Keresés

Részletes keresés

Sipaki Lóránd Creative Commons License 2004.03.09 0 0 152
az a satöbbi.
:)
Előzmény: rich.mond (151)
rich.mond Creative Commons License 2004.03.08 0 0 151
Én speciel a fentieken kívül a fociról is szoktak értekezni ismerőseimmel,úgyhogy nekem szélesebb a látóköröm:))
Előzmény: Sipaki Lóránd (150)
Sipaki Lóránd Creative Commons License 2004.03.08 0 0 150
magyar vagyok.
a legtöbb ismerősöm is az.
magyarul beszélek.
magyarul beszélőkkel beszélek magyarul.
nemzetközi témákon kívül, mint például a pina, kocsi, pc, satöbbi, magyar vonatkozású dolgokról beszélek magyarul, a szintén magyarul beszélő ismerőseimmel.
nem tölt el büszkeséggel, ahhoz túl sokat olvastam magunkról, de jól meghatározza az identitásomat. ha van nekem is olyan.
luciluca Creative Commons License 2003.12.15 0 0 149
Bizony, túl kell mutatnia a korunkon! Vasúti járművet 30-50 évre vásárolunk. Jó választás esetén ez idő alatt kb. annyit takarítunk meg energiában, anyagban és élőmunkában, mint amennyi a vételára volt!

Láttál Te már igazi bolsit dolgozni? Ne má' :-)

Előzmény: MrJones (148)
MrJones Creative Commons License 2003.12.15 0 0 148
Belenéztem, de a 19301 hozzászólás elolvasását inkább máskorra hagynám... :)

Szóval villamos-témában csak azt akarom mondani mintegy lezárásképpen, hogy ma, ami villamos-témában felmerülhet (tervezés, gyártás, összeszerelés viszonylatban), arra ma a magyar ipar igenis képes. Az már egy egészen más kérdés, hogy lehet olyasmi is a háttérben, hogy a magyar cégek hasonló konstrukciót egész egyszerűen nem terveztek, illetve teszteltek eddig. Tehát kész, bejáratott gyártmánytípussal nem rendelkeznek. Ez a fejlesztés hiányára utal, nem pedig az iparunk bénaságára. De ebben amint a példád mutatja, a Siemens is hasonló cipőben jár.

Szvsz ha ilyen cefetül nehéz egy ilyen villamos előállítása, akkor én ennek a fajtának az erőltetését nem korszerűnek nevezném, hanem a korunkon túlmutató-nak, de leginkább esztelen pazarlás-nak. Jobb lenne valami költséghatékonyabb megoldás után nézni, és nem énisolyatakarokmertagazdagszomszédnakisolyanvan-t játszani rongyrázásból kifolyólag.

"Azt persze hallotuk már egy politikusunktól, hogy "a szakértelem bolsevik trükk!". No jó, de hol vannak ilyenkor a bolsik? :)"
"A törpék bolsik a bányában dolgoznak!" :)

Előzmény: luciluca (147)
luciluca Creative Commons License 2003.12.15 0 0 147
Ez a téma itt igencsak OFFTOPIC, ajánlom például a "Index/Törzsasztal/Síndöcögények, főleg ha sárgák" átböngészését.

Röviden: egy alacsonypadlós, elekronikus vezérlésű, aszinkron motoros hajtású, energiatakarékos, nagy befogadóképességű villamosjármű előállítására sorozatgyártásban, versenyképes áron a magyar ipar ma sajnos képtelen. Annyira az, hogy erre kisérletet sem tesz akkor, amikor Európában tömegesen cserélik le a városok a korszerűtlenné vált járműveket. Ezekből vett Budapest "hannoverit", Miskolc pedig bécsi kocsikat.

Azt pedig, hogy még a három nagynál is rezeg a léc, jól mutatja, hogy például a Siemensnek a Budapestre szánt tipusához hasonló gyártmányánál alvázrepedési gondjai vannak.

Azt persze hallotuk már egy politikusunktól, hogy "a szakértelem bolsevik trükk!". No jó, de hol vannak ilyenkor a bolsik? :)

üdv luciluca

Előzmény: MrJones (146)
MrJones Creative Commons License 2003.12.15 0 0 146
:)
Régen volt már az, s nem is hosszan... De azért jól esik, hogy emlékszel rám.
Üdv!

Nos, nem tudom elképzelni, hogy egy villamoson mi olyan fejlesztést lehet véghezvinni, amelytől úgymond korszerűvé válik. Egy alapfunkciókkal felvértezett villamos szerintem használhatóságban nem sokban különbözik az úgynevezett "korszerűektől". Arra meg bőven képes a magyar ipar is. Annyira azért nem ócska az az ipar... ELőfordulhat esetleg, hogy pár alkatrészt (pl. villanymotor) nem tudna egy becsületes magyar gépgyár legyártani. Nabumm.

