Keresés

Részletes keresés

filiberto21 Creative Commons License 2004.09.21 0 0 14

Az igazságosság lovagja, Gyurcsány igazán gondoskodhatna, a lakáshitel közjegyzői sarcának csökkentésén.

Javaslom Fix 10eFt-ban meghatározni a díjat.

TETŰ MSZP/SZDSZ!!

filiberto21 Creative Commons License 2003.12.09 0 0 13
Ennek a tetű kormánynak fontosabb a pár közjegyző érdeke mint a 10 millió polgáré.

Tetű MSZP/SZDSZ.

Ez nem is kormány, hanem csak bizonyos érdekcsoportok szolgalelkű kiszolgálója.

Beszari banda.

Donky Creative Commons License 2003.11.26 0 0 12
Nem szívesen mondom ezt, de sajnos a válasz kézenfekvő. :o/
Előzmény: fertozott (11)
fertozott Creative Commons License 2003.11.26 0 0 11
Bocsi, de a topic másról szól, és most pl. a D-209-éknekislehetősége lett volna, hogy a tolvaj közjegyzőknek ne kelljen fizetni !

Vajon miért nem cselekednek D-209-ék ?

Előzmény: Öjv (9)
Öjv Creative Commons License 2003.11.26 0 0 10
"Hányok ettől az országtól."

Nem vagy egyedül...

Előzmény: celeborn (5)
Öjv Creative Commons License 2003.11.26 0 0 9
Ha egy kicsit megkapargatjuk az orbán-féle 'zseniális' 'gazdaságpolitika' gyümölcseit, általában mindíg valami ocsmány görénységre bukkanunk, mint például ez is. A támogatott lakáshiteleknél egyébként több görénység is akad...

Ilyen görénység szerintem, többekközött:

> a Széchenyi-terv lángossütő bódékra elkúrt százmilliárdjai - jó, általában bivalybasznádi élményfürdőkről meg panziókról szóltak az üzleti tervek...
> a kívül-belül okádék - az én ízlésem már csak ilyen kifinomult - új Nemzeti Színház + a senkinek-semmi-szüksége-rá milleniumi városrész
> az agybeteg stadion-fejlesztő program - hogy ki a lófasznak tényleg nem tudom
> a nagy dirrel-durral, iszonyatos milliárdokért újjáépített árvízben megrongálódott házak, melyek közül jónéhány már elkezdett szétpotyogni
> vagy a tényleg az agybaj a köbön Vásárhelyi-terv, amit már méltó utódaik fognak megvalósítani

Ezeknek a nagyszerű programoknak egyetlen közös nevezőjük: tömjünk minnél több állami pénzt a gondosan kiválasztott vállakozói kör zsebébe.

Előzmény: polites (-)
carlos z. Creative Commons License 2003.11.26 0 0 8
Biztos meg lehetne egy kicsit vizsgálni, hogy teljesen okés-e a dolog.

A bank által elkészített anyagért, amit a közjegyző mintegy 30 perc alatt olvas fel nekem, miért fizetek több mint 40.000 Ft-ot?
Ha kis módosítást kell e szerződésen utólag megejteni, újabb fizetés.
Arról nem is beszélve, hogy a bank által kijelölt közjegyzőt köteles vagyok elfogadni.

Vicc

cz.

MGperY Creative Commons License 2003.11.26 0 0 7
kemény :(

lehet fel kellett volna venni mondjuk 3 millert? abból 2-t vissza is dobnál banknak, 1-et meg kifizetsz vhogy.
egyébként tényleg gáz, ami itt folyik.

