Keresés

Részletes keresés

Jack Beauregard45 Creative Commons License 2018.06.30 0 0 32

Az én boxeremnél 2 éve vettük észre először 8 évesen.Azóta már nagyon siralmas a helyzet hetenként akár 2-3x is előjön.Fejét ilyenkor oldalra fordítja és bevörösödik a szeme.Szerencsére max 1 perc és rendbejön.Pirulák sem változtattak a helyzeten.

Glavius Creative Commons License 2015.10.24 0 0 31

A Dynelode az epilepszia gyógyszer káros mellékhatásainak csökkentésére használható.

Előzmény: fr.22 (29)
Glavius Creative Commons License 2015.10.24 0 0 30

Valószínűleg túl keveset kap belőle.

Előzmény: bogyótacsi (28)
fr.22 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 29

Sziasztok!

Van egy jelenleg 8 éves spánielem, akinél 2 éves korában tapasztaltunk először epilepsziás rohamot. 

Szerencsére nála nem gyakran jön elő évente mindössze párszor, van olyan év amikor egyáltalán nem.

3 napja volt utoljára rohama, ami másabb volt, mint a többi, ezért állatorvoshoz mentünk aki nem rendszeres szedésre írt fel neki sertan nevezetű gyógyszert.

Mindeközben szedi a Dyna- Lode tablettát.

Kérdeztem, és azt mondta az orvos hogy adhatom neki továbbra is ezt a vitamint, viszont nem szeretnék több kárt tenni mint hasznot. Éppen ezért, olyan kérdésem lenne, hogy tudja-e közületek valaki, hogy a kettőt lehet-e párhuzamosan alkalmazni, illetve van-e valaki hasonló helyzetben?

bogyótacsi Creative Commons License 2015.06.28 0 0 28

Sziasztok!10 èves szálkás tacskònknak kèt napja epilepsziás nagy rohama volt.Az állatorvos 2x1 Sevenalettát írt fel.Azóta a kutya nagyon izgatott,jön-megy,liheg,játszik a papucsal feltűnően többet mint eddig.Lehet ez a gyógyszertől vagy a rohamtòl?Van valakinek ilyen tapasztalata?

Nanamouskouri Creative Commons License 2014.12.17 0 0 27

Kedves Banderka!

 

Bizony hosszú idő telt el a bejegyzésed óta, de csak ma bukkantam rá. A kiskutyám, aki most szintén 13 éves, mint a tiéd volt abban az időben, amikor írtál a fórumra, ma kapott egy epilepsziás rohamot. Már vagy három éve kínlódik vele, azóta szedi a Neurontin 100-as kapszulát és Sevenált. Szerintem már nagyon hozzászokott a gyógyszerhez, mert a napi kétszeri adagot 3-ra kellett emelni. Már azt is megérzi, ha véletlenül félórát kések a beadással. Az utóbbi időben már ez sem elég, ilyenkor vagy adok neki pluszba egy fél Seduxent, vagy egy 2ml-es Seduxen inj.-nak a negyedrészét felszívom fecskendőbe, kicsit felhígítom és bespriccelem a torkára. Eleinte másodperceken belül hatott, de ma nem. Biztosan jön valami hidegfront, mert ilyenkor rosszabb, és ha netán még valami tüzelő kutya is van a dologban, akkor nagyon rossz. 

 

Felkeltette az érdeklődésemet, hogy te a kutyusodat valami sziruppal gyógyítottad sikerrel.

 

Nagyon szépen kérlek, ha eljut hozzád a levelem, írd meg nekem, hogy mi ennek a szirupnak a neve, hátha tudnék segíteni vele a kutyusomnak.

 

Ha lehet, az e-mail címemre írjál, mert nem biztos, hogy visszatalálok erre a fórumra.

 

Nagyon-nagyon várom mielőbbi szíves válaszodat:

 

Siposné Csik Anna

email: csampeler@gmail.com

Előzmény: Banderka (22)
Gaberlunzie Creative Commons License 2005.08.07 0 0 25
Réges-régen nekem is volt egy epilepsziás uszkárom. Életem legközelibb társa, a legkedvesebb lény, akivel valaha találkoztam. Sajnos már évek óta óta nincs velem, eltávozott, bár nem az epilepsziája miatt.
Mi történt azóta a kutyáitokkal??? És remélem, már nem vagy annyira letört.
Sok minden nehéz néha. De derűre ború, borúra derű. Ilyen az élet.
Előzmény: Banderka (24)
Banderka Creative Commons License 2005.07.23 0 0 24
ien hangulatom  van:
Banderka Creative Commons License 2005.07.23 0 0 23
ien hangulatom van:
Banderka Creative Commons License 2003.12.13 0 1 22
Nkem 13 éves kutyusom. És már jó ideje epilepsziás. Már nem is emlékszem rá, hogy hogyan fedeztük fel nála. Először arról volt szó, hogy napi négyszer kell egy tablettát beadni neki. Szerencsére az állatorvos talált jobbat neki. Egy szirup, ami egyébként igazából nem kutya, hanem ember-gyógyszer. Akit érdekel a neve az írjon! Ebből reggel és este kell neki adni minden nap. Azóta teljesen tünetmentes!