"A feladat olyan összetett, hogy egész Európában csak három konzorcium van versenyben."
Nemmondod! Összetett??? Egy villamos?? Három cég bír Európában villamost gyártani???
"Hülyék ezek az európaiak...."

Vagy mi vagyunk a hülyék, hogy űrsiklót rendelgetnénk villamosok helyett...

"Ha a főváros vezetése hamis nemzeti tudattól vezérelve mégis - kb. dupla áron - kierőltette volna a hazai szállítást, most a botrányos korrupció vádjától zengene a Fővárosi Közgyűlés."
Azt elhiszem!
Bár ezzel a nemzeti tudattal bizony lehetne replikázni. Különösen, ha egész véletlenül nem lenne sógorkomajóbarát a "nyertes" magyar cég elnöke.

Előzmény: luciluca (118)
bonnano Creative Commons License 2003.12.15 0 0 145
"ne egyugyuzz le par milliard embert " a mennyiseg sajnos nem minoseg. lasd annyi eszed van mint egy vagon zizinek.

"es nem probald egybekapcsolni a vallast a kozepkori tudomanyos allitasokkal" ezt nem ertem. valojaban miert is ne? gatolt akkor is, gatol most is.

Előzmény: Tzp (92)
Tzp Creative Commons License 2003.12.09 0 0 144
Elhiszem, hogy ez - legalabbsi valamennyire - igy van, de eppen ezen kene valtoztatni.
Előzmény: Cactus (143)
Cactus Creative Commons License 2003.12.08 0 0 143
Köszi a jókívánságot.

Ez a helyváltoztatás meg fog gyógyítani, mert megszünteti a betegséget kiváltó okot, az pedig Magyarország kilátástalanságot okozó, romboló kisugárzása. Nem csak én jártam így egyébként. Van egy kollegám hasonló sorssal. Hazajött, most orvoshoz jár, és nem akar hinni a szemének.
Akik meg nem jöttek haza, azok kiöltözve feszítenek a kint szervezett márc. 15 ás okt. 23 megemlékezéseken, elérzékenyülve bólogatnak - de ha megmondanád nekik, hogy holnap költözés haza, csak egy porfelhő maradna utánuk, úgy elrohannának.

Előzmény: Montefiore1 (142)
Montefiore1 Creative Commons License 2003.12.08 0 0 142
Kedves Cactus,

"A megoldás: személyesen nekem az, hogy elhagyom az országot, mert megalázó életre kényszerít. Ez meg fog engem gyógyítani...

Helyváltoztatás még soha senkit nem gyógyított meg, az ember legfeljebb az adott kórképet jobban toleráló közeget talál magának. Ezenfelül az "elhagyom az országot" a mai viszonyok között egyáltalán nem drámai, végleges, katartikus döntés, hanem egy érzelemsemleges esemény.

Kiadni a lakást, repülőjegyet vagy benzint venni, azt annyi.

Shalom alechem - sretan put - Calatorie buna - bon voyage - buon viaggio - gute Reise - dobro pozhalovatj - jó utat - farewell.

Előzmény: Cactus (139)
Cactus Creative Commons License 2003.12.08 0 0 141
Én ezt tudom, nem is ezt mondtam. Hanem azt, hogy valamilyen perverz módon még erre is büszkék vagyunk.
Előzmény: kékbarisnya (140)
kékbarisnya Creative Commons License 2003.12.08 0 0 140
Nem akarlak meggyőzni a véleményed ellenkezőjéről. Te nem tudsz ebben az országban élni, szíved joga. Ezért ment el a testvérem, majd 25 éve Amerikába. De azért Adyt újraolvashatnád, a "nekünk Mohács kell", egyáltalán nem a nemzti büszkeség élesztésére szolgál. Ady prófétai szavai be is teljesedtek, nem sokkal a halála után megkaptuk csőstől, Mohácsostól Trianont.
Előzmény: Cactus (139)
Cactus Creative Commons License 2003.12.07 0 0 139
Nyugalom :-) Az a cím kb. 5 éves. Amikor regisztrálni akartem egy címet (számok nélkül), minden próbálkozásom már foglalt volt, így reménytelennek ítéltem az ügyet. Ez a szó nem volt foglalt.

kompetenciáidnak Magyarországon való hasznosítási lehetőségeinek felmérésén alapulnak.