Előzmény: celeborn (5)
Ki(vagyok)_én Creative Commons License 2003.11.26 0 0 6
Az én esetemben a következőképpen nézett ki:
15 Mft hitel.
47500 közjegyzői díj.
Mindezért a munkavégzés: A bank e-mailben átküldte a szerződést. Időpontot kértem a közjegyzőtől. Odamentünk időre.
A szerződést az egyik titkárnő kb, 5 perc alatt átdolgozta Közjegyzői Okirattá. A közjegyző szólt, bementünk az asszonnyal aláírtuk a papírokat, a közjegyző hitelesítette, 2 pld-t nemzeti színű szalaggal átkötöttek,fizettem, megkaptam, mehettem.
Mindez kb. 15 perc alatt.
Ja, és a bank kijelölte a közjegyzőt.((
Pedig én is ismerek egyet-kettőt, ráadásul nekem így ingyenbe került volna, de azok a banknak nem feleltek meg.(((
celeborn Creative Commons License 2003.11.26 0 0 5
Akkor mondok jobbat.
Új építésű lakást vásároltam a nyáron. Saját forrásból+munkáltatói lakáscélú kölcsönből (nem állami kamattámogatású jelzáloghitel)

Számoltunk a "szocpollal" is, tudjátok 400,000,- ÁFA, + 1,6 millió 2 gyerek után.

Mivel nem akarok bankhitelt, NEM jutottam hozzá ehhez a pénzhez, minden bankból elküldtek, mivel a szocpolon nem keresnek....most kérhetek kölcsön fűtől-fától, és a kislányom februárban születik...

Hányok ettől az országtól.

polites Creative Commons License 2003.11.26 0 0 4
"Vajon miért nem gondoltak erre egykoron a lakáshitelezés megteremtésénél?"

A kézenfekvő magyarázat az, hogy a törvény készítői közül valakik érdekeltek voltak abban, hogy így legyen.

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.26 0 0 3
Vajon miért nem gondoltak erre egykoron a lakáshitelezés megteremtésénél?

filiberto21 Creative Commons License 2003.11.26 0 0 2
rólam is lehúztak egy csomó pénzt, pedig minden szerződést a bank készített elő.

A tetű közjegyző csak figyelmeztette a kezesemet, hogy még meggondolhatja magát.

Nagyon kedves volt tőle, tekintve ,hogy én fizettem a dolgot.

Előzmény: Ormossy (1)
Ormossy Creative Commons License 2003.11.26 0 0 1
Gusztustalanul lehúznak mindenféle jogcímen minden pénzt, a hitelre szorulóktól.
USAbarát Creative Commons License 2003.11.26 0 0 0
Kérdés, fizetnek e ez után adót?

Amúgy nulla az esély ennek a megváltoztatására. Évi tíz millával elég erős lobbitevékenységet tudnék én is végezni...

polites Creative Commons License 2003.11.26 0 0 topiknyitó
Ez az összes közjegyzőre vett átlag. :)))

Magyar Hírlap:
---------------
Évi négymilliárdot keresnek a hitelszerződéseken

Egyre többen kérdőjelezik meg, hogy a lakáshitel-szerződéseknél a közjegyzőknek kifizetett súlyos tízezrek arányban állnak-e az ellenszolgáltatással. Tény, a négyszáz közjegyző idáig kétszázezer szerződést kötött, s az ebből származó évi bevételük eléri a négymilliárd forintot. Vagyis minden közjegyző évi tízmilliót keres csak a lakáshiteleket felvevőkön. Horváth Csaba, a parlament lakásügyi albizottságának elnöke szerint mindenképp olcsóbbá kell tenni a szerződéskötést.