Banderka

Antisystem Creative Commons License 2003.12.05 0 0 21
Egyébként aki tud angliusul:
http://www.canine-epilepsy.com/Resources.html

ÜdV

Antisystem Creative Commons License 2003.12.05 0 0 20
Szerintem nem rossz ötlet, a Rivotril (leánykori neve Antelepsin) alapvetően epilepszia-gyógyszer.
Mondjuk a felszivódásáról semmit nem tudok, a nagykönyv aztat mondja, hogy kutyának 0,5mg/kg/8-12 óra.
Emellett a privát véleményem az - meg van ilyen szakirodalmi utalás is - hogy epilepsziás roham megelőzésére kutyában egyik se alkalmas (pár óra a biológiai felezési ideje). Tehát mondjuk én a saját kutyámnak-macskámnak fenobarbitált (Sevenal/etta/) adnék. Epilepsziás maccsom volt, ott működött a dolog.

ÜdV

Előzmény: m a x (18)
m a x Creative Commons License 2003.12.05 0 0 19
:-DDD
Előzmény: Spinderella (17)
m a x Creative Commons License 2003.12.05 0 0 18
Erről mi a véleményed: Rivotril alkalmankénti szedése seduxen helyett?
Előzmény: Antisystem (16)
Spinderella Creative Commons License 2003.12.05 0 0 17
Csini szövet póráz? :)) Ez vicces, mert a Bobek ifjúkorában még a bőrpórázt is képes volt elszakítani a szegecselésnél. Néha baromi nagy ereje van, illetve volt. Csak tájékoztatásképpen :) közlöm, hogy a póráza fonott hegymászókötélből van, jó vastag. Nnna, ha azt elszakítja...:)) Egyébként a lába miatt elég esélytelen a szaladás, nemigen rohangászik már, csak békésen baktat, csoszog az utcán is, lakásban is, maximum teljesítmény az ügetés, de az se sűrűn. Hiába, vén mint az országút. A roham után vagy fél óráig csak próbált volna menni, de annyira kifáradt, hogy a hátsó lábai rendre összecsukottak, úgy kellett emelgetni a sejhaját, hogy lábra álljon.
Egyébként kösz a tippet! :)
Előzmény: m a x (15)
Antisystem Creative Commons License 2003.12.05 0 0 16
Szia!

SzVSz a Seduxen tablettát kutyánál felejtsd el, baromi rosszul hasznosul a szervezetében. (az injekció OK.)

ÜdV

Előzmény: Spinderella (13)
m a x Creative Commons License 2003.12.05 0 0 15
Elfelejtettem irni, hogy mostantól mindig legyen nálad póráz, de látom már felmerült az elszaladás kérdése! Ha eddig valami csini szövet, vagy lánc pórázt használtál, akkor itt az ideje lecserélni egy bőr pórázra. Ha az utcán jön a roham, akkor tedd fel rá a pórázt. Fakanál helyett is tökéletesen funkcionál:-))
Előzmény: Spinderella (14)
Spinderella Creative Commons License 2003.12.05 0 0 14
Igen, a Bobek is kimerült, már déltájt teljesen kész volt. Aztán aludt egy kicsit és folytatta tovább. Dalmatáknál a makacsság egy jellemző tulajdonság, és a Bobeknál ez halmozottan előjön. Ugye mivel nem értette a történteket, plusz mi is idegesek voltunk, és erre még rájött az orvos, amitől még akkor is teljesen kivan ha csak oltásra megyünk - így utólag visszagondolva nem is csodálom amit csinált, egyszerűen pánikolt, hisztizett. És ha ő egyszer hisztizni és pánikolni akar...:)

Oké, fakanál kilőve, keresek valami mást.

Előzmény: m a x (11)
Spinderella Creative Commons License 2003.12.05 0 0 13
Sziasztok!

bucur,
nem, a roham után úgy másfél órával már orvosnál voltunk, szerencsére a tudakozó tudott non-stop ügyeletes állatorvost ajánlani, így gyorsan intézkedhettem, taxi, miegyéb. Egyébként tényleg úgy viselkedett, mint aki nincs magánál, először azt hittem, megvakult a kutya, aztán rájöttem, hogy lát ugyan, de azt se tudja, merre megy.:((
A veséi szerencsére rendben vannak, annak ellenére, hogy a dalmaták ugye haljamosak az ilyesmire. (A két hátsó lábával vannak mostanában gondok, és röhely, de pont tegnap délután akartam vele orvoshoz menni. Csak nem éppen így gondoltam a dolgot. De azért erre is kapott gyulladáscsökkentő szurit tegnap, aminek hosszan tartó hatása van.)
Egyébként lekopogom, hogy ma teljesen ki van ütve a kutya (már úgy értem rettentő fáradt), főleg alszik, sétál és farkasétvágya van! :))) Ma hoztunk Seduxent is, állítólag egy fél tabletta elég az ő súlyához.