Igen, ezen. Hozzá jön még az a tudat, hogy a történelem és a lejjebb is olvasható primitív hozzáállás ismeretében a köv. kétszáz évben nem látok esélyt a változásra. Nem az olvasható példa miatt, hanem azért, mert ez a hozzáállás az általános.

1 apróság... német nyelvterületen nem laktam, Genfben voltam, ott pedig francia játszik. Tehát nem jött be a 65%.

A megoldás: személyesen nekem az, hogy elhagyom az országot, mert megalázó életre kényszerít. Ez meg fog engem gyógyítani, Magyarországon már képtelen vagyok élni. A helyzet pedig addig nem fog változni, amíg az itteniek minden kritikára felháborodott sértettségel reagálnak. De ezt nálam nagyobb emberek is megmondták. A röhej pedig az, hogy ezeket is beépítették a nemzeti büszkeségbe. "Nekünk Mohács kell..." = "mi olyan különleges nemzet vagyunk, hogy nekünk Mohács kell, volt nektek egyáltalán Mohácsotok barbár románok, pofátlan franciák, kövér olaszok?"

És így tovább.

Előzmény: Montefiore1 (138)
Montefiore1 Creative Commons License 2003.12.07 0 0 138
OFF

Kedves Costals,

megértem elkeseredésedet, amennyiben azok a reálgazdaság mutatóin és a Te kompetenciáidnak Magyarországon való hasznosítási lehetőségeinek felmérésén alapulnak.

Nem értem meg elkeseredésedet, amennyiben univerzalizálod az Unbehagen-Gefühlt (mint írtad, Svájcban dolgoztál, tehát 65%-os valószínűséggel érted a kifejezést.

Ami megrettentett Veled kapcsolatban, az az email címed volt. De ennyire? Ilyen magamutogatón?

Innem szép nyerni.

Ha bármivel kapcsolatban -a feloldó beszélgetés, ha nem is a megoldás reményében - megosztanád velem gondolataidat, annak nagyon örülnék,mert tanulhatnék belőle.

E-mail: olicar@olicar.axelero.net.

Kopf hoch!

Montefiore

ON

Előzmény: Cactus (136)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.07 0 0 137
A fene se ért már téged! Olvasd el saját első beirásaid s utána háborogj. Vagy csak provokálni akarsz és fogtál egy palimadarat, aki leáll veled vitázni a semmiről?
Megint látatlanba beszélsz és folyvást dicsekszel: hol jártál? kivel beszéltél? milyen jó volt ott? Felszólitsz, hogy nézzek körül és álmélkodjak, milyen jó odakinnt és milyen rossz idebennt. Miből derül ki, hogy kávéztam e, avagy teáztam, vagy laktam itt vagy amott?
Azt meg végképpen nem értem, miből vezeted le a szüklátókörüséget és provinciálizmust.
Mivel egyre jobban begerjedsz és "lődözöl a tüskéiddel" (Nomen est omen!) én "továbbrepülök" (ua elv alapján).
Előzmény: Cactus (136)
Cactus Creative Commons License 2003.12.07 0 0 136
Provinciálisan és szűklátókörűen gondolkodsz. Szavakat és gondolatokat tulajdonítasz nekem, aztán azokkal vitatkozol. Nem "sírni" jöttem ide, tanácsot kérni meg végképpen nem (honnan szedsz te ilyeneket?).

A tapasztalataim pedig nem azon alapulnak, hogy egy kolléga külföldön meghívott kávézni a lakásába, hanem több évig éltem különböző országokban életvitelszerűen, és elég erősen jelen voltam a külföldi magyar társaságban. Azokkal az emberekkel szoktam beszélgetni, akiket te itt szoktál kitárgyalni.

Tehát tudom, hogy miket mondok. Te pedig nyisd egy kicsit tágabbra a két szemeded, csúf dolgokat fogsz látni, de sajnos az a valóság.