A lapunk által megkérdezett pénzintézetek szerint a bank nem szólhat bele abba, hogy a közjegyző mekkora összeget számol fel díjként egy szerződés után. Volt, ahol meg is jegyezték: szemérmetlenül sok pénzről van szó ahhoz képest, hogy a bank előkészíti a szerződéseket, amelyek többnyire egy kaptafára mennek. Természetesen a banktól függ, hogy mely közjegyzőkkel állapodik meg - vethetjünk ellen, így a túlságosan drága közjegyzők ki is eshetnének. Csakhogy olyan számban kötnek új kölcsönszerződéseket, hogy sokszor a környéken mozgósítható összes közjegyzőre szükség van. Az országos hálózattal rendelkező pénzintézeteknél - mint például az OTP Banknál - a régióvezető hatáskörébe tartozik a közjegyzők kijelölése, amihez persze a bankközponttól kap útmutatást. Több pénzintézetnél megerősítették azonban, hogy személyes kapcsolatok is közrejátszhatnak abban, hogy egy adott fiók mely közjegyzőhöz küldi az ügyfeleket.
Mindenesetre a közjegyzők által felszámítható díjakat egy igazságügy-miniszteri rendelet tartalmazza. Ha az ügyérték nem éri el a húszezer forintot, akkor egy ezres a közjegyző munkadíja. Húszezer és ötvenezer forint között az ezer forinton felül a sáv négy százaléka adja a munkadíjat. Ahogy a sávok nőnek, úgy lesz egyre kisebb a munkadíj százaléka. Például ötszázezer és ötmillió forint között már "csak” egy százalék jár a közjegyzőnek. A díjhoz 40 százalék költségátalány csapható, s további, kisebb díjak is felszámíthatók. Így ha a közjegyző a bankban hitelesíti a szerződést, akkor felszámíthatja az 1500 forintos óradíjat, plusz a tényleges utazási költséget. A szerződés leírása oldalanként száz forint, az aláírás hitelesítése pedig ezer forintba kerül. (Utóbbi költségek a szerződés szükséges példányszámától is függnek.)
A jelzálogbankok ügyfeleit kedvezményezi az igazságügy-miniszter, nekik csak a normál díj negyedét kell megfizetniük. Ezen alacsonyabb díjhoz igazodik a 40 százalékos költségátalány is, a többi díj viszont nem lesz kevesebb.
Rosszabbul járnak azok, akik kereskedelmi banktól vesznek fel kedvezményes lakáshitelt. Itt nem érvényesül a negyedelés, legfeljebb felezhető a közjegyzői munkadíj. Az említett rendelet ugyanis megengedi, hogy a közjegyző a díját a feléig szállítsa le akkor, ha a felek valamelyike okirattervezetet bocsát a rendelkezésére. (Ez a banki hiteleknél szinte mindig így van.) A felezés azonban csak lehetőség, korántsem kötelező. Ezért a kereskedelmi bankoknál különböző lehet a közjegyző díja. Valójában a kereskedelmi bankoknak nem kötelező a hitelszerződés okiratba foglalása, ám a partner jelzálogbank csak akkor veszi át tőlük a hitelt, ha közjegyző hitelesíti azt. Így e bankok ügyfelei duplán járnak rosszul: fizetik a többletkamatot arra az időre, amíg a jelzálogbank nem veszi át a hitelt, s többe kerül a közjegyző is. Cserébe viszont enyhébb feltételeket kínálnak. Például kevésbé firtatják az ügyfél jövedelmét.
Horváth Csaba, a parlament lakásügyi albizottságának elnöke felvetette, hogy a jelzálogbankok maguk is elkészíthetnék a közhiteles szerződést, ez jóval olcsóbb lenne az amúgy is túl sok felesleges adminisztratív kiadással szembesülő ügyfélnek. Felmerült, hogy a bankok blankettaszerződéseket töltenének ki, melyekbe csak a hitelfelvevők adatait írnák be. A dokumentum ugyanazokkal a jogi következményekkel bírna, mint a közjegyző által készített okirat.
Parti Tamás, a közjegyzői kamara szóvivője lapunknak elmondta, hogy nem fér össze az alkotmánnyal, ha a szerződést annak egyik "fele” (a bank) maga teszi közhitelessé. Szerinte az sem igaz, hogy a közjegyzők a bankok által elkészített szerződéseket hitelesítik. A kamara például hetente véleményezi az OTP szerződéstervezeteit. Ami a konkrét ügyeket illeti: egy használt lakás bonyolult tulajdoni viszonyait a közjegyző bogozza ki, s ha kell, még az aláírás előtt is ellenőrzi a tulajdoni lapot.

Hitelek közjegyzôi nettó díjai (forint)

Hitelösszeg, Teljes díj, Teljes díj+költségátalány, Negyedelt díj+költségátalány
3 millió 36700 51380 12845
5 millió 56700 79380 19845
10 millió 81700 114380 28595
15 millió 94200 131880 32970
forrás: MH-számítás

Papp Emília, Németh Géza

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!