Előzmény: bucur (10)
ZéZsé Creative Commons License 2003.12.05 0 0 12
Szia Spin!

Nem tudom, hogy közelítsem meg a témát, hogy ne ijesszelek meg. Az én spánielemnél 5 éves korában jelentkeztek először az epilepsziás tünetek. Nagyon megijedtünk mi is, én akkor láttam először ilyet és azt hittem, hogy itt a vég...:(( Hál istennek nem volt sok rohama (évente kb. 2-3)Mivel még fiatal volt a kutyus ezért én kiváncsi voltam, hogy mi az oka a rohamoknak, ezért én elvittem EEG-re. (sajnos az eredmény az volt, hogy öröklött epilepszia) Több doki is mondta, hogy mivel ilyen kevés rohama van ezért nem ajánlatos gyógyszerezni, mert ha elfelejtenénk beadni a gyógyszert az is produkálna epilepsziás rohamokat. Végül is így éldegéltünk az évi 2-3 rohammal. A rohamok egyre hosszabbak lettek (az utolsó már majdnem 35 percig is eltartott) A rohamokból való felépülés meg változó volt. Egyszer például sétáltatás közben jött rá ilyen roham és ahogy abbahagyta úgy elrohant, hogy kb. 2 óra hosszát keresgéltem. Az orvostól kaptunk Stezalid (vagy valami ilyesmi) kúpot, ami egy ideig gyorsította a roham lefutását.
Sajnos tanácsot nem tudok adni, mert mi a nyáron elvesztettük a harcot, nyert ez a fránya epilepszia!!!:((((( Annyit tudok, hogy a roham bármikor jöhet és a fontos az, hogy legyél mindig mellette nehogy elharapja a nyelvét. Szívből kívánom, hogy ez legyen az egyetlen roham az életében.

m a x Creative Commons License 2003.12.05 0 0 11
A tacsink előadta néha ezt a nem merek elaludni műsort. Nem tudta feldolgozni, hogy nem tudja mi történt... Azért 10 órát nem birt nyüzsögni! 15-30 perc múlva elaludt, mert addigra teljesen kimerült.

A fakanál rossz ötlet! Ha rosszul rakod a szájába, és elroppantja, akkor még komoly sérülést is okozhat!
A lényeg, hogy ne harapja el a nyelvét! Mi két kézzel szétfeszitettük a száját, ha kellett, de ritkán volt veszélyben a nyelve.

bucur Creative Commons License 2003.12.05 0 0 10
Csak azért gondoltam, hogy másként vélekednének, mert reggel óta sok idő eltelt. (Bár nem tudom, mikor voltatok orvosnál, lehet, hogy este?) Én még nem hallottam olyan kutyáról, aki ilyen furán és ilye sokáig viselkedett volna egy 2 perces roham után.
Tisztára olya, mintha nem lenne magánál. :-((

Félve írok bármit is le, de ez egy fórum, telá nem haragszol meg érte. :-))
Írtad, hogy dalmata és 12,5 évesen ő kivételesnek számít, hogy él. A veséivel minden rendben van?

Előzmény: Spinderella (8)
masztiff Creative Commons License 2003.12.05 0 0 9
Szia!
A leirasod alapjan nem komoly a dolog.:) Altalaban abbol lehet eszrevenni, hogy rohamozott, hogy utana liheg mint az orult es fekszik. Ha fel ala jarkal, akkor az is lehet, hogy epp nem tudja hol van, azaz kiveszi, csak eppen kicsit maskepp. Dalmatanal a 2 perc nem veszelyes, nem lesz gond:). Jobbulast Neki:).
Előzmény: Spinderella (7)
Spinderella Creative Commons License 2003.12.04 0 0 8
bucur,

ezeket a tüneteket (dezorientált, hisztis, stb.) mondtuk az orvosnak is. Azt mondta, hogy ez teljesen normális ilyenkor. De azt is mondta, hogy majd a nyugtatótól elmúlik....:(

Előzmény: bucur (6)
Spinderella Creative Commons License 2003.12.04 0 0 7
Szia masztiff,

B-vitamint már az orvostól kaptunk, úgyhogy mától szedni is fogja a kutya.
Bobby dalmata, és 35 kilogramm; a két percet persze nem stopperral mértem, csak úgy körülbelülre mondom.
A szájánál arra gondoltam, hogy egy használaton kívüli fakanalat rakok oda szükség esetén, ez jó? Egyébként nem vetette magát ide-oda, hanem az oldalára dőlt, és veszettül rúgkapált, rángatózott mindene.
Napló ötletet köszi, jegyezni fogom!
Hogy az agyával van-e a baj, azt nem tudom, öregnek meg elég öreg már... de az egyik holnapon azt olvastam, hogy pl. egy front is előhozhatja, vagy egy tüzelő szuka a szomszédban. Nna, mindkét eshetőséggel el vagyunk látva, fronttal is, tüzelő szukával is.