Előzmény: Törölt nick (135)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.07 0 0 135
Minek heveskedsz?
És végeredményben mi is a bajod? Nem fizetnek meg úgy mint nyugaton? És ki az akit úgy fizetnek meg? Egy tudós, egy egyetemi professzor, egy főrvos, egy biró, stb. mennyivel kevesebbet keres mint pl. svájci kollegája?
Milyen más óriási különbséget véltél felfedezni?
Nemcsak intézetekben, de családi otthonokban is megfordultam (s ez arrafele nem egy bevett szokás), nem is egy országban és csak a töretlen demokratikus fejlődésből eredő különbségeket tudtam felfedezni. Egyébként életük, gondjaik, problémáik nagyon is hasonlóak az itteni középosztálybeliekéhez. De mint már többször is irtam, ne személyeskedj (sirni jöttél a fórumra vagy tanácsot kérni?), hanem tegyél még többet arra a bizonyos asztalra. Mivel egy életünk van, utánunk csak ez marad. Hogy hol van az asztal, az nem is annyira érdekes.
Előzmény: Cactus (134)
Cactus Creative Commons License 2003.12.07 0 0 134
Miből gondolod, hogy én nem tettem már le az asztalra valamit? Mert igen, csak nem elégedek meg ennyivel. Itthon pedig megvan a kecskeláb, de hiányzik az asztallap.
Előzmény: Törölt nick (131)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.07 0 0 133
Mondjuk valami kooperacios gyartast ki lehetett volna hajtani. Roman vasutaknak x db. mozdonyt/vasuti kocsit leszallit a Siemens, utana csak azokat az elemeket, amiket a roman ipar nem kepes eloallitani.
Előzmény: Tzp (132)
Tzp Creative Commons License 2003.12.07 0 0 132
Tudom es ezert nem is varom el, hogy Magyarorszag minosegben es arban lenyomja egy Siemens szintu ceget. De talan hasznalhato megoldasra itt is lenne lehetoseg. Marpedig itt az is eleg lenne.

A fovaros persze, hogy nem ez a feladata, de azert akadalya se legyen.

Előzmény: luciluca (129)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.07 0 0 131
Kedves Cactus!
Megint látatlanban itélkezel. Miből gondolod, hogy én nem "kóboroltam"? Már csak a korkülönbségből és elfoglaltságból adódóan is nem lehet, hogy még többet is mint Te?
Na látod.
Előzmény: Cactus (128)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.07 0 0 130
A fene érzi magát sértve! Nem én siránkoztam és ha jól emlékszem nem is dicsértem a hazai állapotokat. Csak Te és kortársaid elfelejtik, hogy az első világháboró előtt az Osztrák-Magyar monarchia semmivel sem állt semmilyen szempontból rosszabbúl mint a mostani példaképek. Csak itt az történt ami (ne bolygassuk az okokat), mig ők teljesen (USA) vagy nagyjából megúszták, és ha nem, volt Marshall terv. No meg nem volt 45 év KGST és varsói szerződes, proletárdiktatura és eféle általuk soha meg nem ismert "demokratikus inyencségek".
A magyarok semmivel sem önérzetesebbek (szavaidat idezve: "nagy arcuak") mint a nyugatabbra innen lakók (csak a sógorokat nézd meg, akik ha nem vonultak volna ki tőlük az oroszok, ott lennének ahol mi), Sőt,túl sokan "mernek kicsik lenni".
A magyar tudományt és kulturát meg ne féltsd. Amúgy meg sohasem láttam olyan objektiv kimutatást, amely valamelyik ország, nemzet ilyen jellegű sorrendjéről szólna.
Én a magam részéről már tettem az asztalra (sokat-keveset, nem az én tisztem megitélni) és még szeretnék tenni, de mintha arról társalognánk, hogy pillanatnyilag Te nem teszel semmit, illetve csak tervezed, hogy hol és mit. S akkor?
Előzmény: Cactus (126)
luciluca Creative Commons License 2003.12.07 0 0 129
Tudom, hogy a magyar olyan talpraesett fajta, hogy a forgóajtónál utánad lép be és előtted távozik. Vannak viszont olyan dolgok, ahol ez nem működik. Nyugaton a nagy cégek kis kooperálnak, mert a piac megszerzéséhez/megtartásához irdatlan mennyiségű pénz szükséges. Ezzel a magyar gyártók sorsa, hacsak nem tudnak valami egyedülállót, már meg is pecsételődött. Márpedig általában nem tudnak...

A fővárosnak nem feladata, de pénze sincs rá, hogy a magyar iparfejlesztést feltámassza.

