállítani!A többi csak idétlenkedés!.Egyébként a bor elnevezést is csak szőlőböl, más anyag hozzáadása nélkül készült ,erjesztésel előállított italra szabad használni.Nézzétek meg a CD jogtárban ,ha jól emlékszem 1997/akárhányas törvény.A többi gyümölcsbor.Milyen magyarok vagytok Ti,hogy a poplacsekek hányadékát istenítitek??
A Medovinában NINCS szőlő, megnyugtatlak. Kizárólag mézből, vízből, illetve fűszerekből készül. Trencséni medovináról nem hallottam, de lehet hogy van, én Trnavai (Nagyszombat), Nyitrai és Tapolcsányi medovinát kostóltam eddig.