Egyébként pont ezt kérdeztem az elején, hogy az én kutyám miért nem merült ki? Az orvos is mondta, hogy ez rettentő sok energiát vesz ki belőle. Alá is írom, de Bobek kisebb megszakításokkal még vagy 10 órán át bírta a gyűrődést a roham után. (Most alszik.)

Mellette leszek (éjjel-nappal), most szigorított megfigyelésre van szüksége, a doki szavai szerint:)

Előzmény: masztiff (4)
bucur Creative Commons License 2003.12.04 0 0 6
Bár nem vagyok túl tapasztalt a témában (bár láttam pár kutyát roham közben és után), de bennem az 5lött fel, hogy esetleg ez nem "klasszikus értelemben" vett epilepszia, hanem egy másik betegség tünete, ami az idegrendszert érinti. Talán a kutyád szokatlan viselkedése is ezt támasztja alá.
Mikor kell visszamennetek az orvoshoz? Én a leheető leggyorsabban visszavinném vagy felhívnám és elmondanám neki, hogy viselkedik a kutya.
Előzmény: Spinderella (-)
masztiff Creative Commons License 2003.12.04 0 0 5
Megegy dolog, a B-vitamin nagyon fontos! Es ha atnezel az Illatos ut topikba, talalsz egy kisebb leirast. CICA irta be.
Előzmény: masztiff (4)
masztiff Creative Commons License 2003.12.04 0 0 4
Szia!

Kutyusom szinten epillepszias volt, sajnos ennek sokminden lehet az oka, az agydaganattol kezdve minden egyeb. Nem megijeszteni akarlak, de mindenkepp lassa egy normalis doki, ha gondolod megadom az enyem telefonszamat, felteve ha pesten vagy. O nagyon sokat segitett. A lenyeg, hogy ha rohamozik valamivel tamaszd ki a szajat, nehogy elharapja a nyelvet esetleg az inyet. Es probald meg lefogni amennyire tudod, nem tudom mennyire veri magat ide-oda, mert ez attol is fugg. Mekkora a kutyus merete, mert ket perc lehet sok egy csivavanal, de rottweilernel meg egesz turheto. Nagyon fontos naplot vezetni, hogy mikor jelentkezik a roham, az orvos igy tudja beallitani a gyogyszerezeset! A roham utan altalaban nagyon kimerult lesz egy ideig, ez valtozo, nagyjabol a felepulesi ido olyan 30 perc es 1 ora kozott van, a roham nagysagatol fuggoen. Ha van valami az agyaval azt csak CT-vel tudhatod meg ugy tudom, ami nem egy olcso mulatsag, es nincs is ertelme, mert kutyusokat nem mutenek agyilag, ugy tudom, de ez tavaly volt igy, lehet, hogy valtozott. De mondom ez csak egy a sok kozul. Az en kutyamnal sajnos ez volt. Az oregseg miatt is kijohet, akkor viszont egyutt tud elni a betegseggel! Tehat fel a fejjel es ne feledd nagyon sok szeretet igenyel, es legyel mellette ahogy tudsz, mert most ez kell Neki!
Udv
Masztiff

Előzmény: Spinderella (3)
Spinderella Creative Commons License 2003.12.04 0 0 3
Szia!

Alighanem maradunk annál az orvosnál, akinél ma voltunk, bár nagyon messze van.
Ez a doki, akinél voltunk, már vázolta a helyzetet, hogy ha nem félévente, hanem mondjuk hetente többször fordul elő a roham, akkor kezdi a gyógyszerezést, persze az is idő, míg az adagját pontosan be tudják állítani.

Előzmény: Meggyes (2)
Meggyes Creative Commons License 2003.12.04 0 0 2
Orvos! Ha a dokid ennyire felvallrol vette a problamat, akkor egy masik orvos! Az epilepsziat megfelelo gyogyszerekkel tokeletesen kordaban lehet tartani, persze csak akkor, ha a doki hajlando foglalkozni is vele. Nem tudom kihez jarsz, de szerintem legalabb kontrollra vidd el mashova is.
Előzmény: Spinderella (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!