üdv luciluca

Előzmény: Tzp (122)
Cactus Creative Commons License 2003.12.07 0 0 128
"Kóborolnia" kellene neki is egy kicsit. Kívülről másképp látszik minden, mint belülről. Elszörnyedne, és talán haza sem jönne.
Előzmény: Tzp (127)
Tzp Creative Commons License 2003.12.07 0 0 127
Van egy olyan erzesem, hogy kettotok gondolkodasa valojaban nem all olyan messze egymastol, de ennek ellenere sikerul osszevitazni. Jo magyar szokas szerint.
Cactus Creative Commons License 2003.12.07 0 0 126
Jó, akkor hívd nyafogásnak a tapasztalaton alapuló kritikát, és érezd magad megsértve (sok hozzád hasonlóan gondolkodóval együtt), mert nem tetszik nekem az itthoni helyzet. Kinek lesz ez jó, nem tudom, de ha Magyarország polgárai visszavennének egy kicsit abból az önérzetes nagy arcukból, nem hajtanák el állandóan az országból azokat (pusztán azért, mert kimondják, a dolgok rosszul állnak), akik tenni is képesek lennének érte - akkor talán nekem sem kellene itt nyafogni. Ha hajlandók lennétek meglátni, hogy a magyar kultúra és tudomány hol helyezkedik el valójában, akkor talán nem ülnétek kényelmesen azokon a nemlétező babérokon, hanem elkezdhetnétek végre dolgozni is a saját jövőtökért. Szerényen és szorgalmasan.
Előzmény: Törölt nick (125)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.07 0 0 125
Akkor nyafogj, az is rendben van!
Amugy meg normális ember nem választotta sem Recsket, sem a börtönt, sem a halált. Ha nem menekültek el, akkor ez maradt nekik. Nem volt miben válogatni. Mivel nem éltél akkortájt (én igen), nem sok fogalmad lehet róla (ami meg van az olyan, mint amikor egy férfi a szülés gyönyörüségeiről/kinjairól beszél. No persze, hallotta másoktól!).
Engem nem hat meg a kivánság listád (ahova kellesz), de nem is tartom izlésesnek ilyesmit fitogtatni egy névtelenséget biztositó fórumon. (Hogy ne engedhessem el magam ilyen téren, pont azért valódi adataimat adtam meg).
Szakmádat igy is elárultad. Sok sikert odaát! És vagy húsz-harminc év múlva olvasd el ismét ezt a vitát köztünk. (Ha elmented egyáltalán).
Előzmény: Cactus (124)
Cactus Creative Commons License 2003.12.07 0 0 124
Ha úgy érzed, akkor menj el, ne nyafogj!

Elgondolkodtam, rajtam kívül hányan kapták ezt meg "szeretett" honfitársaiktól, olyanok, akiket most nagy magyarként emlegetnek azok, akik ezt mondták. Ilyet tudnál esetleg mondani: "ne nyafogj, mert itt ez és ez jobb, mint máshol..."?

Mellesleg, az elmenekülőknek nem igen volt választásuk (börtön, Recsk, Hortobágy, stb vagy a zabad világ).

Miért, ez nem választás? Voltak, akik börtönt, recsket, akasztófát "választottak", nem mentek el. Előttem is itt az aktuális korra jellemző választás:

- bűnöző leszek
- vagy a védőjük
- vagy a hitelezőjük
- vagy a törvényhozójuk
- vagy senki

- vagy elmegyek egy egészségesebb helyre.

Máshol kellek, megnyugtatlak. A jelenlegi "versenyben" a köv. cégek vannak (és még csak most indult): Queen Mary University of London, CERN, és egy noname pesti cégecske, aki a weblapom alapján azt gondolta, kiváló rendszergazda lehetnék náluk (mondjuk ők azonnal diszkvalifikálva).

Hozzáállásod alapján ha - adja a fennvaló - hires valaki vállik belóled túl az Óperencián, akkor sem fogja tudni rólad senki hogy honnan származol.

Dehogynem. Nyugodj meg, ebben az esetben az itteni sáskák Árpádig visszavezetnék a családfámat. Addig jó leszek idegenszívű hazaárulónak is.

Előzmény: Törölt nick (119)
HAME Creative Commons License 2003.12.07 0 0 123
OFF
nos igen, a matematikának az az előnye, hogy a törvényszerűségei bizonyitottak, még annak ellenére is, hogy néhányan ebből is hit kérdést csinálnak:)
Hogy az említettnél maradjunk, a BA-nál csak igen kacifántos módon lehetne polémiát folytatni, hogy az igen vagy a nem volt először.

Sikerrel szét is offolhatnánk ezt a marhaságot itt, de sajnos az valszín a süketek párbeszéde lenne. Analízisről, lineáris algebráról valami alapfokon tán még megérteném amit Te mondasz, fordítva viszont nehezebb lenne. Egyrészt majd harminc év után már komoly gondok lennének a szabatossággal (mint az előző példa is szemlélteti), másrészt én ezeket csehül tanultam, és nem valószínű, hogy pont ezt a világnyelvet beszélnéd.:))
Mindenesetre kösz a pontosítást, egy rakat töredék felbukkant az agyamban, ugyan használni semmire sem tudom, de jó érzés, hogy a totális leépülés tán még arrébb van. Ebben a korban meg már a kis öröm is öröm.:))
ON

Előzmény: Jo Tunder (94)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!